Thursday, August 12, 2010

Yay, dah boleh kawen!

Sekarang ngah menghitung hari untuk dinikahkah saje. ^_^

Urusan borang-borang kawen dah setel Isnin lepas. Pagi-pagi buta lagi dah bertolak balik Muar. En. Masran pun beria kan belum kul 8 dah sampai rumah aku. Excited nampaknye. Hehe. Bukan apa, aku risau kang balik penat-penat tak setel2 jugak hal borang ni. Johor ni lain sket, masa hantar borang tu nak kena interview dulu. Kalau interview tak lepas, maka tak dapat la kebenaran berkahwin tu. Lagi satu aku takut orang yang nak interview tu takde, kang sesia je pergi. Bukan senang nak dapat cuti. Cuti aku pun dah tak banyak. Mana nak cuti raya lagi nanti, cuti kawen lagi, cuti honeymoon lagi. (tetiba rasa menyesal sebab tak pernah simpan cuti).

Nak pergi Pejabat Agama haruslah sopan kan. 

Sampai Pejabat Agama Ledang dalam kul 10.30. Sampai-sampai terus pergi kaunter. Mak oi, akak kat kaunter tu garang bebeno. Cakap kuat-kuat pulak. Tension pulak aku. Nasib baik borang semua takde masalah. Kejap je dah setel. Yang penting bayaran untuk borang-borang tu semua RM 25.00 hengget ok. Lepas bayar tu kena interview pulak. Ustazah yang interview aku tu pun boleh tahan garang jugak la. Panggil aku macam nak cari gadoh je. Tapi, memandangkan dia tu yang bleh bagi kelulusan aku ni boleh kawen ke tak, terpaksalah aku memaniskan muka yang dah sedia manis. Nasib baik formula aku berkesan. Kalah formula Dr. Romzey. (eh, betul ke eja nama dia tu? ). Tak semena-mena ustazah tu baik pulak ngan aku. Hihi.

Sesi interview berlangsung lebih kurang 20 minit jugak la. Macam-macam dia tanya. Nasib baik la aku berjaya menjawab kesemua soalan interview tu dengan jayanya. Yay! Meh, sini aku kasi korang soklan bocor untuk temuduga kawen kat Johor. Kalau ikut kat borang interview tu dia akan tanya korang soalan-soalan nie;

1. Mengucap Dua Kalimah Syahadah
2. Bacaan Al Fatihah
3. Doa Qunut
4. Tanggungjawab Suami Isteri

Tapi, bergantung pada ustazah tu la dia nak tanya ko apa. Macam aku kena baca tahiyat akhir, lepas tu kena baca niat mandi wajib la, sebab-sebab mandi wajib. Banyak betul soalan.Tapi, don't worry la. Dia akan tanya soalan-soalan basic je. Yang buat hari-hari. Takde nye dia soh ko baca surah Al Baqarah satu juzuk ke. Surah Yasin sampai habis ke. So, tak payah la risau. Tapi soalan basic-basic pun tergagap-gagap jugak aku nak menjawabnya. Benda dah hari-hari buat pun kalau ditanya camtu, leh jadi lupa dibuatnya. Tapi, alhamdulilah aku berjaya!

Pas abes interview terus dia kasi borang-borang n surat kebenaran tu semua untuk dibagi kepada Tok Imam yang menikahkan aku. Tak payah susah2 nak cari, imam tu dia terus dah bagi nama. Terus je pegi rumah dia untuk set time. Tok imam tu muda lagi nok!! Aku rasa umur baru lam 30 an gitu. Waaa...bagusnya muda-muda dah jadi imam. Deal ngan imam tu tak lama. Kejap je lam 10 minit. Ada ke patut Masran yang gelabah ni bley tanya imam tu nanti masa nikah dia kena interview lagi ke? Ceh, nampak sangat takut nak interview. Nasib baik imam tu kata takde sebab dia bajet Masran dah kena interview masa mintak kebenaran berkahwin kat Selangor. Padahal takde pun. Selamat la you!

