Monday, April 14, 2014

2 days MC.


Mata kelip-kelip, mulut muncung and wat peace! Hikhikhik. Ingat best sangat ke dapat MC ni. Best la sebab tak payah gi kerja, tapi dok rumah pun melepek terbaring tak guna jugak. Nak wat cemana, masuk 7 bulan pregnant ni, mabuk-mabuk tu datang balik. Stress betul aku dibuatnya. Kali ni takde la muntah-muntah sangat waktu pagi, tapi rasa loya n angin tu 24 jam hokey. Malam tadi paling worst sebab aku tak boleh tido sampai kul 4 pagi. Asal baring je, terus rasa sisa makanan tu naik ke tekak macam nak terkeluar balik. Ko tau, rasa macam nak sendawa tapi tak keluar tu. Dua kali masa tido tu aku tersedak nak muntah. Sudahnya kul 4 tak tido-tido. Aku tak ingat tah bila masa aku tido. Yang pasti aku terjaga kul 9, terus hantar sms kat boss cakap nak masuk lambat sikit. Memang niat aku nak kerja hari ni, sebab minggu lepas dua hari dah tak kerja. Mati la kalau asik amek cuti je. Kang belum sampai setengah tahun cuti dah habis. Lepas hantar sms kat boss tu aku tetido balik. Rupanya boss ada reply msg aku soh amek mc je so boleh berehat kat rumah. Jarang-jarang boss reply msg aku sebenarnya. Tu yang pelik sket. Tapi aku baca msg dah kul 12 sebab kul 12 baru terbangun balik. Sengaja aku tak nak bangun nanti asik nak muntah je. Tapi aku fikir-fikir balik betul jugak cakap boss aku tu, kalau dah tak sihat gi la jumpa dr amek mc. Aku pun tak tau kenapa aku malas sangat nak gi klinik. Sebenarnya aku malas nak bergerak. Malas nak drive, nak baring je kat rumah. Tapi kang rugi pulak cuti aku. So gagahkan diri jugak la pegi klinik. Terus terang je aku cakap kat dr tu, yang aku memang tak larat sebab mabuk, so nak mintak MC nak rehat kat rumah. Ye la, sakit mabuk mengandung ni bukan ada ubat pun. Balik-balik ubat tahan muntah je la yang dr bagi. Ubat tu pun sebenarnya dah takde kesan kat aku ni. Kalau nak muntah tu, dia muntah jugak la. Makan la sepapan pun ubat tahan muntah tu. Nasib baik la dr memahami, tak banyak cakap, bagi je MC. Alang-alang tu aku mintak je la 2 hari terus. Tapi sebenarnya kalau dr bagi MC setahun pun bukan ilang mabuk ni. Tapi takpelah, dari aku kejap kang ilang je kat opis tu, baik aku MC je. Ni tak, gi keje kul 10 pagi. Kang kul 3 aku dah berambus balik rumah. Macam opis bapak aku punya. Tapi serius la sebenarnya kalau dah tak larat tu, cakap la apa pun memang ko tak larat rasa nak baring je kat rumah. Aku ni sampai tahap dah tak pedulik dah kalau bos nak marah pun. Bila aku rasa tak best je, terus je balik rumah. Tapi nasib baik la dapat bos baik. Kalau dapat bos yang cerewet dan berkira, mati aku. Tapi kesian jugak la boss aku dapat PA camni. Sabar ye boss, saya janji pas bersalin nnt sy ganti la balik waktu-waktu kerja yang saya ngelat tu. Pas cuti bersalin nnt, saya janji takde datang lewat lagi. Promise!! Hehe, macam la boss baca blog aku ni. 

Ok la sekian je luahan perasaan dari mak buyung yang stress. 

Ni gambar masa 10 weeks pregnant. Serabai. Sekarang ni lagi serabai dr gambar ni.
Bertabah la. 

Thursday, April 10, 2014

Desa Kaloi Farmhouse Homestay.

Ni cerita lama masa New Year hari tu baru je nak up kat blog. Hehehe. Biasalah aku, tunggu mood baru nak update. Ni pun nasib teringat. Kalau tak manjang lupa je. So hari ni aku nak share kat korang tempat baik punya kalau korang-korang semua ada plan nak berkumpul sesama family atau kengkawan sambil-sambil nak BBQ. Mana la tau rumah korang sempit ke atau memang saja tak nak sepahkan rumah, so boleh la pergi ke Desa Kaloi Homestay ni. Tempat ni pun tak jauh dari KL, kat Ulu Yam je. 

Apa yang aku suka tentang Desa Kaloi Homestay ni sebab ;

1. Lokasi tak jauh dari KL. So kalau nak buat gathering pun semua kawan-kawan boleh join. Sebab dekat, so kos perjalanan tu kira jimat la.

