Friday, May 15, 2015

Lambat.

Satu perkara yang aku benci ialah bila terjadi sesuatu kejadian yang bukan kehendak ko. Contoh macam pagi tadi. Aku dah bangun awal, siap awal konon nak sampai keje awal. Malangnya bila dah siap semua nak pegi kerja, cari-cari kunci rumah tak jumpa. Dammm, baru teringat kunci rumah tertinggal dalam kereta sebab semalam balik kerja aku bagi Mel main kunci tu sebab nak leka kan dia dalam kereta. Laki aku pulak dah pegi keje awal dan dia kunci grill sekali. Boleh pulak hari ni dia kunci grill tu siap solex bagai. Kalau tak, biasanya dia kunci pintu je. Kalau kunci pintu, memang takde masalah sebab boleh bukak dari dalam. Ni kalau dah solex, alamatnya berkurun la menunggu grill nak dibuka. Aku pun tak tau la mana pegi anak kunci solex spare. Ade hantu makan agaknya. Time nak guna time tu la takde. Bila tak guna, elok je dia tergantung kat tempat kunci tu.

Nak tak nak, terpaksalah laki aku balik jugak bukak kan pintu. Dan hasilnya, tahniah la cujen sebab dah tiga hari berturut-turut sampai opis kul 10. So minggu ni aku akan pastikan, aku gi kedai kunci wat 2 lagi kunci spare. Satu tinggalkan kat rumah mak aku. Satu lagi biarkan dalam rumah. Senang kalau apa-apa hal.

Tuesday, May 12, 2015

Picnic

Aku ni nama je dok Putrajaya tapi tak pernah nak manfaatkan weekend aku dengan melawat tempat-tempat menarik kat Putrajaya ni. Kalau ada event apa-apa pun kat sini tak pernah nak join. Ade la sekali pergi Hari Belia tahun bila tah aku pun tak ingat. 2011 kot. Tu je la sekali. Pastu dua tiga kali pergi Taman Botani. Sekali dua pegi Taman Saujana Hijau. Tu pun sebab nak photoshoot je. Selebihnya aku dok rumah mentido atau shopping. Hiks. Rugi tau. Putrajaya ni banyak sangat tempat menarik yang ko boleh luangkan masa tuk beriadah dengan ahli keluarga. Dari dok terperap kat rumah tu, elok la keluar amek angin tenangkan fikiran.

Masa bujang dulu, aku memang tak rajin nak riadah-riadah camni. Aku suka pegi karaoke, shopping, lepak kedai mamak. Bila dah kawen and ada anak baru la ada perasaan nak beriadah. Since now Mel pun dah pandai jalan, aku lagi semangat nak bawak Mel jalan-jalan. So weekend lepas, kitaorang decide nak keluar amek angin. Lokasi pilihan aku kat Umai D'Cafe atau kat Monumen Alaf Baru Presint 2, Putrajaya. Aku memang suka lepak sini sebab kawasan nya tenang. Ade rumput boleh picnic. Mengadap tasik dan ada cafe kat situ. Namanya Umai Cafe. Kalau nak minum-minum petang, boleh la lepak kat Umai Cafe tu. Takpun bawak tikar, bentang kat rumput depan Monumen Alaf Baru tu. Ingat lagi dulu-dulu masa mul-mula dok Putrajaya ni aku mcm pernah dtg sini. Tapi tak silap masa tu belum ada lagi Umai Cafe tu. Ada Monumen tu je. Tahun 2005 tak silap. Dah 10 tahun berlalu rupanya. Patutlah banyak perubahan. Aku dulu pun datang time bujang, now bawak anak. Hihi. Ok la, takyah nak KLMJ sangat. Kita layan gambar yang tak seberapa ni.



Menu favourite aku kalau datang Umai Cafe ni. Cekodok pisang. Sedap jugak.
Kat Umai ni banyak menu simple-simple tuk minum petang. Nak makan berat-berat pun ada jugak.
Masa aku layan cekodok ni, laki aku dah bawak Mel gi main.
Aku layan cekodok pisang sorg-sorg.


Mel lost kejap tak tau nak buat apa. 

