Friday, February 24, 2012

Blogging Tips #1.




Nampak tak apa beza gambar di atas?

Siapa nampak dia memang hebat. Hehehehehe.



Actually, kalau korang tengok betul-betul, perbezaan dua gambar di atas ialah : Gambar first nampak lebih sharp, terang dan jelas gitu. Gambar kedua nampak cam blur sket kan.

Ha, ni rahsianya..gambar first tu aku upload dulu di FLICKR, then copy url gambar dan upload la di blog. Yang gambar kedua tu aku terus upload kat blog. Choose fila macam biasa.

So, kalau korang nak gambar korang kat blog nampak lebih cantik, upload la dulu di flickr, kemudian baru upload dalam blog. Kalau terus upload melalui blog, memang kualiti gambar akan jadi kureng sikit. Kalau korang tak kisah gambar blur sket takpelah. Tapi rugi la kalau gambar cantik-cantik amek pakai DSLR bagai, bila letak dalam blog, kualiti kureng.

Akaun flickr ni register free je, tapi limit untuk 200 gambar je. Kalau nak upload lebih, kenalah upgrade ke pro account.


Wednesday, February 22, 2012

Manis.



Balik-balik keje semalam, tengok ada kek atas meja. Laki aku ni buat suprise la pulak. Sweet letewww kononnya. Hikhikhik. Padahal aku cam dah dapat agak pun. Yer la, takkan la dia tak nak beli kek untuk birthday bini dia kan. Tapi kali ni takdelah beria sangat nak celebrate birthday. Lagipun dah semakin tua ni, dah takde hati sangat nak celebrate beria-ia. So kitaorang celebrate berdua je. Laki aku nyanyi lagu happy birthday, aku pun potong kek. Lepas tu makan kek sambil tgk tv. Hehehe. 





Malam tu pulak beria-ia laki aku ajak keluar. Bila aku tanya nak pi mana dia ckp rahsia. Puas aku tanya takmo bagitau. Saje je tau! Rupanya pergi makan kat Garden. Jauh pi sampai ke midvalley sana. Padahal Garden ade je kat Alamanda ni. Dia kata saja nak bawak aku jalan-jalan. Lama tak keluar dating. Alolololo sweetnyeeee! Hihihi. Tapi malangnya kitaorang takde amek pun gambo dating kat Garden tu. Sebabnya bateri kamera tak charge. Huehehehe.

So itu je la cerita sempena birthday aku semalam.

Tuesday, February 21, 2012

Something Intresting.

Tadi kan, dok kemas-kemas opis terjumpa satu buku lama. Selak punya selak, terjumpa lah muka surat ni;




Tu dia, aku punya azam untuk tahun 2010 kononnya. Yang tak tahan tu, tak nak fikir-fikir pasal jodoh, alih-alih 2 bulan lepas tu jumpa laki aku sekarang ni. Tahun tu jugak aku kawen. Hehehehe. Target aku nak kawen 11.1.11. Tapi jodoh sampai awal pulak.

Actually kan masa aku buat list ni, aku sebenarnya tengah frust dan putus asa dah bab-bab jodoh ni. Memang azam aku tahun 2010 tu tak nak langsung fikir pasal jodoh. Dan memang aku tak fikir pun sebenarnya. Tapi tu la, kuasa Allah. Datang dalam keadaan yang berbagai-bagai. Kadang-kadang rezeki tu datang dalam keadaan yang kita tak duga.

Yang pastinya semua list aku kat atas tu satu pun tak tertunai. Huahahahaha.


p/s: Today i'm officially turn 28. Happy Birthday To Me ^_^

Monday, February 20, 2012

Tips Melancong.

Hari ni Puan Cujen nak share tips-tips melancong dengan uolss semua. Tips ni termasuk lah macam mana nak dapat tiket murah, kat mana nak buat research, apa yang perlu dibawa, dan segala yang berkaitan dengan bajet travel. Actually aku pun takde lah pandai sangat bab-bab ni semua, just nak share pengalaman sendiri. Semenjak rajin pergi travel ni, (walaupun tak banyak tempat dan kebanyakannya dalam malaysia je) tapi banyak jugak la pengetahuan yang aku dapat. Dari tak reti nak booking tiket flight and cari tambang murah, now dah pandai  dah. Sambil pejam mata pun boleh buat. Hehehehe.

Jadi boleh la aku share-share apa yang aku tau. Sharing is caring kan? So here is the list.

