Wednesday, October 21, 2015

Demam Kepialu.


 Muka depan BH hari ni


Heboh sekarang ni pasal demam kepialu yang dah melanda Malaysia. Tetiba aku teringat, 2 minggu lepas Mel dengan adik aku rasanya dah terkena demam kepialu ni. Doctor tak cakap la demam kepialu, tapi simptom-simptom nya sama la dengan demam kepialu ni. Mula-mula Mel yang kena dulu. Petang tu elok je dia makan cam biasa. Aku ada beli bubur yang org jual kat Uniten tu sebab tak sempat nak masak. Petang tu ade checkup Mel. Malamnya masa tido, tetiba dia muntah. Banyak gila. Aku ingat dia cam muak or kenyang sangat sebab hari tu memang dia makan banyak. Tapi lepas aku susukan pun dia muntah-muntah lagi, terus aku bawak pergi hospital. Memang banyak gila muntah. Sampai dah lembik si Mel. Muntah pun x keluar apa dah. Pegi hospital dah la lama tunggu, sekali dr cakap maybe jangkitan or food poisoning je. Bagi ubat je pastu balik. Ceh, penat aku dok lama kat spital tu. Dari kul 11 sampai kul 3 pagi. Esoknya Mel cirit-birit pulak. Muntah dah kurang. Risau jugak aku kalau berterusan. Nasib baik lepas tu dah ok. Dalam 2 hari je dia muntah and berak. Lepas dari tu terus dah tak beli makanan luar. Masa tu aku dok fikir, maybe sebab cuaca jerebu, so mungkin makanan dah tercemar. Tak tau pulak pasal demam kepialu ni.

Ni masa kat hospital hari tu.


Then selang 2-3 hari lepas tu adik aku pulak kena muntah-muntah and cirit-birit. Dia lagi teruk sampai masuk hospital 3 hari. Nasib baik lepas tu ok dah. So korang jaga-jaga la ye. Bahaya jugak demam kepialu ni sebab boleh membawa maut kalau tak dirawat segera. Dengan cuaca tak elok ni, better dok rumah je and tak payah beli makanan dr luar especially yang jual kat gerai-gerai. Kalau ada tanda-tanda demam kepialu ni, cepat-cepat pergi klinik atau hospital.





Tuesday, October 20, 2015

Gelagat Mel Kat Taska.

I was always wonder what Mel's doing when she goes to taska. I thought kat taska tu mestilah dia makan tido je kan. Sekali malam kelmarin saje-saje la dok belek FB Taska Mel tu. Oooo, rupanya cikgu dia ada share aktiviti budak-budak kat taska. Tak perasan pulak aku sebelum ni. Maybe tak keluar kat feeds FB aku agaknya. 

Tengok la tu si Mel, elok pulak dia duduk diam-diam kat kerusi tu. Dah la dia paling kecik kat situ. Gaya macam paham je apa cikgu cakap. Hihihi.

 Shhh..diam semua. Cikgu nak start kelas dah.

 Ni huruf apa anak-anak? 

 Boring la, bila mummy nak amek Mel ni.

 Ala, kenapa huruf H. Bagi la Mel huruf M for Mel.

 Eh semua dapat sama rupanya.

Ok, dah siap!

Ni nak tampal kat mana cikgu?

Hadoi, pening la saya cikgu.



Aku eksaited tengok gambar-gambar ni semua. Macam ni rupanya perasaan bila tengok anak belajar. Rasa seronok pulak. Tak sangka pulak Mel boleh follow apa yang cikgu dia cakap. Kiranya ada la menunjukkan minat nak belajar. Nak harapkan aku ni ha, selalu blur tak tau ajar apa kat anak. Ni pun baru nak start. Sejak join group Homeschooling kat FB, baru la dapat gambaran apa nak buat. Kalau tak manjang blur.



Ni pun sebab ada kawan Fb yang add dalam group ni. Best jugak la sebab banyak info aku dapat sejak join group ni. Tapi kadang-kadang stress jugak sebab tengok mommies kat situ semua hebat-hebat and kreatif. Tak terfollow dia buatnya. Tapi, aku cuba jugak la nak buat something utk Mel. Skr ni tgh usahakan nak buat Busy Book untuk Mel. Harap semangat tak putus di tengah jalan.

Contoh busy book.

