Thursday, December 29, 2011

Tentang Dhia.

Ok fine, cerita #Tentang Dhia sekarang ni dah jadi trending sekarang. Hapdet kat Facebook, Twitter, Blog penuh dengan cerita Tentang Dhia je. Rata-rata semuanya macam tak puas hati je dengan drama tu. Especially minggu terakhir ni. Penuh dengan episod menyakitkan hati.

Aku pun hemo jugak tengok cerita ni. Minggu terakhir ni memang buat emosi aku terganggu betul. Geram dengan watak Ku Salmi yang super jahat macam mak lampir tu. Tambah lagi dengan kesengalan Dhia ngan Zikir. Haish, boleh buat sakit jantung tau tak. Tapi tetap nak tengok jugak sebab ada hero pujaan hati gua, Adi Putra.

Hari ni episode terakhir. Ramai jugak la yang cuba buat kesmipulan sendiri dan andaian ending drama Tentang Dhia tu. Ni aku copy paste dari Forum Cari komen-komen dan imaginasi forummer kat situ. Tergelak-gelak aku baca komen diorang semua. Semua cam hangin tak puas hati je. Hahaha

aku harap ptg ni dhia tuntut cerai jah ngan zikir dah kalo berbulan2 tinggal dia tergantung tak bertali tanpa khabar biter dan tak nak amik khabar ntah mkn idaknyer bini kau tuh en zikir oiii...ikut je la nasihat si su tu kalo dah tak nak lepaskan elok2 je la...pehtu dhia leh kawin ngan raffi...then zikir kawin la ngan rose, then bior tetiba bekas2 hantu raya pak boon yg tak bertuan tuh tetiba cari mummy kacau2 mummy sampai giler..terjun tingkat 2 umah dia dah paralayzed...bior ler si rose yg jaga taik kencing dia....bior le si rose yg ngengada tuh skit2 ngadu kat zkir busuk la..letih la...

hahahahha....ieja pon nak mcm tue......biar si zikir tue ceraikan dhia..dhia kawen ngan raffi..zikir kawen ngan si rose meggi tue haa....then c hantu tue kena langgar....lumpuh...senget mulut.....biar si rose maggi tue jaga makan minum kencing berak mak mentua die....suapkan meggi yang sedap tue kat mulut c hantu tue tetiap hari..sedap an..pas tue biar si rose meggi tue tensen sebab perangai mak mentua die yang tak bis2 nak jumpa dhia n minx maaf sampaikan makan minum xnak..kencing berak sume kat tempat baring dye...dhia plak jangan gtal2 nak datang n maafkan c hantu tue......dhia daa sembuh n hidop bahagia ngan raffi bersama2 ngan anak2 mereka yang chumel n ramai...(rose plak tak ley mengandung sebab mandul)bestnya kalu ending mcm ne.....

~ kejadah apa la ko ni lembab tahap babun gay Zikir oooi....Azmi datang rumah jumpa Dhia, cepatan ko dah terpengaruh..yg ko tu berduaan dgn Suraya kt dlm apartment tu..kejadah apa tak pulak ko fikir dosa ke tidak..Suraya tu pun janda...dulu pun ciri2 ideal wife ko tu Suraya..boleh sgt kalau nak pulangkan paku buah keras.

~ kejadah apanya lagi kukukakicagu sungguh la penulis skrip ni...depa ber2 tu dah penah jadi laki bini..RUJUK tau tak RUJUK tu apa RUJUK JE LA kat pejabat kadi...gigih le nak buat scene bertunang bagai, sedangkan scene utama pemasalahan Dhia n MIL director/penulis skrip buat tak endah  

~ kejadah sungguh la ko Melly..tak makna nya insap..ada ka sanggup kawen dgn Azmi balik semata2, nak selamatkan maruah Dhia n bersihkan nama Azmi..bongok ke apa ko sanggup ketepikan ANAK sendiri semata2 utk kawan...esok lusa ko kawen, mengandung anak Azmi sereban...of coz ANAK KO MELISSA ko ketepikan  sedangkan sepatutnye ko kawen dgn Raffi utk masa depan MELISSA..Dhia tu dah berlaki..pandai le dia jaga diri...Azmi tu pun dah besor panjang...konon la mmg ditakdirkan korang tetap akan ber4...ber4 apa nya...kalau ko kawen dgn Azmi...Dhia mati...Raffi jadi bujang tua..

