Monday, April 4, 2016

Shopping dan dapat Duit balik dengan Shopback!

Percaya tak kalau aku cakap korang boleh dapat duit dengan bershopping. Ha, jangan tak percaya. Memang boleh dengan SHOPBACK.MY. Shopback ni memang heaven sangat untuk korang-korang yang kaki shopping online macam aku ni ha. Hihihi. Sebabnya, sambil-sambil shopping korang boleh dapat cashback dari hasil aktiviti shopping korang tu. Tambah pulak dengan Shopback selalu ada extra disscount. So memang berganda-ganda korang boleh jimat. 



Yang lagi best Shopback ada beratus jenama-jenama dan website yang korang boleh earn cash. Zalora, Lazada, Foodpanda, Agoda, Groupon dan banyak lagi la. You named it! Pendek kata semua website yang kita biasa shopping ada di Shopback. Takkan korang tak pernah shopping kat salah satu website ni kan? Mestilah pernah kan. Kalau sebelum ni shopping tak dapat apa, tapi dengan Shopback ni, korang boleh dapat cash balik. Ade yang bagi cashback sampai 12%. Banyak tu weh. 

Nampak tak kat atas tu total earning aku dah ade RM74.05. Tu baru seminggu aku register dah dapat banyak tu. (Nampak sangat banyak shopping, hihihi). So macam mana nak dapat cashback balik dengan Shopback ni?

Senang je, memula korang kena la register dulu dekat Shopback ni. Boleh click sini SHOPBACK.MY. Register la macam biasa. Then lepas register dan activate from emel semua, boleh la start shopping. Contoh kata korang ada nak beli barang from Lazada. Instead korang pergi terus ke website Lazada tu, apa kata korang bukak website Shopback and start shopping from Shopback. Ni aku bagi tutorial simple sket;


1. Bukak website Shopback dan login dengan akaun korang. Then click kat box Lazada tu.


2. Lepas click nanti dia akan keluar pop up macam ni. Then click Shop Now tu.


3.Lepas korang click kat Shop Now tu dia akan redirect keluar satu lagi new window. 


4. Then tunggu la sampai kuar website Lazada tu. Ha, apa lagi. Dah keluar macam ni boleh shopping macam biasa.


Tapi pastikan korang checkout dalam window yang sama ni. Barulah entitled tuk dapatkan cashback dari Shopback ni. Korang punya cashback akan masuk ke akaun korang within 48 hours.

Ni total cashback yang aku dah dapat. RM74.05. Tapi status still pending, belum boleh redeem. Kat situ ade tulis bila boleh redeem. Ade masa 87 hari sebelum aku boleh redeem cashback aku tu. 

"Your Cashback will turn 'Redeemable' once order is validated by the merchant. This will take 30-60 days to ensure that there is no order cancellation/return/exchange"


Tak kisah la lambat boleh redeem. Janji boleh dapat cashback balik dengan aktiviti shopping online aku ni. Aku bagi contoh lain, macam mana boleh jimat dengan cashback ni. Ni contoh aku beli skincare from website HERMO. Aku beli through Shopback ni.

Ni barang yang aku beli. Total blm masuk GST dan shipping RM38.90

Ni total yang kena bayar. RM41.23. Ade GST RM2.33. Shipping free.

Ni cashback yang dapat balik. RM2.18. Tak banyak mana, tapi still boleh jimat. 

Kalau korang beli banyak, lagi banyak korang boleh jimat. Kumpul sket-sket, hujung tahun boleh reedem pastu gi holiday. Hehehe. Best kan. 

Ha, dah tu apa tunggu lagi. Jom la register dan start shopping dengan SHOPBACK.MY ni. Lagi lambat korang register, lagi banyak korang rugi. register je dulu, mana tau nnt ade nak shopping online kan. Boleh earn cashback sama-sama.

Happy shopping uols!!



Eh, lupa pulak nak share barang yang aku beli from Hermo tu. Order hari khamis, hari ni dah sampai.



Aku beli 2 item je. Aloe vera & serum skin food tu. Kotex tu free gift. Best kan shopping online ni, dapat jimat dapat free gift lagi. Sekarang aku tengah gila skincare and kosmetik dari Korea. Korang kalau nak beli apa2 kosmetik or skincare korean brand boleh try website Hermo ni. Kalau belum ada akaun dengan Hermo, boleh register dari Shopback. Sebab untuk new customer yang register Hermo from website Shopback, akan dapat extra percent cashback dari Shopback. 

Thursday, March 31, 2016

Klinik Gigi.

