Saturday, January 15, 2011

My First Craft : Handphone Casing.

Finally, i made it!




Bukan ke dalam senarai wishlist aku tuk tahun 2011 ni nak buat craft thing. So ini la dia salah satunya. It's felt craft. Hehehe cantik tak? Ok la untuk amatur macam aku ni. Ni pun belajar sendiri je. Dok tengok-tengok blog orang pastu try n error je. Aku banyak belajar & dapat idea dari blog ni ; CRAFTZONE. Nak beli kain felt & other cfart tools pun banyak jual kat sini. So siapa-siapa yang berminat boleh la usha-usha blog tu.


Hohoho. Wat mende ciput tapi rumah bersepah cam haram. 
Yang sepah2 tu bukan aku buat, tapi dia nie;











Tengok la muka dia tu. Rasa nak tampar tak?  Eksyen betul. Lepas buat sepah boleh melepak atas MEJA MAKAN aku macam tak bersalah. Dah la tu aku nak buat kerja pun tak senang. Asik kacau je. Masa aku dok menjahit mende ni, dia asik tarik je benang. Pastu bila aku wat bodoh, dia cakau-cakau muka aku. Geram betol!!! Time aku nak update blog pun sibuk jugak dok atas keyboard. Doddy, doddy! Nasib baik la ko kucing. Kalau ko ikan dah lama aku rebus tau tak.


Wednesday, January 12, 2011

For Sale : Shoes.


Peep Toe Pump


Size : 7/38



Checkered Heels Pump

Size : 7/38



Studded Flats Shoes

Size : 8/39



Orange Flats

Size : 8/39 



Vintage Flats Shoes (Gucci Inspired)


Size : 39 
(little bit smaller than usual shoes. state size 39 but it fits on 38/7)


I'm selling off some of my shoes yang dah lama tak pakai or tak penah pakai langsung yang dok tersimpan je dalam kotak kasut collect habuk. All of my shoes are in excellent condition. I will not sell things yang aku sendiri pun dah tak nak or layak masuk tong sampah. Jual kasut ni pun sebab dah lama sangat simpan. Dok sayang-sayang tapi tak pakai pun. Ade yang tak sedap pakai sebab salah size (u know la kalau beli online ni). So better aku jual je la kot-kot ada yang minat. Kalau takde, aku simpan je la tuk anak cucu aku pakai nanti. Hehehe.

Intrested? Emel me ; cujern@gmail.com

Price : Each pair RM 40.

Tuesday, January 11, 2011

Tau Tak Apa Hari Yang Paling SIAL Dalam Hidup Anda?

Anda berasa boring di opis. Bos cuti. Kerja pun dah tentu la tak berapa nak ada. Line internet opis pulak asyik down dari semalam. Telefon opis pun sama tak boleh guna. Kebetulan ext hard disk anda yang memuatkan lagu-lagu dan movie-movie untuk dilayan ketika masa boring, tertinggal kat rumah. Jam baru menunjukkan pukul 8.30 pagi. Memang boleh gila kalau sampai petang camni. 


Nasib baik la rumah dekat dengan opis. Boleh jugak balik kejap pergi amek. Anda pun dengan lajunya balik ke rumah dengan niat asal nak amek ext hard disk. Dalam kereta tetiba terasa lapar. Oh lupa pulak belum breakfast lagi rupanya. Anda pun membelok kereta menuju ke petronas berhampiran rumah untuk membeli nasi lemak. 


"Makan nasi lemak dengan nescafe sambil layan HBO kat rumah pun best gak ni. Pas kenyang kang boleh la tido kejap. Masuk opis lambat sket la. Dalam tengah-tengahari kang la. Bos pun takde ni." - Akal jahat anda mula berkata-kata.


Senyuman semakin lebar terukir di bibir. Bawak kereta laju-laju supaya cepat sampai rumah. Naik lif pun laju-laju. Nasib baik la rumah tingkat 2 je. Setibanya anda di depan pintu rumah anda, baru anda perasan;























KUNCI RUMAH TERTINGGAL KAT OPIS!!!!!!!!!!!!!!!









Itulah padahnya kalau niat anda tak betul. 


Sekarang, silalah ketawakan saya secara berjemaah.



p/s : morak of the story : Lu pikir la sendiri. 

Friday, January 7, 2011

Brown Paper Bag.



Ok, sekarang ni brown paper bag memang tengah hot dikalangan bride to be yang nak save budget. Selain dari murah daripada paper bag tipikal orang kawen, paper bag camni kalau kreatif boleh buat cantik-cantik ikut citarasa masing-masing.

Tapi kat malaysia ni susah gila nak cari paper bag ni. Masa nak kawen ari tu aku pun sibuk gak dok cari brown paper bag ni tapi tak jumpa yang macam aku nak. Yang aku jumpa masa tu brown paper bag macam orang jual pisang goreng tu. Jenis yang takde tapak. Murah memang la murah. RM 3.90 je untuk 100 keping. Tapi masalahnya jenis yang takde tapak. Takleh letak banyak barang.

Tapi berkat kesungguhan aku cari, jumpalah jugak kedai yang jual brown paper bag macam gambar kat atas tu. Since ramai bride to be yang tanya kat mana aku beli (aku ada komen kat blog sape tah yang aku beli brown paper bag tu kat KL), so aku nak share la kat sini. Malas nak jawab satu2 kat emel. So aku jawab kat sini je la eh.

