Friday, January 7, 2011

Brown Paper Bag.



Ok, sekarang ni brown paper bag memang tengah hot dikalangan bride to be yang nak save budget. Selain dari murah daripada paper bag tipikal orang kawen, paper bag camni kalau kreatif boleh buat cantik-cantik ikut citarasa masing-masing.

Tapi kat malaysia ni susah gila nak cari paper bag ni. Masa nak kawen ari tu aku pun sibuk gak dok cari brown paper bag ni tapi tak jumpa yang macam aku nak. Yang aku jumpa masa tu brown paper bag macam orang jual pisang goreng tu. Jenis yang takde tapak. Murah memang la murah. RM 3.90 je untuk 100 keping. Tapi masalahnya jenis yang takde tapak. Takleh letak banyak barang.

Tapi berkat kesungguhan aku cari, jumpalah jugak kedai yang jual brown paper bag macam gambar kat atas tu. Since ramai bride to be yang tanya kat mana aku beli (aku ada komen kat blog sape tah yang aku beli brown paper bag tu kat KL), so aku nak share la kat sini. Malas nak jawab satu2 kat emel. So aku jawab kat sini je la eh.

Ok, ni dia kedai yang jual brown paper bag tu;

WAKIM PLASTIC INDUSTRY SDN. BHD
NO. 55B-4, LORONG RAJA BOT
KAMPUNG BARU 
50300 KUALA LUMPUR

TEL : 03-26914297 / 03-26921721

WAKIM BLOG


Paper bag ni ade dua size macam ni


gambar aku google je, tapi sama la macam ni.


Yang kecik tu size 24x13x8. 24 tu tinggi, 13 lebar, 8 tu lebar tapak. So korang ukur la sendiri. Yang besar tu aku tak tau ukuran dia. (ada beli tapi tak tau simpan mana.) Dan juga terdapat dua kaler. Satu kaler brown macam ni, satu lagi kaler putih. Aku beli yang kaler putih. (sila lawati blog Wakim untuk size-size dan produk paper bag yang lain)

Tapi satu je aku nak bagitau. Paper bag ni memang murah tapi nipis. Tak boleh letak barang banyak-banyak sangat. Kalau ko berhajat nak bagi doorgift yang berat-berat macam mug ke hape, memang la tak praktikal. Kalau setakat nak letak keychain ke, gula-gula ke boleh la. Macam aku, aku letak muffin, kerepek, gula-gula dengan keychain. Lagi satu, paper bag ni takde tali, so kalau ko rajin buat la tali pakai riben je pun boleh mcm aku buat ni. Tapi banyak kerja nak kena lipat la, tebuk la, sampaikan aku fun fedap gak la last-last tu. Hihihi.



Kalau nak letak barang-barang yang berat kat Wakim tu ade gak jual brown paper bag yang besar macam ni;


Haa, paper bag mcm ni memang besar, size dia 21x20x12. Yang ni kalau nak letak pinggan pun takpe. 

Huh, panjang lebar aku cerita. Padahal nak cerita pasal brown paper bag je kan. So korang decide la nak beli ke tak nak brown paper bag ni. Aku dah cerita buruk baik, kat mana nak beli siap dengan harga sekali. Yang lain-lain tu pandai-pandai la yer. Kalau ade sesape nak sample brown paper bag yang kaler putih tu aku ada lebih. Emel aku kalau nak, nnt aku poskan. Tapi kos pos korang bayar la eh. ^_^.





Harap dapat membantu kepada sesiapa yang bertanya. 


Sharing Is Caring ^_^

47 comments:

  1. Wah...tegar betul akak buat..byk tu... ms ina kawin dulu pun cari gak tp tak jumpa... cantik paper bag tu!

    ReplyDelete
  2. mmg dh trend skng kan.Tp mmg menarik la gune paper beg ni.Minggu lpas aku pegi besday party kwn aku kt PJ dia pun gune goddies beg cmni. Time tuh ala2 tema "jungle" la.mmg kreatif tp dia tak klip kan tali instead dia gune klip gantung baju yg sudah ade gambo.nk kasi contoh tade sbb ank2 aku koyak kan abih.huhuhu

