Wednesday, December 17, 2014

Gambar Bilik Bersepah Yang Epik

Semalam lepas aku update pasal keadaan rumah aku yang bersepah tu, tiba-tiba ternampak kat bawah entri yang kat 'you might like this' tu pasal satu entry aku suatu ketika dahulu. Zaman aku bujang-bujang dan jiwa kacau. Hikhikhik. Saja tergerak hati nak klik and baca balik entry-entry lama. Pos kat entry tu memang epik la sebab gambar bilik aku yang bersepah tu telah tersebar luas kat facebook. Tapi bukan pasal bilik bersepah. Pasal artikel apa tah aku pun lupa. Tapi gambar latar yang digunakan gambar bilik aku yang bersepah tu la. Ade tak pernah kuar la news feed korang gambar bilik bersepah macam ni?


Ha, jangan tak percaya ye. Tu memang bilik aku masa bujang-bujang dulu. Hahahahaha. Dan gambar ni asalnya daripada entry ni ---> http://cujen.blogspot.com/2010/08/table-no-44.html


Rupanya perangai aku suka sepahkan rumah/bilik adalah sifat semulajadi sejak dari dulu lagi. Hahahahahha. Mel, kalau baca entry ni nanti jangan ikut perangai mummy ni tau. Mummy rotan nanti kalau Mel suka sepah-sepah camni. Hihihi.

Eh, tapi kalau aku dah berkemas, memang kemas habis tau. Kalau rajin korek la entry lama-lama tu tengok bilik aku time kemas camne. Macam istana. Hahahahahahahahhaha.

Ok bai korang.

Tuesday, December 16, 2014

Keadaan Rumah Sebelum dan Selepas Ada Anak

 Sebelum





Selepas

 Tengok la barang-barang dr dalam kereta pun tak sempat nak kemas. Terbiar sepi depan pintu.
Baju memang sidai kat dalam rumah sebab selalu lupa kalau sidai kat luar.

 Dengan laptop depan tv, toto tak kemas, salin seluar campak kat depan. 
Eh ada teh ais la kat tepi laptop tu. Hihihi.
Selalu aku buat kerja dalam bilik, tapi ni kadang2 terpaksa buat kat hall sebab kena tengok-tengok kan Mel.


 Ni baju-baju yang tak pakai. Nak sort konon nak buang atau bagi org je.
Tapi aku rasa dah berbulan-bulan baju tu camtu je kat situ.

Ni pemandangan biasa skrg ni. Tido memang dah tido depan tv je. Sebab kadang malas nak naik atas and tido atas katil rasa sempit. Kena beli katil size Super King lepas ni. Or bila Mel dah pndai tido sendiri, baru tido dalam bilik kot.


Tengok la keadaan rumah aku skrg. Beza memang berbeza. Hihihi. Ceh nak salahkan anak pulak rumah bersepah. Padahal mummy malas. Hiks. Eh takde la malas sangat, cuma tak sempat je. Lagipun rumah aku besar dua tingkat pulak tu. Kemas atas, bawah bersepah. Kemas bawah, atas bersepah. Heran betul aku. Padahal duduk bertiga je. Mel pun kecik lagi. Apa lah sangat sepah yang dia pandai buat. Ni mak bapak yang buat sepah sebenarnya ni. Hahaha. 

Serius aku memang tak sempat weh nak kemas rumah macam dulu-dulu. Aku kalau kemas rumah memang amek masa panjang. Kalau dulu biasanya hujung minggu tu Sabtu untuk kemas kat bawah, Ahad tuk kemas atas. Dan biasanya bertahan la 2 bulan kalau dah buat spring cleaning. Tapi skrg, kemas mana patut je. Vacum je mana sempat. Asalkan tak berhabuk dan kotor. Tapi nak susun-susun perabot, susun barang molek-molek memang takde la. Ikutkan aku ni memang tak boleh tengok benda tak tersusun di paksinya. Rasa gigil je nak betulkan  Tapi skrg ni pejam mata jek la. Nak gigil pun takde masa dah. Hihi.

Mel skrg langsung tak leka. Sabtu hari tu laki aku takde, aku je kena tengok kan dia. Dengan nak packing barang customer lagi, memang huru hara dibuatnya. Aku rasa ade la bape kali Mel tergolek terlentang sebab aku terlepas pandang. Dia pulak takmo tido. Pastu langsung tak boleh diam walau sesaat. Pening kepala aku dibuatnya. Last-last aku langsung tak buat kerja aku. Dok berkepit je dengan dia.

Actually aku ni memang ada masalah sikit dengan pengurusan masa. Kena stabilkan hidup dulu. Aku ni jenis manusia yang kena hidup berjadual. Kalau tak, memang huru hara la hidup aku mcm skrg ni. Tapi masalahnya nak buat jadual pun takde masa. Dah cemana? Hahahaha. Takpelah tunggu la Mel besar sket. Tak pun tunggu tahun 2015 nanti buat revolusi. Ceh, perlu ke nak tunggu tahun 2015. Hihi. Takpelah, sket lagi nak masuk tahun 2015. Kita tengok nanti macam mana.


Thursday, December 11, 2014

Update Melissa 5 Bulan

Hari ni Mel dah 5 bulan 2 minggu dan 5 hari. Hehehe. Kejap je dah beso. Makin banyak akal, makin lasak dan pandai mengada-mengada dah. Sejak dah pandai merangkak ni, kemain lagi eksen. Padahal merangkak pun tangan still gigil-gigil. Pastu ada hati nak angkat tangan. Pastu siap dah nak berdiri. Haih, sabo je la. Memang tak boleh lepa walau sesaat. Pantang leka je, mesti dah terlentang. Pastu nangis.

Mel dah kenal mummy dia skrg. Kalau aku balik tu, dia tenung je aku. Kalau aku tak angkat dia, nanti mengangis. Hihi. Kadang tu saja je dengki dia, aku wat bodoh je. Nangis siap merajuk-rajuk tu. Tapi senang je nak pujuk Mel ni. Bagi nenen terus diam. Senang jaga. 









Tengok tu, tak sampai 2 minit aku biarkan, dia dah sampai hujung tu. Memang tak lama lagi mummy kena clearkan la barang2 kat rak tu. Anak mummy ni dah pandai mengemas. Habis semua dia selongkarnya. Kecik-kecik rajin mengemas, jangan dah beso nanti malas. Nanti Mel kena tolong mummy kemas rumah ok. Anak dara tak boleh malas.

Tak susah jaga Mel ni. Tak banyak ragam. Nangis kalau dah boring atau nak nenen je. Kalau tak, elok je dia main sorg-sorg. Well, i enjoyed my motherhood jouney. Seronok tengok anak membesar. Walaupun kadang-kadang ada la jugak ter merungut. Hikhik. Masa takde anak, sibuk nak anak. Bila dah ada anak merungut pulak. Nak wat camne, aku pun manusia biasa. Untuk kawan TTC, enjoy ur life with ur husband puas-puas. Nanti ada anak, busy dengan anak laki terabai. Eh?! Hihihi. 

Ok la, nak balik tetek kan Mel ni. Dah kul 12.30. Mesti dah meraung kehausan tu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...