Sunday, July 25, 2010

Not For Sale.



Lama tak keluar berpoya-poya menyebabkan aku jadi batak jugak la nak amek gambar depan Pavilion. Hahaha.

Semalam kuar melepak tak tentu hala dengan Masran. Dok mengukur jalan sambil cari makan sekitar Bukit Bintang. Lama tak keluar melepak macam ni buat aku jadi jakun la kejap dengan suasana bandar KL ni. Tengok budak-budak melepak depan pintu masuk Pavilion dengan macam-macam ragam dan fesyen pakaian buat aku rasa macam kat Fashion Show pulak. Bagus la diorang ni. Unik dan kreatif. I Like!! Tapi aku still tak boleh terima la budaya melepak kat shopping complex macam nie. Melepak yang takde tujuan. Err, tapi dah nama pun lepak kan, memang la takde tujuan. So kampung la u Cujen. Tapi kalau aku better aku melepak kat kedai mamak ke, coffee bean ke, kopitiam ke. Boleh jugak melepak sambil memenuhkan perut kan. Lagipun nampak la kelas sikit dari dok bersidai tak tentu hala macam tu. Aku nak masuk shopping complex tu pun rasa serabut je.


Penat mengukur jalan, kitaorang pergi layan movie Ong Bak pulak. Padahal malam sebelum tu baru je tengok movie cerita Sorcerer's Apprentice. Boleh tahan la. Betul la orang cakap, kalau dah tengok citer yang superb macam Inception hari tu, buatkan ko rasa tak selera nak tengok movie lain. Kalau tak sebab Nicholas Cage yang berlakon, sumpah aku tak tengok. But overal ok la. Takde la buat aku tetido. Cerita Ong Bak pun ok. Cuma cerita ganas2, bunuh2, berdarah sana sini memang bukan type aku la. Tak suka tau ganas-ganas nie.. Awww. ^_^.


Habis movie sempat melayan budak2 dok buat breakdance kat depan Maybank Bukit Bintang. Aku ingatkan pe benda la orang dok kerumun macam semut hurung gula. Ingatkan ade orang dok tabur2 duit ke macam dalam cerita P. Ramlee tu. Aku pun ape lagi, sekali lagi menjadi batak la. Nak jugak menyibukkan diri.


Skirt dah bertukar kepada seluar. ^_^. Topshop wat sale, sempat la sambar jeans selai. Pastu balik menyesal sebab jeans takde dalam senarai mesti beli bulan ini. Tsk..tsk..tsk..

Banyaknye orang. Ok sayang, u mmg dah gemok. Nampak perut dah mula memboyot. Diet plisss.


Ada fashion show tapi tak kuasa nak tengok sebab malas nak bersesak-sesak.

Sekali sekala dapat luangkan masa bersama macam ni memang best. Moment-moment sebegini akan jadi kenangan yang tidak boleh dijual sama sekali. Masa akan terus berlalu. Banyak benda yang akan berubah. Tapi kenangan akan tetap subur dalam ingatan. Sebab tu walaupun cerita aku agak membosankan tapi aku still jugak nak abadikannya dalam blog aku. Sok-sok dah tua boleh baca balik kan??


Thanks sayang for the happy moment yesterday. Agak-agak lepas kawen ada masa lagi tak nak berpoya-poya macam nie?

Friday, July 23, 2010

Umpama Mimpi Dalam Mimpi.

Hari ni nak cerita pasal mimpi. Tapi bukan mimpi aku. Ni pasal filem baru Leonardo Dicaprio : INCEPTION.

Aku berkesempatan menonton filem ni minggu lepas. Citer ni takde dalam list movie2 yang akan ku tonton untuk tahun 2010 ni, tapi disebabkan dah takde cerita lain yang menarik minat aku, so filem ni la jadi mangsa.

Ingatkan filem ni biasa-biasa je, tapi lepas abes tengok aku berani bagi 9/10 bintang untuk filem ni.

