Monday, December 31, 2012

It's A Wrap.

Hello, 2013!





So, today is the last day of 2012.

Sebenarnya entry It's A Wrap ni dah taip panjang-panjang, tapi malas pulak nak publish. Takpelah, aku simpan untuk diri sendiri je. 

2013,

Takde apa aku nak harapkan. Takde apa yang aku impikan untuk 2013. Cuma teruskan hidup dan menikmati 2013 sebaiknya. 

Insyaallah.

Thursday, December 27, 2012

One Day.

Ok hari ni aku nak cerita pasal satu movie yang aku baru download dan tengok bulan lepas. Itupun aku terbaca ada orang post kat FB pasal movie ni. Actually dah lama aku nak buat review pasal filem ni, tapi asik tertangguh je. Today, aku curi-curi masa jugak nak review filem ni sebab aku rasa filem ni sangat-sangat lain dari filem-filem romantik yang pernah aku tengok sebelum ni. And yes, filem ni sangat-sangat sedih. Sedih sampai kau rasa nak nangis tapi tak keluar air mata. Sedih bukan semata sebab kisah cinta mereka, tapi akan buat kan kau terfikir tentang kehidupan, masa dan orang-orang di sekeliling kita.

WARNING : Entry ni mengandungi banyak spoiler. So kepada yang belum menonton movie ni dan berhasrat nak tontotn, tapi tak suka spoiler dinasihatkan tak payah baca entry ni ok. Nanti dah tak suprise. Tapi kalau tak kisah, boleh baca. Tak ada masalah.

Ni aku bagi trailer kasi semangat sket nak tengok movie ni



Movie ni release tahun 2011, tapi aku tak sure la masuk kat Malaysia ke tak sebab aku tak pernah nampak pun. Filem lakonan Jim Sturgess & Anne Hathway ni memang aku suggestkan untuk korang yang pencinta filem genre romantik sedih untuk tengok.

Twenty years, two people.



Cerita mengisahkan tentang Emma & Dexter yang berjumpa masa hari graduation diorang on 15 July 1988. Actually itu bukan perjumpaan pertama diorang, tapi Dex ni tak perasan pun kehadiran Emma sebelum ni and actually Emma ni dah lama admire kat Dexter tapi tak pernah bagitau pun. Dalam filem digambarkan Dexter ni seorang yang palyboy, suka flirting sana sini. Emma ni pulak budak nerd.


Emma & Dexter

Malam lepas graduation tu Dex teman Emma balik rumah. Dex ni pulak mabuk. Sampai-sampai je rumah Emma terus kiss Emma. Diorang memang plan nak buat 'sesuatu' tapi tak jadi. Sebab apa tak jadi kena la tengok sendiri. Last-last diorg decide untuk jadi kawan je. So that night, they sleep together, but nothing happened between them. The next year, Emma pindah London and Dex pergi Paris.

Masa terus berlalu dan hubungan Dex dengan Emma pun berjalan macam biasa. Dex akan sentiasa ada bila Emma perlukan dia and Emma pun macam tu jugak. Tapi Dex still la macam dulu. Playboy dan banyak girlfriend. Tapi Emma takde boyfriend pun. Cuma ada kawan sekerja dia yang cuba nak mengurat Emma.

Emma & Dex bercuti sama-sama. Masa ni sweet sangat. ^_^

Time flies. Dexter dah jadi famous as TV host. Tapi Dexter still rasa hidup dia cam kosong. Dan setiap kali dia tak ok, dia akan call Emma. Masa ni emak Dex sakit, kanser. Masa Dex balik jumpa emak dia, emak dia ada ckp something kat Dexter.

"I know you're going to be a fine man. Decent, loving, accomplished. But i dont think youre there yet. And right now, well, i worry that you're not very nice anymore"

Lepas tu bapak Dex pun ada cakap something kat Dex yang buat dia kecewa. Then dia call Emma. Tapi Emma tak jawab sebab Emma keluar dating dengan Ian. Oh ya, masa ni tahun 1993, so takde henpon lagi. Dex call from public phone. And masa ni pun sedih sangat. Dexter tinggalkan pesanan.

"Oh, you're not there. I remembered you're on a hot date tonight. I'm too late. Ok, can you call me when u get this. I just need to speak to someone.. not someone. You!"

Sedih sangat masa ni. Huwaaaaa. Masa ni Emma keluar date dengan kawan sekerja dia yang asik dok mengurat dia tu, Ian. Masa ni jugak la Emma try to terima Ian jadi boyfriend dia walaupun hati dia tak cintakan Ian.

Emma & Ian.

Tak lama kemudian, emak Dex mati sebab cancer. Dex ada jumpa Emma lepas tu. Diorang dinner sama-sama. Tapi masa tu Dex ada tersalah cakap kat Emma yang buatkan Emma kecewa. Emma lari tinggalkan Dex masa dinner tu tapi dia patah balik and cakap kat Dex "I love you, Dex, so much! I just don't like you anymore. Im sorry." Then Emma terus lari tinggalkan Dex. Masa ni pun sedih sangat-sangat. 

Masa berlalu. Dex dengan Emma pun lama tak jumpa since that. Kerjaya Dex as TV presenter semakin malap. Pengurus Dex cakap kat dia

"Every career has it ups ann downs.This is just a bloody great down. And i sense a bit of disechantment, Dex. The future never is. That's what make is so bloody exciting. Everybody love u. But they love you in that ironic, love-to-hate kind of way. And all we need to do is just find someone that loves you for real."

Then Dex jumpa Sylvia. Emma pulak moving in dengan Ian. Tapi tak lama sebab Ian dapat tau Emma tak cintakan dia lepas dia baca diari Emma. Then, Emma dengan Ian break up. Dex pulak melamar Sylvia. 

15 July 2000,  Emma dengan Dex jumpa balik masa wedding kawan diorang. Masa ni Dex dah bertunang dengan Sylvie and Sylvie pun dah pregnant masa tu.

