Friday, November 30, 2012

Fenomena Durian Crepe

Ok, aku antara orang yang terakhir tahu tentang kewujudan durian crepe ni. Sebabnya, walaupun aku ni hantu durian, tapi kalau makanan-makanan lain yang dibuatkan berasaskan durian, aku memang tak pernah teringin nak rasa. Tak kira lah aiskrim durian ke, kek durian ke or apa-apa lah yang ada durian. Yang boleh cuma pengat durian cicah dengan roti je. Tak tau la kenapa, tapi memang tak pernah cuba dan takde perasaan ingin mencuba pun. Lagi la crepe durian ni. Tak pernah tau pun kewujudan makanan yang sedap ni.

Sampailah satu hari, kawan aku Affa Dot Azra datang rumah pastu dia dok cerita-cerita la pasal durian crepe ni. Aku pun cam "haa..durian crepe? menatang ape tu?" Affa pun explain la kat aku "bla..bla..bla..durian crepe..bla..bla..sedap gile..bla..bla..bla...rugi ko tak rasa....bla..bla..bla..sweetchat..  But still aku rasa tak teruja pun. Reaksi aku masa cam "euww...really?

Tapi setelah diyakinkan oleh Affa, aku pun rasa why not cuba kan. Tapi Affa cakap durian crepe ni yang sedap kat Sweetchat. Sweetchat ni paling dekat ade kat The Mines. Kebetulan hari tu aku ada pergi Mines, so affa pun kirim la mintak belikan dia punya. Aku pun rasa nak beli jugak, malangnyaaaaaa aku sampai je Sweetchat The Mines, dia kata sold out! Aku lom sempat masuk lagi pekerja sweetchat tu dah sound awal-awal, durian pancake habis. Hamboi, cepatnya habis. Betul-betul sedap nampaknya tu. So kempunan la aku nak merasa durian crepe hari tu.

Esoknya affa bitau ade kawan dia yang buat durian crepe ni.  So aku pun order la. RM11 ade 5 keping. And that's the first time durian crepe masuk ke dalam mulut aku. Rasa dia, perghhhh memang sedap la. Tak cukup sekeping, aku habiskan 4 keping tu. Muahahaha. Tapi affa cakap durian crepe ni tak sesedap yang kat sweetchat. Dia kata sweetchat punya lagi sedap. Rasa macam isi durian je. Yang aku mkn tu banyak cream je. Lepas tu kat opis aku pun ade org buat, aku pun tempah la. Rasa ok je tp banyak sangat cream nye sampai aku takut nk makan. Dah nak last baru la jumpa isi durian tu. -_- Then adik aku pulak bawak balik yang officemate dia buat. Still banyak cream dari durian. Ni yang buat aku lagi rasa membuak-buak nak rasa yg sweetchat nya. Tapi setiap kali aku pergi yang kat The Mines tu, manjang je habisssss. 4 kali aku pergi tak dapat rasa. Tekanan betul dibuatnya.

Last-last semalam aku google cari no phone sweetchat kat Mines. Nak tanya dulu ade stok ke takde. Kang takde wat penat aku pegi je. Aku call dalam kul 11 lebih camtu. Budak yg jawab phone tu cam kerek je ngan aku. Cakap semua dah ade reserve. Amboi belum kul 12 dah habis. Aku tanya la bila dia restok. Dia cakap petang-petang sket. Aku tanya la boleh tak reservekan kalau ade nanti. Petang sket aku amek. Budak kerek tu soh aku call / datang petang-petang sket. Eh budak ni, ingat dekat ke Putrajaya dengan Mines tu. Memang la dekat tapi takde keje la aku nak pergi sana semata-mata nak dengar durian pancake dah habiss. Sebab tu aku call dulu. Bengong betul. 