Cerita pasal mimpi. Boleh masuk dalam mimpi, lepas mimpi lagi dan lagi. Macam lagu damasutra tu Umpama mimpi dalam mimpi. Huhu. Melalui mimpi tu diorang boleh buat macam-macam. Biasalah, nama pun mimpi kan. Diorang ni ade satu mission nak 'tanam idea' melalui mimpi.

Cerita ni memang agak pening sket. Dan korang takkan boleh terlepas satu scene pun masa tengok movie ni. Jangan nak mengada2 berbual2 dengan orang sebelah sebab kalau tak concentrate memang boleh buat pening. (sebenarnya aku pun masih pening lagi ni).

Cerita ni jenis heavy. Kalau korang memang malas nak berfikir, tak payah tengok la sebab tak paham. Tapi kalau korang jenis yang suka tengok filem ala-ala Matrix, Avatar, anda wajib menonton filem ni. Kalau korang kata Matrix tu best, Inception ni lagi best dari Matrix.

Aku memang lemah bab buat-buat rumusan ni tapi kalau korang nak baca review pasal movie ni, korang boleh baca kat sini;

http://mforum3.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=9&page=1

Ok la tu je.
Selamat menonton!

Mr. Angry & Mrs. Calm


Kalau anda tengok gambar di atas sambil anda duduk atas kerusi depan komputer, anda akan lihat gambar Mr. Angry di sebelah kiri dan Mrs. Calm di sebelah kanan.

Sekarang cuba bangun dari kerusi dan bergerak ke balakang dalam 8 kaki. And mata still la tengok pic kat atas tu. So, apa anda nampak? Kedudukan mereka berubah kan?
Amazing right?


This prove that thing are not always what they look like!

Sunday, July 11, 2010

Cuti yang sia-sia.

Ok. Sekarang sudah mula merasakan tekanan bila memikirkan tentang hari perkahwinan saya yang genap tinggal 3 bulan sahaja lagi. Lebih kurang 90 hari je lagi. Dan aku masih boleh relax2 bergelak ketawa bersuka ria berpoya-poya tanpa rasa bersalah. Padahal banyak lagi belum setel. Bila blogwalking blog orang lain especially blog bride to be, barulah aku mula merasakan tekanan. Bayangkan diorang yang ade lagi 7 bulan pun dah fenin2, aku yang tinggal 3 bulan ni boleh buat derk je.

Jumaat semalam amek cuti konon nak setelkan mana yang belum setel. Nak balik Muar tempah mak andam, singgah Melaka tempah kad kawen, nak buat HIV test, nak pergi IKEA beli doorgift. Malangnya satu pun yang aku plan tak menjadi. Balik Muar tak jadi sebab plan nak balik sekali masa sumbit borang nikah. HIV test pulak, dia kata kena buat appointment. See sayang, kan i dah cakap kena wat appointment. U tak caye cakap i. Sesia je pergi. Tapi actually my sayang dah tanya pun masa hari tu kena wat appointment ke tak. Nurse yang sangat sengal tu kata tak payah. Datang je kul 2.30 petang terus buat. Bila kami dengan konfidennya datang nak buat HIV test, dan2 la pulak kena appointment dulu. Fundek betul!

Pastu pergi IKEA nak cari doorgift. Ade satu mug tu aku dah berkenan sangat. Tak la mahal sangat. 85 sen je satu. Ok sangat2 dah tu. Below my budget. Sampai2 je IKEA aku dengan konfidennya terus amek troli. Yer la, beli doorgif mestilah banyak kan. At least aku beli 100 biji. Tapi cari punya cari tak jumpa. Bila tanya dia cakap oh, yang tu.. dah habis stok. Stok baru tak tau bila masuk. Huh! Fundek kuasa dua betul. Dengan perasaan hampa kuciwa plus malu, slow2 letak balik troli. Last2 ko tau hape yang aku beli? Ni ha ;


Pokok bunga matahari ngan bunga rose. Beli sebab berkenan dengan pasu kaler pink. Sekarang ni beli apa sume nak kaler pink. Tah sejak bila aku obses dengan kaler pink ni pun tak tahu ler. Padahal sebelum ni kaler pink la yang paling aku anti sangat. Aku rasa pompua gedix je suka kaler2 pink ni. Owh, adakah itu bermakna aku sudah berubah menjadi pompuan gedix??? Hohoho. Tu la orang cakap, jangan benci2 nanti jatuh cinta.