Dex bagitau Emma dia nak kawen dah dengan Sylvie. 
Then Emma cakap "I missed you, Dex!" "No more disappearing" Wuwuwuw..sedihnyaaaaaa!

Dex kawen dengan Sylvie and try to be a good father untuk anak dia. But Sylvie dengan Dex still kekok walaupun dah kawen. Then Sylvie curang dengan kawan baik Dex sendiri. Then diorang divorced. Masa ni Dex contact Emma balik. Naik train pergi France untuk jumpa Emma.

Emma dah makin cantik.

Emma & Dexter after 15 years! (15 July 2003)

Tapi masa ni Emma dah ade bf. Bukan Ian tu, tapi bf baru yang lagi best. Masa ni Dex baru tersedar yang dia cintakan Emma tapi dah terlambat. Then, Dexter decide nak tarik diri dan balik. Masa ni la Emma dengan boyfriend dia. Tapi Emma sedar yang dia pun cintakan Dex, then dia kejar Dex balik. And finally, thay got married!!. ^_^. Dex pun berubah jadi lelaki yang baik dan setia dengan Emma. Tapiiiiiiiiiii........

Langit tak selalunya cerah. 15 July 2006, Emma mati kena langgar lori masa balik dari swimming. Huwaaaaaa, sedih gilaaaaa. Tapi aku tak nangis sedih pun sebabnya aku TERKEJUT. Boleh tak? Ye la tengah best-best Emma dengan Dexter tu bahagia, tetiba Emma mati. Speechless dibuatnya. Tapi memang sedih gila la. Sebelum tu Emma ada cakap dengan Dexter yang dia nak anak "I want a child with the man i love.". Banyak kali diorg trying to conceive, but no luck for them. Then Emma mati. Memang sedih la kan. 

Dah la tu kesian gila tengok Dex nak teruskan hidup tanpa Emma. Tapi atas nasihat bapak dia, Dex teruskan jugak hidup.

"I think the best think you could do, would be try to live your life as if Emma was still here. Of course you can. What do you think ive been doing for the past 10 years?" - Bapak Dex nasihat Dex macam mana dia teruskan hidup lepas emak Dex mati sebab kanser dulu.

The End.


Wuhuu, setengah hari jugak aku amek masa nak siapkan entry ni. Kalau korang tak teruja jugak nak tengok, tak tau la. Tapi series pada aku movie ni la yang paling sedih dan meninggalkan kesan mendalam kat aku. Movie ni bukan pasal cinta semata-mata. Its about friendship and fights, life, together and apart, hope, laugh and tears. Cerita ni jugak buktikan kalau dah jodoh tu memang tak kemana kan. At last after 15 years, diorang dapat jugak bersama walaupun endingnya agak sadis. 

Banyak memorable quote dalam filem ni ;

"If i cant talk to you, then what is the point of you? Of us?" - Emma

"I'm not lonely. I'm alone" - Emma

"If i could give you just one gift, do you know what it would be.? Confidence. That or a scented candle" - Dexter

"Whatever happen tomorrow, we had today" - Emma

"I love you, Dex. So much. I just don't like you anymore. I'm sorry" - Emma

Jadi sila lah download movie ni dan tengok. But seems like u dont have to download and watch sebab aku aku dah citerkan semuanya tak? Hahaha. 










Wednesday, December 19, 2012

Big Bad Wolf 2012

Aku tak pernah tau pun kewujudan Big Bad Wolf sebelum ni. Adik aku la yang cakap kat aku. Aku ingat tah ape la Big Bad Wolf tu. Ingatkan pertunjukan binatang-binatang. Hihihi. Rupanya jualan buku secara gudang dan besar-besarn. Yang penting harga murah. Owh!

Sebagai pencinta buku, haruslah aku pun teringin nak pergi. Mungkin ada yang tak tau, aku ni memang suka buku. Tak kira lah buku apa. Janji buku. Even it took a years to finish satu buku yang tak sampai 50 muka surat pun, still i love books! Dan aku memang bercita-cita nak ada satu mini library kat rumah aku nanti. Yay!

So sabtu lepas, aku pun pergilah Big Bad Wolf tu dengan adik aku. Gigih kau bangun kul 5 pagi sebab tak nak bersesak-sesak dengan orang. Tau je la aku ni, kalau dah ramai-ramai bergasak tu kang, silap-silap aku balik dengan tangan kosong je. Memandangkan sabtu lepas last day yang open 63 jam tanpa henti, so inilah masa terbaik nak pergi. Lepas tu dia open dari jam 9 pagi hingga 9 malam je. Kot? Er entahlah aku pun kurang pasti. Boleh check la Big Bad Wolf Facebook.

Kitaorang sampai kul 6.30 pagi. Thank god, orang tak berapa ramai. Nak pilih buku pun senang. Sejam pertama tu aku round-round je dulu sebab tak tau nak beli apa. Ikutkan semua buku aku nak beli. Tapi aku lebih suku baca buku biogafi, sejarah atau buku masakan. Memang boleh gila weh tengok buku-buku tu semua. Buku Jamie Oliver melambak-lambak. Nak nangis aku tengok harga buku tu 8 hengget je. Kalau kat MPH mau cecah 100 hengget kot. 

Jom layan gambar-gambar yang sempat aku snap masa pergi Big Bad Wolf haritu :)










Ini hasil yang aku dapat dari Big Bad Wolf. Its only cost me RM219. Harga dari RM3 - RM30 je. Ikutkan hati banyak lagi yang nak beli, tapi takpelah..jangan tamak. Ni pun tah tahun bila baru habis baca. Hehehehe.

Yang pasti Big Bad Wolf ni akan jadi event wajib pergi setiap tahun untuk aku. Harap-harap tahun depan ada lagi.

