Monday, August 18, 2014

Berpantang Cara Aku.

Ok hari ni aku nak cerita pasal berpantang. Maybe isu berpantang ni agak sensitif bagi sesetengah orang especially yang betul-betul berpantang ikut adat dan cara orang dolu-dolu. Terus terang aku cakap, aku bukan jenis yang nak berpantang sangat. Bukan sombong tak nak ikut cara orang terdahulu, tapi mana yang baik aku follow, yang mengarut tak kuasa la aku nak follow. Lagipun takde dalam al quran cerita kena berpantang macam ini macam itu. Orang melayu je kadang yang mebelih-melebih. Bangsa lain aku tengok takde pantang pun ok je sihat walafiat.

Aku tau statement aku bakal mengundang rasa tak selesa sesetengah orang. Jap lagi ada la keluar ayat "sekarang tak rasa, tunggu la dah tua nanti". "badan nak pakai lama dik oi". Memang ayat ni la yang selalu aku dengar pun. Bila aku upload gambar tak berstokin masa pantang, gambar pakai high heels, ramai jugak la yang melompat. Tu nasib aku tak upload gambar apa yang aku makan. Takut nanti ade orang lain pulak yang meroyan tengok makanan pantang aku. Huahahaha. Well, jangan le salah paham adik akak oi. Apa yang aku tonjolkan kat social media tu hanya 20% je dari life aku. Korang bukan duduk sebumbung dengan aku pun tau aku berpantang ke tak. Memang aku tak berpantang macam orang lain, tapi aku still la berpantang dengan cara aku. Cara yang aku selesa, yang tak mengundang stress bagi aku.

Well, pada aku berpantang ni ikut badan masing-masing. Contoh orang cakap time pantang tak boleh makan ayam, seafood, makanan bergoreng, minum ais, makanan sejuk dan memacam lagi la. Panjang kalau aku nak list kan. Seolah-olah semua benda la tak boleh makan camtu. Dah tu mana nak datang khasiatnya? Dah la lepas beranak tenaga banyak hilang, darah banyak keluar. Pastu nak breasfeed anak lagi. Kalau ikut pantang betul-betul kena makan ikan bilis je, memang takde zat la badan ko jawabnya. Terus terang aku cakap, aku makan je semua benda. Cara aku try and error. Cuba je makan dalam kuantiti yang sikit. Kalau badan aku ok, takde seram sejuk apa ke, memang aku telan je la. Ayam, ikan daging segala jenis sayur pun aku makan. Ade setengah orang cakap kobis takleh makan time pantang sebab sejuk. Aku makan, ok je takde pape. Setakat ni alhamdulilah semua yang aku makan ok. Takde la lepas makan aku jadi seram sejuk bentan ke apa. Cuma jangan lah makan melebih-lebih. Makanan apa pun kalau ko makan berlebih-lebih memang boleh mengundang penyakit. Tak kira la time berpantang atau tidak. Kalau time berpantang je ko jaga elok-elok pemakanan, lepas pantang sume benda ko telan, sama je kaedahnya. Mendatangkan penyakit jugak. Bagi aku amalan pemakanan yang baik ni, kena la amalkan tak kira ko dalam pantang ke tak. Kena buat berterusan. Memang la orang tengok aku makan itu ini masa pantang, tapi aku jaga makan aku sepanjang masa. Makan ikut keperluan, time lapar je baru makan. Tu pun kuantiti nya sikit. Sape selalu follow aku pergi makan, tau la aku makan camne. Orang selalu pelik tengok aku beli makan "sikitnya makan" "kenyang ke?". Ha tu la rahsianya. Pada aku makan je apa ko rasa nak makan. Selagi benda tu halal dan berkhasiat. Yang penting jangan melebih-lebih. Tak kira masa berpantang ke tak. Tu je cara nak jaga badan. Sebab tu aku kurus. Yang korang beria berpantang tu, tak kurus pun. Lepas pantang makin gemok, banyak la aku tengok. Tapi ye la kang keluar pulak ayat "biarlah gemuk, asalkan sihat". Yakin ke korang tu sihat sebenarnya? Nak kondem-kondem orang yang berpantang moden cam aku ni, macam la korang sihat sangat. 

Lagi satu kita berpantang makan ni sebab nak jaga luka dan nak juga sebab breastfeed baby. Ye la takut la jugak kalau makan sebarangan boleh menyebabkan gatal-gatal kat luka tu dan effect kat baby. Tapi kalau luka dah sembuh atau kulit jenis tak bermasalah, makan je la apa pun. Macam aku, seminggu pertama tu memang aku makan ikan haruan buat sup je sebab nak luka cepat baik. Alhamdulilah luka cepat baik. Tapi ye la, sebab aku tak upload kat media sosial yang aku makan ikan haruan je minggu pertama tu, so orang ingat aku tak berpantang. Aku elak jugak makanan yang pedas sangat atau minum ais untuk elak baby sakit perut. Ade la jugak aku minum ais tapi takde la hari2 minum sejuk atau ais kot. Tapi aku memang banyak minum air. Sebab lepas beranak mudah sangat rasa haus. Maybe sebab menyusu anak, so aku cepat dehydrated. Tapi ade orang cakap, masa pantang tak boleh minum air banyak. Ok ni pada aku mengarut. So memang aku tak kuasa nak follow. Masa pantang memang aku banyak minum air. At least sehari 2 liter.