Takpelah. Lupakan je la hal yang dah berlalu tu. Ni aku cerita pasal wedding dress yang menjadi idaman aku. Memandangkan aku suka mende2 klasik, so wedding dress yang aku nak tu haruslah bercirikan klasik, kan nok?? So inilah dia sebenarnya wedding dress idaman haku ;


Hamek ko. Ni la wedding dress idaman aku. Since aku penggemar kaler pink sekarang, apa kata kita tukar dress tu jadi kaler pink. Bertukar!!




Gojes nyah! Sejak pertama kali tengok VC Love Story ni, aku memang dah berkenan nak baju camni. Siap dah berangan2 kawen nanti nak pakai camni. Buat rambut ala-ala camni jugak. Tapi, ko gila apa nak pakai baju nampak2 ketiak ni masa bersanding. Dah la aku buat kat kampung. Nanti kena hina ngan orang kampung kata aku nak jadi kafir. Silap2 lom sempat pakai baju ni dah kena cincang ngan atok aku. Huhu. So, lupakan je la nok. Tapi, aku bertekad nak pakai jugak dress ni. Maybe nanti ade duit aku tempah satu pastu pakai masa anniversary aku. Tu pun kalau badan aku mintain macam sekarang ni la. Kalau badan aku macam oprah, maka kempunan la aku sampai nak mati nak merasa sarung dress camnie. Takut nanti orang konpius, tu cujen ke nangka. Huahahaha.

Ok2 dah kul 2.30 pagi. Masa untuk tido. Esok nak bangun pagi sebab nak balik Muar jumpa mak andam aku. Pas pikir2 balik aku rasa better aku jumpa dia awal2 senang nak diskas apa2 nanti. Nak tunggu masa sumbit borang nikah tah bila la agaknya. Semangat nak balik kampung esok. My sayang kata dia nak gerak awal. Sampai umah aku dalam kul 7 camtu. (aku nak tengok dia bangun kul berapa eosk). Aku pun beria nak buat breakfast tuk dia. Prektis beb prektis. Tak hagak2 aku nak buat nasi lemak dengan sambal udang petai. Udang dah siap masak pun tadi. Takut nanti tak terbangun pulak. Kul 2.30 baru nak tido, ko bajet aku nak bangun kul berapa? Takut2 kang ade yang kempunan nak makan makan nasi lemak aku. Cerita dah beria kan? Memandangkan aku pertama kali memasak tuk dia, nak jugak tepek hasil masakan aku yang tak seberapa tu. Hehehe.



Nampak tak berapa menarik sebab kualiti gambar yang cikai pakai kamera henpon je. Kalau pakai slr ni mesti gambar nampak lagi cantik. Masa tu baru leh tulis 'gambar sekadar hiasan'. (ceh, nak salahkan kamera pulak. ^_^). Ah, ape2 je la. Yang penting aku rasa sedap dan paling penting first time memasak tuk bakal laki. Kira ok la kan?

Monday, July 5, 2010

Sorry.

I’m sorry of being so emotional
I’m sorry of being so possessive
I’m sorry that I cry for you
I’m sorry because I can’t live without you

I’m sorry for the tears you shed
I’m sorry for the damage I made
I’m sorry I’ve made you sick
Sorry I hurt you so deep

I’m sorry for giving you sleepless nights
I’m sorry for each and every fight
I’m sorry for your pain & agony
I’m sorry for the missing harmony

I’m sorry for my selfish love
I’m sorry for not caring enough
I’m sorry for my restlessness
I’m sorry for the losing grace

I’m sorry for thinking of you so very much
I’m sorry I always miss your touch
I’m sorry of being so mad about you
I’m sorry for my every blue

I’m sorry of being so immature
I’m sorry now that can’t be cured
I’m sorry of being myself
I’m sorry that I’ve failed

I’m sorry and sorry again
I’m sorry of being insane
But believe me that I love you
Should I say sorry for that too?