Aku adalah sejenis manusia yang paling takut nak pegi klinik gigi. Seumur hidup adalah bape kali je pergi. Tu pun masuk kira yang masa sekolah dulu. Habis sekolah, memang sorry la nak pergi klinik gigi. Sebabnya, pengalaman aku jumpa doktor gigi ni, semua garang. 3-4 tahun lepas ada lah aku pergi klinik gigi sebab nak check gigi. Takde rosak apa pun gigi. Saje nak pergi check. Aku gi klinik kerajaan je, kat presint 9 tu. Sekali dapat doktor yang cam harjam. Dok bebel-bebel tah hapa-hape. Ingat aku ni budak sekolah rendah ke nak bebel-bebel camtu. Pastu check gigi pun nak ganas-ganas. Sejak tu memang aku pangkah klinik gigi kerajaan ni. Kalau nak pegi, cari je la klinik swasta. Bayar mahal pun takpe. 

Eh berbalik kepada ceita klinik gigi ni tadi, saje la nak citer kat sini aku baru je lepas pergi klinik gigi. Hihi. Sebabnya gigi aku dah berlubang. Dah lama berlubang. saja aku tangguhkan pegi klinik. Tapi jenuh la, lepas makan nak kena korek sisa makanan yang kat dalam lubang tu. Tambah pulak dah start ngilu. Nak tak tak sebelum parah baik gi tampal. Pastu nak try buat scaling sekali. Seumur hidup tak pernah buat scaling sebab takut. Ade org kata sakit. Ade kata tak rasa apa-apa. 

Kebetulan pulak bos cuti hari ni. Lepas lunch tadi terus shoot pegi klinik gigi. Aku gi Klinik Pergigian Izra kat presint 8. Takde wat appointment pun. Call je tanya dr busy tak. Staff klinik kata tak busy, so terus pegi. Sebelum ni memang aku ade dok google pasal klinik kat putrajaya ni, banyak feedback positif pasal klinik ni. Lagipun dr gigi nya perempuan. Selesa sikit. Aku pernah pegi klinik gigi kat presint 15 hari tu, dr lelaki. Rasa x selesa nak check gigi ngan dr lelaki. 




Keadaan dalam klinik pergigian Izra. Cantik, bersih dan kemas je. Masuk pun rasa best je. Aku sampai tadi kul 2.30. Tunggu jap kat hall ni dalam 15 minit sebab ada patient lain, then dr panggil masuk. Masuk-masuk je dalam bilik dentints tu, doktor nya dah sambut aku dengan senyuman dan bagi salam. Cakap pun lembut je. Dari takut nak check gigi, terus rasa ok. Hihihi. 

Dr tanya nak buat apa. Aku ckp la nak tampal gigi and kalau sempat nak scaling sekali. Then dia check and cakap memang ade kena tampal. Tapi dia buat scaling dulu. Then baru tampal. Alamak, takut pulak nak kena scaling dulu. Dengar bunyi mesin scaling pun aku dah ngilu. Tapi, sebenarnya bila buat takde la sakit mana pun. Ceh, penat je iols berdebar-debar. Hahahaha. Serius tak sakit langsung masa buat scaling. Kejap je pun. Dah siap scaling, terus tampal gigi. Haaaa, yang tampal gigi ni memang sakit. Sebelum tampal, dr kena bersihkan dulu kat bahagian yang berlubang tu. kena korek dalam-dalam baru tampal. Masa dia korek kat dalam gigi yang berlubang tu, pehhhh ngilu gila! Sakit tu tak la, tapi ngilu. Terpejam-pejam mata aku tahan sakit. Bila dah bersihkan tu rupanya besar gila lubang kat gigi tu. Kalau tak tampal, memang silap haribulan kena cabut nanti. Nasib tergerak hati nak pegi hari ni.

Tak lama pun proses scaling n tampal ni. Aku dtg tadi kul 2.30. Kul 3.30 dah keluar dari klinik tu. Hehe. Total damage tadi RM190. Ok la kot harganya. Yang penting doktor gigi nya baik. Kalau bayar murah pun tapi layanan dapat tah hape-hape, tak guna jugak. Aku pentingkan servis dan layanan mesra doktor. So klinik ni memang recommended la, buat aku rasa tak takut lagi dah nak pegi kinik gigi. Lepas ni kalau nak check gigi, memang aku pergi sini je la. 

Selfie sket lepas gigi dah ok :D
(dah kenapa tudung sama dgn dinding)

Thursday, February 11, 2016

Melissa First Passport.