Ha tu bab makan. Bab lain macam berurut, tungku semua tu aku buat je. Hari kedua lepas beranak aku dah berurut. Urut 3 hari berturut-turut. Takde la aku abaikan benda ni semua. Tapi ye la, sebab aku tak upload di media sosial, so takde la orang tau aku buat benda ni. Yang orang nampak aku tak berpantang. Siap tag aku kat artikel pasal prolapse / rahim terkeluar / tombong sebab tak berpantang. Actually prolapse ni boleh terjadi bukan sebab tak berpantang je. (sila la google dan baca) Tapi ye la masa berpantang la nak kena jaga lebih sebab lepas baranak kan banyak otot2 rahim tu yang longgar. Kena la pergi berurur bertungku bagai. Pakai bengkung. Pastu jangan angkat benda-benda berat. Aku masa pantang tak kuasa la nak angkat berat-berat ni. Dok rehat je depan tv. Tapi takde la pulak aku melengko je sepanjang hari. Buat la jugak kerja rumah macam biasa. Tak semestinya berpantang ko kena jadi malas. Cukup la aku jadi malas masa mengandung. Lepas beranak kena la exercise sikit-sikit. Badan kita ni kalau underuse pun boleh datangkan penyakit jugak. Tapi, seminggu pertama tu memang aku banyak rehat je la sebab luka still rasa sakit. Once aku rasa luka aku dah elok, dah tak rasa sakit, aku buat je kerja rumah cam biasa. Pakai jeans cam biasa. Aku pakai jugak bengkung masa pantang. Tapi seminggu pertama je la. Ye la, leceh kot nak pakai bengkung tradisional tu. Pada aku bengkung ni elok la pakai sebab boleh elakkan kita jalan laju-laju masa pantang tu. Bila pakai bengkung kan kita susah nak berjalan. Jalan pun kena slow-slow. So takde la luka kat bawah tu terkoyak. Lagipun boleh la kempiskan kan perut ko yang dah geleber tu. Tapi aku pakai seminggu je. Lepas tu aku pakai korset je. Senang. Stokin memang aku pakai masa pantang sebab kalau tak pakai, aku rasa sejuk. Tapi ade la jugak time aku tak pakai. Bila time tak pakai tu la teramik gambo dan post kat FB. So orang ingat aku tak pakai stokin masa pantang. Ala, bukan dosa pun kalau tak pakai stokin masa pantang. Kalau badan ko tahan tak rasa sejuk, tak payah la nak stokin bagai. Ikut la ketahanan badan masing-masing.

Banyak lagi la pantang larang masa berpantang ni. Tak boleh basuh rambut la, tak boleh keluar rumah la. Bab basuh rambut tu memang aku tak folow pun. 2 hari pas beranak aku dah mandi siap syampoo bagai. Ye la, kalau tak basuh rambut camne nak mandi wiladah ye dak? Lagipun aku rimas la rambut bau busuk. Pening kepala aku kalau 3 hari tak basuh rambut. Tapi jangan la mandi air sejuk. Aku mandi la air suam. Alhamdulilah ok je, takde pun masuk angin kepala tu. Bab tak keluar rumah tu aku setuju la sebab memang tak elok pun nak keluar time pantang lagi2 kalau luka belum baik. Kang dah terkoyak luka tu tak memasal kena jahit balik. Lagipun kalau keluar bawak baby pun bahaya sebab baby boleh terdedah kat penyakit. Tapi nasib aku memang tak baik la sebab anak aku jaundice. So start hari keempat tu memang aku kena keluar jugak la ulang alik pergi klinik, pergi hospital. Untunglah kalau ko boleh nak harap laki atau mak bawak anak pergi klinik tu. Tapi pada aku, biarlah aku pergi sekali. Lagipun anak aku menyusu. Pergi klinik tu bukan kejap-kejap, lama jugak. Kang anak aku nak menyusu payah pulak. Awal-awal hari tu memang aku tak ajar lagi anak hisap botol. Stock ebm pun xde lagi. Nak tak nak terpaksa la jugak keluar rumah.

