Friday, October 31, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi.

Tak tau pun fenomena jeruk mangga asam boi ni. Maklumlah dah lama tak amek port hal duniawi. Lagipun aku selalu je beli jeruk mangga asam boi ni kiosk jual jeruk kat alamanda tu. Ataupun kalau mak aku buat jeruk, memang dia buat camni. Sebab tu aku pelik why tiba-tiba nak jadi fenomena pulak. Tiba-tiba hari tu officemate aku mintak buah mangga kat aku. Pelik jugak. Rupanya dia nak buat jeruk mangga asam boi tu. Hamek, seplastik beso aku bagi. Tapi, sampai skrg aku tak nampak bayang-bayang jeruk mangga asam boi tu. Ooo rupanya aku lupa nak mintak sikit kat dia kalau dia buat. My bad. Hihihi.

Abaikan je perut laki aku yang berlipat-lipat tu. Hihihi.

Ha ade siapa lagi nak buah mangga? Tu gambo lama, sebelum aku beranak. Itu pun tak petik semua. Kalau gondol pokok mangga tu aku kerjakan, mau ade 3 tempayan buah mangga. Baru-baru ni pun berbuah lagi. Laki aku petik, penuh 20 baldi. Kalau jual pun bagus ni. Aku tengok org jual jeruk mangga asam boi ni sampai RM10 sebekas. Modal tah bape sen je. Tapi kitaorag tak jual buah mangga ni, sedekah je. Agaknya sebab MIL selalu sedekah, tu yang pokok mangga ni asik berbuah lebat je. The more u give, the more u get. Gitewwww!

 

Monday, October 27, 2014

Great Movie, Good Food, Awesome Weekend.

Aiceh..tajuk entry kemain lagi. Padahal takda apa pun. Hujung minggu yang biasa-biasa je bagi aku. Minggu ni masa aku banyak dihabiskan dengan tengok movie kat rumah dan jalan-jalan cari makan je. Minggu ni berkesempatan nak layan movie-movie yang aku dah download masa pantang ari tu. Kata dah ada anak, memang takde la nak gi tengok movie kat panggung wayang. Pernah jugak laki aku ajak, masa tu Mel baru dua bulan kot. Dia kata bawak je lagipun baby mesti la la sepanjang masa tido kan. Kalau nangis bagi je tetek. Ha, bijak sangat la apak ko ni Mel. Gila apa bawak anak tengok wayang masa dalam pantang. Hish, aku takde la segila tu lagi. Orang lelaki ni memang tak fikir panjang. Sabo je la. Malas aku nak layan. Lagipun aku guna bayo unifi mahal-mahal kalau takmo download movie. Hihihi. Download je, freeeeee! Pastu boleh cucuk ext hard disk kat Tv. Sama je macam tengok wayang. Gambar pun lagi clear dari tengok wayang.

So minggu ni aku berkesmpatan layan movie-movie ni.





Cerita-cerita camni memang menjadi favourite aku. So far ketiga-tiga filem ni memang sangat best pada aku. A must watch filem bagi penggemar filem genre romantic cam aku ni ha. Hihihi. Paling aku suka citer About Time tu. Eh tapi The Fault In Our Stars pun best. Begin Again pun best. Eh, semua best la. Dah lama tak tengok movie camni. Seriously, tengok movie best camni boleh bagi kau satu kepuasan dan mendatangkan mood yang sangat baik. Pada aku la. Pada korang aku tak tau. So korang yang belum tengok filem ni, sila la download. Sumpah tak menyesal. Hehehe.


Jalan-jalan cari makan pulak, minggu ni aku berkesempatan pergi dua tempat yang makan yang aku nak sangat pergi. The best chee nan in town and roti canai d' bukit kat bangi tu. Actually cheese nan sedap tu aku dah pegi tuk kali yang keempat. First time pergi bulan lepas. Pergi dengan adik-adik aku. Gigih dah kul 11 malam baru nak gerak dari Putrajaya ke Danau Kota tu. Masa tu semua tengah bujang. Laki masing-masing takde. Panjang je langkah bini-bini ni semua. Hihi. Then ada dua kali pergi dengan laki aku. Sabtu lepas, mak aku pulak teringin nak try cheese nan tu lepas tertengok orang upload gambo. So, apa lagi..zasssss jom pegi. Tambah pulak mak aku yang belanja. Yay!! 






Ha tak kecor air liur tengok cheese meleleh sampai camtu skali. Masalahnya kan bila dah rasa cheese nan kat sini, ko dah tak lalu dah makan cheese nan kat kedai mamak kembar presint 9 tu. Hahahaha. Serius weh, cheese nan ni memang gebus gebas pastu cheese meleleh-leleh. Memang tak sesuai untuk orang yang diet cam aku ni. Eh???

Ni address cheese nan ni kalau korang nak pergi ;

RSMY Best Cheese Naan @ Danau Kota, KL.
(Belakang Hospital Colombia, Sebelah NZ Curry House)
70, Jalan Danau Niaga 1, Crystal Ville
53300 Kuala Lumpur.