~ ni lagi satu kejadah sgt..kita anggarkan dah 7,8tahun Dhia kawen dgn Zikir..tak kan busuk2 pun rm10k pun Dhia tarak..punya la Zikir tu kaya raya..rumah besor, gaji besor...tak kan Dhia langsung tak dpt nafkah $$$..goshhh!!!

~ ni lak kejadah jahanamulazi sungguh utk Zikir...ko tu gi honeymoon pun tidak..kejadah apa nya tetiba DHia nak pergi holiday ke Thailand.....entah2 pasport pun Dhia tarak
~ mmg kejadah sgt cite ni....last2 aku pun kena barah tetek gak..

gini le citer melayu...sikit sikit mati. sikit sikit mati. macam la mati tu penyelesaian kepada masalah...

sila check BP memasing...takut ada yang hipertension dek TD nih..kalau kat india penonton bakorr pawagam, kita kat sini mungkinkah ada yang membakorr tv nye..

Hahaha tu la serba sedikit komen-komen dari forummer kat situ. Aku yang emo tgk citer tu pun bila baca kat forum terus tergelak. Tapi serius la weh, citer ni mmg menyakitkan hati. Kalau tak sebab hero dia Adi Putra yang kusayangi tu, memang dah lama aku tak follow citer ni. Tapi sebab Adi Putra, gigih aku menahan bengkak di hati nieee.......

Apa-apa pun tunggu je la epiosed terakhir hari ni. Harap-harap ada happy ending. Kalau tak korg tengok la esok aku pulak meroyan dalam blog ni. Hihihi.


Friday, December 23, 2011

Hantu shopping dah kembali merasuk dalam badan aku.




Tengok la tu apa yang terbeli. Padahal niat asal hanya nak pergi beli diary 2012 je. Siap dah pesan kat laki jangan bagi aku singgah mana-mana. Tapi, nan hado den non oi!! Kebetulan pulak sebelum sampai kedai buku tu terpaksa melalui bermacam-macam kedai yang jual baju dan kasut. Dan akhirnya aku tewas dengan permainan nafsu sendiri. Tsk..tsk..

Kasut oxford tu memang aku SUKA GILA kot. Lama dah cari tapi setiap kali nak beli mesti sold out. Kebetulan pulak semalam ada size aku. Yang penting kaler merah. Tanpa segan silu aku terus beli.

Beg tu pulak aku beli tengahari tadi. Ikutkan hati semalam lagi aku dah rembat. Tapi aku sabar dulu. Nampaknya kesabaran aku hanya mampu bertahan beberapa jam je. Annoying la bila asik terbayang-bayang je bag tu. Nak tak nak kena beli jugak. Barulah tenteram hati aku ni. Hihihi. Gigih aku pergi IOI lunch hour tadi semata-mata nak beli bag ni. (Laki aku lom tau lagi ni, harap-harap dia tak baca blog aku ni.) Semalam bukan main beria kan taknak membazir kononnya. Alih-alih hari ni terus pegi beli. 

Ish banyak betul membazir bulan ni. Tu belum termasuk barang-barang yang aku order online. Barang-barang kecik yang kadang-kadang aku rasa tak perlu kot aku beli. Tapi kalau dah namanya perempuan kan. Memang tak dapat dipisahkan dengan shopping. Harap kaum suami memahami yer. Ini kan salah satu dari terapi. Kan kan? ^_^


Ikutkan nafsu syaiton aku ni, nak je aku beli tiga-tiga color kasut oxford ni.


Takpe, tahun depan azam tahun baru aku TAKMO MEMBAZIR.

Eh, bukan tu azam tiap-tiap tahun ke??



Friday, December 16, 2011

Songlap. Filem Yang Harus Ditonton.



Asalnya filem ni bukan termasuk dalam list filem harus aku tonton untuk tahun 2011. Sebabnya aku memang cerewet bab-bab filem melayu ni. Kalau pengarah nya Razak Mohaiden ke, Farid Kamil ke memang aku tolak tepi la. Tengok jugak la tapi tunggu bila dah keluar kat TV.