Kesimpulannya berpantang la ikut cara masing-masing. Pada aku takde yang betul takde yang salah dalam berpantang ni. Hanya kita je yang tau ketahanan badan kita kan. Tapi ye la, masalah masyarakat kita ni. Kalau kau tak follow cara diorang, bersedialah kau untuk dilahar. Respect la cara masing-masing. Lagipun kalau orang yang tak berpantang tu sakit, bukan korang pun nak jaga. Cam aku ni ha, kalau laki aku or mak aku bising-bising, aku boleh la terima sebab munkin diorg yang kena jaga aku kalau aku sakit. Tapi bila orang luar yang lebih-lebih nak kondem, aku pun jadi sakit hati la jugak. Aku paham kalau orang concen dan bagi nasihat. Aku terima je nasihat orang. Cuma tak payah la nak kondem-kondem macam kau duduk serumah dengan aku pulak kaedahnya. Tak semestinya bila kita berpantang betul-betul macam nak rak, kita akan sihat walafiat sepanjang masa. Tah-tah orang yang tak berpantang tu lagi sihat dari ko. Macam aku cakap tadi, badan kita hanya kita je la tau cane nak handle. Yang penting respect each other. Tak payah nak kondem2. Aku walaupun berpantang cara moden, takde pulak aku nak kutuk2 org pantang secara tradisional tu kolot. Cara masaing-masing kan.

Mat saleh yang tak berpantang tu elok je sihat aku tengok. Yang penting amalkan gaya hidup yang sihat sepanjang masa. Insyaallah sihat la anda semua. Sekian.

Wednesday, August 13, 2014

Bad Experience With NICU Putrajaya.

Ni kisah yang terjadi masa awal-awal masa bersalin hari tu. Masa Melissa kena jaundice. Dah lama tapi aku tetap nak abadikan kat blog ni sebab sakit hati nya masih tersisa sampai sekarang.

Alkisahnya Melissa di detect jaundice pada hari keempat lepas bersalin. On that day nurse yang datang melawat ke rumah tu suruh pergi klinik untuk amek darah. Petang tu kitaorang pergi bacaan jaundice dalam 250++ tak ingat pulak bacaan sebenar. Then doktor suruh datang esok pagi sekali lagi. Esoknya gi klinik lagi bacaan makin naik sampai 300 lebih. Pihak klinik suruh refer hospital. Bergegas la kami laki bini ke hospital tengahari tu jugak. Ye la first time parent kan, sume mende nak risau. Sampai hospital, diorang masukkan anak aku ke NICU. Masa memula masuk NICU tu aku terkejut gak la sebab ramai gila kot orang masa tu. Baby pun ramai gile. Memang sesak la kat NICU masa tu. Sampai-sampai je kat NICU tu, diorang terus amek baby. Nurse terus bukak baju baby, pakaikan penutup mata tu then letak bawah lampu. Kitaorang laki bini dia suruh tunggu. Masa ni memang diorang takde cakap apa-apa pun kat kitaorang. Just amek baby letak baby bawah lampu pastu biarkan kitaorang laki bini macam tunggul. Bila aku tanya, dia kata kejap lagi kita briefing. Ok, aku pun malas la nak push-push tanya memacam sebab keadaan kat NICU masa tu memang kelam kabut sangat. Serius kelam kabut. Masa tu pun tengah waktu melawat, dalam kul 12 lebih macam tu.

Tunggu punya tunggu, sampai lah dah habis waktu melawat. Then aku tanya la nurse sekali lagi. Macam mana anak saya? Nurse cakap belum dapat result lagi. Pastu dia suruh kitaorang balik dulu since waktu melawat dah habis. Aku cam pelik la sebab bukan ke kalau kat NICU parent leh tunggu. Kalau tak parent pun, at least mummy bley tunggu. Sebab nak menyusukan baby kan. Tapi rupanya kat Putrajaya tak boleh. Boleh datang time melawat je. Ok fine, aku malas nak bising-bising. Dengan keadaan aku yang masih berpantang tak kuasa nak gaduh. Lagipun tadi aku dah menyusukan baby. Waktu melawat seterusnya kul 4, dalam dua jam lagi. Jadi aku fikir takpelah, dua jam je baby bley tahan kot. So pasrah je la.  Sebelum balik, sempat jengah baby kat dalam bilik berlampu tu. Masa ni aku dah perasan yang baju Melissa pakai tadi dengan bedung dia dah takde kat troli dia tu. Aku tengok baby-baby lain baju2 and pampers diorang letak kat bawah troli baby masing-masing. Tapi Mel punya takde. Masa memula tadi ade. Tapi aku sekali lagi malas nak bising-bising tanya sebab aku fikir ada la tu nurse letak kat mana-mana. So kitaorang pun balik la rumah nak amek pampers dia n makan dulu.