TIPS MELANCONG


PERSEDIAAN SEBELUM MELANCONG

1. Menabung
Kalau boleh simpan la sikit duit gaji untuk bercuti. Even takde perancangan lagi, atau korang memang dah ade bajet lain tuk pergi melancong, tak salah kalau nak menabung. Sehari seringgit pun dah ok. At least masa travel nanti boleh la top up mana yang patut. Setahun sekali dapat pergi travel pun dah ok. Kira macam reward untuk diri sendiri la lepas penat bekerja.

2. Tempahan awal tiket flight.
Rajin-rajin kan lah diri untuk follow promotion mana-mana website penerbangan. Kalau kat Malaysia ni, Air Asia la yang famous. Kalau boleh subscribe newsletter diorang supaya tak terlepas waktu promo. Tapi kena bersabar la bila booking time promo sebab memang susah nak masuk website. Jenuh gak la dok menunggu kat waiting room tu. Tapi kena la sabar. Orang yang sabar selalu untung tau! Cam aku dah 2 kali dapat tiket murah. Ni tiket gi Jakarta pun murah gile aku dapat. RM75 hengget untuk 2 orang return. Dah include tax dah tu. Murah kan?

Lagi satu tips, kalau korang jenis yang mudah dapat cuti better korang book je dulu kalau dah dapat tiket murah even tarikh nak travel tu lama lagi. Kebaikannya sempat la korang kumpul duit dan buat perancangan yang teliti. Keburukannya maybe time nak travel tu korang tak available pulak. Tips aku, masa book tu just book tiket flight sahaja. Tak payah book dengan seat, luggage and insurans bagai. Sebab mende tu semua boleh add on kemudian. So agak-agak seminggu lagi nak pergi dan dah confirm, barulah amek seat, luggage and insurans tu semua. At least kalau korang tak jadi nak pergi travel, takdelah ralat sangat.duit yang dah booking tu.

Lagi satu tips berkaitan flight ni, kalau boleh book masa hari pertama promo. Contoh kata promotion date untuk booking ade 5 hari. Kalau boleh hari pertama promo tu dah get ready bersengkang mata depan pc untuk book tiket. Sebabnya harga yang betul-betul murah biasanya boleh dapat masa first day promo. Hari lain pun murah jugak kalau dalam tempoh promo, tapi tak murah macam 1st day. Yang penting jangan give up. Kena sabar dan rajin. (macam aku. hihihi)

3. Buat research tempat yang korang nak pergi tu.
Reseach ni sangat penting ye kawan-kawan, lebih-lebih lagi kalau korang melancong ke luar negara. Kalau boleh, sediakan satu buku untuk korang catat segala maklumat & tips dalam buku tu. Apa-apa sahaja maklumat dan info catatkan dalam buku tu. Beli la buku yang sederhana sazinya yang senang kita pegang atau masuk dalam beg. Dan rajin-rajinkan diri untuk baca tips-tips percutian di Trip Advisor ataupun mana-mana forum. Kalau macam aku, aku suka baca kat Forum Cari. Memang banyak sangat maklumat yang boleh dapat kat situ. Forummer kat situ pun baik-baik belaka. Tapi kenalah rajin membaca dan bertanya. Kalau malas, apa pun tak boleh!

4. Buat checklist
Dah buat research, jangan lupa buat checklist pulak. Checklist ni pun penting jugak supaya tak tercicir mana-mana benda penting yang perlu dibawa masa travel atau perkara yang perlu dibuat sebelum travel. Kalau tak pandai buat checklist, google je travel checlist. Banyak contoh boleh dapat. Pastu pandai-pandai la adjust ikut kesesuaian percutian kita.Ni contoh Travel Checklist yang aku dapat : TRAVEL CHECKLIST. Download dan simpan la untuk kesenangan korang di masa akan datang.

5. Tukar duit lebih awal.
Jangan lupa tukar duit dulu sebelum melancong kalau korang melancong ke luar negara. Rajin-rajin lah tengok currency. Agak-agak murah boleh la tukar. Kalau lagi rajin, survey-survey la money changer yang kasi rate paling murah sekali. Kalau boleh jangan la tukar duit kat negara yang kita pergi melancong tu sebab rate akan jadi lebih mahal.