Suka nya dia



Sekarang ni takyah berangan la nak pakai kan aksesori. Habis dilempornya ke tanah. 
Kadang tu siap geram-geram mcm nak koyak kan topi tu.
Sabo je la aku.


Hari sabtu tu pegi kejap je sebab nak balik selayang lepas tu. Then ahad repeat balik ajak adik-adik aku sekali. Kita ber picnic kat situ.

 Kali ni bawak tikar sebab rumput tu tajam. Sakit bontot.

 Semalam Mel dok kejar ball orang, kali ni mummy bawak Mel punya ok



Hamboi Mel.


Yay, abang Pael dah sampai. Mel ada kawan





Kakak Piya ni nangis pulak.







Kat sini macam-macam ada. Meriah sangat. Dah kira mcm uptown Putrajaya la kiranya. Nak sewa basikal, kereta, motor, rollerblade semua ada. Basikal pun macam-macam jenis basikal ada. Bayo je la. Harga yang aku tau RM10 tuk 10 minit. Agak mahal jugak la pada aku. Kalau sekali sekala datang, pastu anak merengek nak main boleh la kot. Kalau tetiap minggu, kopak la duit mak kau. Dasar mak kedek. Hikss.

Ok till next week. If mummy free kita dtg lagi k Mel. Muahss.

Thursday, April 30, 2015

Kisah Mel dan Carseat.

Cerita pasal carseat ni, aku akui aku adalah salah sorang mak yang tak begitu alert dengan keselamatan anak di dalam kereta. Aku pernah je sambil drive susukan anak, and i am not proud of it. Sebelum ada anak, aku pernah berjanji kat diri sendiri konon nanti takkan buat macam tu bila ada anak nanti. Bila tengok celebriti macam Nana Af yang berjaya didik anak-anak dia duduk dalam carseat, lagi la buat aku semangat nak didik anak aku macam tu jugak. Hakikatnyaaaaa, tak semudah yang disangka ye dan pada permulaan nya aku dikira gagal nak didik anak duduk dalam carseat tu. Huwaaaaaa.

Ok throwback masa mula-mula aku nak beli carseat. Aku beli carseat Mel, lepas aku habis pantang sebab masa tu fikir nanti nak hantar Mel kat rumah mak aku kat presint 11. Jauh jugak tu dari presint 11 ke presint 15 tu. Takkan la aku nak pangku je kan. So beli la carseat ni. Tak nyempat-nyempat ajak laki aku pergi Jusco jam jam tu jugak. Biasalah aku kan, kalau dah nak tu kena time tu jugak pergi beli. Carseat pilihan aku yang ni ha ; 


 Sweet Cherry Omni Guard

Aku pilih carseat ni sebab 1. Murah, 2. Boleh pakai dari newborn up to 4y. Laki aku mula-mula soh beli carrier je. Murah sket. Dalam RM100 je. Malas la aku nak beli carrier. Pastu kang Mel dah besar kena beli car seat pulak. So beli ni je senang. Mula-mula beli tu, aku blur tak tau nak guna camne carseat ni. Hahaha. Main boh je dalam kereta. Dengan tak pakai kan carseat ni seat belt. Pastu letak Mel pun, main letak je gitu tak buckle up pun. Tah pape tah, baik tak payah pakai car seat. Serupa je bahayanya. Tapi masa tu Mel kecik lagi. Letak dalam tu pun dia diam je tak boleh gerak-gerak. Paling kuat menangis je. Tu pun aku tak tahan dengar dia menangis, amek jugak la pangku n tetekkan. Haih.

 Mel masa mula-mula dok dalam car seat. 17/7/2014. Siap letak bantal kecik kat bawah tu.
Masa ni ok la dia dok diam-diam je dalam tu. Tak tau pape lagi. 





Masa ni semua ok lagi sebab masa ni Mel banyak tido. Letak dalam tu pun dia diam je. Aku still boleh drive dengan tenang sebab dia tak boleh gerak-gerak or pusing. Tapi, makin hari makin besar, makin banyak pulak akal dia. Masa ni la aku dah start stress. First time Mel melalak dengan jayanya dalam kereta, masa aku gi hantar laki aku kat Cheras. Selalu bawak dia dekat-dekat je, takat dalam Putrajaya je. Ade sekali tu, jauh sket ke Cheras. Mel ni kalau dia tido ok la. Tapi kalau dia nangis, pedih telinga aku dengar dia melalak. Jenis suara nyaring. Pastu nangis macam dah habis nafas. Aku pulak masa tu drive kat highway. Celah mana nak berenti. Memang rasa nak menangis sama jugak masa tu.