Petang tu, kitaorang datang lagi time melawat. Sampai-sampai je aku terus susukan Mel sebab aku fikir tadi dia tak menyusu pun sebab aku pun tak tinggalkan stock ebm. Ye la, mana ada stock ebm pun. Belum sempat nak pump pun lagi. Baru hari keempat kot. Pump pun tak beli lagi. So aku susukan je la dia puas-puas. Dok je dalam bilik menyusu kat NICU tu sambil-sambil tunggu kot-kot nurse datang bagitau apa-apa. Tunggu punya tunggu still xde jawapan pape sampai la jam dah kul 6.30 petang. Dah habis waktu melawat pun. Keadaan kat NICU still sama cam tengahari tadi. Dah macam pasar borong. Bila aku tanya nurse keadaan anak aku, jawapan still sama. Tunggu doktor katanya. Ok fine. Masa ni sebenarnya aku tak tau apa-apa pun. Aku tak fikir pun anak aku akan masuk ward kat NICU tu. Aku ingatkan check-check macam tu je pastu leh balik. Rupanya baby kena tahan. Ok la takpe lah macam tu. Nak wat cemana. So aku pun tanya nurse boleh ke datang malam nak menyusukan baby? Nurse kata tak boleh. Dia kata nanti datang je hantar susu. Diorang yang akan bagi susu kat baby. Gigih la aku call adik aku mintak stock ebm sebab aku memang takde stock ebm. Lagipun mmg niat nak fully bf baby. Tak nak campur FM. Nasib baik la adik aku banyak stock ebm. Aku mintak la dua botol untuk Mel.

Sebelum nak gerak balik dari NICU tu, tetiba ada sorg doktor perempuan muda panggil "baby of Suzanni". Nasib baik aku belum balik lagi masa tu. Then doktor tu tanya la soalan yang biasa dia tanya. Baby bf ke. Berak kencing ok ke pe semua and dia bagitau result bacaan jaundice Mel. Agak tinggi la jugak dalam 350 ++. Bila aku tanya macam mana, dia kata dia nak kena bincang dengan sorang doktor lagi. Nak bincang apa pun aku tak tau la. Then aku tanya la, macam mana saya nak tau keadaan anak saya. Doktor tu cakap apa-apa hal PIHAK HOSPITAK AKAN TELEFON aku untuk maklumkan apa-apa tentang anak aku. Siap pesan kat aku lagi, tak payah susah-susah nak call sebab diorang akan call. Tapi baby akan kena tahan ward la untuk sehari. Tapi, doktor tu takde cakap langsung yang anak aku tu cuma lodger je kat situ. Means anak aku akan ditransfer ke ward PBBR kat presint 8 tu. Masa mula-mula diorg hantar Mel dari wad kecemasan tadi, aku ada la dengar nurse sebut-sebut perkataan lodger tu. Aku mana lah tau apa makna lodger tu masa tu. Aku fikir anak aku memang akan dok ward NICU tu je la. Aku pun diam je la tak tanya apa-apa. Aku cuma percaya je la yang pihak hospital akan call kalau ada apa-apa.

So kitaorang pun balik la dulu. Singgah rumah adik aku dulu amek stock ebm untuk dihantar ke Hospital. Malam tu dalam kul 9, kitaorang pun pergi la hospital hantar susu. Sempat la tanya macam mana anak aku. Jawapan still sama, kalau ada apa-apa hal kitaorang akan call. Masa ni pun diorang langsung tak bagitau yang anak aku akan dihantar ke ward PBBR. Kitaorang pun balik je la dengan perasaan sedih tinggalkan baby sorg-sorg kat situ. Tapi aku fikir positif je la, nurse-nurse akan jaga anak aku. Malam tu first time tido tanpa baby di sisi. Lain macam sangat rasanya. Tapi aku tetap fikir positif. Tunggu jugak kalau-kalau pihak hospital ade call. Aku siap pesan kat laki aku pastikan telefon kami laki bini sentiasa on takut-takut kalau ade hospital call. Tapi haram takde pun. Malam tu aku tido pun tak nyenyak dok fikirkan baby je.

Esoknya time waktu melawat kitaorang siap-siap nak gi tengok baby. Malas nak pergi pagi-pagi sebab tau bukan boleh masuk pun. Boleh masuk time melawat je. Kitaorang pun pergi la hospital dengan hati berbunga-bunga nak melawat baby. Aku naik dulu sementara laki aku cari parking. Sampai je kat NICU, aku dengan muka manis dan hati berbunga-bunga tanya la kat nurse tu anak aku macam mana. Keadaan NICU masa tu tak macam semalam. Hari ni lebih tenang. Kat kaunter masa tu ade dua org nurse dan sorg doktor. Doktor perempuan muda yang aku jumpa sebelum balik semalam.

