Monday, May 31, 2010

Happy Birthday, Sweetheart!


Suprise party ni aku dah plan sebulan sebulan sebelum birthday dia, 28 Mei 2010. Tapi, memandangkan aku tak pernah buat birthday party untuk sesiapa sebelum ni so aku agak serabut jugak la. Tak tau nak buat kat mana, tema apa, nak beli apa. Hari2 aku dok online, dating dengan Mr. Google, tanya orang sana sini tapi akhirnya aku tetap serabut jugak. Haha. Last2 aku naik fed up pulak. Sudahnya sampai tarikh 27 Mei tu aku langsung takde buat preparation. Dalam mind aku masa tu takpelah dah takde rezeki. Lagipun ANL Family dah plan nak celebrate bithday budak2 yang lahir dalam bulan Mei kat Kemensah. So aku pun pasrah je la.

Tapi pagi khamis tu aku rasa macam tak best je. Aku memang dah niat nak buat suprise kat dia so rasa cam tak senang hati je kalau tak laksanakan. Dan2 tu jugak la aku terpikir nak celebrate kat Fullhouse Restaurant je. Lagipun Fullhouse ni ade baru bukak kat Sunway Pyramid. So senang sket nak pergi. Bayangkan lah kul 11 pagi baru nak shoot g sunway nak booking tempat, nak beli kek. Pastu bergegas pulak gi Taipan USJ cari kedai belon. Ngade sangat nak belon bentuk2 love tu kan. Pastu masa tu jugak sms member2 siap pesan soh pakai baju kaler putih. Nasib baik member sume sporting.Akhirnya perancangan last minit aku berjaya jugak.

Walaupun suprise tak berapa nak suprise sebab kantoi masa nak masuk dalam Fullhouse tu. Konon2 aku macam saje2 la nak bawak dia makan kat situ. Berdua je. Aku dah soh member2 sume standby dalam Fullhouse tu tapi boleh pulak time aku nak sampai tu diorg dok berkeliaran kat luar. Terus kantoi. Hampeh betul budak2 ni. Ciss.


Baru sampai. Tetap nak tutup mata jugak walaupun dah kantoi.


Suprise!! Suprise la sangat kan. Haha.


Allah selamatkan kamu! Allah selamatkan kamu!
Allah selamatkan cinta hati saya.
Allah selamatkan kamu.

*Ya Allah. (pengsan sejurus selepas meniup lilin)

Hihihi.



First gift dari saya.
Besar gedabak kad ni sampai tak tau nak letak apa kat dalam tu.



Akhirnya ini je yang mampu di buat dalam kad gedabak besar tu.
Percaya tak aku siapkan kad ni sejam sebelum kejadian.


2nd gift. (Onistuka Tiger Mini.)
Ingat tak entry Happy2 Day aku yang lepas.
Menda ni la yang wat aku happy sangat.
Sebab dia memang dah lama mengidam kasut ni.
Dan aku pun memang dah niat nak belikan tuk bithday dia.
Masalahnya kasut yang ni Limited Edition nye.
Dah tak kuar lagi. Sikit punya susah aku nak cari.
Kat kedai memang dah takde. Online pun susah nak cari.
Tapi dah rezeki dia, seminggu sebelum bithday dia,
ade pulak
sorang mamat kat Lowyat.net jual dia nye collection.
Dan kebetulan size memang size dia.
Lucky you la sayang!


3rd gift. Ade orang kata tak elok bagi baju tuk pasangan.
Tapi aku tak nak percaya la.
Tak elok percaya benda2 karut nie.


4th gift from Naim.
Thanks Naim. Susah2 datang lepas kerja.
Nasib baik memang dah pakai baju putih.
(^_^)


Sahabat-sahabat yang sporting.
Thanks to Ary, Naim, Affa, Adi & Are Dye.

Thanks jugak kat adik aku ngan Nik yang rushing datang gak.

(Susah payah aku kena bawak baju putih dia).


