Wednesday, October 26, 2011

Tuesday, October 25, 2011

Pambaziran Amalan Syaiton!!

Sejak dari dulu lagi aku dah perasan yang aku ni ade masalah kekeliruan identiti yang tak berapa kronik. Sebabnya walaupun umo aku dah masuk 30 dua tahun lagi, tapi aku still lagi suka barang-barang comel yang layaknya disukai oleh golongan yang berumur 15 tahun kebawah. 

So hari ni aku nak cerita la betapa penyakit kekeliruan identiti aku yang tak berapa nak kronik tu rupanya dah membawa kepada masalah pembaziran yang maha dasyat. 

Ini adalah sebahagian KECIL je dari apa yang telah aku bazirkan selama aku hidup ni.




Meh kita usha barang-barang tersebut dari dekat. Kamon bebeh!



Sticker!

Korang rasa-rasa budak darjah berapa yang main sticker-sticker ni semua? Adik aku yang darjah satu tu pun tak main sticker-sticker ni. Tapi aku yang dah layak jadi mak budak ni pulak yang suka kumpul sticker ni. Pantang tengok sticker yang comel-comel mesti gatal tangan nak membeli. Motif?? Mestilah tiada motif melainkan pembaziran semata-mata. 




Note Book

Kan aku pernah cakap aku memang suka buku lagi-lagi notebook yang comel-comel dan ada cover yang unik. Confirm aku beli tanpa keraguan. Malangnya kesemua buku yang aku beli tu, aku akan guna muka surat pertama je. Tu pun tulis nama dengan alamat pastu tandatangan. Tapi kebanyakannya memang tak bertulis langsung. Masih suci. Tidak ke itu merupakan satu pembaziran yang tidak kurang hebatnya?



Barang-barang untuk FELT CRAFT.

Berangan kononnya nak menceburkan diri dalam bidang felt craft ni. Siap dah ada nama blog untuk jual hasil-hasil craft aku tu. CUJEN CRAFT. Hihihi. Comel kan. Dah ada Cujen The Lejen, Cujen Closet, pastu Cujen Craft then Cujen Collection pulak nanti. Pastu logo syarikat aku mestilah huruf C besar dan huruf C kecik. Berangan!! Hakikatnya tu la satu-satunya hasil craft aku, henpon casing yang ade gambo pelangi tu. 



Greetings Card

Ni pun salah satu obsession aku. Suka bebeno dengan kad-kad comel macam ni. Aku kan memang sweet orangnya. Kalau tengok kad-kad yang comel tu, mula la aku rasa nak beli pastu bagi kat sape-sape. Malangnya tak semua orang sweet macam aku. Diorang tak main bagi-bagi kad ni semua. Tak macam dulu. Zaman sekolah dulu, aku mmg rajin bertukar-tukar kad dengan kawan-kawan aku. Zaman sekarang ni semua Facebook je. Bosan betul. Akhirnya kad comel lagi unik tu aku simpan je la buat kenangan



Soletape.

Tah betul ke tak ejaan tu. Nama saintifik aku tak tau, tapi aku panggil soletape je. Ni sebahagian je yang tinggal sebabnya mende ni dah jadi mainan kucing aku si Doddy tu. Aku pun tak paham kenapa Doddy suka sangat main menatang ni. Kalau aku simpan elok-elok pun dia pandai korek. Sabo je la. Last-last tinggal ni je yang ada. Yang lain semua dah hilang. Membazir betul.



Pen Warna Warni

Nampak tak pen yang depan tu aku tak bukak lagi bungkusannya. Padahal dah beli lebih setahun lepas. Aku pun tak tau motif aku beli. Ada lagi dua set yang aku tak sempat nak amek gambo. Betapa hebatnya pembaziran ini. 



Rubber Stamp

Ok jangan tanya kenapa aku beli menatang ni sebabnya aku guna pun ade la sekali dua. Beli konon-kononnya nak cop dalam diary supaya jadi comel. Malangnya nak tulis diary pun takde masa.



Polaroid Picture.

Ni pun beli tanpa motip sebabnya aku memang suka gambar-gambar polaroid. Dah tu tamak punya pasal beli sampai 2. Lepas tu simpan dalam kotak sampai tumbuh cendawan. 



Wooden Clip 

Ni pun salah satu obsesion aku. Memang aku tak dapat kawal nafsu kalau tengok wooden clip yang comel-comel camni. Kononnya nak clip gambo-gambo polaroid tadi pastu gantung kat work station aku. Namun sehingga kini semua tu tak berlaku langsung! Yang berlaku hanyalah wooden clip yang terbiar sepi dalam kotak. Ni pun separuh je dari wooden clip aku. Ade lagi banyak sebenarnya.



Polaroid Album

Beli benda ni konon-konon nak simpan gambar-gambar yang aku amek guna polaroid camera yang aku beli tahun lepas tu. Tapi tak guna pun sebabnya aku pun jarang-jarang amek gambo guna polaroid camera tu. Kalau ade pun gambo tu aku tampal je kat board. Tengok la tu plastik pun aku tak bukak lagi. Ish ish ish!