Lepas setel semua urusan yang penting-penting, now time tu hoyeh-hoyeh la. Dari Tangkak, shoot terus ke Parit Jawa, Muar sebab dah janji ngan cousin aku nak pergi rumah dia. Sambil-sambil melawat nak kecek anak kucing dia yang baru lahir. Lepas kawen plan nak bela kucing sebab Masran ada sekor kucing yang memang dia dah bela. Macam kesian pulak kucing tu takde kawan nanti. Mesti sunyi dan jiwa kacau. Kalau manusia jiwa kacau boleh jugak update status kat Facebook. Kalau kucing nak update status kat mana? Jadi atas kesedaran tu, aku pun bercadang la nak bela kucing. Mula-mula kitaorang dah pinang kucing Renji & Qaren ( SHIRO) untuk dijodohkan dengan kucing Masran (LILO). Tapi, mak bapak Shiro, si Renji & Qaren tu demand. Nak hantaran 10 ribu serba berdiri. Mau tak berdiri bulu-bulu Lilo mendengo nya. Nasib baik tak gugur bulu tu semua. Takpe Lilo, banyak lagi kucing-kucing betina yang hot-hot di luar sana.

Ini LILO. Hensem macam ni pun kena reject. Cis!

Ini pulak SHIRO. Muka bajet gile! 

Sampai umah cousin aku dalam kul 1 lebih macam tu. Dapat la jugak aku merasmikan bango baru cousin. Dia baru je pindah tak sampai seminggu. Besar gile rumah! Kawasan rumah luas gila boleh buat swimming pool kat situ. Best. Best. (bila la aku nak ada rumah sendiri nie -monolog dalaman). Sampai-sampai je terus cousin aku ajak pergi makan. Molek beno la tu, kitaorang pun ala-ala lapar la jugak. Maklumlah dah tengahari. Alang-alang dah ke Parit Jawa tu, haruslah pergi makan Asam Pedas kan. Parit Jawa tu kan memang femes ngan Asam Pedas. Asam Pedas kat sini memang terbaik la. Dah la murah, sedap pulak tu! Memang heaven. Aku yang tak pernah2 suka makan asam pedas ni boleh jadi suka pulak.

Ini dipanggil Lala. 
(sedang menelan air liur dengan jayanya)

Ok tu je gambar makanan yang aku boleh letak. Bulan-bulan puasa ni tak elok letak gambar makanan banyak-banyak. Nnati kurus pahala puasa. (sebenarnya gambar tak sempat amek sebab kitaorang terus makan dengan rakusnya!)

Ini orang yang paling banyak makan.

Eh, tetiba baju dah bertukar. Hihi.
Yang sebelah tu la cousin aku - Kak Long Syidah.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati. ^_^.

Lepas makan sempat jugak la jalan2 kat area tempat makan tu. And now aku dah tau kat mana nak amek gambar outdoor lepas kawen nanti. 

Kat jeti ni nampak macam best. Ala-ala klasik gitu.

Dah penat amek-amek gambar, melepak kejap kat umah cousin sambil main-main dengan anak-anak bulu yang bakal kitaorang bawak balik. Ya allah!! Comelnye anak-anak kucing tu sume. Rasa nak picit2 je. Ada 3 ekor semuanya. Tapi, aku amek 2 ekor je. Takut tak larat nak bela. Kesian pulak tengok yang sekor tu dok miow-miow tengok adik beradik diorang kena angkut ngan aku. Tapi, cousin aku cakap takpe. Mak bapak kucing tu ada lagi. So takde lah dia sunyi. Nanti mak dia boleh beranak lagi. Ehee.

Kenalkan anak-anak bulus ku.
Dari kiri : Bella & Doddy

Baik je dua ekor ni. Dok diam sepanjang perjalanan. Tak banyak meragam. Tapi, bila keluarkan dari cage tu, bukan main lagi lompat sana sini. Jakun tengok kereta kat luar. Hihihi. Comel! Pastu bila dah penat ......

Bukan main sedap lagi landing nagn Daddy diorang. Cis!

Aku jugak yang penat drive sampai KL. Tengok anak beranak tu tido mata aku pun hampir-hampir layu jugak. Nasib boleh bertahan sampai KL. Sampai rumah dekat kul 11 malam. Dah penat apalagi, terus la ....

zzzzzzzzzzzzzzzz........