    ReplyDelete
  3. Z.R - hampir2 putus asa gak buat paper bag tu...mengada sangat nak letak tali camtu..padahal leh je lipat pastu stapler jek...

    ien - aku tau macam mana.. dia guna peneypit baju kan?? aku mual2 nak wat camtu gak tp cari penyepit baju murah2 takde...hehehe

    ReplyDelete
  4. pas siap sbijik paper beg tu kos die jd bpe ye pas include ribon+sticker tu? haha.sng aku nk m'bajet.6hb march ni da mjlis nyer woii..pening jap

    ReplyDelete
  5. anon - rasanya include ribbon tu jadi lam 30 sen sekeping... kalau nak lagi murah tak payah letak riben2 tu sume..banyak kerja...nak kena lipat, tebuk, ikat riben.. kalau nak senang, just lipat dan soletape je..pakai le soletape yg lawo2...

    ReplyDelete
  6. <3 suka idea nie...thanks cujen... nad tgk kt fb dia jual 100 = rm 36
    byk giler beza..huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. thanks..jumpa jugak tmpat tuk membeli paper beg ni..

    ReplyDelete
  8. salam...saya de lebihan brown paper bag sbyk 2000 pieces nk let go...so sesape nak emel saya k...cute_teddyz@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Initially do not know where to buy the brown paper bag but luckily found your blog. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  10. tq for sharing.. really help a lot..

    ReplyDelete
  11. kalau nak tempah silah la jenguk2 laman web saya.... sy ade customade design utk anda

    ReplyDelete
  12. http://avivaalicia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. tq cujen for sharing.nasib ketemu gak blog yang siap bagi address kedai.kt blog b2b lain susah sikit nak jumpa.tqsm for the info!muahh!

    ReplyDelete
  14. perh tengs! pnt sy cari ppr begs nih..akhirnyer jmpa gak..moga dipermudahkn tugas anda...=]

    ReplyDelete
  15. thank you thank you.. this is soooo helpful :)

    ReplyDelete
  16. cute_teddy....ade lg x paper bag tu?

    ReplyDelete
  17. Brown/ white paper bag ade jugak kat kedai jual barang2 baking mcm Baagus. Brown paper bag size 28cm x15cm kat baagus just for RM 9.90. yg white kecik RM 6.80 :)

    ReplyDelete
  18. i do have extra white paperbag to let go.
    interested? email me :
    crash_sweetdarling@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  19. cujen !!! thank you very much. I mmg tengah cari mna nak beli brown paper bag exactly mcm gmbr tu.. thank you thank youuu sekali I google terus jumpa blog u. I dah la mmg kesuntukan masa, esok nak jenguk situ la :)

    ReplyDelete
  20. hi cujen..want ask u abot sticker yg u letak kat white paper beg tu..brpa ye size..anyway cujen me dah pg wakim tu ...tq for u info mmg terbaek..;)

    ReplyDelete
  21. sy sangat berbesar hati daapat membantua nda semua :)

    ReplyDelete
  22. cujen, boleh saya dapatkan emel anda tak?

    ReplyDelete
  23. Hr tu sy ade terbeli this paper bag kat KL. Intent nk buat DIY. Tp x sempat. Terbeli hr tu dlm 1000 kpg. Syg plak nk biarkan a.k.a membazir... so if ade yg interested nk bli, leh contact sy 0139595581. Harga leh runding..:)

    ReplyDelete
  24. Roses..
    available lg x paper bag yg u nk let go ni?colour ape ye?i interested to buy..mmg nk cari..

    ReplyDelete
  25. thanx cujen.sangat membantu entry ni =)
    salam kenal

    ReplyDelete
  26. thanks cujen..i'm looking for this brown paper bag few weeks ago..luckily found ur blog...really helpful...tq so much...

    rasa macam nak melompat sbb mmg nak cari exactly mcm u punya paper bag ni...

    ReplyDelete
  27. mahal juga kt sna . kat tmpt sy beg kertas yg xde tapak tu 100pcs cuma rm3.00 je . beg yg ade tapak x pnah jmpa plk kt jb ni . tp kt tesco ade yg ade tapak wrna putih utk bungkus ayam goreng . tp try gak tny dgn pkerja tesco tp dia kta x jual beg tu . klu ade org dlm blh aje beli beg tu .