Tapi bile tengok pengarah dan penerbit filem ni aku rasa cam tergerak hati pulak nak tengok. Arahan Effendi Mazlan & Fariza Azlina Isahak. Tak familiar kan? Tapi kalau ko layan filem indie macam Kami The Movie & Kami Series ko tau la kot. Pengarah yang sama. 

Ok, kenapa aku cakap filem ni harus ditonton? Sebabnya filem ni aku rasa lain sikit dari filem-filem tipikal melayu yang lain. Kisah mungkin sama. Pasal kepincangan remaja, masalah sosial, masalah dadah, pelacuran, sindiket haram tu semua. Tapi jalan cerita dan cara cerita tu dikembangkan agak menarik. Cerita ni agak slow tapi akan membuatkan penonton tertanya-tanya what's next. (tak tau la penonton lain, tapi aku memang macam tu). So walaupun cerita slow, takkan rasa bosan. Tambah pulak dengan pelakon-pelakon mantap macam Shahiezy Sam, Syafie Naswip dan Sara Ali. Dialod diorang tak banyak, tapi pembawakan watak tu berkesan. Dalam filem ni jugak baru la nampak kredibiliti Sam tu sebagai pelakon hebat. Watak penyeri lakonan Fauzi Nawawi pun best jugak. Ada jugak la part-part yang lawak sikit. 

Lagi satu aku rasa filem ni sangat real dan rasa dekat dengan penonton. Takdelah adegan kejar mengejar guna kereta mewah, dok rumah mewah, pakai kereta besar, atau kerja tak sepadan dengan keadaan rumah. Kalau dalam filem lain, kita tengok kerja setakat ofis boy pun boleh dok rumah mewah. Tapi dalam filem ni takde langsung. Dok rumah flat, dengan keadaan yang serba kekurangan. Kat kampung baru. Ade la jugak adegan kejar mengejar pakai kereta tapi kereta buruk je jah! Barulah nampak real kan. Takdelah cam filem kongsi siap guna kereta polis bagai. Cet!

Apapun aku rasa filem ni memang best. Kalau kau jenis yang suka citer-citer macam Kongsi ke, Adnan Sempit ke, Bohsia ke, aku rasa filem ni bukan untuk korang. Tapi kalau korang jenis layan filem macam Anak Halal, Kami The Movie atau Sepet, aku rasa korang kena pergi tonton filem ni. Lagi satu kalau korang mengharapkan filem ni happy ending macam filem melayu lain, baik korang lupakan je la. Sebabnya habis show, korang still akan tertanya-tanya apa jadi pada watak-watak dalam filem tu. Takde happy ending sangat la. Tapi itu yang best sebenarnya, buat kita berfikir dan cipta kesudahan sendiri. Hehehehe.

Tapi aku heran la kenapa filem best macam ni macam kurang promosi ek? Mungkin ada la jugak promosi tapi tak secara besar-besaran. Aku tau filem ni pun sebab tengok poster je kat GSC. Kalau tak, memang tak tau la. Mungkin orang indie macam ni suka low profile kot?

Hmm apa pun untuk korang yang tercari-cari filem apa nak ditonton hujung minggu ni, aku suggestkan filem Songlap ni. Selamat menonton!

*aku dah lama tak rasa keluar panggung dengan perasaan berbaloi tengok cerita melayu since citer Anak Halal

Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday #6



Bebelan Hari Rabu.

Kembali bekerja lepas 2 hari cuti. Eh, satu hari MC, satu hari cuti. Alkisahnya hari isnin lepas aku ada appoinment buat HSG xray. Mula-mula tu aku cam owh ok xray je. Tak perlu la nak cuti bagai. Konon nak halfday je then amek time sleep. Cuti pun tak berapa nak ada. Kang 27 hb ade appointment lagi. Nak amek darah pulak. So kena jimat-jimat cuti.

Rupanya HSG xray tu bukan cam xray biasa yang ko buat xray dada tu sume. Ni nak kena xray kat dalam rahim tu, nak tengok sumbat ke tak kat tiub fallopio tu. Owh ada yang blur-blur lagi pebenda yang aku citer ni kan. Ni salah satu prosedur yang aku kena wat sebelum jumpa doc kat klinik LPPKN tu. Tak tau klinik LPPKN tu ape? Klinik kesuburan. Nak dapat baby. Aku kan dah setahun lebih kawen tapi takde baby, so usaha la sket. Sekali banyak pulak prosedur nya. Eh merungut pulak. Nak baby ke tak nak ni? 