Batang Aiskrim

Aku beli benda ni dulu masa nak kawen. Konon-kononnya nak buat something untuk dijadikan prop masa amek gambo outdoor. Tapi tak sempat nak buat pun. Sekarang ni tak tau nak buat apa dengan batang eksrim nie.



Kipas Bulu ala mak datin.

Ni pun beli untuk kegunaan masa kawen kononnya. Disebabkan pengapit aku masa tu pakai baju pink, so kononnya nak dikipas guna kipas pink jugak la. Tapi rupanya mak andam aku dah sediakan kipas tuk pengantin. Sebiji camni cuma kaler je lain. Dia punya kaler putih. Tak jadi la guna kipas bulu-bulu yang aku beli ni. Simpan je la untuk adik-adik aku ke nanti.



London Diary

Aku memang suka benda-benda yang berkaitan ngan London ni. Nampak cam klasik sangat. Nak pergi london tak mampu so beli je la apa-apa yang berkaitan London. Macam la jugak diari ni. Tapi malangnya aku sempat tulis diari tuk 2 hari di bulan Januari je. Lepas tu hampeh! Takde masa la nok nak tulis diary bagai. Mak busy kaedahnya.



Wristband

Ok ini memang terserlah pembazirannya. Aku ni bukan la jenis bersukan pun. Nak naik bahagian atas kat rumah tu pun kalau boleh nak pakai lif. Tapi kenapa mesti aku beli wristband ni?? Beli sampai dua pulak tu. Crazy!

Banyak lagi barang-barang pembaziran yang telah dibeli oleh ku.






Tu la dia sebahagian daripada barang-barang cute yang aku beli tanpa motif. Kebanyakannya langsung tak pernah digunakan ataupun memang tak akan digunakan dalam kehidupan seharian. Itu baru aku cerita barang-barang kecik macam tu, belum lagi aku cerita pembaziran aku terhadap kasut, baju & makanan. Itu lagi hebat. Kalau aku cerita, bukan lagi jadi pembaziran amalan syaiton. Ni dah dikira bapak setan nie. Hihihi.

Kalau la duit yang aku membazir tu aku simpan dalam tabung haji, mau dah 5-6 kali naik haji. Setakat nak pergi New Zealand tu, senyum je huluq duit. Ni tak, berangan nak bercuti di New Zealand kononnya. Terpaksalah kerja part time di Mydin untuk merealisasikan impian tu. Hehehe.

Ok la mulai tahun depan takmo membazir lagi. Sehari simpan 10 hengget. Setahun aku ade RM3,650.00. Banyak tuuuuu. Pergi New Zealand baru 3000 lebih termasuk flight. Ok2, semangat ni nak kompol duit.

New Zealand, tunggu aku!


cujen said : korang punya tahap pembaziran ada macam aku tak?


Monday, October 24, 2011

Life.

We never get what we want
We never want what we get
We never have what we like
We never like what we have
And still we live and love
That's LIFE. 

Jangan sia-siakan apa yang kita ada.
Nikmatilah hidup yang singkat ini.
cujen the lejen.

Friday, October 21, 2011

Sesungguhnya aku sangat memerlukan rak kasut baru.



Dapat ni semalam dapat peti surat. Macam tau-tau je kan aku memerlukan rak kasut yang baru. :-)


Thursday, October 20, 2011

Hari Ini.

Hari ni bertarikh 20.10.2011, bersamaan hari ke 293 dalam tahun 2011.

Kalau dari 01.01.2011 aku simpan setiap hari seringgit, sekarang dah ada RM 293.

Ruginya!!

Tuesday, October 18, 2011

Sembilan Sepuluh Sebelas.


9.10.11. 

Genap setahun usia perkahwinan kitaorang. Baru setahun jagung kata orang. Masih banyak lagi cobaan dan dugaan yang perlu ditempuh. Setakat setahun ni alhamdulilah semakin memahami dan menyayangi. 

Happy Anniversary, Yang!

♥ ♥


Masih lagi berdua tapi kami ok je.



(harap-harap tahun depan gambar bertiga pulak ^_^)

Monday, October 17, 2011

I'm Back!

Kembali bekerja setelah 2 minggu cuti. Atau lebih tepat lagi MC. Hehe lama kan aku MC. Bukan senang nak dapat MC lama-lama macam tu, lagi-lagi MC kerajaan. Tapi seksanya tuhan je la yang tau. Aku kena demam denggi nokkk. Mau tak seksa. 

