Wednesday, January 7, 2015

Gambar Anak.

Walaupun aku ni boleh dikategorikan sebagai orang yang sentimental, tapi dalam sesetengah kes, aku memang tak sentimental langsung. Contohnya letak gambar anak kat hp/laptop/meja opis or mana-mana je la. Bukan gambar anak je, gambar laki bini pun aku jarang letak. Aku punya background hp gambar superman. Komputer office, gambar bangunan opis aku (memang wajib letak gambar ni). Tapi sebelum gambar ni jadi wajib, background aku adalah gambar Son Goku. Rasanya tak pernah sekali gambar kawen atau gambar anak jadi screen saver atau penghias di background hp dan komputer aku. Aku kagum dengan orang yang segala background adalah gambar anak atau gambar laki bini ataupun gambar sendiri. Silih berganti tukar pulak tu. Aku jenis manusia yang tak gigih. Rasanya gambar profile aku pun dah pakai dr zaman bila tah. Tah bila nak tuko.



So, bile kejadian di atas berlaku memang wajib la aku abadikan di blog ini. For the first time, aku letak gambar anak aku kat meja office. Hihihi. Itupun sebab masa kemas-kemas bilik office terjumpa pulak frame gambar ni. Hadiah apa pun aku tak ingat. Mungkin hadiah dari cawangan aku masa jamuan bulanan office. Hadiah birthday la tu kot. Takkan nak buang kot frame gambar ni, so aku pun print la gambar Mel letak dalam frame ni. Letak kat telefon supaya bila orang call time aku takde mood, bila tengok gambar Mel jadi sejuk sket hati ni. Takde la orang yang call tu kena tempias dek ketiadaan mood aku tu.

Ok la, percent sentimental aku dah meningkat 20% hari ni. Background hp dengan laptop tak tau bila tukar.

Oh citer pasal kemas bilik office tu, konon-konon sebelum new year nak kemas bilik office aku ni. Nak filing surat-surat yang bersepah. Buat 5S balik. Tapi hakikatnya aku cuma kumpul-kumpul mende tak guna dan surat-surat lama, then letak dalam ni;


Bila tahun nak kemas pun tak tau la. Harap-harap takde tikus beranak dalam tu.

Tuesday, January 6, 2015

Dua Ribu Lima Belas.


 Nampak tak kegigihan aku kat situ?


Wehuuuu, dah hari ke enam tahun 2015 baru ada masa nak update blog. Nampak tak betapa busynya aku? Hihihi. Sebenarnya seminggu sebelum new year otak aku dah ligat buat draf untuk entry recap 2014. Siap dah karang dah pebenda aku nak taip dalam entry tu. Malangnya dua hari lepas tu semua yang aku draf dalam kepala otak aku hilang begitu saja ibarat kentut di angin lalu. Cis! Nampak sangat aku dah tua sebab banyak mende mudah lupa -___-

Tapi, kalau aku ingat-ingat balik pebende je aku nak recap. Rasanya pencapaian aku tahun 2014, cuma lahirkan Mel je. Hahaha. Pencapaian lain takde. Memori best-best lain pun takde tuk 2014 sebabnya awal tahun sampai pertengahan tahun, masa aku banyak dibazirkan dengan tido je. Maklumlah masa mengandung kan aku jadi manusia paling malas di muka bumi ni. Tahun 2014 pun aku takde gi holiday mana-mana. Kiranya tahun 2014 ni, Mel je la aku punya best memori kalau nak recap pun. Yang lain semua hampeh. Dah la aku tak rasa langsung masa berlalu. Tau-tau dah nak celebrate new year je. Ingat lagi tahun lepas celebrate new year, Mel dalam perut. Perut aku pun kecik lagi. Eh tiba-tiba tahun ni celebrate new year dah dukung anak. Macam tak percaya je.

Untuk tahun 2015 ni, aku takde nak merancang apa-apa. Malas nak nak rancang or berazam apa-apa. Just go with the flow gitu. Eh tapi aku banyak wishlist la tuk tahun 2015 ni. Harap-harap semua wishlist aku tertunai la hendaknya. 

Btw, for 2015 kalau boleh nak rajin update blog. Er, hello. Dah 2015, still releven ke blog-blog ni? Skrg kan zaman Instagram. Hehehe, bak kata Hanis Zalikha, blog still relevan selagi instagram takde button search. Aku still suka baca blog dari stalk IG orang. Tapi entah lah, kenapa ek skrg ni dah kurang orang nak update blog. Kalau update pun banyak iklan je. Blog yang best-best pun banyak dah senyap je skrg. Aku ni walaupun kurang meninggalkan jejak kat blog orang, tapi aku still suka baca. So korang, moh kita kembalikan kegemilangan berblogging. Happy new year uols!