Semalam, kitaorang anak beranak pergi buat passport kat Imigresen Putrajaya. Rupanya bahagian passport putrajaya dan pindak ke Presint 2. Kat Menara Ikhlas. Sebelah bangunan Imigresen tu je. Tau pun kebetulan hari tu ada drop adik aku kat Menara Ikhlas tu sebab dia nak pegi bank. So ternampak la signboard Bahagian Keselamatan dan Passport Putrajaya. Kalau tak, mesti aku ingat bahagian passport ni still kat Presint Diplomatik sana. Plan nak buat hari Sabtu lepas, tapi tutup rupanya. So buat la hari semalam. Bajet musim cuti ni tak la ramai org. Tapi nan hado weh. Aku sampai kul 8 pagi, nah amek ko punya panjang barisan nak amek nombor giliran. Beria aku malam sebelumnya cakap kat mak n laki aku, kul 7 dah ada sana. Hihi. Kul 8 tu amek no, dah no 1174. Setiap sorg kena amek satu nombor. Aku, laki aku, adik aku & Mel no lain-lain. Nasib baik Mel ade kaunter khas. Malangnya aku tak bawak gambar Mel siap-siap, so kena pulak pegi amek gambar Mel dulu pastu brg dtg balik amek nombor. Haish sabo je la. 

Untuk adult and kids above 5y je boleh datang berlenggang kangkung bawak senyuman. Baby 4y below kena amek gambar siap-siap. Gigih la pulak kitaorg ke bangunan Imigresen sebelah nak amek gambo. Kat situ ade kedai gambo. Tapi punya la lembap pastu org pulak ramai. Nasib baik Mel tido je time tu. Aku siap nak bergaduh ngan sorg indon tak sedo diri. Dia dah nampak aku dtg dulu, patutnya aku la dulu yg amek gambar. Ni tak, masa org kedai tu soh letak baby nak amek gambo tu, dia cepat-cepat duduk kat situ. Bangsat punya pompuan. Sakit hati pulak aku time tu. Memang aku carutkan je depan muka dia. Tapi ye la jenis bangsa tak malu, dia boleh wat bodoh je. Sekali padan muka anak dia tak nak bg kerjasama. Last-last laki dia soh kitaorg dulu yang amek gambar. Hahaha padan muka.



Tapi si Mel pun sama je tak nk bagi kerjasama. Nak kerjasama apa nya. Orang tu tengah sedap tido, aku leh kejutkan nak amek gambo. Memang megamuk la. Tapi nasib Mel cepat behave. Dapat la amek beberapa snap. Tapi muka memang tak boleh blah la. Masam mencuka cam muka mummy. Hahahaha.

Seketul Mel masa tengah tunggu gambar siap.

Dah setel gambar semua balik semula ke bangunan sebelah, amek nombor giliran Mel pulak. Time tu dah kul 10 kot. Memang jauh lagi nak ke no kitaorg 1174 tu. Aku siap boleh masuk office kejap, pegi poslaju por barang-barang customer pastu balik semula ke situ, nombor still x panggil lagi. Kul 11 lebih baru panggil nombor nya, Tapi nombor Mel la. Baby ada kaunter khas, so cepat la sket sbb tak ramai org kat kaunter khas ni. Nasib baik la staff imigresen tu baik, dia bagi je kitaorang buat sekali kat situ. Yay!! Kalau nak tunggu nombor kitaoang tu, mau kul 1 tak panggil lagi. Malang sekali lagi, adik aku punya passport tak boleh buat. Nak kena mak bapak jugak yg datang atau penjaga yang sah. Adik aku umur belum 12 tahun so kena la parent yg dtg. Kakak ke, sedara ke, mak sedara ke diorang tak layan. Ceh! Nasib baik nombor kitaorang tu tak panggil lagi. So call mak aku soh dtg imigresen jap buatkan passport adik aku. No 1174 tu kul 12.30 baru dia panggil. Kitaorang kul 12.30 tu dah siap collect passport sebab guna no giliran Mel.  Hehehe. Ikutkan tak lama pun buat passport ni, Imigresen putrajaya ni mmg pantas n cekap. Tapi td lambat sket sebab baby punya staff tu kata lama sket. Nasib baik Mel tido. Si Mel tido tak sedar diri masa buat passport tu. Dah balik pun mentido lagi. Ngantuk agaknya kul 6.30 dah kena bangun and mandi. Tapi syukurlah dia tido. Takde la pening kepala aku nak kejar dia. 

Punya la bising kat situ, dia boleh tak sedar langsung.



Passport dah siap pun tak sedarkan diri lagi.



Haha ni la dia rupa Mel dalam passport tu. Garang sgt ni.
Muka pun dah macam baby boy. Haih, sabar je la.


Setel dah bab passport. Next week nak siapkan luggage pulak. Cane nak kemaskan luggage ni pun x tau la. Leceh betul travel time sejuk ni, kena bawak baju sejuk tebal. Aku dah la semua benda pun nak bawak. Memang kena packing awal supaya takde benda tercicir. Tak boleh last minute, nanti aku stress. Kalau boleh 2 hari sblm travel semua dah siap. Hari travel tu nak tenang-tenang aja. Heheh. Mummy tak sabar nak jumpa Ji Sung ^_^