Sekian.

5 comments:

  1. haaaaa!! org kate kalau bela kucing nanti susah dpt anaaakk .. haaa!! (saje menakot-nakotkan) hihihihi..

    comelnyeeeee! bella tu dah tau la betina..doddy tu jantan ke?

    dah tu si lilo ngan doddy nie kena share bella ke? kelllaaassss! :D

    ps: takotnye kena ntvu. kalau i, confirm FAILED! doa qunut pon x hafal...aaaa cane nie?! tapi naseb baik selangor n KL takde ntvu. ahaks! kalau tak ramai la org selangor n kl tak kawen ;p

    ReplyDelete
  2. Tak penah tahu lak kena gi interview

    ReplyDelete
  3. johor mmg kena interview...negeri lain tak kot

    ReplyDelete
  4. [b][url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2260-Adobe-Creative-Suite-5-Master-Collection.html]Adobe Creative Suite 5 Master Collection - $249.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2134-Windows-7-Ultimate-64-bit.html]Windows 7 Ultimate 64 bit - $79.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1535-Windows-XP-Professional-with-Service-Pack-3.html]Windows XP Professional with Service Pack 3 - $59.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2272-Office-Professional-Plus-2010-64-bit.html]Office Professional Plus 2010 64-bit - $79.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2259-Adobe-Photoshop-CS5-Extended.html]Adobe Photoshop CS5 Extended - $69.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1826-CorelDRAW-Graphics-Suite-X4.html]CorelDRAW Graphics Suite X4 - $119.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2256-AutoCAD-2011.html]AutoCAD 2011 - $199.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2262-Norton-360-Version-4.0-Premier-Edition.html]Norton 360 Version 4.0 Premier Edition - $49.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2299-Adobe-Creative-Suite-5-Master-Collection-for-MAC.html]Adobe Creative Suite 5 Master Collection for MAC - $259.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2295-Adobe-Photoshop-CS5-Extended-for-MAC.html]Adobe Photoshop CS5 Extended for MAC - $69.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2296-Adobe-Dreamweaver-CS5-for-MAC.html]Adobe Dreamweaver CS5 for MAC - $69.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1832-Microsoft-Office-2008-Standart-Edition-for-Mac.html]Microsoft Office 2008 Standart Edition for Mac - $119.95[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1996-Mac-OS-X-10.6-Snow-Leopard.html]Mac OS X 10.6 Snow Leopard - $29.95[/url]

    [url=http://soft-buy-oem-7.com/][img]http://soft-buy-oem-7.com/img/baner/big1.jpg[/img][/url]

    purchase music software, [url=http://soft-buy-oem-7.com/]where to buy softwares[/url]
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/]free order management software[/url] how do i install the crack for photoshop cs3 on my mac cheapest software anywhere com
    windows vista style xp theme [url=http://soft-buy-oem-7.com/]ut software store[/url] can i sell used software
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/]is bitdefender better than kaspersky[/url] adobe meeting software
    [url=http://soft-buy-oem-7.com/]reason software price[/url] software source code for sale
    software at a discount [url=http://soft-buy-oem-7.com/]academic educational software[/url]

    [url=http://flashsides.net/BLOG/?p=96&cpage=28#comment-5094]shop software program[/url]
    [url=http://www.pianoteacherblog.com/2009/08/13/teaser-alfreds-new-series-for-teens-and-a-fun-new-game/comment-page-1/#comment-13823]adobe photoshop cs4 extended for mac serial number[/url]
    [url=http://www.medislands.com/submit_island_blog.php]microsoft software driver[/url]
    [url=http://asianforum2009.tw/web/modules/newbb/newtopic.php?forum=7]bible software academic[/url]
    [url=http://washington.estia.com/submit.html?cat=30&geo=48]is quarkxpress 8 compatible with quarkxpress 7[/url][/b]

    ReplyDelete
  5. waaa..org muar jugak ke? meaning, ahkak ada chance nak menang GA/contest cujen ni sbb org kampung...hihi...take care sis...

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..