Petang tu aku call semula. Budak yang sama jawab. Budak tu pun cam blur-blur je. Siap tanya manager dia boleh ke reserve durian pancake ni tuk customer. Maybe aku org pertama kot yg mintak reservekan. Sekali manager dia kata boleh je. Aku order 3 set. Satu set ade 3 keping je. Rega pun mahal sket RM8.90. Takpelah mahal pun, janji puas hati makan. Lepas maghrib, bergegas pergi Mines amek durian crepe aku tu. Tak sabo-sabo masuk kereta terus ngapppp. Perhhhhhhh, memang heaven la. Boleh dikatakan 80% isi durian. 20% je cream. Macam ni baru la puas hati makan. Tak kisah la mahal sket pun. Laki aku pun suka durian crepe ni. 

Akhirnya dapat jugak merasa. Sekotak dah bg adik aku. 

Itulah kisah saya dengan durian crepe. Amboi citer durian crepe seketul bukan main panjang lagi. Hihihi. Jangan marah aaaaaa.

Friday, November 2, 2012

TTC : Body Basal Temperature

Sumpah selama ni aku tak pernah tau apa itu Body Basal Temperature (BBT). Rupanya BBT ni penting jugak untuk orang yang TTC macam aku ni. Dapat tau pasal mende ni pun dari blog Miss Jay (ttcians yang dah berjaya pregnant). Syok gila baca blog Miss Jay ni tau. Memang memberi inspirasi dan semangat. Btw, Miss Jay ni dah berjaya pregnant setelah TTC selama 3 tahun lebih. Korang boleh baca pengalaman Miss Jay buat rawatan alternatif dan pembedahan batin yang memang agak mistik dan interesting!!  Memang tak terjangkau dek akal fikiran kita, tapi semua tu kuasa Allah kan. Benda-benda ghaib ni memang wujud samada kita percaya atau tidak je. Miss Jay berjaya pregnant lepas buat rawatan alternatif tu dan yang penting dengan izin Allah. Rawatan tu cuma usaha je. Tapi aku salute la kat dia. Tak putus asa dan sentiasa mencuba. Tak macam aku yang kadang-kadang hangat-hangat tahi ayam je. Hihihi.


Ok ok stop pasal Miss Jay, now kita back to the topic. Jadah apa BBT ni sebenarnya?

Info-info ni semua aku copy paste dari forum Ratuhati dan blog Shilafaiz. Aku pun dalam proses memahami kaedah BBT ni. Kalau salah info, maafkan je la eh.

Apa itu BBT?

BBT ni adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenalpasti waktu subur/ovulasi dengan lebih tepat. BBT juga banyak kelebihannya disamping membantu kita untuk memahami sistem reproduktif tubuh badan sendiri. Actually BBT ni bukan untuk TTC je. Untuk korang yang merancang nak jarakkan kehamilan pun boleh jugak guna kaedah BBT ni. Boleh merancang secara semulajadi so tak payah makan ubat dan sebagainya. Sebabnya even kita period regular, tapi waktu ovulasi kadang-kadang tak sama. Tak semestinya ovulasi berlaku pada hari ke 14 atau 15. Ada yang ovulate hari ke 29, 30. Even hari ke 40 pun ade. Kita ingatkan period delay, rupanya belum ovulate pun. So kaedah BBT ni akan mengesan waktu ovulate dengan lebih tepat.

Kenapa BBT penting?

Sebabnya walaupun setiap bulan kita ada period, tak bermakna bulan tu kita ovulate/ada telur. Bermakna kita period tu 'kosong' tanpa telur. Kes macam ni dikaitkan dengan low progesterone. (jap, aku lom gugel lagi apa low progesterone ni apa. nanti dah tau apa aku update). BBT ni very accurate kalau betul buat. So melalui ur chart BBT kita boleh tau lebih awal samada kita pregnant atau nak period. Macam mana tu? Nanti aku terangkan sebab aku pun belum start lagi BBT ni. So tak boleh nak bagi contoh.

So, macam mana nak guna kaedah BBT ni?