Ok, ni dia kedai yang jual brown paper bag tu;

WAKIM PLASTIC INDUSTRY SDN. BHD
NO. 55B-4, LORONG RAJA BOT
KAMPUNG BARU 
50300 KUALA LUMPUR

TEL : 03-26914297 / 03-26921721

WAKIM BLOG


Paper bag ni ade dua size macam ni


gambar aku google je, tapi sama la macam ni.


Yang kecik tu size 24x13x8. 24 tu tinggi, 13 lebar, 8 tu lebar tapak. So korang ukur la sendiri. Yang besar tu aku tak tau ukuran dia. (ada beli tapi tak tau simpan mana.) Dan juga terdapat dua kaler. Satu kaler brown macam ni, satu lagi kaler putih. Aku beli yang kaler putih. (sila lawati blog Wakim untuk size-size dan produk paper bag yang lain)

Tapi satu je aku nak bagitau. Paper bag ni memang murah tapi nipis. Tak boleh letak barang banyak-banyak sangat. Kalau ko berhajat nak bagi doorgift yang berat-berat macam mug ke hape, memang la tak praktikal. Kalau setakat nak letak keychain ke, gula-gula ke boleh la. Macam aku, aku letak muffin, kerepek, gula-gula dengan keychain. Lagi satu, paper bag ni takde tali, so kalau ko rajin buat la tali pakai riben je pun boleh mcm aku buat ni. Tapi banyak kerja nak kena lipat la, tebuk la, sampaikan aku fun fedap gak la last-last tu. Hihihi.



Kalau nak letak barang-barang yang berat kat Wakim tu ade gak jual brown paper bag yang besar macam ni;


Haa, paper bag mcm ni memang besar, size dia 21x20x12. Yang ni kalau nak letak pinggan pun takpe. 

Huh, panjang lebar aku cerita. Padahal nak cerita pasal brown paper bag je kan. So korang decide la nak beli ke tak nak brown paper bag ni. Aku dah cerita buruk baik, kat mana nak beli siap dengan harga sekali. Yang lain-lain tu pandai-pandai la yer. Kalau ade sesape nak sample brown paper bag yang kaler putih tu aku ada lebih. Emel aku kalau nak, nnt aku poskan. Tapi kos pos korang bayar la eh. ^_^.





Harap dapat membantu kepada sesiapa yang bertanya. 


Sharing Is Caring ^_^

Thursday, January 6, 2011

Hotaru No Hikari 2.




Sape-sape peminat cerita Jepun mesti pernah tengok cerita ni. One of my favourite Japanese Drama selain dari drama Shomuni. Tapi hari tu tak sempat nak habiskan sesaon 1 sebab tiba-tiba adaptor external HDD adik aku rosak. Semua cerita Jepun & Korea kat dalam tu. Cari-cari adaptor takde jual pulak. So tak dapat lah nak tengok last episoed season 1. Nak tunggu aku download memang takde nye la. Malas. Semua nak harap adik aku je donwload. Aku tau nak tengok je. Hehehe.

Now drama ni dah keluar season 2 pulak. Tapi lom tengok lagi sebab adik aku KEDEKUT TAIK IDUNG MASING tak nak bagi aku sebab aku dah rosakkan adaptor HDD dia. Mintak aku ganti rugi RM 50 pulak tu. Huh!

Ni sedutan Episod 1 season 1 (one of my favourite scene)




Cerita ni memang lawak dowh. Korang kena tengok. 
Kalau rajin download la kat sini;




Wednesday, January 5, 2011

All Good Things Come To Those Who Wait.

Atau dalam bahasa melayunya, sabar itu banyak hikmahnya. ^_^

Tapi salah satu sifat yang terbesar dan terburuk dalam diri aku ialah TIDAK SABAR. ^_^


Kalau nak sesuatu tu, dan dan tu la nak jugak. Macam nak kan kasut ni ;



Ahad lepas jalan-jalan kat Alamanda ternampak kasut ni kat Nichii. Tetiba berkenan. Takdelah mahal mana pun. Ada less 30% lak tu. Tapi laki aku pujuk-pujuk soh beli nanti. (ala..sebenarnya dia tak nak aku beli sebab kasut aku bersepah kat umah tak pakai pon..balik2 pakai kasut yang sama jek..) Lagi pulak masa tu aku belum kuarkan duit. Nak mintak laki aku konpom la dia tak bagi nye. Hmm..terpaksalah aku tunggu hari lain.


So semalam, hari Selasa lunch kat Alamanda. Memang dah niat nak beli kasut ni.Sekali tengok kat Nichii kasut ni dah less 50%. Hoh! Nasib baik tak beli hari ahad lepas. Kalau tak mesti aku sakit hati selama seminggu. Huhuhu.

Kan dah kata sabar tu banyak hikmahnya. Hehehe.

Ok la, tu je nak citer.

Bye.

Doddy muka fed up je tengok aku. Hihihi.

Tuesday, January 4, 2011

2011 - My Wishlist.

1. A Diary.

2. Blackberry / Iphone 4.

3. Setelkan utang credit card & PTPTN.

4. No more 'late in' or 'early out' kat office.

5. Naik Broga Hill

6. Make a lot of Greetings Card

7. Learn to make a craft things.

8. Learn to sewing.

9. Go to kelas buat chocolate.

10. Transform this super duper messy room to a super duper cute room



11. Buy a house 

12. Make a baby or babies! ;p



Ok tu je la wat masa ni. Hujung tahun ni kita tengok setakat mana pencapaian aku. ^_^