Monday, December 17, 2012

What Hurts The Most



I can take the rain on the roof of this empty house
That don't bother me

I can take a few tears now and then
And just let them out
I'm not afraid to cry every once in a while
Even though going on with you gone
Still upsets me

There are days every now and again
I pretend i'm ok
But that's not what gets me

What hurts the most
Was being so close
And having so much to say
And watching you walk away

And never knowing what could have been
And not seeing that loving you
It's what i was trying to do

It's hard to deal with this pain of losing you everywhere i go
But i'm doing it
Its hard to force that smile when i see out old friends and i'm alone
Still harder
Getting up, getting dressed, livin' with this regret

But i know if i could do it over
I would trade give away all the words
That i saved in my heart
That i left unspoken


Friday, December 14, 2012

Poket Doraemon.

Saat-saat macam ni, betapa aku mengharapkan Doraemon itu wujud.

Nak pinjam time machine, boleh?

Please, please, please!

Kalau takde time machine, ade tak ubat yang boleh hilangkan ingatan?

Aku serius ni.

Thursday, December 6, 2012

Like La Kalau Sudi ;)





Aku sekarang ni dah start buat bisnes. Ala, bisnes kecik-kecik je. Bisnes online. Benda ni dah lama plan, bertahun dah sebenarnya tapi baru sekarang terlaksana. Ada je yang buat projek aku tertangguh. Masa tak cukup la, modal tak cukup, itu lah, ini lah, dengan mak aku yang busy memanjang. Lagi la sejak jaga anak buah aku tu. Eh, apa kena mengena mak aku pulak dengan bisnes aku ni? Hehehehe. Haruslah ada kena mengena sebab mak aku la tunjang utama bisnes aku ni. Kalau mak aku takde, memang tak jalan la bisnes ni. Aku buat bisnes jual baju-baju perempuan macam baju kurung, kurung moden, jubah moden & peplum yang orang tengah dok gila sekarang ni. So sebagai tailor, kena lah ada mak aku kan? Kira mak aku ni macam aset la pada perniagaan aku ni. Hihihi. Tapi sekarang ni dah ada dua tailor, jadi insyaallah projek ni boleh jalan.

Tapi, aku belum start sepenuhnya. Baru cuba-cuba buat blog dan page kat Facebook. Insyaallah dalam masa terdekat ni aku akan upload. Tapi boleh la kalau nak like dulu page tu. Nanti kalau aku dah upload boleh la korang dpt notification. Pastu boleh la korang beli. Hehehe. 

Insyaallah produk aku takde la mahal mana, semua mampu milik. Aku seboleh-boleh nak bagi harga paling rendah untuk customer-customer aku yang tersayang. Ewah...sayang terus. Nak bodek suruh beli ke hape? Hahaha. Tapi betul tau. Aku memang kasi harga baik punya. Kira berbaloi dengan harga korang bayar tu nanti. Kualiti pun insyaalah yang terbaik aku akan bagi. Tapi tunggu minggu depan ye baru aku upload. Buat masa ni aku bagi teaser dulu ;)



Teaser







Eh nak jugak gambar tuan dia. Hikhikhik. Insyaallah skirt aku pakai tu aku akan buat dan jual, tapi bergantung pada stok kain tengok ada ke takde. Cantik tau skirt tu. Aku yang sendiri pakai pun suka. Lagi best sbb boleh matching dengan macam-macam baju. So kita tunggu minggu depan ye. TQ uols!

Friday, November 30, 2012

Fenomena Durian Crepe

Ok, aku antara orang yang terakhir tahu tentang kewujudan durian crepe ni. Sebabnya, walaupun aku ni hantu durian, tapi kalau makanan-makanan lain yang dibuatkan berasaskan durian, aku memang tak pernah teringin nak rasa. Tak kira lah aiskrim durian ke, kek durian ke or apa-apa lah yang ada durian. Yang boleh cuma pengat durian cicah dengan roti je. Tak tau la kenapa, tapi memang tak pernah cuba dan takde perasaan ingin mencuba pun. Lagi la crepe durian ni. Tak pernah tau pun kewujudan makanan yang sedap ni.

Sampailah satu hari, kawan aku Affa Dot Azra datang rumah pastu dia dok cerita-cerita la pasal durian crepe ni. Aku pun cam "haa..durian crepe? menatang ape tu?" Affa pun explain la kat aku "bla..bla..bla..durian crepe..bla..bla..sedap gile..bla..bla..bla...rugi ko tak rasa....bla..bla..bla..sweetchat..  But still aku rasa tak teruja pun. Reaksi aku masa cam "euww...really?

Tapi setelah diyakinkan oleh Affa, aku pun rasa why not cuba kan. Tapi Affa cakap durian crepe ni yang sedap kat Sweetchat. Sweetchat ni paling dekat ade kat The Mines. Kebetulan hari tu aku ada pergi Mines, so affa pun kirim la mintak belikan dia punya. Aku pun rasa nak beli jugak, malangnyaaaaaa aku sampai je Sweetchat The Mines, dia kata sold out! Aku lom sempat masuk lagi pekerja sweetchat tu dah sound awal-awal, durian pancake habis. Hamboi, cepatnya habis. Betul-betul sedap nampaknya tu. So kempunan la aku nak merasa durian crepe hari tu.

Esoknya affa bitau ade kawan dia yang buat durian crepe ni.  So aku pun order la. RM11 ade 5 keping. And that's the first time durian crepe masuk ke dalam mulut aku. Rasa dia, perghhhh memang sedap la. Tak cukup sekeping, aku habiskan 4 keping tu. Muahahaha. Tapi affa cakap durian crepe ni tak sesedap yang kat sweetchat. Dia kata sweetchat punya lagi sedap. Rasa macam isi durian je. Yang aku mkn tu banyak cream je. Lepas tu kat opis aku pun ade org buat, aku pun tempah la. Rasa ok je tp banyak sangat cream nye sampai aku takut nk makan. Dah nak last baru la jumpa isi durian tu. -_- Then adik aku pulak bawak balik yang officemate dia buat. Still banyak cream dari durian. Ni yang buat aku lagi rasa membuak-buak nak rasa yg sweetchat nya. Tapi setiap kali aku pergi yang kat The Mines tu, manjang je habisssss. 4 kali aku pergi tak dapat rasa. Tekanan betul dibuatnya.

