Monday, December 31, 2012

It's A Wrap.

Hello, 2013!





So, today is the last day of 2012.

Sebenarnya entry It's A Wrap ni dah taip panjang-panjang, tapi malas pulak nak publish. Takpelah, aku simpan untuk diri sendiri je. 

2013,

Takde apa aku nak harapkan. Takde apa yang aku impikan untuk 2013. Cuma teruskan hidup dan menikmati 2013 sebaiknya. 

Insyaallah.

Thursday, December 27, 2012

One Day.

Ok hari ni aku nak cerita pasal satu movie yang aku baru download dan tengok bulan lepas. Itupun aku terbaca ada orang post kat FB pasal movie ni. Actually dah lama aku nak buat review pasal filem ni, tapi asik tertangguh je. Today, aku curi-curi masa jugak nak review filem ni sebab aku rasa filem ni sangat-sangat lain dari filem-filem romantik yang pernah aku tengok sebelum ni. And yes, filem ni sangat-sangat sedih. Sedih sampai kau rasa nak nangis tapi tak keluar air mata. Sedih bukan semata sebab kisah cinta mereka, tapi akan buat kan kau terfikir tentang kehidupan, masa dan orang-orang di sekeliling kita.

WARNING : Entry ni mengandungi banyak spoiler. So kepada yang belum menonton movie ni dan berhasrat nak tontotn, tapi tak suka spoiler dinasihatkan tak payah baca entry ni ok. Nanti dah tak suprise. Tapi kalau tak kisah, boleh baca. Tak ada masalah.

Ni aku bagi trailer kasi semangat sket nak tengok movie ni



Movie ni release tahun 2011, tapi aku tak sure la masuk kat Malaysia ke tak sebab aku tak pernah nampak pun. Filem lakonan Jim Sturgess & Anne Hathway ni memang aku suggestkan untuk korang yang pencinta filem genre romantik sedih untuk tengok.

Twenty years, two people.



Cerita mengisahkan tentang Emma & Dexter yang berjumpa masa hari graduation diorang on 15 July 1988. Actually itu bukan perjumpaan pertama diorang, tapi Dex ni tak perasan pun kehadiran Emma sebelum ni and actually Emma ni dah lama admire kat Dexter tapi tak pernah bagitau pun. Dalam filem digambarkan Dexter ni seorang yang palyboy, suka flirting sana sini. Emma ni pulak budak nerd.


Emma & Dexter

Malam lepas graduation tu Dex teman Emma balik rumah. Dex ni pulak mabuk. Sampai-sampai je rumah Emma terus kiss Emma. Diorang memang plan nak buat 'sesuatu' tapi tak jadi. Sebab apa tak jadi kena la tengok sendiri. Last-last diorg decide untuk jadi kawan je. So that night, they sleep together, but nothing happened between them. The next year, Emma pindah London and Dex pergi Paris.

Masa terus berlalu dan hubungan Dex dengan Emma pun berjalan macam biasa. Dex akan sentiasa ada bila Emma perlukan dia and Emma pun macam tu jugak. Tapi Dex still la macam dulu. Playboy dan banyak girlfriend. Tapi Emma takde boyfriend pun. Cuma ada kawan sekerja dia yang cuba nak mengurat Emma.

Emma & Dex bercuti sama-sama. Masa ni sweet sangat. ^_^

Time flies. Dexter dah jadi famous as TV host. Tapi Dexter still rasa hidup dia cam kosong. Dan setiap kali dia tak ok, dia akan call Emma. Masa ni emak Dex sakit, kanser. Masa Dex balik jumpa emak dia, emak dia ada ckp something kat Dexter.

"I know you're going to be a fine man. Decent, loving, accomplished. But i dont think youre there yet. And right now, well, i worry that you're not very nice anymore"

Lepas tu bapak Dex pun ada cakap something kat Dex yang buat dia kecewa. Then dia call Emma. Tapi Emma tak jawab sebab Emma keluar dating dengan Ian. Oh ya, masa ni tahun 1993, so takde henpon lagi. Dex call from public phone. And masa ni pun sedih sangat. Dexter tinggalkan pesanan.

"Oh, you're not there. I remembered you're on a hot date tonight. I'm too late. Ok, can you call me when u get this. I just need to speak to someone.. not someone. You!"

Sedih sangat masa ni. Huwaaaaa. Masa ni Emma keluar date dengan kawan sekerja dia yang asik dok mengurat dia tu, Ian. Masa ni jugak la Emma try to terima Ian jadi boyfriend dia walaupun hati dia tak cintakan Ian.

Emma & Ian.

Tak lama kemudian, emak Dex mati sebab cancer. Dex ada jumpa Emma lepas tu. Diorang dinner sama-sama. Tapi masa tu Dex ada tersalah cakap kat Emma yang buatkan Emma kecewa. Emma lari tinggalkan Dex masa dinner tu tapi dia patah balik and cakap kat Dex "I love you, Dex, so much! I just don't like you anymore. Im sorry." Then Emma terus lari tinggalkan Dex. Masa ni pun sedih sangat-sangat. 