6. Print map
Sila pandaikan diri korang untuk guna google map. Aku pun baru je tau guna sejak rajin baca kat forum. Bukan apa, kalau pandai guna google map senang korang nak bajet berapa jauh perjalanan korang dari satu tempat ke satu tempat. Kalau agak-agak tempat tu dekat, boleh jalan kaki, lebih baik jalan kaki je. Dah jimat duit korang dari naik cab / sewa kereta. Kalau henpon korang ade GPS pun lagi bagus. Tapi aku rasa korang kena tgk jugak map sebelum pergi tu. Supaya boleh agak perjalanan. Kalau naik cab pun, takde la org driver cab tu nak tipu korang. Bawak jalan jauh, lepas tu charge mahal. Kena lah bijak sikit kalau nak berjimat, kan?

7. Buat itinerary/jadual perjalanan 
Ini pun penting jugak. Mula-mula buat list dulu tempat mana yang korang nak pergi. Then barulah buat jadual dari hari pertama sampai hari terakhir perjalanan korang tu. Kalau boleh, jadual tu buat sekali dengan masa. Tapi kena pandai la agak masa berapa lama korang akan berada di satu-satu tempat. Bagusnya bila ade list/ itinerary ni, kita boleh jimat banyak masa dan tak tertinggal mana-mana tempat menarik yang perlu kita pergi.

8. Booking hotel lebih awal.
Biasanya kalau booking lebih awal, akan dapat rate yang lebih murah. Kalau nak lagi selamat, buat je reservation dulu. Biasanya reservation tak perlu bayar dulu. Masa check in baru buat pembayaran. Kaedah ni lebih selamat kalau korang belum betul-betul confirm percutian korang. Kalau dah confirm betul, booking terus lagi baik. Tips lain, kalau pergi berdua atau tak ramai, lebih baik cari bajet hotel. Bajet hotel ni biasanya kecik je, muat-muat untuk 2 orang.  Lagipun pergi bercuti takkan nak dok dalam hotel je kan. Tapi carilah bajet hotel yang selesa dan bersih.

9. Passport / Visa
Sila pastikan passport korang tu valid at least 6 bulan pada waktu kita travel tu. Kalau agak-agak expired tu, cepat-cepatlah renew. Kalau negara yang perlukan visa, jangan lupa apply visa at least seminggu sebelum travel.

10. Aktifkan kad kredit/kad ATM
Selain daripada sediakan wang tunai yang mencukupi untuk travel nanti, pastikan jugak korang aktifkan kad kredit/kad ATM untuk penggunaan/pengeluaran di luar negara. Manalah tau kot-kot ade emergency. Boleh jugak jadi penyelamat.

11. Aktifkan roaming untuk telefon bimbit.
Ni pun penting jugak uols. Zaman sekarang ni, kalau takde henpon memang problem. Tapi kalau ade henpon yang tak aktif pun problem jugak. Jadi jangan lupa aktifkan roaming telefon bimbit uols semua. Ataupun ada sesetengah negara, kita boleh beli je simcard prepaid diorg. Cara ni lagi jimat dan mudah rasanya.

12. Travel Insurans
Jangan lupa beli travel insurans. Sangat penting hokey sebab kita tak tau apa yang akan terjadi masa pergi melancong. Boleh beli travel insurans dari Air Asia atau mana-mana syarikat insurans. Tak mahal pun insurans ni. So, jangan kedekut sangat takmo beli insurans.


So itulah dia antara tips-tips penting yang perlu diberi perhatian sebelum pergi melancong. Tips-tips lain yang aku boleh bagi adalah seperti di bawah (kenapa ayat aku begitu skema skali)


  • Kompas - Jangan lupa bawak kompas, senang nak tau arah kedudukan kita dan senang nak cari arah untuk solat
  • Telekung - Kalau bercuti luar negara bawak la telekung sendiri. Kat tempat orang bukan macam Malaysia, ada telekung wakaf. Tah-tah masjid pun susah nak jumpa.
  • Kalkulator - Ni penting untuk korang yg bercuti sebab nak shopping. Mungkin ada sesetengah tempat yang kita tak paham bahasa mereka, ataupun jurujual yang tak pandai bahasa inggeris, jadi kalkulator la penyelamat untuk kita buat urusan tawar menawar.
  • Adaptor - Ada sesetengah negara, plug diorg tak sama ngan kita. Jadi kena standby siap-siap beli adaptor. Kang tak bercaj pulak henpon atau kamera kita tu.
  • Ubat-ubatan - Biasakan bawa ubat-ubatan basic macam panadol, vicks, plaster, ubat selsema, ubat cirit birit dan minyak cap kapak bila pergi melancong.
  • Pakaian - Bawa pakaian yang mencukupi dan perlu sahaja. Jangan penuhkan beg dengan benda-benda tak penting. Buat berat beg je. Kang tak pasal-pasal kena charge lebih. Dah la tu menyusahkan diri utk bawak berat-berat. 