Monday, October 19, 2015

Projek Bilik Mel

Aku ni sebelum ada anak lagi dah berangan nanti kalau ada anak, nak buat bilik anak cantik-cantik. Nak-nak pulak bila dapat pindah kuarters teres, bilik tido ada 4, so macam rugi kalau tak guna kan bilik-bilik tu. Nanti ada pulak yang 'tumpang'. Hihi. Tapi tu la, lepas Mel keluar, bayang-bayang bilik Mel pun tak nampak. Ni Mel dah setahun baru nak start. Maklumlah mummy duit tak berapa nak ramai, so beli barang pun sikit-sikit. Nak terus siapkan satu bilik, pengsan la mummy kau Mel. Lagipun Mel kecik lagi, bukan dia kisah pun ade bilik ke takde. Macam biasa la mummy yang over. Masa kecik mummy takde bilik sendiri, so bila dah ada anak, impian tu diturunkan ke anak pulak. Gituuu. Laki aku cakap membazir je nak buat bilik anak ni nanti dia tido dengan kita jugak. Eh tak kira la dia tido ngan kita ke tak. Yang penting dia ada bilik sendiri. Senang mummy nak sumbat semua barang-barang Mel dalam tu. 




Banyak lagi yang takde. Maklumlah beli sikit-sikit. Mula-mula beli drawer, pastu beli almari, pastu beli katil. Beli pun tunggu sale. Tu yang takde tilam lagi kat katil tu sebab nya nak tunggu ikea sale lagi. Mel pun belum tido dalam bilik dia, so tak beli lagi la tilam nya. Yang tu kemudian pun takpe.

Banyak lagi nak buat tu, langsir nak tukar. Carpet nak beli lain. Pastu nak gantung frame-frame and wall shelf lagi. Banyak kerja lagi rupanya. Pastu sticker watermelon tu aku rasa cam nak tukar lain pulak. Aku dah beli sticker cloud kat aliexpress. Semangat nak tampal sekali takde tangga pulak. Watermelon tu aku print sendiri je pastu tampal. Tapi tetiba rasa cam tak best pulak.

Nak tukar dengan sticker cloud ni.

Kononnya weekend smlm nak la setelkan semua nya. Tapi hampeh. Beria-ria ni pesan kat laki aku. Minggu ni by hook or crook, mesti siapkan bilik Mel. Tapi laki aku ade je alasannya. Penant la, ngantuk la. Pastu si kecik pun sibuk nak tolong aku mengemas.

 Dok melilau ke hulu ke hilir cari benda nak dibuat.


 Dua beranak ni konon nak tolong mummy, sekali sepah yang dibuat nya.


 Dok mengetest kasut pulak


Budak bertuah Mel ni semua benda nak dibuang dalam tong sampah.

Ada sekali tu aku dah siapkan baju dia nak pakai lepas mandi. Aku letak la atas katil dulu. Lepas mandikan dia, dah pakai kan pampers semua, aku gi la bilik air kejap nak tutup lampu. Sekali kuar bilik air dok cari-cari baju si Mel tak jumpa-jumpa. Puas aku cari. Selalu nya memang aku tau si Mel suka main, tapi biasanya mesti ada kat mana-mana. Ni cari-cari tak jumpa. Last-last amek baju lain pakai kan kat dia. Rupanya esok tu aku jumpa baju tu dalam tong sampah. Bertuah punya budak. 



Kesudahannya tak berjaya lagi nak siapkan bilik Mel. Mampu kemas kan baju-baju je dalam drawer and almari tu. Tunggu la next weekend pulak. Buat sementara ni mummy sekodeng dulu bilik-bilik cantik kat pinterest. Nak cedok idea sket-sket. Nak buat bilik Mel ala-ala scandinavian style. Aku suka scandinavian style sebab simple yet cantik dan kemas. 


Cantik kan? Spice rack ikea ni spray color camni, jadi cantik terus. Memang dah aim nak beli spice rack ni. Pastu boleh la letak buku-buku Mel kat situ. Peg board tu pun aku dah ada contact kalau nak tempah. Yang ni aku plan nak buat kat ruang depan katil Mel tu. Nak letak peg board ni and meja tulis ikea kat situ.

Ikea spice rack. RM12.90 je.
Meja tulis RM99.
Beli dua ni pastu spray color-color pastel. Cantiknyeeeee. Takpe kita berangan dulu. Nanti siapkan sikit-sikit. Ni antara contoh-contoh bilik yang berkenan di hatiku...





Tunggu la Mel, insyaallah tahun ni jugak mummy siapkan bilik Mel ye.