Last-last semalam aku google cari no phone sweetchat kat Mines. Nak tanya dulu ade stok ke takde. Kang takde wat penat aku pegi je. Aku call dalam kul 11 lebih camtu. Budak yg jawab phone tu cam kerek je ngan aku. Cakap semua dah ade reserve. Amboi belum kul 12 dah habis. Aku tanya la bila dia restok. Dia cakap petang-petang sket. Aku tanya la boleh tak reservekan kalau ade nanti. Petang sket aku amek. Budak kerek tu soh aku call / datang petang-petang sket. Eh budak ni, ingat dekat ke Putrajaya dengan Mines tu. Memang la dekat tapi takde keje la aku nak pergi sana semata-mata nak dengar durian pancake dah habiss. Sebab tu aku call dulu. Bengong betul. 

Petang tu aku call semula. Budak yang sama jawab. Budak tu pun cam blur-blur je. Siap tanya manager dia boleh ke reserve durian pancake ni tuk customer. Maybe aku org pertama kot yg mintak reservekan. Sekali manager dia kata boleh je. Aku order 3 set. Satu set ade 3 keping je. Rega pun mahal sket RM8.90. Takpelah mahal pun, janji puas hati makan. Lepas maghrib, bergegas pergi Mines amek durian crepe aku tu. Tak sabo-sabo masuk kereta terus ngapppp. Perhhhhhhh, memang heaven la. Boleh dikatakan 80% isi durian. 20% je cream. Macam ni baru la puas hati makan. Tak kisah la mahal sket pun. Laki aku pun suka durian crepe ni. 

Akhirnya dapat jugak merasa. Sekotak dah bg adik aku. 

Itulah kisah saya dengan durian crepe. Amboi citer durian crepe seketul bukan main panjang lagi. Hihihi. Jangan marah aaaaaa.

Friday, November 2, 2012

TTC : Body Basal Temperature

Sumpah selama ni aku tak pernah tau apa itu Body Basal Temperature (BBT). Rupanya BBT ni penting jugak untuk orang yang TTC macam aku ni. Dapat tau pasal mende ni pun dari blog Miss Jay (ttcians yang dah berjaya pregnant). Syok gila baca blog Miss Jay ni tau. Memang memberi inspirasi dan semangat. Btw, Miss Jay ni dah berjaya pregnant setelah TTC selama 3 tahun lebih. Korang boleh baca pengalaman Miss Jay buat rawatan alternatif dan pembedahan batin yang memang agak mistik dan interesting!!  Memang tak terjangkau dek akal fikiran kita, tapi semua tu kuasa Allah kan. Benda-benda ghaib ni memang wujud samada kita percaya atau tidak je. Miss Jay berjaya pregnant lepas buat rawatan alternatif tu dan yang penting dengan izin Allah. Rawatan tu cuma usaha je. Tapi aku salute la kat dia. Tak putus asa dan sentiasa mencuba. Tak macam aku yang kadang-kadang hangat-hangat tahi ayam je. Hihihi.


Ok ok stop pasal Miss Jay, now kita back to the topic. Jadah apa BBT ni sebenarnya?

Info-info ni semua aku copy paste dari forum Ratuhati dan blog Shilafaiz. Aku pun dalam proses memahami kaedah BBT ni. Kalau salah info, maafkan je la eh.

Apa itu BBT?

BBT ni adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti waktu subur/ovulasi dengan lebih tepat. BBT juga banyak kelebihannya disamping membantu kita untuk memahami sistem reproduktif tubuh badan sendiri. Actually BBT ni bukan untuk TTC je. Untuk korang yang merancang nak jarakkan kehamilan pun boleh jugak guna kaedah BBT ni. Boleh merancang secara semulajadi so tak payah makan ubat dan sebagainya. Sebabnya even kita period regular, tapi waktu ovulasi kadang-kadang tak sama. Tak semestinya ovulasi berlaku pada hari ke 14 atau 15. Ada yang ovulate hari ke 29, 30. Even hari ke 40 pun ade. Kita ingatkan period delay, rupanya belum ovulate pun. So kaedah BBT ni akan mengesan waktu ovulate dengan lebih tepat.

Kenapa BBT penting?

Sebabnya walaupun setiap bulan kita ada period, tak bermakna bulan tu kita ovulate/ada telur. Bermakna kita period tu 'kosong' tanpa telur. Kes macam ni dikaitkan dengan low progesterone. (jap, aku lom gugel lagi apa low progesterone ni apa. nanti dah tau apa aku update). BBT ni very accurate kalau betul buat. So melalui ur chart BBT kita boleh tau lebih awal samada kita pregnant atau nak period. Macam mana tu? Nanti aku terangkan sebab aku pun belum start lagi BBT ni. So tak boleh nak bagi contoh.

So, macam mana nak guna kaedah BBT ni?

1.Mula-mula sekali kena la beli termometer. Seeloknya guna termometer digital dan lagi bagus kalau beli yang khas untuk BBT. Termometer ni lagi tepat sebab ade dua digit lepas titik perpuluhan. Aku beli kat watson je, RM 26 je. Brand microlife. 

Ni ha rupa termometer aku tu.

2. Mulakan amek suhu pada hari pertama period. Hari pertama (CD1) biasanya diambil bila darah dah flow, bukan spotting.

3. Ambil suhu sebaik sahaja bangun tido sebelum buat apa-apa aktiviti macam ke tandas ke, bangun ke. Kiranya celik-celik je mata terus capai termometer tu, letak bawah lidah. Pastikan termometer tu letak tempat berdekatan yang senang nak capai tanpa perlu korg bangun. Nanti lepas termometer tu dah bunyi, tengok suhu tu berapa terus catit. Nak senang download la apa-apa application kat hp yang boleh catit suhu camni. Aku download application Period Tracker. Beli usd 1.99 je kat apple store. Kalau yang free punya limited, tak boleh catit suhu. 