Ha tengok sendiri camne dia nangis. 

Takkan aku nak biarkan dia nangis lama-lama camtu kan. Hati mak, mana la tahan nak tgk anak nangis. Last-last aku berenti jugak kat stesen minyak, pangku dan tetekkan dia. Masa ni pun ok lagi, sebab dia dok diam je masa tetekkan tu. Kecik lagi kan, baru 2 bulan masa tu. So boleh lagi aku nak pegang sebelah tangan, n sebelah lagi pegang stereng.

Tapi dah lama-lama Mel dah makin lasak dan makin banyak akal. Masa ni la aku punya tahap kesabaran aku semakin menipis. Pernah sekali aku balik dalam keadaan mengamuk-ngamuk kat laki aku sbb aku stress. Hahahhaah. Before tu kitaorang buat camni ; weekend laki aku akan parking motor kat rumah mak aku. Then weekdays tu, nak pergi kerja, kitaorang akan sama-sama naik kereta pergi rumah mak aku then laki aku akan pergi kerja dari rumah mak aku. Balik pun camtu jugak. Kiranya sama-sama la pegi amek dan hantar anak. Laki aku drive, aku boleh pegang Mel. Tapi bila buat camni, macam susahkan laki aku jugak la sebab dia masuk kerja kul 7.30. Kitaorang pulak kadang-kadang kul 7 baru nak keluar dari rumah. Kul 7.30 baru sampai rumah mak aku. So memang hari-hari la laki aku lambat sampai office. Tapi masa tu aku ckp kat dia, dah sama-sama punya anak, so sama-sama pergi hantar n amek. Perkara lain tu sendiri ejas nak camne. Aku xnk amek tau. Wah, kejam tul bini. Hihihi. Ye la, dia nak senang je, mana boleh kan. Kena la sama-sama susah. Sape soh dia masuk kul 7.30. Boleh je nak masuk kul 8 ke, 8.30 ke kan. 

Kiranya rutin kitaorang tu berlangsung la lebih kurang sebulan dua. Tapi lama-lama cam kesian pulak kat laki aku (tengok, asik bini je kesian kat laki..laki bila nak kesian kat bini?). Aku cakap takpelah aku gi sendiri je hantar Mel. Tak payah la dia susah-susah ikut skali. Tapi, dengan syarat tiap pagi dia yang kena siapkan Mel. Mandikan pe semua. (sampai skrg tiap pagi laki aku yang siapkan Mel). Ye la, aku ni nak mekap lagi nak pakai tudung lagi. Kang lambat dibuatnya. So start dari hari tu aku je la yang gi hantar n amek Mel. Dan setiap hari jugak aku akan balik dalam keadaan yang tertekan.

Mau tak tertekan kalau macam ni peel Mel dalam kereta.






Memang macam ni la keadaan Mel hari-hari bila travel dalam kereta dengan aku. Mau nya aku tak stress. Masa ni Mel dah pandai merangkak n berdiri. Memang takde la dia nak dok diam-diam dalam tu. Dia suka nak tengok jalan. Pastu suka sangat main kat dashboard radio tu semua. Aku pulak stress sebab nak marah dia, dia bukan paham lagi. Pastu Mel pulak takmo dok diam-diam.

Sampai lah satu hari agaknya Allah nak bukak mata adan fikiran aku. Masa ni la baru aku terfikir camne nak bagi Mel dok diam dalam carseat dia tu. First thing aku pusingkan carseat tu bagi front facing. Before this rear facing. Baca dalam buku panduan, soh rear facing kalau letak carseat kat depan. Kalau kat belakang, baru boleh front facing. Tapi rear facing tu bukan untuk kereta yang ada airbag kat depan ke? Kereta aku takde. Hmm entahlah, aku pun follow buku panduan tu je. Masa ni aku terfikir, mungkin kalau aku front facing carseat ni, boleh distract perhatian Mel. Supaya dia leka tengok pemandangan, so takde lah meronta-ronta dalam carseat tu. Malangnya percubaan pertama gagal. Belum nak buckle up lagi dia dah meronta-ronta. Tapi aku biarkan je. Sambil-sambil tu bagi la dia pegang apa-apa.

