Thursday, May 17, 2018

Recap 2017.

Ni entry aku draft awal tahun hari tu tapi malas nk publish. Since aku sangat kebosanan hari ni, aku decide untuk berblogging kembali. Hihi. Ade ke yang nak baca? Haha lantaklah. 


2017 has come to end. And here is my recap for 2017.

Marriage & Divorce

Some of you maybe dah tau atau mungkin dah dapat agak perkara ni. Yes, aku dgn Masran are no longer husband and wife. We decided to separate and go with haluan masing-masing in the middle of this year. Sebab apa? Tak perlu lah korang semua tau. Banyak isu lain dalam rumahtangga ni, tak semestinya sebab orang ketiga je. Anggap je la jodoh aku setakat di situ sahaja. Aku pun dah lama redha dengan benda ni. 7 tahun perkahwinan bukan masa yang singkat dan bukan mudah jugak nak buat keputusan yang besar macam ni. Tambah pulak bila fikir pasal Mel. Tapi tu la, jodoh tak panjang. Bukan lah aku nak menyalahkan takdir. Yang baik semua dari Allah dan yang buruk semua dari silap kami sendiri. Aku pun bukan nak bangga canang benda ni kat socmed. Tapi biarlah korang semua tau dari aku sendiri dari dengar daripada orang lain yang tak tau hujung pangkal. Takut menimbulkan fitnah pulak nnt. Benda pun dah setel cara baik. Hope korang pun terima lah dengan baik. Tak pelu cuba nak mencari kesalahan siapa. Rumahtangga aku hanya aku, dia dan Allah je yang tau. Apa yang korang nampak tu hanyalah secebis je dari apa yang aku decide untuk share di socmed ni. Now aku dengan dia cuma jalankan tanggungjawab masing-masing kat Mel. 

Health

Alhamdulilah sepanjang tahun 2017 ni aku takde lah sakit teruk-teruk. Memang aku jarang demam. Tapi dalam tahun ni jugak aku mengalami depression. Yes, depression is real. Bukan sengaja nak buat-buat nak tarik perhatian dan raih simpati. Ade satu tahap tu, bila semua perkara berlaku serentak, aku jadi tak boleh handle. Nak berfikir pun tak boleh apatah lagi nak buat benda lain. Selera makan hilang, berat badan aku turun mendadak. Dah macam jerangkung pun ade. Sampai satu tahap teruk tu, aku hampir dua minggu tak pergi keje. Terbaring je kat rumah. Makan tak, mandi tak, keluar rumah pun malas. Jangan kata nak keluar rumah, nak bangun dari katil pun tak berdaya. Duduk je memerap dalam bilik. Rasa nak meneruskan kehidupan pun tak berdaya. Memang teruk jugak la rasanya. Now baru aku tau macam mana bila rasa depress, lost hope, hidup tak bermakna, rasa takde sape2 nk paham ko. Benda ni bukan main-main ye. Bukan sengaja nak rasa-rasa macam tu. Takde sape nak rasa teruk sampai tahap macam tu. Tapi bila berada dalam situasi tu ko akan rasa x mampu nak berbuat apa-apa. Aku tak boleh tido berhari-hari sampai pegi klinik MC 4 hari, doktor bagi ubat tido and ubat kemurungan. Tapi tu lah ubat pun x membantu sangat sebenarnya. Bergantung pada diri sendiri. Syukurlah aku survived. So korang please don't underestimate kalau ade kawan-kawan yang nampak ciri-ciri kemurungan. Skrg ni pun memang banyak org yg stress and depression. Kalau rasa tak nak membantu pun, tolong jangan kecam atau bagi kata-kata yang negatif. Orang yang depress ni dia cuma mampu fikir perkara negatif je, kalau ditambah dengan kata-kata negatif korang tu, silap-silap boleh jadi kes bunuh diri ke apa nanti. And tak semestinya orang yang ko nampak happy, senyum je depan ko tu takde masalah. If ade kawan yang cuba nak luahkan masalah, please please please jadilah pendengar yang baik. Org yang stress ni dia cuma perlukan someone untuk dia luahkan. Kadang bila dah luahkan tu, rasa macam hilang kejap beban. So please be alert dengan sekeliling korang. Tolong jangan tambahkan beban kalau x mampu nak tolong. Paling penting jangan jadi punca kepada masalah org. Macam lagu Khai Bahar tu "Jika kau tak mampu membuatku senyum..usahlah kau hadir dengan kedukaan". Haaaa gitu la konsepnya. Kenapa aku highlight kan pasal depression ni? Sebab aku nak korang tau, depression is real. Banyak sangat dah kes orang jadi gila or bunuh diri or bunuh org ke apa. Semua punca dari stress, depress, then jadi bipolar and macam-macam lah. Tak kisah la apa punca pun. Kadang punca kecik-kecik pun kalau tak boleh handle dia akan jadi besar. So please be alert.