Overall, aku sangat puas hati dengan suprise party yang tak berapa suprise ni. Dengan perancangan dan persiapan dalam masa yang sangat singkat, semuanya sukses! Dan aku sangat2 puas hati dengan layanan Fullhouse Restaurant ni. Tempat dah la cantik. Makanan sedap dan murah. (Makan 9 orang tak sampai RM 250.00 pun). Pekerja-pekerja diorang pun sangat la sporting dan peramah. Siap offer nak tolong amek gambar. Pastu dah la kitaorang customer paling last keluar. Takde pun diorang na k halau walapun masa tu dah nak tutup. Dan yang paling aku suka takde pun sibuk2 nak angkut pinggan time kitaorang ngah makan. Dia tunggu kitaorang keluar dulu baru dia setel. Kitaorang amek gambar cam nak gila pun diorang ok je. Memang aku recommended la tempat ni. Sesuai sangat kalau nak celebrate birthday kat sini. Bayangkan hari aku celebrate birthday ni, ade lagi 5 group celebrate birthday jugak. Memang happening la kat situ.

Gambar-gambar lain untuk tatapan korang ;


Makanan yang best!




.TAMAT.


From Cujen With ♥♥

Thursday, May 27, 2010

Cujen = Cat.

Apakah persamaan Cik Cujen dengan Meow di atas??

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Ok. Jangan bagi aku potong rambut mcm tu lagi. (*_*)


Wednesday, May 19, 2010

Oh Happy Happy Day!!

Aku ngah happy sangat2 ni sampaikan aku rasa kalau ade orang lempang muka aku pun aku leh senyum je sampai telinga.

Sudah lama ku mencari baru kini ku ketemu. Huhuhu. Happy. Happy. Happy.

Ok, sila lempang muka aku sekarang.



Long Top : Topshop
Skinny Jeans : EDC by Esprit
Sneakers : Converse
Handbag : No Brand
Blazer : No Brand

Sorry, kegembiraan aku belum dapat dikongsi buat masa ni. Belum masanya. Dah ready nanti aku share. Bye.

Monday, May 17, 2010

Ada Apa Dengan Facebook #2

Ok sambung entry yang tertangguh kelmarin. Dua hari tak update blog sebab saya busy mendaki Gunung Everest. Tinggi betul Gunung Everest tu. Lebih tinggi dari ego saya. Nasib baik dalam ekspedisi pendakian saya, saya terserempak dengan Cikgu Halimah Jongang iaitu bekas Cikgu Add Math saya masa saya tingkatan 2. Pada mulanya saya buat-buat tak kenal je dia sebab saya teringat masa dulu2 dia pernah lempang saya hanya kerana saya tak bawak buku latihan add math. Saya bukan sengaja tak nak bawak tapi saya tak perasan yang rupanya saya tersalah amek beg bapak saya pergi ke sekolah. Tu la padahnya kalau anak beranak semua nak sedondon. Hasilnya pipi saya berbirat kena lempang dengan Cikgu Halimah Jongang. Oh, dendam itu masih bersisa dalam hati saya.

Malangnya Cikgu Halimah Jongang berjaya mengenalpasti saya. Terpaksalah saya berpura-pura di hadapan beliau. Sambil mendaki kami berbual tentang masa silam. Sebelum tu sempat juga saya mengucapkan Selamat Hari Guru kepada beliau. Beliau tersangat la suka hingga tersengih2 dan menampakkan gigi beliau yang jo....ngang ..... Err.... tapi tiba-tiba saya rasa sangat miracle sebab gigi Cikgu Halimah yang dulunya jongang sehingga digelar hantu gigi oleh semua student kini dah kembali rata. Dah la rata, putih lak tu. Silau mata saya dibuatnya. Saya pun dengan berhati2 bertanya kepada Cikgu Halimah apakah rahsianya sehingga gigi beliau boleh menjadi sedemikian rupa.

Malang sekali lagi bertandang dalam hidup saya pada hari itu. Soalan yang saya tanya, bukan jawapan yang diberikan. Sebaliknya pelempang dengan kelajuan 300km/j yang saya dapat. Belum sempat saya tanya kenapa saya diperlakukan sedemikian rupa, tiba-tiba Cikgu Halimah menghulurkan sekeping not RM 100 kepada saya. Hoh!! Sungguh terperanjat saya dibuatnya.

