Tuesday, September 30, 2014

Feedback Dari Hospital Putrajaya.

Renteten dari entry Bad Experience With NICU Putrajaya yang aku update bulan lepas, akhirnya ada pihak hospital yang call untuk memberi penjelasan dan meminta maaf. Finally! And i'm suprised ok. Tak sangka entry tu boleh sampai ke pihak Hospital Putrajaya. Well, the power of internet and berblogging. Cepat je benda ni tersebar. Hehehe.

Surat rasmi dari Hospital Putrajaya


Rasa nak tergelak pulak tengok blog aku Cujen The Lejen dalam surat rasmi tu. Hahaha. Ni surat rasmi yang diorang hantar lepas diorang call hari tu. Tapi diorang call laki aku sebab katanya call aku tak dapat. Hmm takpelah, cakap dengan laki pun boleh la. Tapi, aku respect pihak Hospital Putrajaya tak memandang remeh hal ni. Walaupun aku tak buat laporan rasmi kat Hospital tu, diorang ada inisiatif nak amek tindakan susulan untuk kes aku ni. Actually masa hati tengah panas hari tu, memang aku berkobar-kobar nak buat laporan rasmi, siap dah karang ayat dah. Tapi bila hati dah sejuk, terus tak jadi nak hantar. Entry yang aku up hari tu pun just nak share pengalaman aku, bukan niat nak memburukkan seluruh hospital. Aku tau benda ni pun kadang-kadang nasib jugak. Dah nasib aku tak baik masa tu. Laki aku ckp, masa diorg call hari tu, Dr tu ada tanya kenapa still datang hospital lagi kalau tak puas hati dengan bad services yang aku terima hari tu (actually lepas kes tu, Mel ade masuk NICU sekali lagi dan ade sekali lagi kitaorang pergi kecemasan masa dia demam baru-baru ni. diorang boleh trace rekod aku datang sana). Well, aku datang sebab aku still percayakan hospital putrajaya tu. Lagipun dalam entry tu takde pun aku cakap aku tak nak datang lagi atau serik dengan hospital putrajaya ni. Aku cuma luahkan perasaan dan share pengalaman aku je. Dah takdir nasib aku kurang baik masa tu. Aku tak anggap la seluruh hospital tu teruk. In fact, masa aku bersalin hari tu service yang aku terima memang tip top. Dari start aku melangkah masuk wad bersalin tu sampai la dihantar ke PBBR tu, semua ok. Layanan first class. Doktor and nurse-nurse semua baik belaka. Cuma kat NICU tu je sekali yang nasib tak baik. Actually pada aku kecuaian ni boleh berlaku tak kira la kat hospital kerajaan atau hospital swasta yang berbayo tu. Kalau aku nak pergi hospital berbayo tu pun, belum tentu ada jaminan takkan berlaku kes-kes macam tu. Cuma kalau boleh, kurangkan la kecuaian-kecuaian yang macam ni. Kerja dengan orang ramai ni, lebih-lebih lagi dekat hospital pulak tu, memang kena bagi perhatian lebih sket. Mana boleh cincai-cincai. Harap-harap benda camni boleh bagi kesedaran kat nurse yang bertanggungjawab amek kes Mel hari tu dan nurse-nurse lain. Kalau tahap kesabaran korang tu memang nipis cam aku ni, baik la korang cari kerja lain je. Jadi minah kilang ke, keje dengan mesin bukan dengan orang. Bila kerja dengan orang ni, perangai tu kena kasi elok sket. 

Tapi takpelah benda pun dah lepas. Mel pun dah sihat. Hospital pun dah bagi penjelasan dan mintak maaf. So, aku anggap benda ni dah selesai. Harap-harap takde la kes sebegini berlaku di masa-masa akan datang. 

Case closed!

Thursday, September 18, 2014

Hampir Tewas.

Semalam kan aku ada cakap yang aku semangat nak pergi kerja kan. Rupanya semangat aku tu bertahan selama sehari je. Hahaha. Pagi tadi aku hampir-hampir tewas dengan rasa malas yang masih bersisa dalam diri ini. Padahal kul 6 pagi si kecik tu dah kejut aku. Tapi aku sogok dia  dengan tetek suruh tido balik. Dengan niat aku pun nak tido sekali takmo gi kerja. Hihihi. Tapi si kecik tu ngok ngek takmo tido pulak. Nak tak nak aku bangun la jugak. Tengok jam baru kul 7. So sempat lagi kalau nak siap-siap pergi kerja. Lagipun bos takde, rugi kalau aku cuti time bos takde.