Balik kepada cerita tadi. Sampai je kat klinik, register pastu tunggu la setengah jam (boleh pulak ramai orang pagi tu..xkan sume nak buat xray kot??). Then dia panggil masuk dalam soh aku bukak sume baju pastu pakai baju yg dia bagi cam orang nak kena operate. Aku dah cuak dah masa tu. Aku nak wat xray je woi, bukan nak kena bedah!! Tapi aku diam je la , ikut je apa dia suruh. Kena baring pulak. Pastu kena kangkang. Ya ampun, malunya aku masa tu. First time aku kena kangkang depan nurse n doc. Doc lelaki pulak tu.  Tidak!!!! Tapi nak wat camne pasrah je la. Lepas tu aku nampak la nurse tu kuarkan macam2..ade mcm rod besi, tiub ape la. Rupanya rod besi dia masukkan lam vagina aku then masukkan cecair ape tah, pastu baru xray. Member aku cakap sakit sikit je. Tapi aku rasa sakit jugak laaaa! Bayangkanlah mende tu dia jolok2 masuk dalam. Euwww! Ngilu gak la. Pastu kena mengiring ke kanan la, ke kiri la. Haish! Sabo je la.

Lepas dah xray tu dok ckp akan bleeding sket then perut akan rasa sakit. Rasa gak la sakit cam senggugut tu. Senggugut yang teruk. Terus aku mintak MC. Dah dapat MC tu ape lagi, mula lah plan memacam nak gi sana sini, nak tengok wayang citer Ombak Rindu kononnya. Tapi rasa cam x selesa pulak. Last-last balik rumah aku laki bini terbongkang depan tv. Cet!! Esoknya tu aku sambung cuti. Padahal dah ok je sebenarnya. Saja nak memanjakan diri berehat-rehat di rumah. Hambek ko hari ni datang opis banyak gile surat atas meja. Penat tau jari jemari i menaip tuk rekod-rekod surat tu semua. 

Ok la tu je nak cerita. Ada orang nak dapat baby senang je, aku lak kena usaha macam-macam. Takpe, bahagian masing-masing. Aku redha.

Ada orang cakap ngan aku, ala ko baru setahun kawen takyah la nak wat treatment2 tu semua. Tunggu je dulu. Hmmm nak tunggu sampai bila? 5 tahun? Baik aku usahakan awal-awal. Umur pun bukan makin muda lagi kan?




Anak adik aku yang hari tu. Kejap je dah besar.
Rambut semakin lebat, sideburn dia bukan main panjang lagi.
Cer perati betul-betul muka dia ada iras seseorang :

Cam ELVIS PRESLEY kan. 
Hahahaha.

Dah ada nama dah tuk baby ni, NIK ZAFIRA.

Tuesday, December 13, 2011

Unifi, Yay!!


Akhirnya...rumah aku dah ade unifi. Yahooo! Lepas ni takde lah aku stress stress lagi susah nak download movie or series2 terbaru. Sebelum ni download guna tenet opis je. Satu movie nak download kena tunggu sehari baru habis. Gila ko?? Aku ni dah la tak boleh berkompromi dengan internet yang slow-slow ni. Silap-silap patah dua laptop aku kerjakan dek sebab hangen dengan internet yang slow. Sekarang ni download movie 15 minit jek!! Ok la, takde la laju sangat. Aku bayangkan sblm ni kalau pakai unifi download movie tu sekelip mata je leh siap..kena tunggu jugak 15 minit. Hmm..nak wat camne. Internet kat malaysia ni memang lembap. Dah la mahal!! Tapi disebabkan kat area rumah aku ni, Unifi je pun yang ade.