Ok, cukuplah dulu tips-tips melancong by cujen the lejen. Kalau ada nak tambah, sila tambah di ruangan komen. Esok kita sambung dengan tips semasa melancong. Tapi rasanya tips semasa melancong aku akan buat lepas balik dari Jakarta nanti la. Banyak sikit yang boleh diceritakan nanti. Hehehe.

Akhir kata, selamat merancang percutian anda!






Friday, February 17, 2012

Jumaat Yang Sibuk.


Takdelah sibuk mana sebenarnya. Banyak surat je untuk direkod sebab semalam langsung takde rekod surat dan langsung takde buat kerja. Hihihi.


Hari ni aku nak update guna nombor.

1. Sejak buat IUI semalam, perut aku rasa sakit. Takdelah sakit bebeno, cuma rasa cam tegang je. Normal ke ek?

2. Masalah SEMUT mula menghantui aku kat opis ni. Aku pun tak tau dari mana datangnya semut-semut itu semua. Semut kecik-kecik pulak tu. Makin hari makin banyak pulak. Pantang aku tinggalkan makanan, habis kena hurung semut. Rasa cam pelik la pulak kat opis ni banyak semut. Kena buat aktiviti pembersihan ni tapi cam malas. Panggil cleaner je boleh tak?

3. Hari ni dah 17hb. Minggu depan birthday aku. Nak wat wishlist la. Pastu suruh laki baca, boleh?

4. Hujung bulan ni nak pergi Jakarta-Bandung. Yeyeh!

5. Aku sekarang semakin malas memasak. Hari-hari laki aku yang masak. Hmmm start esok kena rajin semula. Bukan kah kewajipan isteri menjaga makan minum suami?

6. Bulan ni aku sangat miskin. Ni semua gara-gara gaji awal bulan lepas. Nak tunggu 23hb ni sangatlah seksa! But still boleh survive. Alhamdulilah, rezeki orang dah kawen. Sentiasa je ada.


Ok cukup sampai di sini dulu. Sebenarnya aku sedang merekod surat, tapi curi-curi update blog. Sungguh berdosa rasa diri ini. I should stop now.

Salam Jumaat, moga hari kalian indah-indah sahaja.

Thursday, February 16, 2012

Untuk Kaki Karaoke.


Agak-agak lepas ni nak gi karaoke lagi tak? Hihihi.

TTC : Selesai sudah proses IUI.

Sekarang semua entry berkaitan proses nak dapatkan anak, aku letak bawah label TTC : Trying To Conceive. Senang aku nak pantau. 

Alhamdulilah, proses IUI (Intra Uterine Insemination) aku dah selesai pagi semalam. Dalam kul 10 pagi camtu. Mula-mula aku terkejut sebab nurse cakap Dr Komathy yang nak buat proses IUI tu accident. Tapi dia ok, cuma masuk lambat sikit. Dalam hati aku dah mula dah rasa tak best, rase cam banyak nye dugaan nak buat semua ni. Tapi bila Dr. sampai, lega sikit hati aku.

Actually, proses IUI tu sekejap je. Tak sakit pun. Aku punya la berdebar sebab takut sakit. Siap tanya memacam kat nurse. Masa baring tu berdebar-debar sangat. Tapi tak lama pastu alih-alih Dr. cakap dah selesai. Tapi lepas tu kena baring dalam setengah jam. Lepas setengah jam, dah boleh balik. Yang penting dapat MC. Dr. suruh rehat. Heheheeh. Laki aku pun dapat MC jugak. Dr. cakap sama-sama bekerja keras, jadi sama-sama dapat MC. ^_^

So sekarang ni aku cuma tunggu. Tarikh period aku, 1hb. Jadi kalau 1hb Mac ni aku tak datang period, then tunggu dalam seminggu lagi. Dr. bagi tarikh 8hb Mac untuk buat UPT. Tapi rasanya belum sampai 8hb tu aku dah buat test sendiri kat rumah. Hehehhe. Tak sabo. Doa-doa kan lah usaha kami kali ni membuahkan hasil. Berharap sangat ni.

Semalam dok baca blog orang lain yang sama-sama TTC macam aku jugak. Ada yang pertama kali buat dah berjaya. Tapi ada jugak yang sampai 4-5 kali buat tapi gagal. Apapun aku berserah je pada Allah. Usaha semua dah buat. Yang penting kena sekarang doa. I'm waiting for MIRACLE to happen.

