Tuesday, December 13, 2011

Unifi, Yay!!


Akhirnya...rumah aku dah ade unifi. Yahooo! Lepas ni takde lah aku stress stress lagi susah nak download movie or series2 terbaru. Sebelum ni download guna tenet opis je. Satu movie nak download kena tunggu sehari baru habis. Gila ko?? Aku ni dah la tak boleh berkompromi dengan internet yang slow-slow ni. Silap-silap patah dua laptop aku kerjakan dek sebab hangen dengan internet yang slow. Sekarang ni download movie 15 minit jek!! Ok la, takde la laju sangat. Aku bayangkan sblm ni kalau pakai unifi download movie tu sekelip mata je leh siap..kena tunggu jugak 15 minit. Hmm..nak wat camne. Internet kat malaysia ni memang lembap. Dah la mahal!! Tapi disebabkan kat area rumah aku ni, Unifi je pun yang ade.

Sebelum ni aku pakai streamyx. Ingatkan hari tu nak pindahkan la streamyx dari rumah lama tu ke sini. Sekali aku tanya orang TM dia kata, kat area rumah aku ni streamyx takde. Kabel tuk streamyx tu takde. Ade untuk Unifi je. Camtu la lebih kurang alasannya. Tah pape kan?? Saje la tu nak soh langgan Unifi. Tapi bila fikirkan mahal bebeno masa tu, tak jadi pulak aku amek Unifi, try pakai maxis broadband dulu. Hasilnya?? Maxis broadband dia punya slow macam lanahat ko tau. Bukan kata lembap je, langsung takde line. Celaka betul!! Masa mula-mula aku register Maxis Broadband tu dia kata kalau tak nak pakai bila-bila masa je boleh terminate. Takde kontrak, dan takde penalti kalau terminate. Janji pulangkan modem. Sekali pas sebulan aku pakai langsung tak dapat line, haruslah aku nak terminate kan.. sekali budak kat maxis tu cakap kena penalti 200 sebab ade kontrak setahun. Cam babi kan???? Ha masa tu ko akan tengok cujen bukan lagi cujen yang sebenarnya. Kat situ jugak aku naik hangin. Habis sume pekerja maxis tu aku babikan. Last-last dia kata nnt datang bil yang 200 tu bawak dtg situ nnt dia setelkan. Sampai sekarang tak pergi lagi. Tengok la kalau aku rajin sok lusa.

Eh panjang pulak citer pasal maxis berukband ni.

Back to the topic. Akhirnya aku nekad je la pasang unifi kat rumah ni. Setel masalah aku. Mahal pun mahal la janji hati puas. Now promotion installation sume free. Kalau register online free sebulan bil. Kiranya bulan pertama takyah bayar la. Bil sebulan RM 149 untuk kelajuan 5mbps. Ikutkan hati aku ni nak je amek yang 20mbps. Tapi tu kalau ikut hati la, kalau ikut kemampuan yang 5mbps ni pun tak berapa nak mampu sebenarnya. (tetiba rasa sayang duit sebulan 150 untuk internet jekkkk). Tapi kan, aku tengok U Mobile lagi laju, 42mbps! Murah lak tu, 68 hengget jek. Tapi sayangnya tempat aku lom ade coverage. Tah pape la kat sini sume coverage cam hampeh. Rasa macam dok dalam hutan pulak.

Ok la cukup dulu citer pasal unifi yang panjang lebar ni. Mekasih sebab baca!

1 comment:

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..