    ReplyDelete
  28. mahal juga kt sna . kat tmpt sy beg kertas yg xde tapak tu 100pcs cuma rm3.00 je . beg yg ade tapak x pnah jmpa plk kt jb ni . tp kt tesco ade yg ade tapak wrna putih utk bungkus ayam goreng . tp try gak tny dgn pkerja tesco tp dia kta x jual beg tu . klu ade org dlm blh aje beli beg tu .

    ReplyDelete
  29. Dear,
    thanks sooo much for the info!
    really looking for this paper bag with base. susah nak jumpa kat kedai biasa. huhu

    ReplyDelete
  30. aritu sy beli 2000pcs . skrg masih ade lebih paper beg wrna putih tu . csape bminat email kn d puteri_habour@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. ader sape2 tau kalau nak cr paper bag putih yg ada tapak tu kat mane kalo area JB?....

    ReplyDelete
  32. memang sangat-sangatla membantu info ni.. rajin n patut dpt pujian..

    ReplyDelete
  33. saya mmg berbesar hati dapat bantu anda semua.. i know betapa susahnya nak cari brown paper bag ni.. kalau ade org jual pun, mahal gilerr! dah tu kalau tanya amek stok kat mana, semua kedekut tak nak bg tau... nasib baik berkat kerajinan aku, jumpa jugak.. so tak salah share kat sini.. kalau ade sape2 yang plan nak buat bisnes pakai brown paper bag ni, agak2 la harga... jangan la bg mahal sgt..kita pun tau kos paper bag ni berapa...

    tp for me, lebih baik buat sendiri je.. jimat sangat2.. jangan layan org yg jual mahal2 pehtu kedekut info ;)

    ReplyDelete
  34. SALAM...cujen..nk tanya la...klu nk letak mug kecik2 tu agk2 lepas x?huhuhu....please bg pendapat kt emel sy... allop_pingu87@yahoo.com

    ReplyDelete
  35. Nak tanya! nak tanya!

    Kalau letak air kotak dlm paper bag yg ada tapak tu agak2 lepas tak?hehe

    ReplyDelete
  36. utk dapatkan paperbag murah n siap print pelbagai design n colour...boleh tgk kat facebook luqfiz ideas...hanye 25sen/pcs...:-)

    ReplyDelete
  37. salam cugen...boleh x kalau saya mnta tlg belikan paper bag tu..saya tggl jauh...boleh x?ni email saya:by_just@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. terima kasih sangat2... i really2 love this... hihi i'am bride to be too.. huhu thanks tau. hehe

    ReplyDelete
  39. paperbag murah..hanya 25sen/pcs untuk semua design...design boleh pilih sama ada design baru atau menggunakan design kami...harga tetap same...http://www.facebook.com/LuqFizIdeas

    ReplyDelete
  40. akak..Kalo nak minta tolong belikn boleh x???

    ReplyDelete
  41. salam....sis nak minta tlg belikan paper bag with base kat WAKIM blh? sy ada call WAKIM kot2 dia blh postage tp dia xjual online... sy nak ke KL sy ada masalah kesihatan... tapi sy perlukan white paper bag with base tuh utk majlis kesyukuran sy....susahnya dlm kuantan nie hampir 1 kuantan sy cari semua xde jual. sy dh buntu nak cari kat mana and then terbaca blog sis nie yg sudi menolong...sy blh bayar kos postage....

    ReplyDelete
  42. Salam..sudi2 lah ziarah website ni ye:

    http://printingmurah2u.com.my/index.php/pricelist/paper-bag

    FB: https://www.facebook.com/goodiesbagmurah

    ReplyDelete
  43. Salam cik

    HNZ Enterprise Kad Kahwin pembekal printed brown paper bag / white paper bag / colorful kraft paper bag ( 6 warna).

    Kami juga mencetak custom kad kahwin dan sticker kahwin

    Boleh layari facebook kami

    https://www.facebook.com/hnzkadkahwin

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..