1.Mula-mula sekali kena la beli termometer. Seeloknya guna termometer digital dan lagi bagus kalau beli yang khas untuk BBT. Termometer ni lagi tepat sebab ade dua digit lepas titik perpuluhan. Aku beli kat watson je, RM 26 je. Brand microlife. 

Ni ha rupa termometer aku tu.

2. Mulakan amek suhu pada hari pertama period. Hari pertama (CD1) biasanya diambil bila darah dah flow, bukan spotting.

3. Ambil suhu sebaik sahaja bangun tido sebelum buat apa-apa aktiviti macam ke tandas ke, bangun ke. Kiranya celik-celik je mata terus capai termometer tu, letak bawah lidah. Pastikan termometer tu letak tempat berdekatan yang senang nak capai tanpa perlu korg bangun. Nanti lepas termometer tu dah bunyi, tengok suhu tu berapa terus catit. Nak senang download la apa-apa application kat hp yang boleh catit suhu camni. Aku download application Period Tracker. Beli usd 1.99 je kat apple store. Kalau yang free punya limited, tak boleh catit suhu. 

4. Pastikan tidur cukup dan sekurang-kurangnya 3 jam. Disiplinkan diri untuk amek suhu pada waktu yang sama setiap hari. Tapi kalau awal atau lewat setengah jam, still boleh gunapakai lagi.

Dah belajar cara-cara nak amek suhu ni, then kena belajar cara nak paham carta BBT. Memandangkan aku belum start lagi ber BBT, so aku tak dapat la nak tunjuk aku punya sample. Korang pun boleh register and catit suhu korang dekat  FertilityFriend.com. Nanti akan keluar graf-graf macam kat kat bawah ni. Gambar-gambar ni aku amek dari website FertilityFriend tu.


Ni contoh graf orang yang ovulation which did not lead to pregnancy.


Ni pulak graf untuk orang yang berjaya pregnant.


Macam mana nak memahami graf ni, nanti la aku sambung lepas aku dah berjaya buat graf aku sendiri. Memandang kan hari ni sepatutnya aku period, so boleh la start buat BBT. Dah berjaya paham nnt aku share ok.


Thursday, November 1, 2012

Famous Failure

At 11,he was cut from his team after being diagnosed with a growth hormone deficiency,making his size smaller (Lionel Messi)


A single parent living on welfare.Rejected by 12 publishers (JK Rowlings)


Dropped out of high school. Came back to a learning disabled class where he lasted a month. (Steven Spielberg)


His band got booed off stage when opening for the Monkees & were then dropped from the tour (Jimi Hendrix)


He was fired after his 1st performance & was told "You ought to go back to driving a truck" (Elvis Presley)


Initially rejected by Hollywood studio executives because they felt his act was nonsense (Charlie Chaplin)


His father told him he would amount to nothing and would be a disgrace to himself & family (Charles Darwin)


His teacher called him "hopeless as a composer" (Beethoven)


His fiancé died,failed in business,had nervous breakdown & was defeated in 8 elections (Abraham Lincoln)


He didn't read until he was 7.Described him as mentally slow,unsociable & adrift forever in foolish dream  (Albert Einstein)


A high school dropout,whose personal struggles with drugs & poverty culminated in an unsuccessful suicide attempt (Eminem)


He wasn't be able to speak until he was almost 4 yrs old & his teachers said he'd "never amount to much" (Albert Einstein)


She was demoted from her job as a news anchor because she "wasn't fit for television" (Oprah Winfrey)


Rejected by a recording company,who said "We don't like their sound. They have no future in show business" (The Beatles)

At 30 yrs old,he was left devastated after being unceremoniously removed from the company he started. (Steve Jobs)


Keimpulannya, bukan mudah nak berjaya. Orang yang dah berjaya dah famous pun pernah gagal berkali-kali. Yang penting semangat juang yang tinggi dan tak mudah putus asa.