Last pic for 2014! Suka pic ni sbb aku nmpk kurus. Hihihi.
Mel, why so serius??

Monday, December 22, 2014

Play Yard Untuk Mel.

Akhirnya....akhirnya..... aku beli jugak play yard untuk Mel. Huwaaaaaa, habis dana aku simpan nak beli iphone 6. Sobssssssss! Nangis di bucu katil. Tapi takpelah, demi anak ku sorang ni takpelah mummy korbankan iphone tu dulu buat sementara waktu. Iphone 6 boleh masuk wishlist tahun 2015.



Mula nya aku memang dah kensel dah niat nak beli play yard ni. Ye la mahal kot mende tu. Pastu kang Mel ni cepat bosan. Mesti dia tak nak dok lama-lama dalam tu. Tapi sabtu lepas aku dah tak boleh blah lagi dah sebab Mel asik la tergolek, terhantuk, tersembam kat lantai. Pantang aku leka 2 saat je dia dah tergolek. Aku rasa ada la 5-6 kali jadi camtu hari tu. Aku pulak dah la banyak kerja nak buat time tu. Laki aku takde nak tolong tengok kan Mel sebab dia OT hari tu. Mel pulak lasak ya amat. Tak tau penat. Aku sampai nak gi berak pun berkira-kira. Terpaksa bawak Mel sekali dalam toilet. Nasib ko la Mel. Hahahaha. Disebabkan aku stress sebab langsung tak boleh nak bergerak, dan dan tu jugak paksa laki aku pergi beli. Emang dasar!! Hahaha. Ok ni bukan alasan ye. Aku rasa aku memang perlukan play yard ni supaya aku boleh la jugak nak buat kerja kalau time laki aku takde tu. Kalau tak susah jugak weh. Sehari suntuk dok mengadap je si Mel ni. Memang tak lama lagi jadi cam kapal karam la rumah aku tu. So bila ada playard ni, boleh la aku sumbat  Mel dalam tu, biar dia main je kat situ. Takde la risau bahaya ke apa. Kalau jatuh pun tak sakit sangat sebab ada floor mat tu. Boleh la mummy bernafas sket. Kalau tak, semput aku tengok si Mel ni.

Aku survey playard ni dah lama. Tapi setakat survey je la. Nasib baik aku jumpa jugak orang yang jual murah. Kat IG ada yang jual sampai RM630 yang macam aku beli tu. Tapi aku dapat harga tak sampai 450 pun. Boleh la kan. Yang floor mat ABC tu aku beli kat kedai mainan kat jalan raja laut. Murah jugak la, satu pack tu ade 10 keping RM15. Tapi kena beli 6 pack. Untuk playard aku tu, just guna 3 pack je dah cukup. Takpelah lebih tu boleh pasang kat dapur ke, bilik ke. Hihihi

Kemain tau, siap beli bola-bola api lagi. Hihi


Balik tu tak nyempat-nyempat soh laki aku pasang.



Ha, main la ko nak dalam tu. 

Terpaksa alihkan rak kasut aku ke tempat lain semata-mata nak letak playard Mel ni. Nasib baik ada ruang tuk playard ni. Main la sorang-sorang Mel dalam tu. Hiks. Kesian. Tapi Mel ni pun pandai mengada. Dia ok duduk dalam tu tapiiii.... dia nak aku jugak dok dalam tu. Huwaaaaaa! Cane ni Mel? Mummy nak wat keje la. Kalau dia xnampak aku, dia diam je dalam tu. Nampak je aku, terus buat-buat nangis. Soh aku amek dia. Ngade tau! Lagi satu Mel risau dia tak boleh nak berdiri bila dok dalam tu sebab takde tempat dia nak berpaut. Skrg ni kemain eksen, semata nak berdiri. Kalau ada je benda yang dia boleh berpaut, memang dia nak berdiri je la. Berangan nak berjalan la tu. Ceh!




Yang bestnya bila ada playard camni, segala mak nenek aku boleh sumbat dalam tu. Hikhik. Silap-silap hari bulan boleh jd tempat mummy letak timbunan kain baju dalam playard ni. Hahaha.

Kita tengok la nanti sejauh mana Mel nak dok dalam tu. Agak dia dah takmo dok dalam tu, aku preloved la menatang ni kat sape-sape nanti. Hihihi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...