Tuesday, October 25, 2011

Pambaziran Amalan Syaiton!!

Sejak dari dulu lagi aku dah perasan yang aku ni ade masalah kekeliruan identiti yang tak berapa kronik. Sebabnya walaupun umo aku dah masuk 30 dua tahun lagi, tapi aku still lagi suka barang-barang comel yang layaknya disukai oleh golongan yang berumur 15 tahun kebawah. 

So hari ni aku nak cerita la betapa penyakit kekeliruan identiti aku yang tak berapa nak kronik tu rupanya dah membawa kepada masalah pembaziran yang maha dasyat. 

Ini adalah sebahagian KECIL je dari apa yang telah aku bazirkan selama aku hidup ni.




Meh kita usha barang-barang tersebut dari dekat. Kamon bebeh!



Sticker!

Korang rasa-rasa budak darjah berapa yang main sticker-sticker ni semua? Adik aku yang darjah satu tu pun tak main sticker-sticker ni. Tapi aku yang dah layak jadi mak budak ni pulak yang suka kumpul sticker ni. Pantang tengok sticker yang comel-comel mesti gatal tangan nak membeli. Motif?? Mestilah tiada motif melainkan pembaziran semata-mata. 




Note Book

Kan aku pernah cakap aku memang suka buku lagi-lagi notebook yang comel-comel dan ada cover yang unik. Confirm aku beli tanpa keraguan. Malangnya kesemua buku yang aku beli tu, aku akan guna muka surat pertama je. Tu pun tulis nama dengan alamat pastu tandatangan. Tapi kebanyakannya memang tak bertulis langsung. Masih suci. Tidak ke itu merupakan satu pembaziran yang tidak kurang hebatnya?



Barang-barang untuk FELT CRAFT.

Berangan kononnya nak menceburkan diri dalam bidang felt craft ni. Siap dah ada nama blog untuk jual hasil-hasil craft aku tu. CUJEN CRAFT. Hihihi. Comel kan. Dah ada Cujen The Lejen, Cujen Closet, pastu Cujen Craft then Cujen Collection pulak nanti. Pastu logo syarikat aku mestilah huruf C besar dan huruf C kecik. Berangan!! Hakikatnya tu la satu-satunya hasil craft aku, henpon casing yang ade gambo pelangi tu. 



Greetings Card

Ni pun salah satu obsession aku. Suka bebeno dengan kad-kad comel macam ni. Aku kan memang sweet orangnya. Kalau tengok kad-kad yang comel tu, mula la aku rasa nak beli pastu bagi kat sape-sape. Malangnya tak semua orang sweet macam aku. Diorang tak main bagi-bagi kad ni semua. Tak macam dulu. Zaman sekolah dulu, aku mmg rajin bertukar-tukar kad dengan kawan-kawan aku. Zaman sekarang ni semua Facebook je. Bosan betul. Akhirnya kad comel lagi unik tu aku simpan je la buat kenangan



Soletape.

Tah betul ke tak ejaan tu. Nama saintifik aku tak tau, tapi aku panggil soletape je. Ni sebahagian je yang tinggal sebabnya mende ni dah jadi mainan kucing aku si Doddy tu. Aku pun tak paham kenapa Doddy suka sangat main menatang ni. Kalau aku simpan elok-elok pun dia pandai korek. Sabo je la. Last-last tinggal ni je yang ada. Yang lain semua dah hilang. Membazir betul.



Pen Warna Warni

Nampak tak pen yang depan tu aku tak bukak lagi bungkusannya. Padahal dah beli lebih setahun lepas. Aku pun tak tau motif aku beli. Ada lagi dua set yang aku tak sempat nak amek gambo. Betapa hebatnya pembaziran ini. 



Rubber Stamp

Ok jangan tanya kenapa aku beli menatang ni sebabnya aku guna pun ade la sekali dua. Beli konon-kononnya nak cop dalam diary supaya jadi comel. Malangnya nak tulis diary pun takde masa.



Polaroid Picture.

Ni pun beli tanpa motip sebabnya aku memang suka gambar-gambar polaroid. Dah tu tamak punya pasal beli sampai 2. Lepas tu simpan dalam kotak sampai tumbuh cendawan. 



Wooden Clip 

Ni pun salah satu obsesion aku. Memang aku tak dapat kawal nafsu kalau tengok wooden clip yang comel-comel camni. Kononnya nak clip gambo-gambo polaroid tadi pastu gantung kat work station aku. Namun sehingga kini semua tu tak berlaku langsung! Yang berlaku hanyalah wooden clip yang terbiar sepi dalam kotak. Ni pun separuh je dari wooden clip aku. Ade lagi banyak sebenarnya.