4. Pastikan tidur cukup dan sekurang-kurangnya 3 jam. Disiplinkan diri untuk amek suhu pada waktu yang sama setiap hari. Tapi kalau awal atau lewat setengah jam, still boleh gunapakai lagi.

Dah belajar cara-cara nak amek suhu ni, then kena belajar cara nak paham carta BBT. Memandangkan aku belum start lagi ber BBT, so aku tak dapat la nak tunjuk aku punya sample. Korang pun boleh register and catit suhu korang dekat  FertilityFriend.com. Nanti akan keluar graf-graf macam kat kat bawah ni. Gambar-gambar ni aku amek dari website FertilityFriend tu.


Ni contoh graf orang yang ovulation which did not lead to pregnancy.


Ni pulak graf untuk orang yang berjaya pregnant.


Macam mana nak memahami graf ni, nanti la aku sambung lepas aku dah berjaya buat graf aku sendiri. Memandang kan hari ni sepatutnya aku period, so boleh la start buat BBT. Dah berjaya paham nnt aku share ok.


Thursday, November 1, 2012

Famous Failure

At 11,he was cut from his team after being diagnosed with a growth hormone deficiency,making his size smaller (Lionel Messi)


A single parent living on welfare.Rejected by 12 publishers (JK Rowlings)


Dropped out of high school. Came back to a learning disabled class where he lasted a month. (Steven Spielberg)


His band got booed off stage when opening for the Monkees & were then dropped from the tour (Jimi Hendrix)


He was fired after his 1st performance & was told "You ought to go back to driving a truck" (Elvis Presley)


Initially rejected by Hollywood studio executives because they felt his act was nonsense (Charlie Chaplin)


His father told him he would amount to nothing and would be a disgrace to himself & family (Charles Darwin)


His teacher called him "hopeless as a composer" (Beethoven)


His fiancé died,failed in business,had nervous breakdown & was defeated in 8 elections (Abraham Lincoln)


He didn't read until he was 7.Described him as mentally slow,unsociable & adrift forever in foolish dream  (Albert Einstein)


A high school dropout,whose personal struggles with drugs & poverty culminated in an unsuccessful suicide attempt (Eminem)


He wasn't be able to speak until he was almost 4 yrs old & his teachers said he'd "never amount to much" (Albert Einstein)


She was demoted from her job as a news anchor because she "wasn't fit for television" (Oprah Winfrey)


Rejected by a recording company,who said "We don't like their sound. They have no future in show business" (The Beatles)

At 30 yrs old,he was left devastated after being unceremoniously removed from the company he started. (Steve Jobs)


Keimpulannya, bukan mudah nak berjaya. Orang yang dah berjaya dah famous pun pernah gagal berkali-kali. Yang penting semangat juang yang tinggi dan tak mudah putus asa.

Monday, October 22, 2012

Apa perkembangan TTC terbaru aku?

Lama kan aku tak update pasal TTC journey aku. Banyak sebenarnya aku nak cerita. Banyak benda nak luahkan. Tapi aku malas nak update sebab nya nanti kang blog ni jadi medan luahan perasaan aku yang tah hape-hape je tu. Orang yang tak TTC macam aku memang takkan paham. Lagipun aku ni jenis EGO melampau. Aku tak suka nak tunjuk-tunjuk rasa sedih aku kat orang. Aku rasa cam geli nak tunjuk-tunjuk kesedihan kat orang. Lagipun percayalah takde sape pun suka kalau kau sedih-sedih meroyan kat blog. Jarang-jarang orang nak paham. Silap-silap mengundang rasa menyampah lagi ada. So aku decide untuk diam wat tak tau je. Kalau aku bercerita pun aku cerita kat laki aku je atau orang2 yang rapat ngan aku je. Atau yang sama-sama TTC ngan aku.

Cumanya aku baru tergerak hati nak update pasal TTC journey aku ni. Itu pun lepas aku baca satu blog TTC yang bagi aku sumber inspirasi. Owner blog tu pun dah pregnant. Tapi, seronok baca kisah TTC dia tu. Dan dan aku rasa rugi lak tak update kisah TTC aku. Bukan apa, mana tau satu hari aku dah ada anak, boleh jugak baca balik cerita-cerita dan usaha aku nak dapatkan anak tu. Manalah tau kot-kot esok anak aku nakal ke sampai tahap aku give up boleh la aku baca balik sejarah TTC aku betapa susah aku nak dapat anak tu. Ehehe sampai ke situ tahap imaginasi aku. Ye la, knowing me aku ni memang baran dan cepat bosan. Takut nanti mula-mula je excited nak dapat anak, lepas tu bosan. Hihi. Boleh pulak eh macam tu? Mungkin sebab tu kot Tuhan tak bagi aku anak. Tapi orang kata kalau ada sendiri nanti mesti lain. Entah lah, aku tak tau sebab aku tak pernah ada anak sendiri.

So start from now, i will blog about mt TTC journey. Tapi bukan kat blog ni la. Aku nak create blog lain. Tak nak campur-campur. Tapi buat masa ni tak nak share blog tu dengan korg. Dah ready nanti baru bley share. Senang sket aku nak meroyan kat sana. Hihihi. Tapi aku tak private pun blog tu. Kalau korang jumpa, jumpa la. Pastu baca je tak payah komen bagai atau share link blog aku. Eh bajet retis ke?



Wednesday, October 10, 2012

New Addiction : Sherlock.


Sherlock series is much much much better than Sherlock Holmes movies. Benedict Cumberbatch as Sherlock memang awesome!! Kalau korang peminat Sherlock, u must watch this series.

Aku pun baru tau je pasal series ni. Agak lambat jugak la, sebab season 1 airing on 2010. This year dah masuk season 2. Tapi yang tak bestnya, satu season ade 3 episod je. Tapi satu episod agak panjang jugak. Dalam sejam setengah. But still tak puas. I want more Benedict Cumberbatch. Eh??