Friendship

Satu lagi perkara aku nak highlight in my recap ni, is friendship. Jenis aku memang tak berkawan ramai. As an introvert person, memang agak susah lah aku nak berkawan dengan ramai org. Tambah pulak aku jenis moody & baran. Kalau aku tak puas hati memang aku suka cakap depan-depan. Tapi tak ramai orang boleh terima sikap macam tu. So untuk elakkan dari berlaku perselisihan paham, eloklah aku amek keputusan takyah berkawan. Gituu. One more thing pasal kawan ni, bila ko susah baru lah ko boleh nampak siapa kawan siapa lawan. Jenis kawan yang suka judge, konon-konon nak tolong tapi sebenarnya cuma jadi penambah masalah je. So dari sini aku belajar banyak benda la pasal erti persahabatan ni. Ade kawan yang pada mula nya kita macam rasa x boleh ngam dengan dia, or tak suka dia, tiba-tiba dia lah manusia yang paling banyak tolong ko dan paham ko. Kawan yang macam ni kena lah kita hargai. Yang macam gampang tu, takyah kawan pun tak rugi. Gitewww.

Love
Knowing me, aku bukan jenis yang serik. If korang follow aku dari awal lagi korang tau la perjalanan cerita cinta aku yang tak berapa nak indah. Dalam pada tak indah tu, banyak jugak episod cerita cinta aku. Dah macam telenovela pulak. Ingatkan lepas kawen, dah jumpa soulmate. Rupanya jodoh setakat disitu je. Takpelah aku redho. Kalau dah semua tak kekal, nampaknya aku lah yang bermasalah di situ. Sobsss. Tetiba teringat lirik lagu Arjuna - Kump Dewa 19;

Mungkin ku temui cinta sejati..saat aku hembuskan nafas terakhir ku..Mungkin cinta sejati memang tak ada... dalam cerita kehidupan ini
Eh sedih pulak lagu nie.. adehhhh

Kadang aku terfikir, apa lah nak diharap sangat dengan kehidupan dunia yang singkat ni. Kalau aku rasa aku manusia malang, ade ramai lagi sebenarnya yang lagi malang dari aku. So now teruskan kehidupan dengan senyuman. At least now aku tau ada someone yang betul-betul sayangkan aku tanpa syarat. Anak aku, Melissa. I have to be strong for her. Doa-doa kanlah aku kuat :)

Sunday, June 12, 2016

Seluruh Cinta



Menatap kepergian dirimuMeratap menangis sedih tak tertahanTerbayang saat bersamaLewati masa terindahSaat kau memelukkuTuturkan cinta

Kaulah sluruh cinta bagikuYang slalu menentramkan perasaankuDirimu akan selalu adaDi sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas di tubuhkuYang sanggup menghidupkan segala gerakkuKu kan slalu memuja muHingga nanti kitakan bersama

Tak sanggup ku memikirnya lagiHabis separuh nyawaku tangisimuTiada lagi bait yang indahTerdengar merdu terucapMerayu menyanjungkuTenangkan jiwa

Kaulah seluruh cinta bagikuYang slalu menentramkan perasaankuDirimu akan selalu adaDi sisiku selamamnya

Kau bagaikan nafas di tubuhkuYang sanggup menghidupkan segala gerakkuKu kan selalu memuja muHingga nanti kitakan bersama

Tiada cinta yang setulus cinta mu (cinta mu)Tiada yang sanggup gantikan dirimu

Tiada rasa seindah kasih muTiada yang mampu temani diriku

Kaulah seluruh cinta bagikuYang selalu menentramkan perasaankuDirimu kan selalu adaDi sisiku selamamnya

Kau bagaikan nafas di tubuhkuYang sanggup menghidupkan sgala gerakkuKu kan selalu memuja muHingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas di tubuhkuYang sanggup menghidupkan sgala gerakkuKu kan selalu memuja muHingga nanti kitakan bersama

Ku kan selalu memuja mu hingga nanti kitakan bersama

Monday, April 4, 2016

Shopping dan dapat Duit balik dengan Shopback!

