Friday, October 17, 2014

My Favourite Photo Editor App.

Korang yang ada smartphone ngan instagram mesti suka edit-edit gambar kan? Ke korang selalu upload gambar tak payah edit. Cam aku kamera henpon aku memang out sket, so memang memerlukan bantuan apps la nak kasi gambo cantik sket. Kalau tak kang, x konfiden pulak iols nak upload gambo. Lagi-lagi kalau gambar selfie, haruslah edit dulu kasi hilang sume kesan noda kat muka tu. Hihi. Masa mula-mula pakai phone dulu, jakun sangat dengan apps camera360 tu. Sket-sket nak guna camera360. Tapi sekarang dah tak suka pakai effect camera360. Macam nampak fake sangat. Ceh, nak natural upload la gambar #nofilter sekali. Tengok camne. Eh tapi kalau pakai selfie pakai camera iphone 5 or 5s, dah tak payah filter pun sebab gambar iphone mmg dah sedia cantik. Tapi masalahnya iols punya henpon cikai je. Iphone 4 jek. Dah 4 tahun tak tukar phone. Nak beli iphone 6 tak mampu kaedahnya. Sobbbssss.


Ni je photo editor yang ada dalam henpon aku. Sebelum ni aku paling suka app VSCOcam tu. But now aku prefer edit guna PicTapGo tu. Sebabnya pictapgo tu lagi banyak filter. Tapi apps ni berbayar la. USD1.99 kot. Tah la tak ingat sangat. Korang boleh search kat Apple Store.


Ha ni la hasilnya bila guna apps pictapgo tu. Serta merta Mel jadi putih melepak. Hahahaah. Yang belak kiri no filter using camera iphone 4. Yang belah kanan tu dah edit guna pictapgo tu.



Yang bestnya apps ni banyak filter and boleh layerkan filter tu. Pastu boleh adjust kekuatan filter tu. Kena kreatif sket kat sini.


Ni contoh aku edit guna 2 apps yang berbeza. Belah kiri cam biasa no filter, tengah tu edit guna pictapgo, yang kanan sekali guna apps camera360. Hihi. Korang suka yang mana? Aku prefer yang pictapgo tu. Tapi sebenarnya kalau tak payah edit lagi best. Natural beauty gitu. Masalahnya org tak bape yang natural beauty ni kena la bantuan apps kan. Kalau tak kang, jadi nightmare org yang tengok gambar aku. Eh, ke korang dah trauma sebab tengok gambo aku sedabak beso ni? Hahaha.

Tuesday, October 14, 2014

Eat Clean.

Aku dah start stress ni sebab dah mula rasa kegemukan melanda diri. Ok, fine. Aku takde la termasuk dalam golongan gemuk. Kang orang cakap aku ni mengada-ngada lak, tak gemuk mana pun tapi perasan gemuk. But aku banyaakkkkkk sangat lemak terkumpul especially kat pinggang n perut. Huwaaaaaaaa. (tu la, sape suruh masa pantang malas pakai bengkung). Hihihi. Padan muka aku. Masa mula-mula lepas beranak hari tu takde pulak perut aku menggeleber. Tapi makin hari makin dasyat pulak pembentukan lemak kat pinggang tu. Mana taknya, aku skrg ni sukaaaaaaaaa sangat makan. Macam tak boleh tengok makanan. Semua nak sumbat dalam mulut. Sobssssss. Sejak bila jadi begini??? Iols is sedih. Ceh sedih konon. Masa makan tu tak pulak ko fikir ye. Ngap ngap ngap tanpa rasa bersalah. Lepas dah burppp bukan main panjang baru nak sedih. Emang dasar!!



Ok back to the title. Aku dah banyak kali dah berhasrat nak try eat clean ni. Sibuk dok follow IG orang yang amalkan eat clean ni. Dari sehari ke sehari. Semangat membara nak ubah cara pemakanan. Sebabnya aku sendiri takut tengok corak pemakanan aku sekarang. Langsung tak sihat. Makan makan makan je yang aku tau. Nafsu makan semakin membuas nampaknya. Maybe sebab aku breastfeed anak kot. Ceh, alasan nak sedapkan hati je tu. Tapi ye la, kalau tak makan kang tak dapat pulak nak hasilkan susu. Tapi, aku seriusly tertekan dengan lemak-lemak jahat di sana sini. Nak kurusssssssssss!  

Tapi nak eat clean ni bukan senang. Aku sendiri blur nak mula dari mana. Hari tu gi cold storage konon nak restock fridge dengan makanan-makanan sihat je. Semangat ok paksa laki aku bawak gi cold storage. Sekali kuar cold storage, aku cuma bawak kuar coklat je. Hahahah. Hampeh betul. But thank god pagi ni aku google, then aku terjumpa satu blog yang best sangat. Banyak info, eat meal plan and macam-macam lagi la kat situ. Bagus bagus. Boleh aku follow je dia nye cara. Nanti kalau dah berjaya, aku post kat sini. Hihi. Korang yang berminat, boleh follow blog ni ;


Jom sama-sama kurus dan sihat. ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...