Apa yang aku suka sangat dengan Sherlock series ni;

1. Aku memang suka kot cerita-cerita penyiasatan macam ni.

2. Obviously sebab Benedcit Cumberbatch. I don't know why, but he is much better than Robert Downey Jr. Kalau dah tengok Sherlock version Benedict Cumberbatch ni, confirm kau rasa yang version Robert Downey tu tah pape je. Hahahah. Ke aku je rasa camtu?

3. Its british made, not american. So pelakon-pelakon nye pun from British jugak la.

4. British accent yang sangat sexy!! Tambah pulak dengan kecomelan Benedict Cumberbatch tu, peh cair betul.

5. Jim Moriarty lagi saiko compare dengan movies version.

6. Even Martin Freeman as Dr. Watson tak sehensem Jude Law, tapi aku rasa dia dengan Benedict Cumberbatch mcm ada shemistry gitu.

7. Ade Irende Adler bogel dalam series ni. Hihihi.

Ok aku memang failed kalau bab nak elobrate sesuatu benda tu. So korang boleh baca sini : 20 Reason Why You Must Watch Sherlock. 

Tuesday, October 9, 2012

Dua.

Nak tau tak, hari ni kan anniversary kitaorg yang kedua. Tapi betapa pandainya aku, boleh lupa pulak hari ni 9 Oktober. Mati-mati ingatkan esok 9hb. Yang bestnya tu pagi tadi teringat, terus msg laki aku cakap "yang esok anniversary kita la". Dia pun kata "haah ye la". So kitaorang pun planning la nak keluar esok.

Sekali tadi masa lunch dok borak-borak ngan member, diorg cakap hari ni la 9hb. Menggelupur kejap aku. Hihihi. Dan dan ajak laki aku keluar malam ni tapi tak tau nak pergi mana. Laki aku pun satu, tak boleh harap. Aku lupa, dia pun lupa. Ke dia ingat anniversary kitaorg sebenarnya 10 Oktober? Haish, sabo je la.

Apapun, happy 2nd anniversary to us!



So mana ek nak pegi malam ni?

Thursday, September 20, 2012

Edisi Menggemukkan Badan : Jamuan Raya Di Sana Sini

Jarang-jarang aku citer pasal orang-orang opis aku kan? Sekali sekala nak jugak bagi diorang enterframe kat blog lejen aku ni. Memandangkan minggu lepas ada jamuan raya kat opis, so boleh la aku entepframe kat diorang kat sini.

Minggu lepas adalah minggu paling heaven sekali sebab banyak sangat jamuan raya kat opis ni. Maklumlah dah minggu-minggu akhir ni, semua berebut-rebut nak buat jamuan raya. Kalau dulu aku memang tunggu jamuan-jamuan macam ni tapi sekarang aku jadi risau. Semenjak badan semakin senang nak menggemuk ni, terpaksalah kontrol makan. Tambah pulak baru lepas kursus pasal kesihatan, penceramah tu dok citer pasal kandungan gula dalam makanan, lagi la buat aku takut nak makan. Dalam takut-takut tu, naik jugak 2 kilo. Muahahahaha. Tak boleh tahan weh tengok makanan tu semua. Aku nampak makanan tu semua dok melambai-lambai je kat aku. Hikhik.

Tu dia segala jenis makanan ada. Dessert je dah dekat 10 jenis. 
Dengan sate lagi, laksa, laksam, soto, bihun sup, nasi tomato.
Pendek kata semua ada lah.

Sebelum aktiviti menternak lemak dimulakan, ada lah sikit celebration untuk warga cawangan yang sambut birthday bulan Ogos, yang bersalin, yang kawen. Seronok deme ya dapat hadiah.

Cer teka bos aku yang mana satu? Mihmihmih.


Dah setel semua aktiviti bagi-bagi hadiah yang berakhir dengan nyanyian lagu Happy Birthday, maka bermula lah aktiviti mencekik dan menternak lemak.

Oh, ini sebelum jamuan start. Kantoi curi kek. 

Percaya tak aku makan ni je.
(Ini yang terakhir sebenarnya)

Menjamu selera sambil bergossip.

Colleague aku yang ceria-ceria semua. 


Ok, sekian sahaja cerita jamuan raya dari saya PA yang bertugas. Jumpa di lain tahun.



Oh ya, peplum kurung kaler oren lagi terang benderang tu, mak aku yg buat. Nak tau kul berapa baju aku tu siap? Kul 2 pagi sebelum jamuan ni. Gigih aku dok mengadap mak aku soh siapkan jugak baju ni. Gedik kan setiap kali function nak pakai baru. Hihihi. Takde lah setiap kali. Kadang-kadang je. Kain dah bagi lama kat mak aku soh jahit. Tapi biasalah, esok nak pakai malam ni baru siap. Nak buat cemana, upah free!! Haruslah mak aku siapkan lambat. Kalau nak cepat kena sogok duit. Ish ish ish.

Kalau ada sesiapa nak tempah pun boleh. Sekali dengan kain RM180 (lycra). Free postage. Ukuran boleh ikut ukuran korang ataupun ukuran standard yang sedia ada. Ada kaler oren, mustard, coklat, baby pink, baby blue, purple & hijau. Interested email me cujern@gmail.com.

Ni aku close up sket gambo baju tu.




Friday, September 7, 2012

Today's Look.



Actually its not today. Yesterday sebenarnya. Semalam tak sempat nak taip sampai habis. Balik rumah terus lupa nak update.

Dress comel kaler pink tu aku beli from Poplook. Ada kisah sket masa aku beli dress tu. Mula-mula dulu aku memang tak pernah beli apa-apa pun from poplook ni. Sebab aku bukan jenis yang pakai dress sangat. Lagipun biasa nya dress2 macam ni susah nak ade size aku. Mesti longgar. Tapi, adik aku la, peminat setia poplook. Berpuluh-puluh pasang dia beli baju kat poplook. Sampai la satu hari aku soh dia bawak baju poplook dia tu, aku nak try. Sekali try, terus suka. Terus aku jadi fan poplook jugak. Hehehe. 

