Tuesday, May 7, 2013

DIY : Fridge Magnet

Hari ni aku nak share macam mana nak buat fridge magnet yang simple tapi menarik. Maklumlah, sekarang ni macam trend pulak kasi fridge magnet as a door gift. Ye la, bila dapat fridge magnet ni kita jarang-jarang nak buang. At least mesti lekat kan jugak kat peti ais. Kalau gift-gift yang lain tu, kadang-kadang aku tak tau nak buat apa. Nak buang macam tak sampai hati, nak simpan semakkan rumah je. Kalau dapat fridge magnet, pintu peti ais je yang semak. Tapi kalau susun betul-betul jadi menarik jugak.

Amacam, ok tak?


DIY Fridge Magnet ni kira salah satu List To Do Before 30 : #24 Do More Craft Thing. Kira craft thing la ni kan. Actually aku saje-saje buat magnet ni untuk kitaorang punya group masa buat BBQ kat Kemensah aritu. Saje suggest setiap kali event buat gift, so ada kenangan. Lepas event tu, ade member aku tempah pulak untuk reunion sekolah dia. 

Ni contoh fridge magnet yang dah siap. 
Kualiti gambar agak kurang sebab aku try print pakai printer opis. 
Maybe kertas tu tak sesuai dengan printer tu. 
Last-last bawak gi kedai je print. Baru la ok.



Ok, senang je nak buat fridge magnet ni. 

1. Bahan-bahan yang diperlukan ;

Kertas magnet (soft magnet), brown paper bag, gunting, pisau, pembaris besi, wooden clip, kertas sticker & cutter mat.


2. Potong magnet sheet ikut korang punya kesesuaian.

Memandangkan magnet sheet yang aku beli size dia 10cm x 30 cm,
so aku just potong 30cm tu / 5cm. Dapat la 6 keping magnet 
size 5cm x 10 cm. Besar jugak la.


3. Design dan print

Then print kan design yg korang dah buat tu atas kertas sticker.
Kertas sticker ni banyak jual kat kedai-kedai stationery. 
Size design pastikan sama dengan size magnet yang korg dah potong tadi.


4. Gunting & tampal.

Gunting la ikut size tadi, pastu tampal je atas magnet sheet tu tadi.
Trim la tepi-tepi tu sket kalau tak sama rata.
Maklumlah, buat manual ni mesti ade je yang tak sama rata even dah potong ikut size.

5. Packing

Dah siap potong dan tampal, masukkan la dalam plastik camnie.
Tak nak pun takpe. Tapi macam ni nampak lagi kemas la.


Then masukkan magnet yg dah bungkus tu dalam brown paper bag ni.
Ni brown paper bag yang org jual goreng pisang tu. Jenis takde tapak nye.
Beli kat mydin je. 
Nak kasi lawa, print kan la event korang atas paper bag tu
yang macam aku buat tu.


Pastu lipatkan je paper bag tu. 
Nak kasi cantik, klip dengan wooden clip yang comel-comel.
Dah siap!


Cantik kan? Boleh la buat untuk gift event kecik-kecik camni.
Buat gift kenduri kawen pun boleh.


22 comments:

  1. laaa...kita satu sekolah rupanya...
    nory batch 2004...=)

    hye akak senior...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh silapp ek..tempahan rupanta...hihi

      Delete
    2. NAK TANYA...
      u beli kertas magnet tu kat mane ye ade?

      Delete
    3. NAK TANYA...
      u beli kertas magnet tu kat mane ye ade?

      Delete
  2. kertas stiker tu klo nk print kena pki printer laser/ printer bse pon bole? kertas stiker jnis berkilat ek?

    ReplyDelete
  3. mana nak beli kerta magnet tu ek kak, boleh mesej di blog saya x
    dyshasahhir.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. As Salam,

    cute je magnet buatan sendiri tu..nak tanya..kat mana beli kertas magnet tu yer?

    ReplyDelete
  5. kat mana blh beli kertas magnet tuh ye ?
    blh reply x kt blog saye http://eyyaeiyyot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. kak macam mane nak beli kertas magnet tu ye?...boleh bg anak main game. wat kad
    www.nianvitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Hi saya pon minat nak do it myself fridge magnet ni. Kat mana nak beli ye specially kertas nak tampal fridge magnet tu?

    ReplyDelete
  8. ada sape2 dpt jawapan mana nak dptkan kertas magnet tu tak?

    ReplyDelete
  9. Kertas magnet tu beli kat daiso je uols.

    ReplyDelete
  10. Dkt mana nk beli magnet sheet tu ye?

    ReplyDelete
  11. Dkt mana nk beli magnet sheet tu ye?

    ReplyDelete
  12. sori baca guna fon je... tak perasan lak dh bgtau dkt atas...hehehe... nnt nk g beli dkt daiso..

    ReplyDelete
  13. kreatif..nk try gak ar..bpe agaknye kos buat fridge magnet ni?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum awak, kreatifnya! mana beli kertas magnet tu? teringin nak buat sendiri gak ~~~

    ReplyDelete
  15. Mashaallah pandainye...
    Sangat kreatif.
    Tak pernah terfikir boleh DIY sendiri FM ni.
    Saya ni memang x kreatif.
    Banyak nak blajar dari sis ni.
    Keep in touch from me ~
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. sis, kat mana nak beli kertas magnet tu ye?mintak email yuzrina87@gmail.com..tq sis

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..