Bila aku tanya je anak aku macam mana, nurse kat situ dengan doktor tu buat muka pelik. Aku dah heran dah masa ni. Diorang tanya nama. Bila aku cakap nama je, diorg terus cakap "eh anak awak kitaorang dah hantar ke ward PBBR malam semalam. takde dapat call ke semalam?". Dengar je nurse tu cakap camtu, aku dah lain macam sebenarnya. Bengang jugak la diorang suka-suka transfer anak aku tanpa beritahu aku. Tapi aku masih boleh bersabar lagi masa ni. Aku cakap la "mana da dapat call. hp saya dengan hp laki saya sentiasa on malam tadi". Then nurse tu pun call ward PBBR tu. Ok la fine. Aku malas nak bising. Then aku tanya la susu dengan baju anak saya macam mana eh. Diorang bawak ke sana jugak ke? Diorg cakap "haah bawak ke sana sekali". Tapi tiba-tiba ada sorg nurse tu tanya sekali lagi. "nama apa eh?" Bila aku cakap nama aku, nurse pun cakap "eh susu ade lagi kat sini. ooo patutlah pagi tadi masa sy nak bagi susu tengok baby takde. susu je ada." Aku masa dengar nurse tu cakap camtu terus hati aku mendidih. Masa ni dah terfikir dah, anak aku diorg hantar malam tadi kul 11 katanya. Kalau tak bawak susu, diorg bagi apa kat anak aku sepanjang malam tadi? Serius aku dah bengang sangat masa ni. Bila nurse tu datang bagi kat aku susu yang masih belum terusik tu, terus aku dah macam nak meraung! Ok ko bayangkan lah, last aku susu kan Mel dalam kul 6.30 petang. Aku hantar stock ebm kul 9 malam. Diorang hantar anak aku ke PBBR kul 11. Dalam tempoh masa tu takkan diorang tak bagi susu kat anak aku? Aku tak tau la jadual diorg bagi susu kat baby NICU tu camne. Tapi aku dah bekalkan ebm kot. Sebelum balik dari hospital petang semalam tu aku siap dah pesan kat nurse jangan bagi anak aku susu formula. Aku akan hantar susu. Aku hantar susu pun xde lah lambat sangat. Kul 9 malam. Gap dalam 2 jam lebih je. Takkan diorg tak bagi susu tu kat anak aku. Ok la, kata lah diorang bagi susu kat anak aku. Susu apa diorg bagi? Mestilah susu formula kan? Masa terfikir ni aku dah bengang sangat sampai tak boleh nak berkata-kata. Menggigil-gigil aku tahan marah. Terus aku rampas susu tu daripada nurse then aku kuar dari NICU tu dengan mata dah bergenang. Masa ni laki aku belum naik lagi. Terserempak dengan laki aku kat lift. Belum sempat aku nak bagitau apa-apa, laki aku cakap "baby mana? org dari ward presint 8 baru call i ni kejap tadi dia kata baby dah boleh discharge. suruh amek kat presint 8. pastu siap marah-marah tanya kenapa malam tadi ibu tak datang teman baby kat ward." Dengar je tu, aku terus naik hantu. Tapi aku malas nak naik semula ke NICU tu. Terus kitaorang pergi ke PBBR.

Dalam kereta menuju ke PBBR, aku dah start meroyan. Sampai je kat ward PBBR tu, aku terus dah tak boleh kontrol emosi aku. Terus aku meroyan kat situ jugak. Masa tu nurse tanya "kenapa takde org inform awk langsung sebab biasanya kalau nak hantar baby kemana-mana hospital akan inform parent". Ok la, dalam hal ni sebenarnya pihak PBBR tak bersalah sebab diorg cuma terima baby dari pihak hospital. And nurse kat PBBR tu kata masa diorg terima baby dari hospital tu, dalam record tulis mummy still dalam ward, belum discharge lagi. Kejadahnya belum discharge. Aku dah kuar hospital sehari lepas beranak kot. Aku memang meroyan macam org gila kat wad PBBR tu. Tak sempat jengah baby pun lagi terus aku meroyan kat nurse tu. Masa tu ade dua org nurse dan sorg doktor lelaki. Tadah telinga je la diorang dengar aku meroyan memekik-mekik sebab dah memang salah diorang. Tapi kesian jugak sebab sebenarnya yang betul-betul bersalah dalam hal pihak NICU Putrajaya dan nurse yang kerja shift malam tadi. Tapi aku dah tak boleh blah lagi masa tu. Tak boleh kontrol dah perasaan aku ni. Doktor lelaki tu pulak kebetulan ada kat situ. Ha, bagus. Biar dia tau luahan hati aku sket. 

Nampak macam mende kecik je, tapi aku memang sakit hati sangat-sangat. Sebabnya ;

1. Diorang pindahkan anak aku tak bagi tau aku. At least diorg dah boleh bagitau masa aku mula-mula kat hospital yang anak aku tu lodger je kat NICU Putrajaya tu. Dia takkan duduk ward situ, akan hantar ke ward PBBR. Tapi, masa aku kat NICU tu haram sepatah pun nurse tak bagitau. Aku mana lah tau istilah lodger tu apa. At least kalau dia bagitau anak aku lodger je, aku tau la nanti anak aku akan ke PBBR. Boleh la aku standby. Lagi satu kalau macam ni la senang2 dia nak bawak anak aku kesana sini tanpa inform aku, macam mana kalau anak aku hilang? Siapa nak bertanggungjawab. Kot anak aku kena culik ke? Bukan ke setiap pergerakan baby, parents kena tau. Anak orang kot, bukan anak patung. 