Lepas tu setiap kali poplook update je, mesti aku dah tercongok depan pc. Baju-baju kat poplook ni macam goreng pisang panas. Baru je update, tak sampai 5 minit dah sold out. Gile betul orang malaysia ni shopping. 

Biasanya sebelum poplook update new arrival kat website diorang, diorang akan announce dulu kat FB. So, 2-3 hari sebelum diorang update Peplum Dress yang aku pakai tu, diorang dah announce dulu kat FB siap ngan gambar. Ade 3 kaler. Pink, Puple & Yellow. Masa memula tengok aku memang dah berkenan kaler purple ngan pink. Memang dah berazam dah nak beli dua-dua kaler tu. Malam tu tido siap mimpi weh. Aku mimpi aku tak sempat beli dress tu. Sedih gila. Disebabkan mimpi tu, hari poplook nak update je, aku pagi-pagi dah standby. Poplook biasa update kul 11. Tapi kul 8 aku dah standby. Semangat punya pasal.

Tepat kul 11, poplook pun update. Tapiiiiiiii! Tetiba ada 4 kaler pulak.


Cantik-cantik pulak tu semua. Terus aku berbelah bahagi. Dok pilih-pilih. Kejap nak pink, kejap nak pepel, kejap nak teal. Lepas tu bila dah confirm nak kaler ape, belum sempat nak update cart, dah SOLD OUT! Tak sampai 5 minit hokey. Semua kaler pulak tu. Itu jam, memang aku dah nak nangis dah. Ye la kau bayangkan betapa aku sangat MENGINGINKAN dress tu siap mimpi-mimpi. Rupanya mimpi aku jadi kenyataan. Padan muka aku :'(

Tapi berkat semangat shopaholic yang tak pernah padam ni, aku gigih jugak tunggu kot-kot ade yang available balik. Sebab kadang-kadang mungkin ade org nak beli time payment tu sangkut ke ape, so baju tu akan available balik. Setiap 5 minit aku refresh. Akhirnya dalam kul 3 macam tu ada la satu yang available. Kaler pepel. Tapi yang tall version punya. Ah, lantaklah. Janji dapat. Lepas tu still x putus asa, esoknya aku duduk lagi mengadap pc sambil-sambil buat kerja. Nasib aku memang baik agaknya, sekali ada yang available kaler pink. So dapatlah aku dua-dua kaler yang aku nak memula tu. Hihihi

Pehtu kan aku bawak la dress aku yang kaler pepel tu kat rumah mak aku. Nak soh mak aku alter. Yer la, kan aku beli yang tall version. Haruslah labuh gile. Tapiiiiii, masa mak aku nak alter dress tu, tetiba kawan mak aku datang rumah. Dia ternampak dress aku tu. Dan dan pulak dia berkenan. Merayu-rayu kat mak aku soh jual kat dia. Mak aku cakap kena tanya aku dulu. Mak aku soh dia balik dulu. Pastu dia kata dia nak balik kampung la, ape lah. Berkali-kali msg mak aku tanya pasal dress tu. Last-last aku ckp kat mak aku, jual je la. Tapi makap harga sket. Tak banyak cakap, terus dia dtg rumah mak aku amek dress tu takut aku berubah fikiran tak nak jual. Takpe, aku ada kaler pink. Nasib baik kaler pink lagi comel dr kaler pepel tu. 

Konon-konon beria nak pakai masa raya, last-last aku tak pakai pun. Actually dress tu longgar sket ngan aku. Maklumlah aku kan kurus. Hihihi. Terpaksa soh mak aku alter sket. Nasib baik mak aku tukang jahit. Tu yang baru konfiden nak pakai semalam. Tapi rasa cam over je sebenarnya gi opis beria-ia bergaya kan. Mesti ramai menyampah kat aku kan. Gaya je lebih, kerja malas. Eh aku buat kerja dengan bergaya tau. Korang apa tau. 

Kasut tu pun ade cerita disebaliknya, tapi malas ah nak citer. Kang jadi berpuluh-puluh perenggan pulak. Kadang-kadang kagum dengan diri sendiri. Sebabnya, citer pasal dress je kot dah sampai 6 perenggan.  Belum lagi aku citer mende lain. Nampak sangat aku ni jenis orang yang suka membebel. Huahahaha. Syyhhhh, hat tu hanya laki aku je yang tau.

Monday, September 3, 2012

Zalora.

Tadaaaaaaaaaa!


First item bought from Zalora. 

Takut jugak masa memula nak beli since dengar banyak sangat feedback yang kurang memeberangsangkan sebelum ni. Tapi memandangkan aku banyak sangat dapat voucher Zalora ni, rasa sayang pulak tak guna. So try la beli. Beli yang murah-murah je. Cepat jugak sampai. Aku beli hari Khamis petang, Isnin dah sampai. Itupun sebab Jumaat, Sabtu dan Ahad cuti. Kalau tak mesti Jumaat tu dah sampai. 

Apa yang aku beli?

Hehehe. Tunggu la esok aku pakai.



Thursday, August 30, 2012

New Skincare : Hada Labo


Tu dia skincare aku yang dah bertukar untuk kali yang keberapa tah. Actually dah dekat setahun sebenarnya aku tak beli skincare yang set-set camni. Dok tonyoh laki aku punya pencuci muka je. Pehtu pakai moisturizer safi balqis. Tu pun kalau ingat. Kadang2 aku tonyoh lotion vaselin je. Pastu pakai makeup. Tak peduli sangat bab penjagaan muka since kulit aku tak bermasalah sangat pun.