2. Kawasan homestay yang tenang dan damai. Desa Kaloi Homestay ni kat dalam kawasan kampung, jadi jauh la dari hiruk pikuk kekalutan KL tu. Cewah! Hihihi. Tapi kalau korang jenis yang suka tempat-tempat happening, maybe kawasan camni tak sesuai la tuk korang. Tapi kitaorang ok je. Sebab kawan-kawan pun dah happening, so tak perlu kan tempat yang happening sangat la. 

3. Rumah Homestay yang sangat luas, bersih dan cantik! Perabot-perabot kat dalam rumah memang kelas weh. Takde la macam homestay-homestay lain kerusi pun ala-ala nak terbarai atau cadar yang macam setahun tak basuh. Memang korang tak jumpa la macam tu. Kat sini sofa dia pun Lorenzo ok. Katil dan tilam dia bukan main sedap lagi. Aircond kat sume bilik ada. Ruang tamu pun ada aircond. TV pun flat screen siap ada astro lagi. Channel astro bukan cikai-cikai, ade movie and sport sume. Pendek kata korang macam bercuti di rumah sendiri la. Entah-entah rumah korang pun tak sebest homestay ni. Hihihi.

4. Datang sini, korang cuma bawak baju dan bahan-bahan masak untuk BBQ je. Segala perkakasan memasak dari sekecil-sekecil sudu sampai sebesar periuk semua dah lengkap. Tak payah la risau nak bawak pisau la, pinggan la, cawan la. Sini sume dah siap. Periuk pakai vision ok, bukan periuk cap helang tu. Yang lagi best, tempat untuk BBQ pun ade siap sume dah. 

Ok sambil-sambil tu aku jamu mata korang dengan gambar-gambar yang sempat aku snap. Citer je tanpa bukti gambar pun tak best jugak kan.








Kawasan perkarangan homestay. Luas kan? Kalau nak wat aktiviti sukaneka tuk budak-budak just nice je kat laman depan. 


Bahagian dalam pulak.




Amacam? Cantik kan? Kemas dan selesa.


Ni dalam bilik. Bilik semua katil queen lengkap dengan aircond & wardrobe. Sejadah, arah kiblat sume ada dalam bilik ni. Bilik air ada disetiap bilik. Bilik air pun besar weh. Boleh mandi 5 orang sekaligus dalam tu. Hihi


Lagi satu yang best, extra tilam dengan bantal memang banyak disediakan. Tak payah la korang susah-susah nak bawak toto atau bantal sendiri. Insyaallah sume mencukupi.  Kitaorang yang ramai2 dekat 30 orang ni pun selesa tido.



Ok jom jengah dapur pulak.


Tu dia, lengkap semua ok. Dengan peti ais besar, oven, mesin basuh 10kg siap dengan dryer lagi.

Laki aku tengah memasak :D

Ni pulak ruang untuk BBQ. Siap dengan tempat untuk masak BBQ lagi.



Aktiviti BBQ sedang berlangsung.


Tempat paling aku suka kat Desakaloi Homestay ni, tempat ni;
Verandah yang luas. Suka betul aku konsep rumah yang ada ruang open macam ni. Senang kalau nak berkumpul buat kenduri ke, makan-makan atau lepak-lepak petang-petang sambal makan pisang goreng.  Kalau lah ada tanah sendiri nanti, memang aku tiru konsep Homestay ni. 


Bentang tikar, then makan beramai-ramai kat sini. Tikar tu pun memang dah disediakan kat homestay ni.


Homestay ni takde swimming pool, tapi ada kolam buatan. Boleh la kalau korang nak memancing atau budak-budak nak mandi.





Cetek aje kolamnya. Boleh la kalau budak-budak nak mandi. Mak budak pun boleh jugak kalau nak berkubang sama.



Ni pulak kolam ikan. Nak memancing boleh la. Jangan korang berendam pulak kat dalam ni. 

Ada rusa.

Playground untuk budak-budak.


Apa lagi ek nak cerita? Rasanya tu je la kot yang korang perlu tahu. Nak tahu lebih lagi, boleh la ke sana nanti dan rasa sendiri. Kat bawah ni gambar-gambar aktiviti kitaorang je kat sana. Hehe.














Sorry guys, sume ni tak available dah. Bini-bini orang semua ni.




 Masa ni pregnant baru 12 weeks. Tengah mabuk-mabuk teruk sebenarnya.

 Group foto before left

 Nak balik dah.


Ok, sekian sahaja cerita bergambar dari saya. Cujen Doyok. Hihihi.


MORE INFO DESA KALOI FARMHOUSE HOMESTAY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...