Percaya tak kalau aku cakap korang boleh dapat duit dengan bershopping. Ha, jangan tak percaya. Memang boleh dengan SHOPBACK.MY. Shopback ni memang heaven sangat untuk korang-korang yang kaki shopping online macam aku ni ha. Hihihi. Sebabnya, sambil-sambil shopping korang boleh dapat cashback dari hasil aktiviti shopping korang tu. Tambah pulak dengan Shopback selalu ada extra disscount. So memang berganda-ganda korang boleh jimat. 



Yang lagi best Shopback ada beratus jenama-jenama dan website yang korang boleh earn cash. Zalora, Lazada, Foodpanda, Agoda, Groupon dan banyak lagi la. You named it! Pendek kata semua website yang kita biasa shopping ada di Shopback. Takkan korang tak pernah shopping kat salah satu website ni kan? Mestilah pernah kan. Kalau sebelum ni shopping tak dapat apa, tapi dengan Shopback ni, korang boleh dapat cash balik. Ade yang bagi cashback sampai 12%. Banyak tu weh. 

Nampak tak kat atas tu total earning aku dah ade RM74.05. Tu baru seminggu aku register dah dapat banyak tu. (Nampak sangat banyak shopping, hihihi). So macam mana nak dapat cashback balik dengan Shopback ni?

Senang je, memula korang kena la register dulu dekat Shopback ni. Boleh click sini SHOPBACK.MY. Register la macam biasa. Then lepas register dan activate from emel semua, boleh la start shopping. Contoh kata korang ada nak beli barang from Lazada. Instead korang pergi terus ke website Lazada tu, apa kata korang bukak website Shopback and start shopping from Shopback. Ni aku bagi tutorial simple sket;


1. Bukak website Shopback dan login dengan akaun korang. Then click kat box Lazada tu.


2. Lepas click nanti dia akan keluar pop up macam ni. Then click Shop Now tu.


3.Lepas korang click kat Shop Now tu dia akan redirect keluar satu lagi new window. 


4. Then tunggu la sampai kuar website Lazada tu. Ha, apa lagi. Dah keluar macam ni boleh shopping macam biasa.


Tapi pastikan korang checkout dalam window yang sama ni. Barulah entitled tuk dapatkan cashback dari Shopback ni. Korang punya cashback akan masuk ke akaun korang within 48 hours.

Ni total cashback yang aku dah dapat. RM74.05. Tapi status still pending, belum boleh redeem. Kat situ ade tulis bila boleh redeem. Ade masa 87 hari sebelum aku boleh redeem cashback aku tu. 

"Your Cashback will turn 'Redeemable' once order is validated by the merchant. This will take 30-60 days to ensure that there is no order cancellation/return/exchange"


Tak kisah la lambat boleh redeem. Janji boleh dapat cashback balik dengan aktiviti shopping online aku ni. Aku bagi contoh lain, macam mana boleh jimat dengan cashback ni. Ni contoh aku beli skincare from website HERMO. Aku beli through Shopback ni.

Ni barang yang aku beli. Total blm masuk GST dan shipping RM38.90

Ni total yang kena bayar. RM41.23. Ade GST RM2.33. Shipping free.

Ni cashback yang dapat balik. RM2.18. Tak banyak mana, tapi still boleh jimat. 

Kalau korang beli banyak, lagi banyak korang boleh jimat. Kumpul sket-sket, hujung tahun boleh reedem pastu gi holiday. Hehehe. Best kan. 

Ha, dah tu apa tunggu lagi. Jom la register dan start shopping dengan SHOPBACK.MY ni. Lagi lambat korang register, lagi banyak korang rugi. register je dulu, mana tau nnt ade nak shopping online kan. Boleh earn cashback sama-sama.

Happy shopping uols!!



Eh, lupa pulak nak share barang yang aku beli from Hermo tu. Order hari khamis, hari ni dah sampai.



Aku beli 2 item je. Aloe vera & serum skin food tu. Kotex tu free gift. Best kan shopping online ni, dapat jimat dapat free gift lagi. Sekarang aku tengah gila skincare and kosmetik dari Korea. Korang kalau nak beli apa2 kosmetik or skincare korean brand boleh try website Hermo ni. Kalau belum ada akaun dengan Hermo, boleh register dari Shopback. Sebab untuk new customer yang register Hermo from website Shopback, akan dapat extra percent cashback dari Shopback.