Dengan pantas aku mandikan Mel, nasib la si Mel ni jenis suka mandi. Memang tak susah nak mandikan dia. Dari lahir memang tak pernah langsung nangis time mandi. Aku curah air atas kepala dia pun, dia relax je. Mata je terkebil-kebil bila air lalu kat muka dia. Bagus si Mel ni, macam ayah dia jugak suka mandi. Kalau ikut mummy, tak mandi 3 hari pun relax je. Hihi.

 Budak suka mandi

Malam tadi aku tak balik rumah pun. Tido rumah mak aku je sebab dah tak larat nak drive. 3 bulan tak kerja, bila dah naik kerja ni penat bukan main walaupun aku tak buat kerja langsung pun kat office. Balik kerja petang semalam terus mandikan Mel. Si Mel ni pulak lepas mandi memang keje nak mentido je. So sementara tunggu dia bangun dari tido tu hari pun dah malam. Aku pun dah malas nak balik. Nasib baik bawak baju dia extra. Aku pulak pinjam je baju adik aku. Hari ni kena tukar strategi la. Petang amek dia terus balik rumah. Tak payah mandi dulu. Sampai rumah baru mandi. Kalau tak kang, ade yang dah lupa jalan pulang ke rumah pulak nanti. Sian laki aku dok sorang-sorang kat rumah.

Wednesday, September 17, 2014

Back To Work.

Debor hoi nak pergi office pagi tadi sebab dah lama tak kerja. Debaran tu macam first time pergi sekolah gitu. Over tau. Hahaha. Tapi aku dapat rasakan yang boss aku takde hari ni. Sekali tepat jangkaan aku. Boss outstation pergi Kelantan. Dua hari. Jumaat baru ade. Yay! Eh, apsal pulak nak yay ni. Aku bukan jenis yang suka mengulo time keje. Bukan aku. Bukan aku. Hihihi.

Ok la nak cerita kisah pagi tadi. Gigih tau aku bangun kul 6 pagi. Memang dah beberapa tahun kebelakangan ni, memang tak pernah la aku nak bangun seawal ni. Kalau terjaga pun, pejam mata balik. Hahaha. Tapi pagi tadi otomatik terjaga sebelum alarm aku kul 6 pagi bunyi. Sebabnya alarm cinonet aku si Mel tu dah bunyi dulu. Terus je la aku bangun pastu bangunkan dia sekali. Biar dia jaga, nanti sampai rumah mak aku boleh la dia terus tido. Lepas solat, aku siap-siap mekap dulu. Tapi pakai baju biasa je, sebab nanti nak mandikan Mel kat rumah mak. Malas nak mandikan kat rumah aku. Sebab biasanya lepas mandi, si Mel ni mesti nak menetek pastu tido. So elok lah aku mandikan dia kat rumah mak aku. Terus lepas mandi boleh tetekkan dia then biar dia tido. Then boleh la aku pergi kerja dengan senang hati. Menjadi jugak la plan aku tadi. Agaknya dia memang dah mengantuk sangat, lepas mandi, isap nenen dua tiga sedut je pastu terus pengsan. Hahaha. Senang kerja mak ko. Harap la tiap-tiap hari dia camni. And harap-harap la dia tido lama sket. Tapi bersedia je la kot-kot kang mak aku call soh balik kang. Memang nak ajar dia hisap botol tapi kalau dah dia meraung tak nak nanti, kena la balik jugak kan. Takpe, slow-slow ajar. 

Orang kata kalau first time tinggal anak nanti baby blues. Tapi aku tadi tinggalkan Mel cam takde perasaan je. Takde la feeling-feeling nak sedih sangat. Hahaha. Memang jenis takde perasaan aku ni. Ke sebab tinggal dengan mak sendiri, so takde la nak risau sangat. Maybe kalau hantar rumah pengasuh tu mungkin la akan rasa sedih sket. Ala, lagipun rumah mak aku dekat. Apa-apa hal boleh je nak lari kejap balik rumah. So tak payah la nak feeling-feeling sangat.

Budak cinonet yang dah pengsan.

Mummy yang semangat pergi keje.

Harap-harap semangat tu sampai la bila-bila ye. Nak kena cover balik rekod kehadiran yang teruk masa pregnant hari tu. Hihihi.

Oh, semalam aku dah potong rambut. Setelah sekian lama rambut panjang mengerbang, akhirnya semalam tewas jua. Follow adik aku gi gunting rambut sekali aku pun terjebak. Ah lagipun rimas la time nak tetekkan Mel rambut asik masuk mulut dia kalau aku lupa nak ikat. Kadang-kadang getah rambut aku asik la misplaced. So potong pendek terus. Like, sangat pendek. Hahaha. Biar lah, rambut je pun. Tak payah nak feeling-feeling sedih macam potong jari. Lagipun rambut aku cepat panjang. Tak caya nanti kita tengok hujung tahun rambut aku dah panjang mana. Gambar malas nak upload. Boleh tengok kat stegram aku. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...