Kahwin # 2 : Kad Kahwin

Citer bab kad kawen ni aku agak cerewet sket la. Cerewet sebab aku nak cari kad yang cantik, moden dan yan paling penting sekali MURAH. Aku takkan sekali2 menghabiskan duit aku tuk kad kawen yang pada aku orang akan baca sekali pastu orang buang. Baik aku spend duit tuk makanan yang sedap2. Lagipun ade ke orang simpan kad kawen? Kalau ade pun tak lama kot dia simpan. Sok2 buang jugak. So aku rasa tak perlu membazir tuk benda2 macam tu. Pada aku kad ni cukup la sekadar untuk senang dibaca dan senang orang nak bukak. Ni tak, kad kawen dah macam watikah ape benda tah. Siap sampul2. Nak bukak pun susah. Tak paham sungguh. Maybe diorang ni dah banyak sangat duit. Jadi tak kisah la ngan mende2 camtu. Tuk orang yang tak berapa nak berduit ngan aku toksah banyak cakap la. Diam-diam sudeh!!

Sepanjang minggu lepas aku busy dok suvey kad-kad kawen. Susah beetul nak cari kad kawen yang cantik, moden dan murah. Banyak yang aku jumpa murah2 gak la tapi tak kena ngan citarasa aku. Aku tak berapa minat kad-kad yang kerawang2 la, gambar masjid la, gambar bunga la. So lame. Walaupun aku tau kad kawen ni orang akan buang pas habis majlis tapi aku tetap nak jugak kad yang ikut citarasa aku. Hehe. Mengada betul. So, survey punya survey aku jumpa la satu website ni :

KAD-KAD KAHWIN

Hohoho. Kad-kad diorang memang menepati citarasa aku. Sekali tengok diorang punya showroom pun kat muar je. Perfect!! Balik kampung nak jumpa mak andam nanti boleh la tengok kad sekali. Tapi siyes la kad diorang memang lain daripada yang lain. Harga pun tak mahal sangat. Ni contoh2 kad yang aku suka. Credit to kad-kadkahwin.com

Aku memang berkenan betul design macam ni.


Yang ni pun best. Ade pelangi. Macam blog aku. ^_^


Yang ni simple je. Tapi cantik.

Yang ni pun ok. Tapi kalau tunjuk kat orang2 tua mesti diorang tak berkenan.



Pendek kata sume kad diorang best2 la. Tapi aku belum decide lagi nak amek ke tak. Sebab aku dah ada design lain yang aku berkenan. Gambar kartun orang lidi. Tapi tu kena wat sendiri. Sebab gambar amek orang punya. Hehehe. Tapi kalau buat pun tak banyak la kot. Untuk kawan je. Tuk orang2 kampung aku dah decide nak amek kat website nie;

KAD EKONOMI

Kad kat website ni memang puas hati sebab murah. 19 sen je beb. No minimum order tuk kad 19 sen tu. So kalau aku order 1000 baru RM 190.00. Jimat-jimat. Kad pun cun dan simple. Korang kalau nak jimat boleh la survey website tu. Berbalo-baloi.

Thursday, July 1, 2010

Sharing Is Caring #1: Bila Dah Terlampau Kaya.

Got this from my emel.

Arab student sent an emel to his Dad saying :

Dear Dad,

Berlin is wonderful, people are nice and I really like it here, but Dad, i am bit ashamed to arrive to my college with my Gold Mercedes, when all my teachers travel by train.

Your Son,


Nasser.



Sometimes later, Nasser gets reply to his emel from his Dad :

Loving Son,

Twenty Million Dollar
transferred to your account, please stop embrassing us, go and get yourself a train too.

Your Dad.



Bilo la den nak kayo ni. Haih!