Masa berlalu. Dex dengan Emma pun lama tak jumpa since that. Kerjaya Dex as TV presenter semakin malap. Pengurus Dex cakap kat dia

"Every career has it ups ann downs.This is just a bloody great down. And i sense a bit of disechantment, Dex. The future never is. That's what make is so bloody exciting. Everybody love u. But they love you in that ironic, love-to-hate kind of way. And all we need to do is just find someone that loves you for real."

Then Dex jumpa Sylvia. Emma pulak moving in dengan Ian. Tapi tak lama sebab Ian dapat tau Emma tak cintakan dia lepas dia baca diari Emma. Then, Emma dengan Ian break up. Dex pulak melamar Sylvia. 

15 July 2000,  Emma dengan Dex jumpa balik masa wedding kawan diorang. Masa ni Dex dah bertunang dengan Sylvie and Sylvie pun dah pregnant masa tu.

Dex bagitau Emma dia nak kawen dah dengan Sylvie. 
Then Emma cakap "I missed you, Dex!" "No more disappearing" Wuwuwuw..sedihnyaaaaaa!

Dex kawen dengan Sylvie and try to be a good father untuk anak dia. But Sylvie dengan Dex still kekok walaupun dah kawen. Then Sylvie curang dengan kawan baik Dex sendiri. Then diorang divorced. Masa ni Dex contact Emma balik. Naik train pergi France untuk jumpa Emma.

Emma dah makin cantik.

Emma & Dexter after 15 years! (15 July 2003)

Tapi masa ni Emma dah ade bf. Bukan Ian tu, tapi bf baru yang lagi best. Masa ni Dex baru tersedar yang dia cintakan Emma tapi dah terlambat. Then, Dexter decide nak tarik diri dan balik. Masa ni la Emma dengan boyfriend dia. Tapi Emma sedar yang dia pun cintakan Dex, then dia kejar Dex balik. And finally, thay got married!!. ^_^. Dex pun berubah jadi lelaki yang baik dan setia dengan Emma. Tapiiiiiiiiiii........

Langit tak selalunya cerah. 15 July 2006, Emma mati kena langgar lori masa balik dari swimming. Huwaaaaaa, sedih gilaaaaa. Tapi aku tak nangis sedih pun sebabnya aku TERKEJUT. Boleh tak? Ye la tengah best-best Emma dengan Dexter tu bahagia, tetiba Emma mati. Speechless dibuatnya. Tapi memang sedih gila la. Sebelum tu Emma ada cakap dengan Dexter yang dia nak anak "I want a child with the man i love.". Banyak kali diorg trying to conceive, but no luck for them. Then Emma mati. Memang sedih la kan. 

Dah la tu kesian gila tengok Dex nak teruskan hidup tanpa Emma. Tapi atas nasihat bapak dia, Dex teruskan jugak hidup.

"I think the best think you could do, would be try to live your life as if Emma was still here. Of course you can. What do you think ive been doing for the past 10 years?" - Bapak Dex nasihat Dex macam mana dia teruskan hidup lepas emak Dex mati sebab kanser dulu.

The End.


Wuhuu, setengah hari jugak aku amek masa nak siapkan entry ni. Kalau korang tak teruja jugak nak tengok, tak tau la. Tapi series pada aku movie ni la yang paling sedih dan meninggalkan kesan mendalam kat aku. Movie ni bukan pasal cinta semata-mata. Its about friendship and fights, life, together and apart, hope, laugh and tears. Cerita ni jugak buktikan kalau dah jodoh tu memang tak kemana kan. At last after 15 years, diorang dapat jugak bersama walaupun endingnya agak sadis. 

Banyak memorable quote dalam filem ni ;

"If i cant talk to you, then what is the point of you? Of us?" - Emma

"I'm not lonely. I'm alone" - Emma

"If i could give you just one gift, do you know what it would be.? Confidence. That or a scented candle" - Dexter

"Whatever happen tomorrow, we had today" - Emma

"I love you, Dex. So much. I just don't like you anymore. I'm sorry" - Emma

Jadi sila lah download movie ni dan tengok. But seems like u dont have to download and watch sebab aku aku dah citerkan semuanya tak? Hahaha. 










Wednesday, December 19, 2012

Big Bad Wolf 2012

Aku tak pernah tau pun kewujudan Big Bad Wolf sebelum ni. Adik aku la yang cakap kat aku. Aku ingat tah ape la Big Bad Wolf tu. Ingatkan pertunjukan binatang-binatang. Hihihi. Rupanya jualan buku secara gudang dan besar-besarn. Yang penting harga murah. Owh!

Sebagai pencinta buku, haruslah aku pun teringin nak pergi. Mungkin ada yang tak tau, aku ni memang suka buku. Tak kira lah buku apa. Janji buku. Even it took a years to finish satu buku yang tak sampai 50 muka surat pun, still i love books! Dan aku memang bercita-cita nak ada satu mini library kat rumah aku nanti. Yay!

