Saturday, May 19, 2012

Jakarta - Bandung : Day 1

Depart form LCCT at 7.00 am and we safely arrive at Soekarno Hatta International Airport at 8.00 am waktu Indonesia. Beza waktu Malaysia dan Indonesia adalah sejam.

Sunrise at Jakarta

Urusan di airport makan masa tak sampai setengah jam pun. Maybe sebab orang tak ramai kot. And lucky us, kuar je pintu airport tu memang dah ada kaunter tiket shuttle bus untuk ke Bandung. Ada kaunter Cipaganti, Primajasa dan X Trans. Kitaorang terus ke kaunter X Trans sebab kaunter tu je yang ada orang jaga. Yang kaunter lagi dua takde orang. Hargar tiket IDR 90.000. Kalau naik Primajasa or Cipaganti IDR 75.000 je. Tapi pada aku better naik X Trans la sebab X trans ni ade tempat letak beg kat belakang. So kalau beg besar tak payah la nak pegang bagai. Masa balik, aku naik Cipaganti. Ya ampunnn sempit gile. Dah la takde tempat letak beg. Terpaksalah kitaorang pangku je beg-beg yang banyak tu. Sabar je la.


Malu bertanya sesat jalan ;)


Jakarta Airport Terminal 3


X Trans Kaunter.

Ni la rupa nya X Trans tu ;)

Perjalanan ke Bandung amek masa 2 jam kalau tak jammed. Tapi malangnya hari tu jalan agak jammed jugak. Bas gerak kul 9.30 pagi dan kitaorang sampai Bandung kul 2.30 ptg.Phewww!  Nasib baik la shuttle bus tu selesa. Oh ya, kalau naik shutlle bus tu, sila pilih seat belakang driver sebab nya seat belakang driver lebih luas dari seat-seat yang belakang. 

Bas berhenti di Cihampelas. Dari Cihampelas naik teksi ke Amaris Hotel Cimanuk. Saje aku pilih hotel ni sebab dekat dengan FO Jalan Riau. Lagipun hotel ni hotel baru. Tengok macam cantik dan selesa je. Harga pun murah, terus book. Tambang teksi IDR 20.000. Itupun bayaran minimum je. Kalau ikut meter tak sampai pun. Kalau naik teksi, sila pilih teksi yang pakai meter ye. Kalau tak kang, kena charge lagi mahal.




Amaris Hotel Cimanuk

Ok la hotelnye. Ala-ala tune hotel. Sesuai la untuk budget traveller cam kami ni ha. Tapi kalau pergi dengan family aku rasa hotel ni tak sesuai kot. Ni muat-muat untuk dua orang je. 

Sampai hotel lebih kurang kul 3 waktu Indon. So kitaorang pun xnak buang masa, sembahyang, mandi2 sket pastu terus keluar. Tempat pertama yang aku tuju ialah Rumah Mode. Sebabnya sebelum aku fly, ramai sangat yang soh pergi Rumah Mode. Diorang cakap Rumah Mode antara oulet paling best sebab baju cantik-cantik. Memang pun. Setengah jam pertama dalam tu aku dok pusing-pusing tak tau nak pilih mana satu. Banyak sangat yang cantik dan kualiti pun superb! Harga murah la pada aku. Baju guess standard butik punya baru 100 ribu rupiah. Convert duit kita lam 30 hengget. Ok la untuk kualiti yang aku tengok tu.


Sorry la gambo dalam Rumah Mode tak banyak amek.
Tak kuasa la mak nak amek gambo bagai. Sibuk nak shopping kaedahnya. Hehe


Gambar wajib bila sampai sini ;)
Dapat shopping muka ada sinyummmmm

Dah berabis kat Rumah Mode kitaorang jalan2 sekitar situ. Ade la beberapa lagi outlet tapi pada aku tak menarik pun.

Depan Mode Plus, sebelah je ngan Rumah Mode.
Tak masuk pun.

Fashion world ni tak yah masuk pun xpe. Tak menarik
Tapi kedai dia cantik, boleh la kalau nak amek2 gambo.