Asalnya hari khamis 29 September tu aku balik kampung sebab atok aku meninggal. Esoknya Jumaat 30 September tu aku dah start demam. Pagi tu dah start dah panas2 badan. Ingatkan 'dedo' biasa je sebab aku memang selalu macam tu. Biasanya lepas makan panadol dan tido kejap, terus ok. Tapi kali ni lain pulak. Makin teruk. Sampai tak boleh nak bangun. Badan dah mengigil-gigil. Luar panas, dalam sejuk. Lepas kebumikan atok aku, petang tu kitaorang dah start gerak balik Putrajaya sebab esoknya nak pergi Ipoh. Kenduri kawen Affa. Sampai je Putrajaya, aku terus melepek tak boleh nak bangun. Nak makan pun tak lalu. Laki aku bawak pergi klinik. Pergi klinik memang dia suspek denggi la tapi tak confirm. Suhu aku masa tu dah dekat 40.  Dia bagi ubat demam ngan air garam je, soh minum air banyak-banyak. Kalau lusa demam tak kebah, dia mintak pergi hospital.

Esoknya tu pulak pagi-pagi aku dah gerak pergi Ipoh. Ikutkan memang tak larat dah, tapi gagahkan jugak la sebab member kawen kan. Lagipun dah plan baik punya lepas kenduri nak pergi Penang. Jalan-jalan cari makan kononnya. Tapi semuanya hampeh sebab aku memang langsung tak boleh bangun. Hari tu jugak aku dah start muntah-muntah. Dua hari sabtu ngan ahad tu aku muntah teruk. Tak boleh nak makan langsung. Bayangkan la sampai Ipoh pun aku tak keluar dari kereta. Tak tengok pun Affa bersanding. Terbaring je dalam kereta. Otw ke penang pun aku dok je dalam kereta. Memang sakit satu badan sebab dia tangkap semua sendi-sendi. Tambah pulak dengan muntah-muntah. Cuma sabtu malam tu je yang aku ok sikit. Dapatlah ikut diorang semua jalan-jalan penang kejap. Merasalah makan pasambuq penang. Takdelah kempunan. Tapi lepas tu terus terbaring semula. 

Otw dari Penang ke Putrajaya memang dah teruk sangat la. Muntah tak berhenti. Sampai dah lembik badan aku. Sampai je Putrajaya terus pergi hospital. Memang dia kata confirm denggi la. Tapi tak boleh masuk wad lagi sebab platlet darah aku masa 70. Kalau turun sampai 50 baru la diorang masukkan wad. Kenalah balik rumah dulu tunggu la kalau teruk baru pergi balik hospital. Biasalah hospital, kalau ko tak betul-betul nazak, memang dia soh balik umah je. Esoknya demam aku tak kebah-kebah jugak. Pegi semula hospital platlet darah turun sampai 53. Barulah kena tahan wad. Ni la first time aku kena tahan wad. Kena tido hospital. Sedih je rasa. Pulak tu masa kena demam denggi tu, aku kena radang hati pulak. Doc cakap kalau denggi biasanya akan effect jugak kat hati. Memang tak boleh tido weh. Sesak nafas. Baring salah, duduk salah. Aku dah tak tau nak buat apa dah. Dengan seksa satu badan lagi. Serik weh. 


Muka orang sakit.

Tau tak, 3 hari dok hospital aku tak mandi pun. Sebabnya tiap kali nak pegi bilik air, kena bawak menatang ni. Hihihi.


Sampai sekarang aku trauma bila aku dengar perkataan denggi. Fobia ngan nyamuk. Seriously masa sakit-sakit tu barulah nak datang keinsafan. Masa tu dah rase tak larat sangat dah. Macam nak mati pun ade. Aku terbayangkan kalau aku mati masa tu tah cemanalah tuhan nak terima aku. Time sihat lupa tuhan, dah sakit-sakit ni baru la nak ingat. Aku terfikir macam manalah agaknya orang yang kena penyakit kronik tu. Aku yg baru kena demam denggi ni pun dah rasa teruk bebeno rasanya. Sehari dekat 5 kali amek darah. Cucuk tempat yang sama lak tu. Sampai bengkak-bengkak tangan aku. Kalau dulu setakat amek darah tu aku tak heran sangat. Sekarang ni kalau cakap je kena amek darah, aku dah seram sejuk. Memang trauma dibuatnya.

Apapun, alhamdulilah sekarang aku dah sihat. Kepada korang-korang semua, hargailah masa sihat korang sekarang ni. Sebabnya bila dah sakit nanti, memang apa pun tak boleh dah. 


p/s : masa aku sakit jugak la baru aku dapat uji kredibiliti laki aku. bukan nak puji la, tapi serius masa aku sakit tu laki aku jaga aku mcm menatang minyak yang penuh la. ecececece. kesian pulak dia kena wat keje rumah, masak bubur tuk aku, malam-malam kalau aku merengek2 dia jugak la yang bangun, lepas tu ulang alik bawak aku pergi klinik. time melawat mmg sentiasa disisi. aku pulak time sakit la datang mengada-ngada. tapi laki aku langsung tak merungut pun. aku rasa aku pun belum tentu sabar camtu. Hehehehe. Thank you yang! I love u eternity.

eleh, macam la laki orang lain tak buat camtu kan.