Tengah dok baca blog-blog orang semalam, terjumpa video ni. 3D Animation How IUI Works:

Tuesday, February 14, 2012

Kecuaian Semalam.

Ok semalam aku dah buat satu kesilapan yang hampir-hampir menyebabkan misi untuk mendapatkan anak gagal sebelum waktunya. Ehehehe, cam beso sangat je kesalahannya tu kan. Actually takdelah apa sangat tapi kalau la disebabkan kesilapan kecil tu usaha aku untuk mendapatkan baby ni gagal, memang tak boleh maafkan diri sendiri. 

Alkisahnya semalam aku pergi lagi klinik LPPKN. Kali ni appointment nak tengok perkembangan telur hasil dari ubat-ubat dan in injection yang aku amek hari tu. So dipendekkan cerita semua berjalan lancar. Doc bg tarikh 15.02.2012 (Rabu) untuk proses IUI. Sebelum buat proses tu aku kena amek satu lagi injection untuk pecahkan telur. Aku pun tak pasti kenapa kena pecahkan pulak telur tu. Semalam nak tanya boleh pulak terlupa. Takpelah, ikut je la ape yang dia suruh tu. So injection tu aku kena buat malam tadi tepat kul 9. 

Ubat tu lebih kurang je macam ubat yang sebelum ni. Macam biasa ubat-ubat hormon ni tak boleh kena panas. Masa dia bagi ubat tu diorg dah siap-siap bekalkan dengan ais, nak kasi sejuk ubat tu. Then balik rumah kena cepat-cepat masukkan dalam peti ais. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Boleh la pulak aku lupa nak masukkan ubat tu dalam peti ais. Balik je dari klinik LPPKN tu, aku terus balik rumah sebab dah dekat kul 12.30. Dalam kepala aku asik ingat nak tido je. Balik rumah nak tido kejap sebelum masuk opis petang tu. Sebab dah janji ngan boss nak masuk opis petang tu. Yer la, lama kan aku cuti sebab denggi hari tu. Takkan nak cuti lagi. Dah la cuti tak berapa nak ramai. Dipendekkan cerita lagi, balik-balik rumah je terus aku bantai tido. Dapatlah lam sejam aku tido sebab mmg dah tak tahan sangat mengantuk. Tu la, malam sebelum tu aku pegi layan citer Titanic ngan laki aku sampai kul 2. Lepas tu tah hape aku meroyan, tak boleh tido pulak sebab dok terbayang-bayang citer Titanic tu dalam kepala otak aku. Boleh pulak aku sedih sebab hero mati. Tah kenapa tah. Padahal bukan tak pernah tengok pun citer tu. Damm u Titanic. Sampai ke subuh tak aku tak tido. Tu yang mengantuk semacam tu. 

Bangun je tido tengahari tu, terus siap-siap pegi kerja. Memang aku lupa langsung la pasal ubat tu. Dah la tertinggal dalam kereta kan. Tau je la dalam kereta kan panas. Dah nak balik keje tu baru teringat pasal ubat. Tapi aku boleh lengah-lengah lagi sebab tak terfikir ubat tu ada alam kereta. Then borak-borak ngan member opis aku baru teringat, tadi macam aku tak keluarkan ubat tu dalam kereta. Member aku soh pegi amek jugak, simpan dalam peti ais kat opis. Sekali masa aku pergi amek ubat tu dalam kereta, dah panas. Ubat tu panas, ais pun dah jadi cam suam-suam. Ubat tu mana boleh kena panas. Tapi aku macam tak amek port sangat pasal ubat tu. Member opis aku la beria soh check balik. Soh aku pergi farmasi tanya. Gigih aku pergi farmasi presint 8 tu kan tanya macam mana kalau ubat tu kena panas. Sekali org farmasi tu cakap, ubat ni dia ade benda hidup dalam tu, so biasanya kalau kena panas matilah benda hidup tu. So macam no point la kalau aku nak buat injection pun. Aku pun dah cuak masa tu. Tanya la kot-kot ade jual kat farmasi. Nak beli yang baru. Sekali takde jual pulak. Kena order. Yer la, tu kan ubat terkawal. Mana boleh suka-suka hati nak beli kat kedai kan.