Dah habis kat area Setiabudi, aku dah blur tak tau mana nak pi. Try pegi Cihampelas pulak. De orang kata situ pun best jugak. Dari Rumah Mode kitaorang plan nak try naik angkutan kota. Angkutan Kota ni ko tak payah tahan pun xpe. Ko diri je tepi jalan tu kang, ade la yg berenti tanya nak naik ke tak. Tapi, jangan sebarangan naik. Sebab Angkutan Kota ni ade route dia sendiri. Silap naik, ke tempat lain la korang. Sib baik la laki aku ni rajin bertanya. Dia tanya pakcik guard Rumah Mode tu cane nak naik Angkutan Kota ni kalau nak pergi Chimapelas. Rupanya kat van angkutan ko ade tulis. Kalau nak pergi Cihampelas, ade tulis Kebon Kelapa kot kat angkutan tu. Tah la aku pun dah lupa.

Korang kalau plan nak naik angkutan ni pastikan dulu route angkutan ni. Route boleh dapat kat sini. Aku failed bab ni sebab tak tahu pulak naik angkutan ni ade route. Ingat cam naik bas je. Lagi satu, boleh tak driver angkutan tu tak bagitau tempat dia berenti tu. Masa dah sampai Cihampelas tu, aku rasa cam dah sampai tapi tak sure. Aku dok tunggu je la kalau driver ni nak cakap ke.. Cihampelas..Cihampelas.. Tapi takde pun. Sabo je la. Sib baik laki aku tanya. Nak harap aku, memang aku dok keras je la dalam tu. Lagi satu aku rasa dalam angkutan tu cam dah penuh tapi asal ade je org nak naik, dia bawak je. Aku dah risau, muat lagi ke. Takkan nak diri pulak. Mana boleh diri, bukan bas. Tapi diorg pun elek je naik. Pastu dok sempit-sempit.

Daku kesempitan.

Takde apa pun kat Cihampelas ni. Outlet dia tak menarik langsung. Last-last kitaorang decide nak pegi makan je. Aku dah plan dah nak makan kat mana. Masa buat research dulu, diorang dah pesan kalau nak makan murah dan sedap, makan kat D'cost Restaurant. D'cost ni banyak sangat outlet dia. So senang gak la nak cari. Siap ade delivery lagi. Kelas kau! Aku decide nak pegi D'cost kat Jalan Sukajadi. Ingatkan dekat la, so plan nak jalan kaki. Kata backpakers. Kena la banyak jalan kaki. Sekali bila tanya-tanya orang kat situ, jauh la pulak. Dah la hujan time tu. Aku plak mengada2 pakai kasut kan. Tapi masa tu lom sakit lagi la kaki. Elek je. Sib baik la masa ngah jalan tu ade teksi lalu. So tahan pastu terus ke D'cost. Lapo weh!!

Bersih dan kemas. I like!

Pilih menu.

Our Menu : Cumi goreng tepung | Kangkung belacan | Gurame Goreng

Itu je yang kitaorang order. Aku memang tak cerewet sangat bab makan. Janji okey. Yang penting harga pun okey. Semua ni termasuk air tak sampai 20 hengget kot.

Lepas makan jalan-jalan lagi sampai melecet kaki aku dibuatnya. Serius jauh gile kitaorang berjalan. Rasa menyesal tak amek supir pun ade. Jalan punya jalan dari D'cost tu, sampailah kitaorg kat Paris Van Java. Ade satu mall kat situ ape tah. Orang kata kat Paris Van Java ni happening. Tapi aku rasa biasa-biasa je. Lagipun kaki aku dah melecet gile babi. Nak jalan pun dah xleh. Last-last jumpa kedai kasut terus beli selipar. Pastu jalan-jalan kejap dalam mall tu. Tak lama pun, then terus balik hotel dan zzzzzzzzz.

1 comment:

  1. kasut merah tu yg buat ko melecet sebab keras sangat kot. nasib baik aku tak beli.

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..