Tapi Cikgu Halimah dengan tenang mengeluarkan laptopnya dan membuka laman sesawang F.A.C.E.B.O.O.K. Lagilah saya terkejut monyet sebab tak menyangka Cikgu Halimah yang sememangnya buta IT juga mempunyai Facebook. Betul la, zaman telah berubah. Akhirnya Cikgu Halimah menunjukkan kepada saya macam mana hidup dan giginya boleh berubah dalam sekelip mata. Semuanya kerana ini ;






Kata Cikgu Halimah lagi pada mulanya dia pun tak percaya dengan skim2 macam ni. Tapi setelah kena lempang dengan suaminya sendiri dan setiap lempangan boleh dapat RM 100, Cikgu Halimah pun bertekad untuk dilempang setiap hari sehingga gugur giginya. Satu hari satu gigi dan RM 100. Cukup 30 hari gigi Cikgu Halimah pun gugur la semuanya. Dan berbekalkan hasil duit lempangan Cikgu Halimah membuat pembedahan tanam gigi. Di situ la segala-galanya berubah. Dan sekarang Cikgu Halimah pun dah berenti kerja. Agak2 takde sape nak lempang dia, dia pun lempang diri sendiri. Dapat jugak RM 100. Masa Cikgu Halimah banyak dihabiskan dengan mendaki gunung dan bersenang-senang di rumah. Itulah kata-kata terakhir dari Cikgu Halimah sebelum dia kena lempang dengan saya sehingga jatuh tergolek2 ke bawah. Oh saya bukan nak bersikap biadap tetapi itu adalah permintaan Ciku Halimah sendiri kerana dia mahu cepat balik ke kaki gunung. Ada perjumpaan dengan geng2 KPD 1oo malam tu.

Malang kali ketiga dalam hidup saya, takde sape pulak nak lempang saya sehingga jatuh tergolek ke bawah. Terpakslah saya meneruskan pendakian saya sehingga ke puncak. Dalam hati, saya bertekad saya akan join juga KPD 100 sekembalinya saya ke Malaysia nanti. Tunggu lah!!!

Ok, Facebook dah membuatkan otak aku menjadi biol.

Tunggu Ada Apa Dengan Facebook #3.

Friday, May 14, 2010

Ada apa dengan Facebook.

Ok mari kita lupakan kekecewaan kita atas kekalahan Malaysia dengan China dalam Piala Thomas 2010. Dah takde rezeki nak buat cemana kan? Cuba lagi tahun 2012 nanti. Tapi, aku frust jugak la dengan perfomance Malaysia kali ni. Tah pape je. Bak kata Cik Ween di status Facebooknya, baik layan THOMAS AND HIS FRIEND lagi baik. Hahaha.


Eh ape ni tajuk tak sama dengan isi kandungan ni?? Tipah tertipu. Pulangkan duit kami! Pulangkan duit kami!

Sabar anak muda. Itu baru intro je. Mukadimah orang kata. Lagipun mood Piala Thomas masih lagi mengantui diri walaupun Malaysia kalah :'(

*alamak, sekali kat TV3 ade citer best lak. Layan tv jap la. nanti sambung balik *


Thursday, May 13, 2010

Take My Heart ♥♥





You can take my heart for a walk on the beach
You can take my heart for a little trip
You can take my heart very close to your heart
You can take my heart forever if you like

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

If I take your heart, I will cherish it every day
If I take your heart, I will heal these old wounds
If I take your heart, it's to make it happy
If I take your heart, it's forever close to mine

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

Sunday, May 9, 2010

Cerita Di Hujung Minggu : Iron Man 2 & Ice Kacang Puppy Love.

Wooo.. hari ni baru berkesempatan nak duduk depan laptop dan mengudate sengala aktiviti seharian. Semalam get busy mengemas bilik yang dah macam haram jadah. Seharian aku dok memerap dalam bilik. Start dr kul 12 tengahari sampailah kul 9 malam baru siap. Mana tak lama kalau tengah dok mengemas tu, terjumpa majalah boleh dok belek majalah dulu. Jumpa cutex, leh lak sapu cutex kat kuku dulu. Pastu dengar lagu best, leh lak feeling2 layan lagu dulu. Hahaha. Pompuan kalau mengemas memang macam tu. Dah kepenatan mengemas semalam, takde mood nak mengupdate bagai. Layan tgk tv, msg2 terus tetido.

Hari ni bangun agak lewat. Hujan lebat dowh. Rasa cam rugi pulak bangun awal2. Bukan senang nak jumpa hujan di pagi hari ni. Memang sedap la aku tido sampai mimpi tah ape2. Mimpi bawak keta gi Puchong pastu sesat2. Sengal tol. Sib baik tak eksiden la mimpi. Haish.