Then gigih pergi hospital Putrajaya. Sekali hospital putrajaya pun cakap benda sama. No point kalau ubat tu dah kena panas. Tapi bila aku nak beli banyak pulak songeh hospital putrajaya tu. Kena jumpa specialist la, ape lah. Sumpah aku dah cuak masa tu. Ye la, penat-penat usaha aku sebelum ni tetiba disebabkan ubat ni kang, habis gagal semuanya. Nak pergi klinik LPPKN dah petang. Haruslah dah tutup kan. Fikir punya fikir, member aku soh pergi Az Zahrah kat bangi. Beria member aku siap tepon hospital Az Zahrah tu tanya pasal ubat. Lucky me!! Nasib baik ubat tu ade. Gigih la aku sekali lagi ngan member aku pergi Az Zahkan pulak. Tak memasal duit aku melayang 72 hengget!! Rugi betul. Tapi takpelah, dari aku pakai ubat yang takde fungsi tu kang lagi sesia. Redha je la dengan apa terjadi. Nasib baik ubat tu ade. Kalau tak lagi naya.

Nasib baik jugak la member opis aku tu ade. Kalau tak, konpomlah aku tak amek port mende-mende camnie kan. Tu la, pentingkan sangat tido tu. Padan muka aku. Dah la sepatutnya aku kena check darah lagi semalam. Ingat nak pergi petang, tapi dah kelam kabut pergi cari ubat tu, terus tak pergi check darah. Lagi satu, rupanya aku masuk keje petang tu, bos aku takde. Dia ade bengkel kat Melaka. Cet!! Kalau aku tau, baik aku pergi check darah petang tu. Tapi sebab fikirkan bos dan opis, aku gagahkan jugak pergi opis. Rupanya bos takde. Hampeh dot com betul la. 

Tu la dia kisah semalam. Kesimpulannya aku berjaya la buat injection tu tepat kul 9 malam tadi. So esok appointment untuk proses IUI pulak. Malam ni kena tido awal sebab esok kena gerak pagi-pagi. Kul 7.30 dah kena ade kat sana. Nampaknya kul 6.30 pagi la aku kena keluar rumah. Kalau tak jammed, sempat lah sampai before kul 7.30. Harap-harap jalan clear esok.


Sunday, February 12, 2012

Denggi Lagi.


Apa lah nasib aku kan, asik kena denggi je. Baru je bulan 10 hari tu kena denggi sampai masuk-masuk wad. Now kena lagi. Banyak nyamuk agaknya kat rumah aku ni. Tapi yang aku heran tu, asal aku sorang je yang kena? Laki aku elok pulak tak kena. Ke kulit dia tebal sangat sampai nyamuk takleh nak gigit. Tapi kalau dah aku ngan dia dua-dua demam, sape pulak nak jaga. Untunglah dia tak demam. boleh jaga aku. Dia lah masak, dia la mengemas, dia la yang basuh kain. Aku? Terbaring je depan tv. Tak sihat kan. Nak buat apa pun takde mood. Hikhik. Untunglah kau cujen dapat laki tak kisah sangat. Cer dapat laki yang typical sume mende bini nak buat. Masak aku dibuatnya. Tapi kalau lelaki macam tu, haruslah aku tak kawen ngan dia kan. Tuhan tu dah tau dah. Dia bagi kita pasangan yang sesuai ngan kita. Hwehehehehe.

Citer pasal denggi aku kali ni, alhamdulilah takdelah teruk sangat macam hari tu. Aku start demam, sabtu lepas. Lepas je laki aku buat injection kat perut aku tu, terus aku demam. So aku syak maybe sebab ubat tu kot yang buat aku demam. Tapi rasa macam denggi sebab rasa cam sakit-sakit sendi. So aku makan je la panadol. Tapi tak kebah-kebah jugak demam aku sampai hari selasa. So aku memang dah syak dah ni konpom denggi. So pergi klinik check darah, memang suspect denggi la sebab platlet aku turun 129. Normal 150. Kalau bawah 150 tu memang suspect denggi. Balik tu terus soh laki aku masak sup ketam. Nasib baik la selera makan aku tak hilang macam hari tu. Kalau tak, ape pun tak boleh nak masuk. Ni kira licin jugak la sup ketam aku tu habiskan. Dengan harapan platlet darah naik la sebab orang cakap sup ketam ni boleh naikkan platlet darah. Wallahualam. Tak pasti ni fakta ke auta. Tapi aku google banyak yang cakap camtu. Why not cuba kan. Tapi platlet darah aku tak naik pun.


