Friday, February 24, 2012

Blogging Tips #1.




Nampak tak apa beza gambar di atas?

Siapa nampak dia memang hebat. Hehehehehe.



Actually, kalau korang tengok betul-betul, perbezaan dua gambar di atas ialah : Gambar first nampak lebih sharp, terang dan jelas gitu. Gambar kedua nampak cam blur sket kan.

Ha, ni rahsianya..gambar first tu aku upload dulu di FLICKR, then copy url gambar dan upload la di blog. Yang gambar kedua tu aku terus upload kat blog. Choose fila macam biasa.

So, kalau korang nak gambar korang kat blog nampak lebih cantik, upload la dulu di flickr, kemudian baru upload dalam blog. Kalau terus upload melalui blog, memang kualiti gambar akan jadi kureng sikit. Kalau korang tak kisah gambar blur sket takpelah. Tapi rugi la kalau gambar cantik-cantik amek pakai DSLR bagai, bila letak dalam blog, kualiti kureng.

Akaun flickr ni register free je, tapi limit untuk 200 gambar je. Kalau nak upload lebih, kenalah upgrade ke pro account.


3 comments:

  1. good tips...patut la gmbr2 kat blog aku tak penah nak cantik...ahahaha

    ReplyDelete
  2. waa... baru tau! thanx!! ^^

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..