Memandangkan hari ni aku free dan takde pape nak dibuat di petang ahad nan indah ni, eloklah kiranya aku wat review filem yang aku tonton minggu lepas. Minggu lepas berkesempatan menonton dua filem ini ;

IRON MAN 2.

ICE KACANG PUPPY LOVE.


Aku start dengan filem Iron Man 2 dulu la.

Aktiviti menonton wayang beramai-ramai dengan ANL family diadakan pada 1 Mei 2010. Aku la yang jadi tukang booking tiket. 24 keping tiket aku booking. Gila banyak. Tak pernah-pernah aku booking tiket wayang banyak camtu sampai terpaksa create account GSC baru sebab limit booking 12 tiket je per day. Member aku cakap dah macam nak pergi main futsal lak banyak2 camtu. Nak wat camne bro, we are family kan. ANL family. Buat ape2 mestilah beramai2 kan. Hehehe.

Separuh dari tiket yang di book. (^_^)


Ok, back to the topic. Aku tak letak expectation yang tinggi pun untuk filem ni. Macam dah tau dah jalan cerita macam mana. Dah agak dah mesti ade org yang akan dendam ngan Iron Man. pastu buat satu lagi Iron Man. Pastu ada yang jahat, ade yang baik. At the end mestilah yang baik menang kan. Sangat cliche. Tapi tak rugi pun kalau nak tengok. Scarlett Johansson dalam filem ni memang mantop!! Sexy gile. Aku bagi rate 3.5/5 untuk movie ni.



Ok now review untuk movie Ice Kacang Puppy Love lak.


What to say, filem genre romance & drama macam ni memang feveret aku. Bagi aku cerita ni agak menarik dengar latar belakang filem yang sangat cantik. Berlatar belakang tahun 80'an. Cerita pasa cinta monyet budak lelaki nama Botak. Tapi bukan pasal cinta dia semata-mata. Lebih kepada kekeluargaan dan persahabatan. Banyak emosi dalam filem ni. Sedih, kelakar, romantik, sweet semua ada. Bila tiba part kelakar tu memang lawak gile la. Aku gelak macam orang sawan. Time sedih pun ade rasa nak menangis gak la. Tapi control je. Tak macho la nangis2 lam panggung. Hehe. Senang cerita, jika anda menyukai filem SEPET arahan Yasmin Ahmad, you will LOVE this movie too. Secara keseluruhan aku bagi 4/5 untuk movie nie.

Pelakon2 yang menjayakan filem ini. Sume ni orang Malaysia ok.

Babak2 menarik dalam filem ni.

Tapi paling best yang ni la. Boleh tak aku jatuh cinta ngan minah ni. Hahaha. Comel gila kot.


Tapi sorry. I'm not lesbi ok. ^_^

Friday, May 7, 2010

Suami ku, Isteri mu.

Semalam masa balik lunch tengahari kat rumah, sempat gak aku melayan satu drama melayu kat TV1. Lakonan Didie Alias dengan Majid Mubarak yang berlakon sebagai suami isteri. Tak ada yang best pun dengan drama tu cuma aku tertarik dengan dialog dalam drama tu.

Dialog nye lebih kurang macam ni la;

Isteri
"Suami ku .. apa kata suamiku jika isteri mu pergi membuat suntikan vitamin C di muka?"

Suami

"Yer isteri ku. Suami mu rasa itu cadangan yang baik. Nanti suami mu bagi duit, isteri ku pergi la buat"


Hehehe. Comel gila kan panggilan manja diorang. Suami ku dan isteri mu. Sangat rare. Jarang-jarang ade orang guna panggilan manja macam tu. Macam kelakar pun ade. Tapi, aku suka lah.

Bertter than guna papa-mama. Geli dowh. Kalau bee-syg aku leh terima lagi. Tapi papa-mama, sorry.

So sayang,
Nanti lepas kawen boleh la i panggil u suami ku. U panggil i isteri ku. Ok tak? ^_^

Thursday, May 6, 2010

Cinta Ideal.

Spend your 15 minutes to read this articel
and maybe your perception about love will change.
This is a very good articel and worth it to read.
Credit to the author.