Ahad pulak, aku pergi breakfast kat roti canai famous kat Bangi nun. Dah lama sangat aku nak pegi sini nak merasa sedap sangat ke roti canai yang digembar gemburkan tu. Tapi malangnya selalu tak berkesempatan sebab i'm not a morning person. Lagi-lagi hujung minggu. Kalau dah bangun kul 11, nak pergi breakfast apa nya. Tambah lagi, tempat makan ni memang kena datang awal. Kalau kul 11 baru terhegeh-hegeh nak datang, memang makan kuah roti canai je la jawabnya. Sejak dah jadi mak orang ni, memang aku selalu bangun awal sebab anak aku ni memang morning person. Kul 6 dia dah kejut aku. So boleh la nak gi makan breakfast kat sini. Tu pun aku pegi dah lambat jugak dalam kul 9 pagi sebab Mel lepas mandi sume dia tetido balik. Tak sampai hati nak kejut. Tapi last-last kejut jugak la sebab mummy dah lapo. Hihi

Sampai je sana, mak oi penuh ok parking. Tengok kereta pun dah banyak. Aku hampir-hampir nak ajak laki aku makan tempat lain bila tengok kereta dah banyak camtu. Aku terbaca kat blog sape tah, nak cari tempat duduk pun amek masa. Then order mau kena tunggu sejam. Tapi laki aku cakap, alang-alang dah sampai jom je la. Dah memang nasib kitaorang baik agaknya, sampai je kat situ, terus ade meja kosong. Order pun takde la lama sangat. Tak sampai 15 minit pun dah dapat apa yang diorder. Laki aku order roti canai dua keping, aku pulak order soto. 

 Kena naik bukit sket, tu pasal namanya Roti Canai D' Bukit. Kelass jah!! 

Rezeki Mel, terus dapat tempat duduk.


Memang ramai orang ok tempat ni. Penuh dan tak putus-putus.

Ada gerai jual kuih. Aku nampak makcik ni ade jual Badak Berendam tapi tak sempat aku nak beli, dah habis. Cisssss!

Soto, roti canai dua keping dengan kari daging.

Kesimpulannya memang sedap la roti canai kat sini. Tak sama dengan roti canai mamak. Aku pulak memang suka roti canai orang melayu buat. Lagi lembut dah sedap. Kari daging pun sedap. Soto pun sedap. Eh semua sedap la. Memang puas hati dan rasanya lepas ni memang sini je la pilihan aku untuk breakfast. Lagi satu aku suka suasana desa kat sini. Teringat zaman-zaman dulu breakfast kat warung-warung camni masa kat kampung. KLMJ sungguh. Korang yang belum pernah datang, aku recommed sangat la warung ni. Konpem puas hati.  

Ni info n address Warung Roti Canai D' Bukit ni; Siap ade koordinat gps lagi. Senang keje korang.



Roti Canai D Bukit (bertanda B = bukit)
Jalan Saujana (Persiaran Jaya)
Seksyen 10, Bandar Baru Bangi
Koordinat: 2.9689701463732914,101.75019979476929
 
 
Huish, semput aku nak habiskan banyak cerita dalam satu entry. Hihihi. Malas nak update satu-satu, nanti takut lupa. Btw, thanks sudi baca.
 
Toddlers!! 

Friday, October 17, 2014

My Favourite Photo Editor App.

Korang yang ada smartphone ngan instagram mesti suka edit-edit gambar kan? Ke korang selalu upload gambar tak payah edit. Cam aku kamera henpon aku memang out sket, so memang memerlukan bantuan apps la nak kasi gambo cantik sket. Kalau tak kang, x konfiden pulak iols nak upload gambo. Lagi-lagi kalau gambar selfie, haruslah edit dulu kasi hilang sume kesan noda kat muka tu. Hihi. Masa mula-mula pakai phone dulu, jakun sangat dengan apps camera360 tu. Sket-sket nak guna camera360. Tapi sekarang dah tak suka pakai effect camera360. Macam nampak fake sangat. Ceh, nak natural upload la gambar #nofilter sekali. Tengok camne. Eh tapi kalau pakai selfie pakai camera iphone 5 or 5s, dah tak payah filter pun sebab gambar iphone mmg dah sedia cantik. Tapi masalahnya iols punya henpon cikai je. Iphone 4 jek. Dah 4 tahun tak tukar phone. Nak beli iphone 6 tak mampu kaedahnya. Sobbbssss.


Ni je photo editor yang ada dalam henpon aku. Sebelum ni aku paling suka app VSCOcam tu. But now aku prefer edit guna PicTapGo tu. Sebabnya pictapgo tu lagi banyak filter. Tapi apps ni berbayar la. USD1.99 kot. Tah la tak ingat sangat. Korang boleh search kat Apple Store.


Ha ni la hasilnya bila guna apps pictapgo tu. Serta merta Mel jadi putih melepak. Hahahaah. Yang belak kiri no filter using camera iphone 4. Yang belah kanan tu dah edit guna pictapgo tu.



Yang bestnya apps ni banyak filter and boleh layerkan filter tu. Pastu boleh adjust kekuatan filter tu. Kena kreatif sket kat sini.


Ni contoh aku edit guna 2 apps yang berbeza. Belah kiri cam biasa no filter, tengah tu edit guna pictapgo, yang kanan sekali guna apps camera360. Hihi. Korang suka yang mana? Aku prefer yang pictapgo tu. Tapi sebenarnya kalau tak payah edit lagi best. Natural beauty gitu. Masalahnya org tak bape yang natural beauty ni kena la bantuan apps kan. Kalau tak kang, jadi nightmare org yang tengok gambar aku. Eh, ke korang dah trauma sebab tengok gambo aku sedabak beso ni? Hahaha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...