2. Kenapa nurse yang bertanggungjawab kat anak aku tu tulis dalam repot yang ibu masih belum discharge? Ok, kot ye pun ibu belum discharge lagi dari hospital, dia tetap kena tau anak dia dipindahkan. Ni tak, nampak sangat ko keje sambil lewa sebab ko tak tau pun mak baby tu mana satu. Bukan setiap baby akan ada satu nurse ke yang bertanggungjawab ke atas baby tu. Patutnya nurse yang bertanggungjawab tu la yang akan inform parents. Aku tinggalkan dua no telefon kot. Masa aku tanya nurse kat NICU tu kenapa tak call, diorang cakap diorang ade call dua kali tapi tak dapat. Kepala butoh la! Aku langsung tak dapat apa-apa call or missed call. Lagipun telefon aku ade voicemail. Kalau call tak dapat, akan terus masuk voicemail. Ni voicemail satu haram aku tak terima. Ko nak lepaskan diri senang je cakap dah call tapi x dapat. Ingat aku bodoh je nak terima alasan camtu. Kalau betul pun dua kali call tak dapat, call la lagi. Baru dua kali kot. Bukan 200 kali. Penipu betul. Dasar tak bertanggungjawab.

3. Ko nak transfer anak aku ke mana pun, kenapa tak bawak sekali susu yang dah dibekal kan tu? Suka hati je nak bagi anak aku FM. Aku ni gigih la sampai mintak ebm adik aku semata-mata nak fully bf anak aku kononnya. Sekali ko senang-senang je nak bagi anak aku FM. Hospital rakan bayi konon, menyokong speneuhnya breastfeeding konon. Sampai tak bagi bawak masuk FM atau botol susu dalam hospital tu konon. Tapi korg jugak yang bagi FM. Lainlah kalau aku tak bekalkan ebm. Ni aku bagi dua botol ok. Dari aku start mengandung baru 8 minggu nurse-nurse dah sogokkan aku supaya bila beranak nanti, fully bf anak. Aku pun dah semangat nak fully bf anak aku. Sekali korang jugak yang buat aku hilang semangat. Memang part ni aku dendam sampai mati kat nurse yang bertanggungjawab tu. Sampai sudah diorang tak bagitau aku siapa nurse yang kerja shift malam tu. Takut la tu aku gi serang nurse tu. Memula tu memasing tak nak mengaku. Memasing nak salah org lain. Kerana hal ni jugak semangat aku nak fully bf anak drop sedrop nya. Serius aku takkan maafkan pihak hospital terutama lagi nurse yang bertanggungjawab tu. Harap-harap esok ko pun tak dapat nak fully bf anak ko. Baru ko tau perasaan aku macam mana.

4. Dah la tak bagi anak aku susu. Baju dengan selimut yang Melissa pakai masa pergi NICU tu pun hilang. Patutlah aku dah tak sedap hati masa tengok baju anak aku takde kat troli dia semalam tu. Bila aku tanya NICU, dia kata semua dah hantar ke PBBR. Bila aku tanya PBBR, diorag kata tak terima apa-apa pun dari NICU. Diorang cuma terima baby. Beria-ia la pihak NICU kata dah bagi kat PBBR. PBBR plak beria-ia menafikan. Pastu sister kat NICU tu poyo je cakap diorang akan ganti kalau baju tu hilang. Sampai sudah weh takde. Tapi aku percaya yang hilangkan baju n selimut tu mesti pihak NICU sebab aku dah perasan dari petang semalam tu baju dah hilang. Memang sial kan? Nampak sangat wat keje sambil lewa sampaikan baju ngan selimut anak aku hilang. Nasib la baju ngan selimut je, kalau anak aku yang hilang??? Saiapa nak bertanggungjawab?

Memang aku sakit hati sangat-sangat bila fikir balik. Nampak sangat wat kerja cincai. Dengan tulis report salah. Baju anak aku hilang. Susu yang dibekalkan tak dibagi kat anak aku. Memang aku dah tak tau nak sakit hati macam mana lagi dah sebenarnya. Memang patut la aku dengar banyak kes kat Hospital Putrajaya ni. Tambah-tambah kat NICU. Kalau macam gini la pesen nurse buat kerja, memang naya la anak org.

Banyak lagi la hal yang menyakitkan hati terjadi masa tu. Tapi aku malas nak tulis. Aku highlight mana yang penting je. Tapi serius la weh, aku dah tak percayakan nurse-nurse kat NICU Putrajaya tu. Aku harap ada la pihak hospital atau NICU atau nurse-nurse yang keje kat situ baca entry ni. Biar org lain yang baca entry aku ni tau yang hospital putrajaya ni bukan lah hospital rakan bayi sangat pun. Poyo je lebih! So kalau anak korang masuk NICU Putrajaya and korang bula fully bf anak ko, pastikan betul-betul nurse akan bagi susu yg korg bekalkan tu. Jangan percaya sangat kat diorg. Buat kerja tak amanah. 

