Wednesday, December 29, 2010

Anak.

Dulu sebelum kawen, orang sibuk tanya BILA KO NAK KAWEN.

Sekarang bila aku dah kawen orang sibuk tanya BILA NAK ADA ANAK? DAH PREGNANT KE?

Ok, aku memang takde masalah dengan soalan-soalan dia atas. Biasanya aku akan jawab belum ada rezeki. Tapi masalahnya ada pulak orang yang tak paham bahasa. Bila aku cakap aku belum pregnant or belum ada rezeki, ada pulak suara-suara sumbang cakap macam ni;


'belum lagi? rugi la pregnant lambat-lambat'

'kurus sangat macam ko ni memang susah nak mengandung'

'merancang ke? tak elok rancang-rancang ni'

'takut body kembang la tu. tu yang tak prenant2'


Aku pun tak paham la apa masalah diorang ni semua. Aku mengandung ke tak mengandung ke tu bukan urusan aku tau tak. Semua tu ketentuan tuhan. KALAU KAU MEMPERSOALKAN KENAPA AKU TAK MENGANDUNG LAGI, SAMA LA MACAM KAU PERSOALKAN KUASA TUHAN.

Aku dah buat apa yang patut untuk buat aku mengandung. Tapi belum ada rezeki lagi. Nak buat cemana. Ok, mungkin ko hebat. Rezeki ko murah. Lepas kawen je terus pregnant. Tahniah la untuk ko. Tapi ko kena ingat. Rezeki yang tuhan bagi tu, bila-bila masa je dia boleh amek balik. Jadi jangan terlalu bongkak dengan apa yang ko ada. Kuasa Allah takde sape boleh persoalkan.

Btw, aku kawen baru 2 bulan, 2 minggu dan 5 hari. Inai kat jari tangan ngan kaki pun lom hilang lagi. Album kawen aku pun belum siap lagi. So, apa yang nak diherankan sangat. Belum sampai 3 bulan lagi kot. Lainlah kalau dah 30 tahun. 

Lagi satu, tak payah sibuk hal orang la. Ko ada anak kan? Jaga anak ko tu elok-elok. Jangan anak je ramai, tapi perangai semua macam hantu. Opss!

Sentap dengan statement aku? Bengang?

Aku pun ngah bengang jugak ni.!

5 comments:

  1. sabo...sabo....biasela mulut org kn xbole nk diskolahkn...so biokan diorg beckp...kamu ibaratkan cm katak panggil ujan je bile dgr cmtu...

    ReplyDelete
  2. ignore je diorang yang suka sibuk hal orang tu..

    ReplyDelete
  3. babe..jgn amik hal la ngn sume ni.rezeki allah taala yang bg. mng la kawin sume org nk ank, tapi bkn kuasa kite nk kate esok aku nk ank, esok gak dpt..XKAN okeh. eh, aku suka gak kawin then lama skit bru dpt ank..tp allah nk bg ank lps 4bln kawin, terima jelah. enjoy dulu masa2 brsama ngn husben. nnt dh ada ank, kite asyik kelek ank je.
    *just buat muka sngal je k kalau org ckp mcm2...hehe

    ReplyDelete
  4. tahnye..tak gheti2 bahase diorang ni..diorg ingat kawen tu kejenye nak wat anak je ke? ish2...

    ReplyDelete
  5. Pedulikan pe derang nk kata.Ingt nk dpt ank ni terus mcm nk dpt ikan kat pasar ke.Masing2 punye rezeki la kan.Nywy ko take care je suzan n yg penting ko mmg tak kacau idup org:)

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..