Thursday, March 5, 2015

Update Mac 2015.

Sape nak bertanggungjawab ni?

Amboi lama tak update, sekali update gambar kain bersepah yang ko upload ye? Ha, tu simbolik kepada kehidpuan aku yang maha busy sekarang. Ceh, bunyi macam ada bisnes juta-juta je nak busy bagai. Hihihi. Takde la busy mana, cuma x sempat je nak berkemas. Asal aku start je nak berkemas, si Mel dah mendahului aku. Aku lipat dia kirai. Aku lipat dia kirai. Last-last humban je la kat sini. Nampak tak apa jadi dengan playard Mel. Macam aku ckp dalam entry lepas, silap-silap hari bulan jadi tempat aku letak kain je playard Mel tu. Ha, dah jadi kenyataan pun. Hihi. Tapi ni bukan sengaja tau. Kebetulan masa adik aku tunang hari tu, kitaorang bawak naik playard ni ke atas. Pastu malas nak bawak turun balik sebab nanti bulan 4 nak kenduri lagi. Koser la aku nak angkut naik turun. Tunggu la lepas kenduri kawen nanti. Dah setel semua baru kemas. Ye ke? Tungguuuuuuu! Hiks.

Ok, setelah 2 bulan tak update blog, apa yang aku nak update ni. Hmm. Maybe ada yang dah tau, mak mertua aku meninggal 21 Januari hari tu. Ramai jugak yang tak tau kot. Aku memang tak update apa-apa dalam FB or kat mana-mana laman sosial pun. Start dari arwah sakit hari tu. Ikutkan arwah mak mertua aku memang sakit. Kencing manis dan buah pinggang. Buat dialisis 3 kali seminggu. Tapi sebelum ni arwah ok je. Cuma penghujung tahun 2014 hari tu dia start effect jantung. Ade la 3-4 kali ulang alik IJN. Doctor cakap jantung arwah dah tak kuat. Dan memang dah tertulis, tanggal 21 Januari arwah pergi meninggalkan kami buat selamanya. Alhamdulilah, Allah pemudahkan semuanya. Arwah sakit pun tak lama. Kami semua redha dengan pemergiannya. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa arwah dan menempatkan beliau di kalangan orang beriman. Amin.

Then 21 Februari hari tu birthday aku yang ke 25. Hikss. Tapi tak celebrate apa-apa pun. Masih dalam mood berkabung. 21 Februari tu jugak Mel dah genap 8 bulan. Seriusly aku tak terasa pun yang Mel dah 8 bulan. Cepatnyaaaaaa masa berlalu. Tapi update Mel nanti la aku update dalam blog satu lagi. Banyak sangat nak update pasal Mel ni. Kang muntah hijau pulak korang baca. Macam ko sorang je ada anak. Hahahaha.Tapi tu la takut banyak dah lupa. Rugi sangat rasanya tak update perkembangan Mel. Takpelah slow-slow aku update. Right now i really need tu restructure my life. Dah tunggang langgang sangat ni. Jadual tido tunggang langgang. Jadual makan berterabur. Jadual kemas rumah pun tah kemana. Tau je la aku ni, bila hidup tunggang langgang, mula la nak stress. Bila stress nanti laki aku dengan Mel jadi mangsa. I'm a momster gitew. Hiks. So now slow-slow la buat jadual baru. Biar nampak la hidup tu teratur sket. 

Ok la, till we meet again in next entry! Nah belanja gambar Mel satu.



Wednesday, January 7, 2015

Gambar Anak.

Walaupun aku ni boleh dikategorikan sebagai orang yang sentimental, tapi dalam sesetengah kes, aku memang tak sentimental langsung. Contohnya letak gambar anak kat hp/laptop/meja opis or mana-mana je la. Bukan gambar anak je, gambar laki bini pun aku jarang letak. Aku punya background hp gambar superman. Komputer office, gambar bangunan opis aku (memang wajib letak gambar ni). Tapi sebelum gambar ni jadi wajib, background aku adalah gambar Son Goku. Rasanya tak pernah sekali gambar kawen atau gambar anak jadi screen saver atau penghias di background hp dan komputer aku. Aku kagum dengan orang yang segala background adalah gambar anak atau gambar laki bini ataupun gambar sendiri. Silih berganti tukar pulak tu. Aku jenis manusia yang tak gigih. Rasanya gambar profile aku pun dah pakai dr zaman bila tah. Tah bila nak tuko.