Polaroid Album

Beli benda ni konon-konon nak simpan gambar-gambar yang aku amek guna polaroid camera yang aku beli tahun lepas tu. Tapi tak guna pun sebabnya aku pun jarang-jarang amek gambo guna polaroid camera tu. Kalau ade pun gambo tu aku tampal je kat board. Tengok la tu plastik pun aku tak bukak lagi. Ish ish ish!



Batang Aiskrim

Aku beli benda ni dulu masa nak kawen. Konon-kononnya nak buat something untuk dijadikan prop masa amek gambo outdoor. Tapi tak sempat nak buat pun. Sekarang ni tak tau nak buat apa dengan batang eksrim nie.



Kipas Bulu ala mak datin.

Ni pun beli untuk kegunaan masa kawen kononnya. Disebabkan pengapit aku masa tu pakai baju pink, so kononnya nak dikipas guna kipas pink jugak la. Tapi rupanya mak andam aku dah sediakan kipas tuk pengantin. Sebiji camni cuma kaler je lain. Dia punya kaler putih. Tak jadi la guna kipas bulu-bulu yang aku beli ni. Simpan je la untuk adik-adik aku ke nanti.



London Diary

Aku memang suka benda-benda yang berkaitan ngan London ni. Nampak cam klasik sangat. Nak pergi london tak mampu so beli je la apa-apa yang berkaitan London. Macam la jugak diari ni. Tapi malangnya aku sempat tulis diari tuk 2 hari di bulan Januari je. Lepas tu hampeh! Takde masa la nok nak tulis diary bagai. Mak busy kaedahnya.



Wristband

Ok ini memang terserlah pembazirannya. Aku ni bukan la jenis bersukan pun. Nak naik bahagian atas kat rumah tu pun kalau boleh nak pakai lif. Tapi kenapa mesti aku beli wristband ni?? Beli sampai dua pulak tu. Crazy!

Banyak lagi barang-barang pembaziran yang telah dibeli oleh ku.






Tu la dia sebahagian daripada barang-barang cute yang aku beli tanpa motif. Kebanyakannya langsung tak pernah digunakan ataupun memang tak akan digunakan dalam kehidupan seharian. Itu baru aku cerita barang-barang kecik macam tu, belum lagi aku cerita pembaziran aku terhadap kasut, baju & makanan. Itu lagi hebat. Kalau aku cerita, bukan lagi jadi pembaziran amalan syaiton. Ni dah dikira bapak setan nie. Hihihi.

Kalau la duit yang aku membazir tu aku simpan dalam tabung haji, mau dah 5-6 kali naik haji. Setakat nak pergi New Zealand tu, senyum je huluq duit. Ni tak, berangan nak bercuti di New Zealand kononnya. Terpaksalah kerja part time di Mydin untuk merealisasikan impian tu. Hehehe.

Ok la mulai tahun depan takmo membazir lagi. Sehari simpan 10 hengget. Setahun aku ade RM3,650.00. Banyak tuuuuu. Pergi New Zealand baru 3000 lebih termasuk flight. Ok2, semangat ni nak kompol duit.

New Zealand, tunggu aku!


cujen said : korang punya tahap pembaziran ada macam aku tak?


13 comments:

  1. boleh buat contest nie...hadiah dah byk..erkk..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. i rasa u suka something yg comel n colourful kan?.. kalau kat living cabin byk yg comel2. geram tgk!

    ReplyDelete
  4. selotape tu mcm ku kenal...aku punye kan yang 2 besar tu?
    weh, mane ko bli woodedn clip dgn rubber stamp tu haa?

    ReplyDelete
  5. momoko - aku beli kat lowyat.net

    ReplyDelete
  6. macam adik aku jugak suka benda2 mcm tu..aku pun tumpang sekaki pakai pelekat comel2 dia tuh..

    ReplyDelete
  7. byk benda2 comel ni. bagi aku jelah...hehehe.

    mmg membazir pon...bek ko simpan duit utk mase depan...nanti dah beranak pinak, byk nak guna duit..baru la sibuk nk mencari2 kang. ish2...

    ReplyDelete
  8. haha kroniknye kau, aku rasa aku pun mcm tu mmg suke sgt semua nk beli kalau pegi daiso ke kedai diy ke. kedai rm2. tp aku rs ko lg mega membazir ah. sbb aku biasanya still leh kontrol xbli jgk walaupun rasa nakkk sgttt.

    ReplyDelete
  9. hi, i'm ur new reader,,,nk tnya kat mane eh u bli papan hijau/hitam tuh? thanks

    ReplyDelete
  10. wah teruja tgk koleksi ko..aku rasa ko lebih menarik kot ada benda2 tu lagi..idup ko mcm penuh warna warni gitew..hepi jek!..

    ReplyDelete
  11. papan hijau tu beli kat carrefour alamanda je..

    ReplyDelete
  12. kipas bulu beli dimana ya daerah bandung ?

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..