Tengok la tu, makin turun. Hari ni punya test je yang naik. Tapi still below 150. So esok kena pergi lagi amek darah, kalau dah ok alhamdulilah tak payah pergi klinik lagi. Aku pun dah tak larat hari-hari amek darah. Dah la hari tu aku ngah dalam proses nak buat IUI kan. Kena injek ubat kat perut lagi. Siang kena cucuk kat tangan, malam kena cucuk kat perut. Letih mak tau. Time-time cenggi lah nak demam kan. Maybe tuhan nak ampunkan dosa-dosa aku kot sebelum dapat anak. Manalah tau lepas ni misi aku berjaya pulak kan. Doa-doa kan lah ye. Hari rabu ni insyallah aku buat IUI tu. So kena tunggu lepas balik dari Jakarta la nanti baru tau berjaya ke tak misi aku kali ni. Kalau berjaya, alhamdulilah. Kalau tak, redha je la. Maybe belum rezeki. 

Orang lain cuti hari tu sampai hari Selasa je, aku pulak sambung cuti seminggu. Dapat MC kerajaan tau. Bukan senang nak dapat. Tapi, kalau cuti lama-lama pun badan tak sihat, tak guna jugak. Harap-harap lepas ni kesihatan aku akan bertambah baik. Takmolah demam-demam lagi. Seksa tau.




Saturday, February 4, 2012

Doddy The Invisible Cat.

Hari ni telah berlaku satu kejadian pelik. 

Semenjak dua menjak ni, aku memang kurung Doddy dalam sangkar sebab dia asik bergaduh je dengan Chibby. So tadi macam biasalah, sebelum keluar rumah aku dah siap-siap kurung Doddy dalam sangkar. Memang aku pasti sangat aku dah lock sangkar tu.

Alih-alih tadi bila balik, aku tengok Doddy dah ade kat luarrrrrrrrrrr!!!! Luar sangkar!! Nasib baik aku tak pengsan sebab terkejut. Tak guna punya Doddy.

Aku pun check la sangkar tu, memang aku lock pun. Mustahil sangat kalau Doddy si gemok tu nak keluar. Tak masuk akal langsung. Sampai sekarang aku pelik macam mana dia boleh keluar.


Ni dia rupa sangkar Doddy tu. Memang aku konpom sangat aku dah lock sangkar ni. Tapi aku lock yang atas je. Yang bawah tu tak. Tapi takkan lah dia boleh keluar dari situ. Dia dah la gemok. Mana muat!

Hmmm, tetiba aku rasa Doddy ni sesuatu lah! Dah la setiap kali aku kurung dia dalam sangkar, dia pandang  aku dengan penuh dendam. Memang sesuatu!


Friday, February 3, 2012

Tersadai.

Now aku tersadai kat rumah tak pergi kerja lagi. Hujan lebat gile, siap dengan petir guruh berdentum-dentum. Aku ni dah la fobia kalau hujan siap dengan pakej petir ngan guruh ni. Sudahnya aku dok diam-diam dalam rumah. Mampuih la bos aku ingat PA dia ni asik mengulo je. Malas nak kerja. Ehh. Tapi boss aku cuti hari ni. Boleh tak diam-diam tak yah bitau dia? Hikhikhik.

Actually, pagi tadi aku pergi klinik LPPKN. Ni appointment kali keberapa tah. Kena tggu period baru leh jumpa doc. So kelmarin period, then call utk appointment, dia bagi appointment hari Jumaat. Aku call buat appointment pun petang semalam. Tak sempat nak bitau boss semalam yang pagi ni  aku kena pergi klinik. Lagipun semalam boss dah sound dia nak cuti hari ni. Ikutkan bley je aku tak payah bitau dia. Tapi sebagai PA yang berdedikasi dan disayang boss, haruslah aku sms boss kan bitau aku ade appoointment pagi ni. Biasanya kalau pergi klinik LPPKN ni mmg amek masa setengah hari jugak. Ye la, kira perjalanan ke sana lagi. Tapi klinik ni memang bagi time slip pun. So tadi sampai sana kul 9 pagi, ngok ngek ngok ngek kat sana sampai kul 10.30. Diorg bagi time slip sampai kul 11. Nak balik ke Putrajaya konpom la sampai sana dekat kul 12. Hari ni kan Jumaat, rehat start kul 12.15. So aku punya bijak, maleh nak terus gi opis..petang baru masuk. Sekali petang ni ujan pulakkkkkkkkkk. Sah-sah la aku kena amek cuti pulak ni. Hadoiii, rugi la cuti akuuuuuuu! Takpelah..dah nasib :'(

