Thursday, September 20, 2012

Edisi Menggemukkan Badan : Jamuan Raya Di Sana Sini

Jarang-jarang aku citer pasal orang-orang opis aku kan? Sekali sekala nak jugak bagi diorang enterframe kat blog lejen aku ni. Memandangkan minggu lepas ada jamuan raya kat opis, so boleh la aku entepframe kat diorang kat sini.

Minggu lepas adalah minggu paling heaven sekali sebab banyak sangat jamuan raya kat opis ni. Maklumlah dah minggu-minggu akhir ni, semua berebut-rebut nak buat jamuan raya. Kalau dulu aku memang tunggu jamuan-jamuan macam ni tapi sekarang aku jadi risau. Semenjak badan semakin senang nak menggemuk ni, terpaksalah kontrol makan. Tambah pulak baru lepas kursus pasal kesihatan, penceramah tu dok citer pasal kandungan gula dalam makanan, lagi la buat aku takut nak makan. Dalam takut-takut tu, naik jugak 2 kilo. Muahahahaha. Tak boleh tahan weh tengok makanan tu semua. Aku nampak makanan tu semua dok melambai-lambai je kat aku. Hikhik.

Tu dia segala jenis makanan ada. Dessert je dah dekat 10 jenis. 
Dengan sate lagi, laksa, laksam, soto, bihun sup, nasi tomato.
Pendek kata semua ada lah.

Sebelum aktiviti menternak lemak dimulakan, ada lah sikit celebration untuk warga cawangan yang sambut birthday bulan Ogos, yang bersalin, yang kawen. Seronok deme ya dapat hadiah.

Cer teka bos aku yang mana satu? Mihmihmih.


Dah setel semua aktiviti bagi-bagi hadiah yang berakhir dengan nyanyian lagu Happy Birthday, maka bermula lah aktiviti mencekik dan menternak lemak.

Oh, ini sebelum jamuan start. Kantoi curi kek. 

Percaya tak aku makan ni je.
(Ini yang terakhir sebenarnya)

Menjamu selera sambil bergossip.

Colleague aku yang ceria-ceria semua. 


Ok, sekian sahaja cerita jamuan raya dari saya PA yang bertugas. Jumpa di lain tahun.



Oh ya, peplum kurung kaler oren lagi terang benderang tu, mak aku yg buat. Nak tau kul berapa baju aku tu siap? Kul 2 pagi sebelum jamuan ni. Gigih aku dok mengadap mak aku soh siapkan jugak baju ni. Gedik kan setiap kali function nak pakai baru. Hihihi. Takde lah setiap kali. Kadang-kadang je. Kain dah bagi lama kat mak aku soh jahit. Tapi biasalah, esok nak pakai malam ni baru siap. Nak buat cemana, upah free!! Haruslah mak aku siapkan lambat. Kalau nak cepat kena sogok duit. Ish ish ish.

Kalau ada sesiapa nak tempah pun boleh. Sekali dengan kain RM180 (lycra). Free postage. Ukuran boleh ikut ukuran korang ataupun ukuran standard yang sedia ada. Ada kaler oren, mustard, coklat, baby pink, baby blue, purple & hijau. Interested email me cujern@gmail.com.

Ni aku close up sket gambo baju tu.




Friday, September 7, 2012

Today's Look.



Actually its not today. Yesterday sebenarnya. Semalam tak sempat nak taip sampai habis. Balik rumah terus lupa nak update.

Dress comel kaler pink tu aku beli from Poplook. Ada kisah sket masa aku beli dress tu. Mula-mula dulu aku memang tak pernah beli apa-apa pun from poplook ni. Sebab aku bukan jenis yang pakai dress sangat. Lagipun biasa nya dress2 macam ni susah nak ade size aku. Mesti longgar. Tapi, adik aku la, peminat setia poplook. Berpuluh-puluh pasang dia beli baju kat poplook. Sampai la satu hari aku soh dia bawak baju poplook dia tu, aku nak try. Sekali try, terus suka. Terus aku jadi fan poplook jugak. Hehehe. 

Lepas tu setiap kali poplook update je, mesti aku dah tercongok depan pc. Baju-baju kat poplook ni macam goreng pisang panas. Baru je update, tak sampai 5 minit dah sold out. Gile betul orang malaysia ni shopping. 

