Thursday, March 31, 2011

LV, Chanel, Tag Heuer, Chopard, Bulgari?? Tak guna pakai jenama mahal tapi sebut pun tak betul.

So hari ni kita belajar cara menyebut perkataan/jenama mahal-mahal ittew dengan betul yer kengkawan. Entry kali ni dinamakan entry Datin Wannabe. Hehehe.

Sila take note, catat dalam buku, hafal dan berlatih menyebut setiap hari supaya tidak diketawakan oleh orang lain.

FASHION
Louis Vuitton  pronounced as loo-ee,  vee-tawn
Chanel pronounced as SHAH-nell
Chopard pronounced as show-par
Bulgari pronounced as bull-gery
TAG HEUER pronounced as tag-HOR-yur
Piaget pronounced as pee-ah-zhay
Yves Saint Laurent pronounced as eev, saint, luh-RAW(NG)
Lancome pronounced lahn-kuum

AUTOMOBILES
Chevrolet pronounced as shehv-ruh-LAY
Peugeot pronounced as poo-ZHO 
(sebelum ni aku sebut pigot je. hahahha...sila tikam aku sekarang)
Renault pronunced as reh-no
Chrysler pronounced as KRICE-lur
Lacoste pronounced as lah-KAHST

Ok, itu aja buat masa ni.

Banyak rupanya perkataan yang aku main sebut je. Confident lak tu.
Hish, memalukan sungguh. Lepas ni kalau tak tau diam je. Diam!
Takpun cakap je tak tau sebut. Jangan berlagak pandai tapi hampeh.

Korang kalau nak belajar sebutan boleh la pergi ke website ini; INOGOLO.COM
Ada audio untuk sebutan yang betul.


Malu bertanya sesat jalan,
Rajin menggoogle cepat lah pandai.
*tetiba.

12 comments:

  1. asl tak letak symbol yg kat dalam kamus tu skali

    ReplyDelete
  2. simbol pe? aku malas copy. aku taip je.

    ReplyDelete
  3. great for those who need to learn how to pronounce.

    ReplyDelete
  4. i loikeeeeeeeee thissss....

    heheh...cujen nak tanya, keje kat putrajaya ek??sbb mcm familiar laaa....

    ReplyDelete
  5. yup..saya kerja di putrajaya... hehehe..penah nampak kat mana ek?

    ReplyDelete
  6. haha teringat amse mule2 nik ajar sebut "ambi pur" dlm french.
    mcm celake terguling2 aku gelak nk nyebutnye. tgk mulut dier nyebut lagi la..

    ReplyDelete
  7. cis mcm babi tertulis "momok-chan" pulak...

    ReplyDelete
  8. aahhahaha..tu la kutuklagi aku typo

    ReplyDelete
  9. alamak..terpakai eda punya pulak....


    ~~ angah

    ReplyDelete
  10. thanx for sharing... diz entry so interesting!! :-) mari belajar menyebut perkataan dengan betul..huhu

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..