Rasanya semua org tahu apa itu cinta. Baik secara peribadi, atau melalui pemerhatian. Tapi pernah tak anda terfikir, utk mencuba berjalan lebih jauh lagi? Kita tahu, apabila kita jatuh cinta, perasaan yg normal ialah, kita mahu MEMILIKI si dia. To make partner, yours. Tapi pernah tak anda terfikir, bahawa apabila kita berjalan lebih jauh lagi, yg akan kita jumpai ialah IDEAL LOVE? Dlm psikologi, apa saja yg berkaitan dgn perkara2 yg Ideal, biasanya hanya dimiliki oleh mereka yg berusaha sebaik mungkin utk menjadi diri mereka yg terbaik. Maknanya, menjadi seorg manusia yg IDEAL. Dlm hal ini, mencapai sesuatu yg ideal dlm cinta. Does it make sense to u?

Begini. Apabila kita mencintai seseorg, perasaan yg akan dtg ialah, kita mahu MEMILIKI. Ini sesuatu yg normal. Tapi cinta yg ideal, ia tidak memiliki. Ia hanya memberi. Jadi apabila kita mencintai seseorg, dan kita telah sampai ke tahap di mana kita benar2 faham perjalanan cinta, kita akan melepaskan... Cinta tidak bermaksud kita harus memiliki. Cinta bermaksud, kita membiarkan org yg kita cintai, bebas menjadi dirinya sendiri, di mana, bila dan bagaimana, mengikut masa dan acuannya sendiri. Walau pun itu bererti, kita mungkin kehilangan si dia utk selama-lamanya... Jika benar itu cinta, maka cinta pasti akan memulangkan dia semula padamu. Tapi jika tidak, maka percayalah, cinta itu tidak pernah dihadiahkan buatmu, kerana Tuhan telah menyediakan sesuatu yang lebih baik dari itu.

Cinta yg ideal, bererti anda membebaskan si dia dari perasaan terikat dgn anda. Anda memberikan kebebasan berdasarkan kepercayaan dan kehormatan. Namun itu bukanlah bererti anda seorg malaikat sehingga ia membuatkan anda kelihatan PERFECT. No. Ia hanya bererti, anda telah sampai ke satu peringkat, di mana cinta tidak lagi boleh menguasai anda, tetapi ANDA lah yg menguasai cinta...

Ada pepatah Inggeris yg mengatakan,

'If you love someone, let that person go...
If that person comes back to you, that person is yours...

But if that person does not come back to you...

Then that person was never meant for you,
In the very first place...'

Sebagai manusia biasa yg penuh dgn kelemahan, kedengarannya adalah MUSTAHIL utk menjadi manusia ideal, apatah lagi mempraktiskan cinta ideal. But is it really that impossible? Perasaan mmg akan terluka, kerana sebagai manusia, kita tidak akan lari dari bersikap dan berperasaan kemanusiaan. Tapi apabila kita telah sampai ke tahap ini, kita akan faham dan akan melihat cinta, dari satu perspektif yg berbeza. A whole new world is open up to u. A deep understanding of love, and life, that not many possess. It helps u to see things more clearly. Tidak ada lagi perasaan ingin memiliki. Everything is done sincerely, because u no longer expect anything in return. Almost an altruist.

Cinta yang sebenar, berdiri atas dasar misteri, berdikari dan sangat berani. Tidak memiliki kewarganegaraan, tidak meminta belaan, dan tidak gentar dengan peraturan.

Bukan cinta namanya, jika anda bercinta kerana janji. Bukan cinta namanya, jika anda bercinta kerana nafsu. Bukan cinta namanya, jika anda bercinta kerana simpati. Bukan cinta namanya, jika anda bercinta kerana terpaksa. Bukan cinta namanya, jika anda bercinta kerana setia. Cinta adalah cinta, apabila kamu bercinta, hanya kerana cinta...

Jadi, sejauh manakah keberanian anda, utk membiarkan cinta berjalan atas paksinya sendiri, terbang bebas di alam maya, bebas melihat dunia dan keindahannya? Atau anda lebih senang mengurung dan merantai cinta, kerana anda takut kehilangan? No matter how absurd or abstract this is to u, do try to stop, and smell the roses...

Dari sini, boleh juga kita lihat, kalau2 ada org lain yg mgkn juga punya konsep cinta yg sama. Maklumlah, dunia ini luas. Manusia ada pelbagai ragam dan kepercayaan. Bukan semua org suka berfikir secara kritis. Ramai yg lbh suka menerima sesuatu tanpa banyak soal. Katanya tak perlu susah2 peningkan kepala fikir banyak2. I love u, u love me, let's get married and have kids. Simple and easy.