So, bile kejadian di atas berlaku memang wajib la aku abadikan di blog ini. For the first time, aku letak gambar anak aku kat meja office. Hihihi. Itupun sebab masa kemas-kemas bilik office terjumpa pulak frame gambar ni. Hadiah apa pun aku tak ingat. Mungkin hadiah dari cawangan aku masa jamuan bulanan office. Hadiah birthday la tu kot. Takkan nak buang kot frame gambar ni, so aku pun print la gambar Mel letak dalam frame ni. Letak kat telefon supaya bila orang call time aku takde mood, bila tengok gambar Mel jadi sejuk sket hati ni. Takde la orang yang call tu kena tempias dek ketiadaan mood aku tu.

Ok la, percent sentimental aku dah meningkat 20% hari ni. Background hp dengan laptop tak tau bila tukar.

Oh citer pasal kemas bilik office tu, konon-konon sebelum new year nak kemas bilik office aku ni. Nak filing surat-surat yang bersepah. Buat 5S balik. Tapi hakikatnya aku cuma kumpul-kumpul mende tak guna dan surat-surat lama, then letak dalam ni;


Bila tahun nak kemas pun tak tau la. Harap-harap takde tikus beranak dalam tu.

Tuesday, January 6, 2015

Dua Ribu Lima Belas.


 Nampak tak kegigihan aku kat situ?


Wehuuuu, dah hari ke enam tahun 2015 baru ada masa nak update blog. Nampak tak betapa busynya aku? Hihihi. Sebenarnya seminggu sebelum new year otak aku dah ligat buat draf untuk entry recap 2014. Siap dah karang dah pebenda aku nak taip dalam entry tu. Malangnya dua hari lepas tu semua yang aku draf dalam kepala otak aku hilang begitu saja ibarat kentut di angin lalu. Cis! Nampak sangat aku dah tua sebab banyak mende mudah lupa -___-

Tapi, kalau aku ingat-ingat balik pebende je aku nak recap. Rasanya pencapaian aku tahun 2014, cuma lahirkan Mel je. Hahaha. Pencapaian lain takde. Memori best-best lain pun takde tuk 2014 sebabnya awal tahun sampai pertengahan tahun, masa aku banyak dibazirkan dengan tido je. Maklumlah masa mengandung kan aku jadi manusia paling malas di muka bumi ni. Tahun 2014 pun aku takde gi holiday mana-mana. Kiranya tahun 2014 ni, Mel je la aku punya best memori kalau nak recap pun. Yang lain semua hampeh. Dah la aku tak rasa langsung masa berlalu. Tau-tau dah nak celebrate new year je. Ingat lagi tahun lepas celebrate new year, Mel dalam perut. Perut aku pun kecik lagi. Eh tiba-tiba tahun ni celebrate new year dah dukung anak. Macam tak percaya je.

Untuk tahun 2015 ni, aku takde nak merancang apa-apa. Malas nak nak rancang or berazam apa-apa. Just go with the flow gitu. Eh tapi aku banyak wishlist la tuk tahun 2015 ni. Harap-harap semua wishlist aku tertunai la hendaknya. 

Btw, for 2015 kalau boleh nak rajin update blog. Er, hello. Dah 2015, still releven ke blog-blog ni? Skrg kan zaman Instagram. Hehehe, bak kata Hanis Zalikha, blog still relevan selagi instagram takde button search. Aku still suka baca blog dari stalk IG orang. Tapi entah lah, kenapa ek skrg ni dah kurang orang nak update blog. Kalau update pun banyak iklan je. Blog yang best-best pun banyak dah senyap je skrg. Aku ni walaupun kurang meninggalkan jejak kat blog orang, tapi aku still suka baca. So korang, moh kita kembalikan kegemilangan berblogging. Happy new year uols!

Last pic for 2014! Suka pic ni sbb aku nmpk kurus. Hihihi.
Mel, why so serius??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...