So sabtu lepas, aku pun pergilah Big Bad Wolf tu dengan adik aku. Gigih kau bangun kul 5 pagi sebab tak nak bersesak-sesak dengan orang. Tau je la aku ni, kalau dah ramai-ramai bergasak tu kang, silap-silap aku balik dengan tangan kosong je. Memandangkan sabtu lepas last day yang open 63 jam tanpa henti, so inilah masa terbaik nak pergi. Lepas tu dia open dari jam 9 pagi hingga 9 malam je. Kot? Er entahlah aku pun kurang pasti. Boleh check la Big Bad Wolf Facebook.

Kitaorang sampai kul 6.30 pagi. Thank god, orang tak berapa ramai. Nak pilih buku pun senang. Sejam pertama tu aku round-round je dulu sebab tak tau nak beli apa. Ikutkan semua buku aku nak beli. Tapi aku lebih suku baca buku biogafi, sejarah atau buku masakan. Memang boleh gila weh tengok buku-buku tu semua. Buku Jamie Oliver melambak-lambak. Nak nangis aku tengok harga buku tu 8 hengget je. Kalau kat MPH mau cecah 100 hengget kot. 

Jom layan gambar-gambar yang sempat aku snap masa pergi Big Bad Wolf haritu :)










Ini hasil yang aku dapat dari Big Bad Wolf. Its only cost me RM219. Harga dari RM3 - RM30 je. Ikutkan hati banyak lagi yang nak beli, tapi takpelah..jangan tamak. Ni pun tah tahun bila baru habis baca. Hehehehe.

Yang pasti Big Bad Wolf ni akan jadi event wajib pergi setiap tahun untuk aku. Harap-harap tahun depan ada lagi.

Monday, December 17, 2012

What Hurts The Most



I can take the rain on the roof of this empty house
That don't bother me

I can take a few tears now and then
And just let them out
I'm not afraid to cry every once in a while
Even though going on with you gone
Still upsets me

There are days every now and again
I pretend i'm ok
But that's not what gets me

What hurts the most
Was being so close
And having so much to say
And watching you walk away

And never knowing what could have been
And not seeing that loving you
It's what i was trying to do

It's hard to deal with this pain of losing you everywhere i go
But i'm doing it
Its hard to force that smile when i see out old friends and i'm alone
Still harder
Getting up, getting dressed, livin' with this regret

But i know if i could do it over
I would trade give away all the words
That i saved in my heart
That i left unspoken


Friday, December 14, 2012

Poket Doraemon.

Saat-saat macam ni, betapa aku mengharapkan Doraemon itu wujud.

Nak pinjam time machine, boleh?

Please, please, please!

Kalau takde time machine, ade tak ubat yang boleh hilangkan ingatan?

Aku serius ni.

Thursday, December 6, 2012

Like La Kalau Sudi ;)





Aku sekarang ni dah start buat bisnes. Ala, bisnes kecik-kecik je. Bisnes online. Benda ni dah lama plan, bertahun dah sebenarnya tapi baru sekarang terlaksana. Ada je yang buat projek aku tertangguh. Masa tak cukup la, modal tak cukup, itu lah, ini lah, dengan mak aku yang busy memanjang. Lagi la sejak jaga anak buah aku tu. Eh, apa kena mengena mak aku pulak dengan bisnes aku ni? Hehehehe. Haruslah ada kena mengena sebab mak aku la tunjang utama bisnes aku ni. Kalau mak aku takde, memang tak jalan la bisnes ni. Aku buat bisnes jual baju-baju perempuan macam baju kurung, kurung moden, jubah moden & peplum yang orang tengah dok gila sekarang ni. So sebagai tailor, kena lah ada mak aku kan? Kira mak aku ni macam aset la pada perniagaan aku ni. Hihihi. Tapi sekarang ni dah ada dua tailor, jadi insyaallah projek ni boleh jalan.

Tapi, aku belum start sepenuhnya. Baru cuba-cuba buat blog dan page kat Facebook. Insyaallah dalam masa terdekat ni aku akan upload. Tapi boleh la kalau nak like dulu page tu. Nanti kalau aku dah upload boleh la korang dpt notification. Pastu boleh la korang beli. Hehehe. 

Insyaallah produk aku takde la mahal mana, semua mampu milik. Aku seboleh-boleh nak bagi harga paling rendah untuk customer-customer aku yang tersayang. Ewah...sayang terus. Nak bodek suruh beli ke hape? Hahaha. Tapi betul tau. Aku memang kasi harga baik punya. Kira berbaloi dengan harga korang bayar tu nanti. Kualiti pun insyaalah yang terbaik aku akan bagi. Tapi tunggu minggu depan ye baru aku upload. Buat masa ni aku bagi teaser dulu ;)



Teaser







Eh nak jugak gambar tuan dia. Hikhikhik. Insyaallah skirt aku pakai tu aku akan buat dan jual, tapi bergantung pada stok kain tengok ada ke takde. Cantik tau skirt tu. Aku yang sendiri pakai pun suka. Lagi best sbb boleh matching dengan macam-macam baju. So kita tunggu minggu depan ye. TQ uols!