Well I guess some people are complicated (or choose to be complicated, whatever that means). Some people prefer to think out of the box. Sesetgh org pula tak suka melangkah keluar. Secara peribadi, pada saya, ia adalah sesuatu yg merugikan, sekiranya kita tak pernah berusaha utk keluar dari kepompong yg mengikat diri. Tak pernah mencuba utk mengetahui, sejauh mana kita bisa mengangkat keupayaan diri kita dlm banyak aspek - spiritually, mentally, psychologically. Sgt merugikan sekiranya seumur hidup kita tetap berada di tahap pemikiran yg sama, tanpa pernah mencuba utk melangkah lebih jauh lagi. Tanpa pernah mencuba utk memahami alam sejagat. Tanpa pernah mencuba utk mencari jawapan, membongkar misteri yg lebih besar dari diri.

Sebelum kita boleh berfikir di luar kotak, kita harus bermula dgn berfikir di dalam kotak. Hanya SETELAH berfikir di dalam kotak, barulah kita mula berfikir di luar kotak. We have to start somewhere, right? Saya tak claim yg saya memahami cinta sepenuhnya. Cuma mungkin konsep saya saja yg berbeza. Dan itulah yg saya kongsikan di sini. Pada saya, apabila kita mencintai seseorg, kita tak perlu mempersoalkan isu KEADILAN. Kerana cinta itu bukan keadilan. Itulah sebabnya saya kata, tak ramai Pemberi Cinta. Yg banyak ialah Pemiutang Cinta. Kita memberi pinjam, atas dasar, 'Apa aku dpt kalau aku berikan kau cinta aku? Aku dpt keadilan tak?'

Apabila kita menyoal apa yg akan kita dpt, itu bukan cinta lagi namanya, kerana kita sudah mengharapkan BALASAN. Adakah cinta namanya apabila kita mengharapkan balasan? Jujurkah kita dlm mencintai seseorg, apabila kita mengharapkan balasan? Tepuk dada, tanya hati...

Dlm cinta ideal, kita tak perlu sebarang pembalasan. Ibaratnya, 'Kau nak beri cinta kau, kau beri. Kalau kau tak nak beri, lebih baik kau simpan, daripada kau meminjamkannya atas dasar, 'Mengharapkan balasan.' Pada saat kau jatuh cinta pada seseorg, dan kau mengharapkan balasan, maka di mana NILAI cinta kau berdiri? Adakah cinta yg kau beri, bersandarkan keikhlasan? Kalau kau ikhlas, kenapa kau mengharapkan balasan? Adakah cinta itu satu PELABURAN? Adakah cinta kau satu PERNIAGAAN? Adakah kau tawar-menawar dan menjual-beli cinta?


Kesimpulannya, ikhlaskah kita dalam bercinta?
Tepuk dada tanya hati.

Aku pernah rasa Cinta Ideal dimana kita cintakan seseorang tanpa mengharapkan langsung balasan yang dia akan mencintai kita semula. Dan perasaan itu ..... LAIN. Sangat lain.

Tuesday, May 4, 2010

Dalam Hati Orang Ade Taman, Hati Aku?

Ada taman juga. Tapi taman batu.

Bukan tak pernah ada taman bunga. Pernah ada satu ketika dulu. Tapi taman bunga aku selalu kena curah racun. Lama-lama bunga pun dah tak sudi nak tumbuh. Yang tinggal cuma batu-batu konkrit yang makin hari makin membesar.


Dua kali.
Dua kali putus tunang bukan satu perkara yang mudah untuk aku handle. Orang kata time will heal the pain. Yes. Memang betul. Tapi parut kesan luka tu memang takkan hilang sampai bila-bila. Dua kali luka di tempat yang sama, ko ingat tak sakit ke? Tuhan je yang tau apa yang aku rasa. Dan perkara-perkara yang telah terjadi perlahan-lahan mengubah aku menjadi manusia yang berbeza.

Dari seorang yang pemarah, aku jadi cool.
Dari seorang yang banyak cakap, aku jadi pendiam.
Dari seorang yang lembut hati, aku jadi keras.
Dari seorang yang mudah percayakan orang, aku jadi susah nak percayakan sesiapa.
Dari seorang yang suka pentingkan orang lain, aku jadi selfish.
Dari seorang yang tak kisah, aku jadi orang yang berkira.
Dari seorang yang susah mengalah, aku jadi orang yang cepat putus asa. Redha.