Ok la sekian je luahan hati seorang ibu. Lega rasanya dapat luahkan kat sini. Lama aku pendam nak up entry ni. Apa pun alhamdulilah, selain dari FM yang pihak hospital bagi tu, Melissa still fully bf. Aku belum campur lagi FM buat masa ni. Kadang ade masa cam nak give up jugak sebab susu aku tak bape nak meriah, tapi ku tabahkan hati jugak. Kadang memang aku mintak jugak stock ebm adik aku sebab susu dia banyak. Tak kisah la kan, janji still susu ibu. Bukan ke susu ibu tu susu terbaik untuk baby. Harap-harap ada la rezeki Melissa nak fully bf sampai 2 tahun or at least sampai 6 bulan. Aminnnn!


Update : Aku lupa nak cerita apa yang sister kat NICU tu cakap kat laki aku. Masa tu memang laki aku je yang handle pergi jumpa org2 kat NICU tu sebab kalau aku yang masuk kang lain pulak jadinya. Ko tau nurse tu cakap apa bila laki aku highlight pasal FM tu? Dia kata "ada hikmahnya jugak diorang tak bagi ebm tu kat anak awak sebab ebm tu kan adik awak punya. susah nanti bila dah besar bla..bla..bla.." OMG!! What the?? Tak kisah la susu tu susu siapa janji bukan FM. Yang lagi penting susu adik aku tu lg bagus dari FM yang korg bagi tu. Dah aku tak sempat nak buat stock. Lagipun kitaorg adik beradik memang tak kisah pasal ni. Lagi bagus esok dah besar anak aku dengan anak adik-adik aku tak payah nak jaga aurat. Tak terkata apa aku bila aku tau sister tu cakap macam tu. Macam ni ke attituted sister di hospital rakan bayi? Korang fikir la sendiri.

Friday, August 8, 2014

Pencarian Stroller Untuk Melissa.

Ok, aku sekarang tengah pening nak memilih stroller untuk Mel. Dah berhari-hari dok mengadap laptop cari the best stroller yang bersesuian dengan kriteria yang aku nak. Aku memang cerewet bab nak beli stroller ni sebab kalau boleh biarlah stroller yang aku beli tu berbaloi. Boleh pakai dari Mel kecik sampai besar, tahan lasak dan boleh pakai untuk adik-adik Mel nanti. Errr.

Antara kriteria PENTING yang perlu ada untuk stroller yang bakal aku beli nanti ;

1) Ringan. Kalau boleh nak yang bawah 6kg. Senang aku nak hangkut. Aku pun bukan kuat sangat kudrat nak mengangkut berat-berat.
2) Reversible handle. Senang aku nak tengok muka baby nanti. Nak nak Mel ni kecik lagi, so agak penting untuk aku tgk keadaan dia dalam stroller tu. Aku pernah pinjam stroller adik aku yang tak boleh reversible handle. Susah hati aku bila tak dapat tgk muka baby masa tolak stroller. Tak tau apa yang berlaku kat dia. Kena jengah-jengah sambil jalan. Memang leceh la. So reversible handle sangat penting bagi aku.
3) Compact size bila lipat. Ni pun penting jugak sebab kereta aku kecik je weh. Actually before ni aku tak pernah kisah size stroller bila lipat. Tapi pernah jugak aku pinjam stroller adik aku yang bila lipat memang bapak beso. Tak silap aku stroller SCR 6 kot. Dah la susah lipat pastu bila lipat beso gila. Bayangkan tak muat masuk but myvi. Kena letak kat seat belakang. Itupun penuh seat belakang dah tak boleh org duduk or letak barang lain. So masa tu dah nekad kalau beli stroller mesti cari yang kecik sekeciknya bila dilipat.
4) Boleh recline. Kalau boleh recline sampai flat. So baby boleh baring. Kesian la kat baby kalau duduk tegak je kan. Lagi lah cam Mel yang kecik lagi ni.
5) Boleh pakai dari newborn. Biasanya stroller yang boleh pakai dari newborn ni, seat boleh recline sampai flat sebab baby newborn kan kena baring je.
6) Affordable. Kalau dapat yang below 500 memang dah cantik sangat dah tu. Tapi bajet aku 1500 untuk stroller. Takpe mahal sikit janji berbaloi. Kalau ade second hand pun boleh dipertimbangkan.