Ok la citer pasal aku gi klinik tadi. Memandangkan misi bulan lepas gagal, masuk-masuk je bilik doc terus dia tanya nak wat treatment ape kali ni. Aku ngan laki aku dok blur-blur lagi. Ikutkan memang nak terus wat IUI tapi dok fikir nak pakai duit pergi Jakarta nanti. Lagipun nak berjalan sana-sini. Lasak-lasak kang tak menjadi pulak baby aku. Tapi dok ckp tarikh aku nak pergi Jakarta tu dah setel dah sume prosedur. Hmm fikir punya fikir, kitaorg terus decide wat IUI. 


Tu dia ubat aku yang aku kena telan sebelum wat IUI. Macam biasalah dia bagi clomid. Pastu kena injection sekali. Sebabnya doc kata, nak wat IUI ni, telur kena banyak. At least kena ada 3 telur baru bley wat IUI. So clomid dan ubat injection ni untuk menggalakkan pengeluaran telur la. Patutlah ramai yang wat IUI ni dapat anak kembar. Tapi aku tak dapat kembar pun takpe, sorang pun jadi lah. 

So start malam ni dah kena makan clomid tu, then esok injection pulak. Dah la kena injek sendiri. Haruslah laki aku yang jadi doc tak bertauliah esok. Hihihi. Lepas tu Jumaat depan appointment sekali lagi scan telur, kalau ok Isnin satu lagi tu dah bley wat IUI. Kena pergi pagi-pagi sebab kena amek sperm laki aku dulu. Boleh tak laki aku segan-segan nak bawak keluar sperm tu. Ala,  laki aku ni, macam tak biasa je wat mende-mende camtu masa bujang dulu. Hikhikhik. Lelaki normal, kalau masa bujang tak pernah masturbate, konpom la tak normal. Hahhahah boleh tak aku pk camtu?

Ok hujan pun dah makin reda, boleh tak aku gi keje sekarang?? Rare tak rare la kul 4 baru nak masuk keje. Takpelah, janji aku pergi dari tak pergi langsung kan? Lagipun sayang cuti. Hehehe.

Itu je catatan untuk hari ni. Wish me luck!!


Wednesday, February 1, 2012

Fabulous February ♥

Hari pertama di bulan Februari ^_^

Sepetutnya hari ni aku keluar berjimba-jimba pergi karaoke dengan adik-adik aku. Confident beli voucher kat MyDeals hari tu sebab nak pergi karaoke hari ni. Sekali nya voucher tu boleh redeem start 17 Februari. (Sila menangis sekarang). Sudahnya aku sorang-sorang kat rumah ditemani Doddy yang gila meroyan. Laki aku awal-awal dah keluar pergi memancing. Sebabnya hari tu aku yang cakap kat dia "yang, cuti hari wilayah kalau you nak pergi memancing, pergilah sebab i nak pergi karaoke" (laki aku tak minat sangat karaoke, tu malas ajak dia). Sekalinya dia yang dapat pergi memancing, aku kegersangan di rumah. :'(

Pasrah.

Takpelah duduk rumah time-time cuti ni pun ok jugak. Boleh setelkan kerja-kerja rumah. :D  Ye la tu. Padahal toto yang dok bentang dari semalam tak simpan-simpan lagi. Elok je terbentang depan tv. Hihihi.


Cepat kan dah Februari. Macam biasalah bulan Februari bulan favourite aku. Sebabnya birthday aku bulan Februari. Jumpa laki aku pun bulan Februari. Hujung bulan ni pulak nak pergi melancong. Ceh, melancong la sangat. Padahal pergi Jakarta-Bandung je. 

Tiket dah lama book, masa promo ais asia yang free seat tu. Murah uolssss. RM70 ++  untuk 2 orang pergi dan balik. Tu pun dah include tax and fuel charge. Masa tu dok saje-saje try. Sekali tengok, murah pulak. Terus aku book. Hihi. Padahal takde plan pun nak pergi. Punyalah dah lama sampai aku lupa ada beli tiket pergi Jakarta. Bulan lepas baru perasan. Tu yang kelam kabut wat research sana sini. Book hotel semua. Tujuan utama nak ke sana, haruslah nak shopping kan. Tu yang aku sengkek sikit bulan ni. Spend duit nak shopping kat sana. Orang kata murah. Ye ke?

Ah, tetiba kehilangan idea nak menaip. Aku sambung lain kali je la ye. 

Bye.