Apa yang aku nampak, perubahan sikap aku yang sekarang ni banyak baiknya untuk aku sendiri. Aku belajar untuk protect diri aku sendiri. Aku yang kememeh dah gembeng dah takde lagi. Hati aku jadi keras. Dan aku suka dengan perubahan aku yang baru ni.

Tapi tu la orang cakap. Apa yang baik untuk kita tak semestinya baik untuk orang lain kan? Dan rupa-rupanya sikap aku tu telah membuatkan seseorang berkecil hati. Dia kata aku tak adil. Tak bagi peluang pada dia. Yes, i admit. Memang kadang-kadang aku rasa tak adil tapi pengalaman lepas betul-betul buat aku jadi seorang yang sangat berhati-hati. Aku cuma nak pastikan kali ni hati ini tidak dilukai lagi. Peritnya tu masih terasa. FOBIA tau tak. Dan tau sendiri la kalau dah fobia tu rasanya macam mana kan.


Jadi untuk awak yang dah berjaya memecahkan batu dalam hati saya,
Saya harap awak boleh terima siapa saya seadanya dan saya mintak awak bersabar sikit je.
Serpihan-sepihan batu tu masih ada dan saya dalam proses untuk menabur benih dalam taman hati saya. Insyaallah, satu masa nanti taman hati saya akan kembali berbunga dan awak akan jadi penghuni tetap di situ.

Sayang you! ^_^

ISNIN : Kenapa Mesti Traffic Light Yang Aku Lalu Semua Hari Ni Mesti Bertukar Kepada Merah?

Ok tajuk je dah boleh buat aku stress. Ini bukan memain. Semua traffic light yang aku lalu semalam bila tiba kat keta aku je mesti bertukar jadi merah. Dari rumah nak ke tempat kerja, aku kena lalu 3 traffic light. Lepas tu tengahari lak aku mengada nak lunch bersama kekasih hati kat Cheras. Jauh tak? (Percayalah cakap aku, bila anda berada dalam mood 'bercinta', setakat Putrajaya - Cheras dah rasa macam dari bilik aku nak ke bilik air je). Kat Bandar Tun Razak Cheras tu ko tau je berapa banyak traffic light kat situ. Jenis pulak kalau lampu hijau, dapat lepas 3 biji keta je. Pastu dah bertukar ke merah pulak. Tu satu hal pasal traffic light. Pastu masa balik dari Cheras, masa kat Mines boleh pulak ade trailer bodoh wat u-turn kat situ. Bapak sengal punya pemandu lori. Dah le melintang pulak trailer tu kat tengah2 jalan2. Yang geramnya time tu keta aku ngam2 belakang lori. Arghhhhhh... kenapa mesti macam nie???? Sudahnya kul 3 baru sampai opis. Nasib baik bos takde. -_-

Balik dari keje pun kena jugak. Selalu balik keje aku kena tempuh 5 traffic light je dah sampai umah. Tapi sekarang ni Jambatan Maksiat kat putrajaya yang menghubungkan opis aku dan rumah, ditutup sementara kerana kerja-kerja pembaikan. Dan disebabkan itu terpaksa lah aku ikut jalan lain yang lebih jauh dan lebih banyak pula traffic light nye. Dan semua traffic light tersebut bertukar menjadi merah bila tiba kat kereta aku. Pastu boleh pulak ade satu motor yang dinaiki dua orang awek yang feeling2 ala-ala macam awie ngan erra zaman sembilu dulu dok kat tengah2 jalan kat lane paling kanan sekali. Hadoi ..... memang menguji tahap kesabaran aku betul la. Dan yang paling best semalam, boleh pulak kat simpang nak masuk umah aku JPJ wat road block. dan boleh pulak dalam banyak2 keta yang lalu kat situ, kereta aku jugak yang ditahannye. Arghhhhh....tensen!! Nasib baik aku bawak lesen dan tinted kereta aku melepasi piawaian yang dibenarkan.

Memang mencabar sungguh hari Isnin aku kali ni. Stress punya pasal, balik keje aku tido sampai kul 9 malam. Hohoho. Sungguh tak senonoh. Bangun2 tido terpikir ; Cemana la aku nak kawen kalau perangai aku masih macam nie. Haish!!!