Actually sebelum beranak aku memang nak tanam niat nak beli stroller Babyzen Yoyo sebab masa first time dok survey stroller aku dah tertengok stroller babyzen ni. Memang best la babyzen ni sebab bila lipat memang jadi kecik gila. Pastu boleh bawak masuk cabin. Senang nak travel. Ceh macam la tiap2 bulan travel. Tapi serius memang aku dah berkenan dengan babyzen ni. Dah tak pandang stroller lain dah. Dalam kepala otak aku, hari2 dok zikir nak beli babyzen je. Malangnya babyzen ni banyak jual kena pre order.



Video ni la yang buat aku jatuh cinta dengan Babyzen Yoyo ni. Memang stylo la kan boleh handle guna satu tangan je. Siap boleh sangkut je kat bahu kalau takmo guna. Tapi yang ni model lama. Untuk baby 6 month ke atas. Masa ni aku masih berbelah bahagi nak beli ke tak sebab aku nak guna dari newborn. Tapi start 2014 babyzen ade model baru yang boleh guna from newborn. Ha masa ni terus nekad nak beli babyzen.

Tapi, nasib baik la aku bertangguh-tangguh nak beli. Sebabnya bila aku tengok balik Babyzen Yoyo ni macam tak berapa nak sesuai dengan kehendak aku. Sebabnya set untuk newborn ngan toddler tu macam dua set yang berbeza. Ko kena tukar pad nya kalau nak guna. Aku baru je perasan mende ni. 


Agak leceh la pada aku nak kena tukar-tukar camni. Aku kalau boleh nak stroller yang terus boleh fully recline. Tak payah nak tukar-tukar. Buat semak kepala aku je. Lagipun Babyzen Yoyo ni mahal sangat dah melepasi bajet aku. Actually bab rega tu tak kisah sangat, cuma yang buat aku cancel yoyo ni bab yang tu la. Kalau tak, memang yoyo ni sempurna la bagi aku. Disebabkan yoyo ni dah cancel, maka terpaksalah aku memulakan pencarian yang baru.

Bila tanya kawan-kawan, ramai yang suggest Quinny. Tapi serius aku cakap aku memang dari dulu tak berkenan Quinny ni disebabkan size yang agak bulky pada aku. Sangat tak sesuai dengan kereta kecik aku tu. Memang aku tak pernah survey brand Quinny ni. Tapi bila ramai kawan yang guna n suggest, aku pun suyvey la jugak. Aku survey Quinny Zapp sebab org cakap size kecik bila lipat.


Malangnya bila aku tengok video ni, terus aku tak berkenan sebab susah nak handle. Ko kena guna dua tangan ko bila nak lipat n bukak. Ah leceh la pada aku. Aku ni dah la jenis cepat berangin je. Kang silap-silap aku terajang je stroller tu bila susah nak bukak tutup camni.

Survey punya survey aku terjumpa satu blog yang review stroller brand Combi. Brand ni agak asing la bagi aku sebab aku tak tau pun ade brand Combi and jarang org review stroller brand ni. Biasa yang famous brand Quinny or Sweet Cherry. Bila baca blog tu terus aku berkenan pulak dengan stroller Combi ni. Yang dia review tu stroller Combi Well Comfort. Tapi banyak lagi model lain dari brand Combi ni. Bila tengok youtube pun, memang senang nak handle stroller ni. Ringan pun ringan. Yang model well comfort ni berat bawah 5kg.

Combi Urban Walker

Combi Well Comfort

Best kan stroller ni. Senang nak handle. Dia nye handle pun senang nak tukar samada nak facing or rear. Kalau ikut review blog tu, masuk dalam kereta pun tak bape nak makan space. Stroller pun boleh berdiri sendiri. So tak payah la la nak sandar2 kan stroller kat memana bila dilipat2 camtu. So far stroller combi ni memang dah menawan hati aku. Semua kriteria yang aku nak ade kat stroller ni. Cuma nya stroller ni takde la compact sangat macam Babyzen Yoyo tu bila lipat. Tapi boleh consider la since banyak function lain yang aku berkenan. Harga pun boleh tahan. Apa pun kena pergi tengok dulu kat showroom. Setakat ni yang aku tau showroom Combi ni ade kat Sunway Pyramid. Kena tengok dan test depan mata dulu baru puas hati. Try letak Mel dalam tu tengok dia ok ke tak. Tapi rasanya dia ok kot sebab dia kan baby lagi, so tak pandai melawan. Bagi susu kenyang2, tido je dia dalam tu. So, Combi ni dah dok tangga teratas dalam list aku.

Ade la jugak aku srvey brand yang lagi murah macam sweet cherry. Tapi sweet cherry kebanyakan nya berat. Ade yang sampai 12kg. Agak berat la pada aku kalau dah lebih10kg tu. Aku kalau boleh nak yang bawah 5kg je. Korang kalau ade suggestion brand2 lain yang lagi murah dari Combi ni tapi ade function2 yang macam aku nak tu, boleh la share. Atau sesiapa yang pernah pakai stroller combi ni kalau nak share pun boleh. Senang aku nak wat pertimbangan.

Nanti bila dah beli stroller, aku pulak bagi review ok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...