Esoknya baru la aku terfikir nak bagi Mel layan youtube masa aku drive. Actually kat kereta aku memang aku dah pasang phone holder tuk aku letak phone kalau drive sambil waze. Tapi sebelum ni tak terfikir pulak kaedah tu. And yang sebenarnya aku tak pernah pun bagi Mel tengok youtube kat hp sebelum ni. Bukan tak nak bagi tengok, tapi tak terfikir langsung pun masa tu. Tak tau pulak budak-budak suka tgk video kat youtube. Naifnya daku. Huhuhu. Rupanya budak-budak memang suka tgk video kat youtube tu. Aku pasangkan video baby songs tu, Mel leka je tengok. Sepanjang perjalanan tu dia diam je tengok video tu. Kadang-kadang aku pasangkan video upin ipin. Memang sejak hari tu, baru la tenang sket jiwa aku nak drive. Kalau tak, setiap hari balik dalam keadaan stress. Orang lain balik kerja stress sebab jammed. Aku stress sebab nak pegang anak. Hahaha. And now problem dah solve. 


Tengok la betapa seriusnya Mel tengok upin ipin.

And now setiap pagi dan petang akan berkumandang la baby songs di dalam kereta aku. Sampai aku pun dah naik hapal semua lagu-lagu tu. Lagu favourite aku 'head shoulders knees and toes knees and toes'. Memang lagu ni je la dalam kepala aku skrg ni. Nak wat cemana, anak punya pasal. Setakat ni Mel boleh layan lagi la semua tu. AKu tak tau sampai bila dia akan bertahan. Dah dekat sebulan lebih dah hari-hari dok pasang baby song tu. Tak tau la nanti kot dia bosan. Tapi skrg aku ada dua option. Kasi Mel tengok youtube or bagi makanan kat dia. Bagi la dia pegang biskut ke, buah ke. Nanti dia leka la dengan makanan tu. Tapi ada masa jugak kalau dia bad mood, dia meronta-ronta jugak.

But the best part is, now Mel macam dah paham. Kalau naik kereta, mesti kena duduk dalam car seat. Kalau dulu belum sempat letak dalam car seat tu dia dah meronta-ronta macam kena dera. Tapi sekarang dah takde dah. Aku nak pasangkan seatbelt pun dia diam je. Kiranya boleh la aku letak dia elok-elok dalam tu. Kalau tak, memang bersilat la aku setiap kali nak naik kereta. Memang aku sanggup tak pegi mana-mana kalau laki aku takde. Mel ni punya lasak, sampai tahap aku lagi rela drive dari pegang dia. Kadang tu, aku soh laki aku yang pegang. Biar aku drive. Penat weh. Tapi sekarang kalau gi mana-mana even sorang ade untuk pegang dia, aku tetap letakkan dalam carseat. Lega sket. Tapi before tu kena la bagi dia susu kenyang-kenyang. Kiranya kalau jalan jauh takde la sepanjang perjalanan tu aku kena pegang dia. Boleh la letak dalam car seat tu. Mel pun dah bolej tertidur sendiri dalam car seat tu. Biasanya time nak hantar tu yang dia suka tido. Pagi-pagi mengantuk agaknya.

Yang penting, sebelum travel mesti susukan dia kenyang-kenyang, telefon aku kena ada video cerita kartun or baby song and standby biskut. Baru la perjalanan aku akan berjalan lancar gitewww. Mel dah 10 bln baru la aku jumpa solution tuk masalah ni. Maklumlah first time mummy. But now i'm a happy mommy. Takde dah stress setiap kali nak hantar dan amek Mel. Hihihi. 





Gitu la kisah perjuangan seorang mak nak mengajar anak nya duduk car seat. Hahahaha dramatik betul. Orang lain leklek je. Mummy kau je menggelabah Mel. Hiksss. Anak korang camne? Ok ke dok dalam car seat?