Sebelum ni aku pakai streamyx. Ingatkan hari tu nak pindahkan la streamyx dari rumah lama tu ke sini. Sekali aku tanya orang TM dia kata, kat area rumah aku ni streamyx takde. Kabel tuk streamyx tu takde. Ade untuk Unifi je. Camtu la lebih kurang alasannya. Tah pape kan?? Saje la tu nak soh langgan Unifi. Tapi bila fikirkan mahal bebeno masa tu, tak jadi pulak aku amek Unifi, try pakai maxis broadband dulu. Hasilnya?? Maxis broadband dia punya slow macam lanahat ko tau. Bukan kata lembap je, langsung takde line. Celaka betul!! Masa mula-mula aku register Maxis Broadband tu dia kata kalau tak nak pakai bila-bila masa je boleh terminate. Takde kontrak, dan takde penalti kalau terminate. Janji pulangkan modem. Sekali pas sebulan aku pakai langsung tak dapat line, haruslah aku nak terminate kan.. sekali budak kat maxis tu cakap kena penalti 200 sebab ade kontrak setahun. Cam babi kan???? Ha masa tu ko akan tengok cujen bukan lagi cujen yang sebenarnya. Kat situ jugak aku naik hangin. Habis sume pekerja maxis tu aku babikan. Last-last dia kata nnt datang bil yang 200 tu bawak dtg situ nnt dia setelkan. Sampai sekarang tak pergi lagi. Tengok la kalau aku rajin sok lusa.

Eh panjang pulak citer pasal maxis berukband ni.

Back to the topic. Akhirnya aku nekad je la pasang unifi kat rumah ni. Setel masalah aku. Mahal pun mahal la janji hati puas. Now promotion installation sume free. Kalau register online free sebulan bil. Kiranya bulan pertama takyah bayar la. Bil sebulan RM 149 untuk kelajuan 5mbps. Ikutkan hati aku ni nak je amek yang 20mbps. Tapi tu kalau ikut hati la, kalau ikut kemampuan yang 5mbps ni pun tak berapa nak mampu sebenarnya. (tetiba rasa sayang duit sebulan 150 untuk internet jekkkk). Tapi kan, aku tengok U Mobile lagi laju, 42mbps! Murah lak tu, 68 hengget jek. Tapi sayangnya tempat aku lom ade coverage. Tah pape la kat sini sume coverage cam hampeh. Rasa macam dok dalam hutan pulak.

Ok la cukup dulu citer pasal unifi yang panjang lebar ni. Mekasih sebab baca!

Friday, December 9, 2011

Roy.

Ni bukan pasal Azroy Gila Gila Remaja. Tapi pasal perutku yang semakin memboroi dengan dasyatnya. Berat badan aku yang dulu tak pernah cecah 40kg, now dah 45kg. Ok memang la ok sebab aku memang target nak berat badan 45kg. Takdelah nampak skinny sangat. Tapi masalahnya, perut aku pun sama naik selari dengan kenaikan badan aku. Apa kes??

Serius aku rasa tertekan tengok perut boroi aku ni. Bila pakai jeans yang ketat je, konpom perut aku terkeluar. Dammm!!!! Tak boleh jadi camnie.

Aku berjanji aku akan wat sit up 50 kali sehari. 


Start minggu depan. 


Sila percaya. 


Thursday, December 1, 2011

New Family Member.

Tahun ni ahli keluarga aku makin bertambah sebab abang & adik aku dapat baby. 
Dua-dua baby girl.


Anak kedua abang aku. Baby girl.
Nama dia FAZA ZULAIKHA.
Lahir pada ... ala tak ingat la pulak. Dalam bulan 8 kot.
Ni gambar dia masa umur sebulan, kecik comel je.
Sekarang ni mak oi, punya la semangat. Terkejut aku tgk perubahan dia.
Agaknya minum susu ibu mmg cepat membesar kot.



Yang ni pulak baby girl adik aku.
Lahir 24 Nov 2011
Nama dia takde lagi.
Rambut dia bukan main lebat lagi. Hihi.

Alhamdulilah, murah rezeki diorang. Aku punya turn? Yang tu jangan tanya aku. Semua kerja Tuhan. Ada sebab kenapa Dia lom bagi rezeki kat aku nak ada anak. Insyaallah ada rezeki aku satu hari nanti. :-)

*berangan kalau de baby nanti nak letak nama ADRIANA or IRDINA. (tu pun kalau baby girl)
hehehehe.