Tapi sebenarnya walaupun kulit aku tak bermasalah dari segi jerawat, aku perasan yang kulit muka aku ni tak sekata dan kusam. Kena bantuan fondation baru nampak seri. Tu pun waktu pagi je ok, masuk tengahari, mula lah muka berminyak bagai. Aku kalau boleh nak kulit muka berseri-seri, glowing bak telur dikupas gitu. Sebabnyeeeeeee, aku malas nak mekap. Susah nak sembahyang. Nak kena cuci muka dulu la, pastu kena pakai mekap balik. Letih mak dibuatnya.

Baru-baru ni aku try pakai Norefal Placenta Oil. Bangsa tamak, tak nak beli yang trial. Aku beli sebotol terus. Ade 100 biji dalam tu.


Memula pakai memang ok. Aku sapu waktu malam je, pastu bangun pagi rasa smooth je kulit. Tapi lama-lama aku rasa cam xde pape effect je. Dah dekat 2 bulan gak aku pakai. The worst part is, muka aku naik jerawat banyak gile. Especially kat bahagian dagu. Aku syak maybe sbb aku pakai placenta oil ni dulu sblm mekap, lepas tu pakai mekap. Kira cam dah bercampur-campur kot produk tu. Entah lah. Tapi aku still pakai jugak la waktu malam. Jenuh gak nak ngabiskan sebotol ni.

Dah habis baru la aku beli produk Hada Labo tu. Tu pun adik aku yg recommend. Sebelum ni pun aku banyak dah tgk iklan-iklan dalam majalah pasal produk Hada Labo ni. Especially dia punya SHA Moisturizing Lotion tu. Lotion ni katanya sold 1 in every 4 second di japan. Katanya la. Lagipun aku teruja nak beli sebab produk ni dari Jepun. Aku memang mudah terpengaruh kalau produk-produk kecantikan dari Jepun/Korea ni. Ye lah, tengok la muka orang Jepun ngan Korea kan cantik-cantik kulit diorang. Ada pulak yang kata Hada Labo ni kira cam SKII version murah sket. Lagi la aku teruja nak membeli.

SHA Moisturizer Lotion.

Nama je lotion, tapi sebenarnya mende ni toner. Pakai selepas mencuci muka. SHA tu stand for Super Hyaluronic Acid. 1gm of Hyaluronic Acid is able to hold up to 6 litres of water. Super Hyaluronic Acid has double the capacity of Hyaluronic Acid, providing your skin with more moisture retention ability.

Produk ni free alcohol, colorant and fragrance. Biasa produk-produk lain kalau dia ckp free fragrance pun, mesti ade sket bau-bauan. Tapi yang ni memang takde langsung bau. Sapu kat muka pun rasa best  je.

Tapi kan sebenarnya, aku baru je beli produk ni semalam. So baru pakai malam tadi n pagi tadi. Masih awal nak bagi review. Tunggu la 2-3 bulan lagi. Korang kalau nak try, boleh beli kat watson trial set RM19 hengget je.


Ni la keadaan sebenar kulit muka aku. Tanpa secalit fondation or bedak pun. Cuma pakai pencuci muka and moisturiser Hada Labo tu je. Saje letak beso-beso supaya nampak. Mmg tak flawless langsung. Pori-pori besar, pehtu bekas2 jerawat pun banyak. Kulit kusam. Euwww.

Harap-harap lepas ni ok la. Kita tunggu review lagi sebulan dua ye.




Sunday, August 26, 2012

Bergaya Di Hari Raya.

Beria aku sebelum raya nak beli baju Rizalman la, Jovian Mandagie la. Kesudahannya, nan hado dek non oi. Selai pun aku tak beli. Malas nak membazir. Lagipun dah beli kain dekat 10 pasang soh mak aku jahit. Tapi, biasalah, mestilah selai je yang mak aku siapkan. Lagi 9 helai tu tak tau bila siap. Takpelah, bukan Rizalman pun cantik je baju aku. (kata-kata berunsur ketidakpuasan hati sebab tak beli baju RI ngan JM)

Cantik tak?? Cakap cantik cepat! Kalau tak aku tikam.

Tahun ni raya meriah sebab dapat berkumpul semua ahli keluarga. Kecuali bapak aku, dia beraya ngan bini baru dia. Kitaorang beraya kat kampung mak aku, Sekinchan Selangor. Since mak bapak aku dah berpisah, memang kitaorang beraya kat sini je. Beraya mana-mana pun sama je, yang penting semua ada.

 Tapi lam gambo ni adik aku no.6 ngan 7 takde sebab diorang tido.
Tu la sape soh tido kan dah xde lam gambar.


Family abg aku.

Family adik aku. 

Family aku. Kitaorang cam biasalah, still honeymoon.

Pinjam anak org sat. Sumpah org tak caya kalau aku cakap Fira anak aku.
Lain bebeno. Hihihi.

Dengan mak n nenek. Sama tak muka kitaorang?


Nampak comel disitu ;) (muntah hijau serta merta)


Indahnya beraya di desaaaaaa. 
Sawah kering, tapi pemandangan still cantik.


Gigih aku nak bergambo ngan kasut tumit tinggi kan.
Siap bergaduh2 ngan laki aku sbb dia soh pakai selipar.


Last-last tanggal kasut, pakai selipar je pun.


Gambar wajib di titian usang ni. 


YB melawat kawasan ;)



Raya ketiga balik Muar. 


Buaian ni dah berusia 20 tahun lebih. Masih utuh. 
(laki aku ke tu???? OMG!!!)


Complete even tema caca marba. Jadik la, janji ada buat kenangan.


So tu je la citer raya aku. Sederhana je tapi meriah. Gambo banyak gile sebenarnya tapi perlu ke nak upload semua? Tak yah la, cukup la gambo-gambo yang aku sajikan ni. Sampai jumpa lagi tahun depan.




Jemput la datang beraya rumah aku. Tahun ni takde open house, so kalau nak datang call dulu. Kalau tak, makan kuih raya je la jawabnya.

SELAMAT HARI RAYA.