Biasanya sebelum poplook update new arrival kat website diorang, diorang akan announce dulu kat FB. So, 2-3 hari sebelum diorang update Peplum Dress yang aku pakai tu, diorang dah announce dulu kat FB siap ngan gambar. Ade 3 kaler. Pink, Puple & Yellow. Masa memula tengok aku memang dah berkenan kaler purple ngan pink. Memang dah berazam dah nak beli dua-dua kaler tu. Malam tu tido siap mimpi weh. Aku mimpi aku tak sempat beli dress tu. Sedih gila. Disebabkan mimpi tu, hari poplook nak update je, aku pagi-pagi dah standby. Poplook biasa update kul 11. Tapi kul 8 aku dah standby. Semangat punya pasal.

Tepat kul 11, poplook pun update. Tapiiiiiiii! Tetiba ada 4 kaler pulak.


Cantik-cantik pulak tu semua. Terus aku berbelah bahagi. Dok pilih-pilih. Kejap nak pink, kejap nak pepel, kejap nak teal. Lepas tu bila dah confirm nak kaler ape, belum sempat nak update cart, dah SOLD OUT! Tak sampai 5 minit hokey. Semua kaler pulak tu. Itu jam, memang aku dah nak nangis dah. Ye la kau bayangkan betapa aku sangat MENGINGINKAN dress tu siap mimpi-mimpi. Rupanya mimpi aku jadi kenyataan. Padan muka aku :'(

Tapi berkat semangat shopaholic yang tak pernah padam ni, aku gigih jugak tunggu kot-kot ade yang available balik. Sebab kadang-kadang mungkin ade org nak beli time payment tu sangkut ke ape, so baju tu akan available balik. Setiap 5 minit aku refresh. Akhirnya dalam kul 3 macam tu ada la satu yang available. Kaler pepel. Tapi yang tall version punya. Ah, lantaklah. Janji dapat. Lepas tu still x putus asa, esoknya aku duduk lagi mengadap pc sambil-sambil buat kerja. Nasib aku memang baik agaknya, sekali ada yang available kaler pink. So dapatlah aku dua-dua kaler yang aku nak memula tu. Hihihi

Pehtu kan aku bawak la dress aku yang kaler pepel tu kat rumah mak aku. Nak soh mak aku alter. Yer la, kan aku beli yang tall version. Haruslah labuh gile. Tapiiiiii, masa mak aku nak alter dress tu, tetiba kawan mak aku datang rumah. Dia ternampak dress aku tu. Dan dan pulak dia berkenan. Merayu-rayu kat mak aku soh jual kat dia. Mak aku cakap kena tanya aku dulu. Mak aku soh dia balik dulu. Pastu dia kata dia nak balik kampung la, ape lah. Berkali-kali msg mak aku tanya pasal dress tu. Last-last aku ckp kat mak aku, jual je la. Tapi makap harga sket. Tak banyak cakap, terus dia dtg rumah mak aku amek dress tu takut aku berubah fikiran tak nak jual. Takpe, aku ada kaler pink. Nasib baik kaler pink lagi comel dr kaler pepel tu. 

Konon-konon beria nak pakai masa raya, last-last aku tak pakai pun. Actually dress tu longgar sket ngan aku. Maklumlah aku kan kurus. Hihihi. Terpaksa soh mak aku alter sket. Nasib baik mak aku tukang jahit. Tu yang baru konfiden nak pakai semalam. Tapi rasa cam over je sebenarnya gi opis beria-ia bergaya kan. Mesti ramai menyampah kat aku kan. Gaya je lebih, kerja malas. Eh aku buat kerja dengan bergaya tau. Korang apa tau. 

Kasut tu pun ade cerita disebaliknya, tapi malas ah nak citer. Kang jadi berpuluh-puluh perenggan pulak. Kadang-kadang kagum dengan diri sendiri. Sebabnya, citer pasal dress je kot dah sampai 6 perenggan.  Belum lagi aku citer mende lain. Nampak sangat aku ni jenis orang yang suka membebel. Huahahaha. Syyhhhh, hat tu hanya laki aku je yang tau.

Monday, September 3, 2012

Zalora.

Tadaaaaaaaaaa!


First item bought from Zalora. 

Takut jugak masa memula nak beli since dengar banyak sangat feedback yang kurang memeberangsangkan sebelum ni. Tapi memandangkan aku banyak sangat dapat voucher Zalora ni, rasa sayang pulak tak guna. So try la beli. Beli yang murah-murah je. Cepat jugak sampai. Aku beli hari Khamis petang, Isnin dah sampai. Itupun sebab Jumaat, Sabtu dan Ahad cuti. Kalau tak mesti Jumaat tu dah sampai. 

Apa yang aku beli?

Hehehe. Tunggu la esok aku pakai.