Tuesday, June 25, 2013

RIP, Doddy.

Baru semalam aku nampak Doddy berlari-lari depan rumah aku.
Baru semalam aku nampak Doddy tangkap burung.
Baru semalam aku nampak Doddy duduk tepi sliding door rumah aku, 
sambil mata merenung tajam kat aku.
Baru semalam aku nampak Doddy bantai si Merong.
Baru semalam Doddy temankan laki aku basuh kain.
Baru semalam Doddy mintak aku temankan dia makan.
Baru semalam Doddy buat muka sedih nak masuk dalam rumah.


Hari ini ..

Doddy kejung tak bergerak. Mulut berbuih-buih. Mata terbeliak. Doddy kaku seribu bahasa. Puas aku kejutkan dia mengharapkan keajaiban akan berlaku. Tapi Doddy tetap keras dan kaku. Doddy, dah takde ....



DODDY


Pernah jatuh dari tingkat 2 apartment, tapi survive.
Jatuh kali kedua pun still survive, tapi patah kaki.

Pernah hilang sebulan, tapi balik semula dalam keadaan sihat walafiat.

Tapi, kali ni Doddy pergi dan takkan balik semula.


Apa yang menyedihkan, Doddy mati depan mata kitaorang. Pagi tadi aku tengah bersiap nak pergi kerja, laki aku dah siap pergi start enjin kereta. Macam biasa la, pagi-pagi laki aku akan bagi Doddy makan sebelum pergi kerja. Sebabnya, Doddy memang tak dikurung dalam rumah. Dia memang bebas duduk dekat luar tu. Tapi Doddy ni bijak. Setiap pagi, sebelum pergi kerja mesti dia ada depan rumah. Kalau kitaorang balik, dari jauh dia akan berlari dapatkan kitaorag. Walaupun Doddy selalu merayau, tapi bila kitaorang ada kat rumah dia akan setia duduk dengan kitaorang.

Tadi masa laki aku ngah panaskan enjin kereta, macam biasalah dia panggil Doddy nak bagi makan. Tapi Doddy tak datang-datang. Then dengar suara dia macam mengiau. Sekali tengok dia ada kat bawah kereta.
Laki aku cakap dia dah berbuih-buih masa tu. Badan dah menggigil-gigil kena tarik macam kena sawan tu. Laki aku terus naik atas bagitau aku. Aku pulak baru lepas mandi so tak sempat nak turun. Laki aku kata dia tak nak tengok sebab tak sanggup. Dia kata, Doddy takkan survive. Biasanya kalau keadaan macam tu, memang dah nak mati dah. Huwaaaaaaaaa! 

Bila aku turun, Doddy dah mati.

Sedih sangat tengok keadaan dia. Mulut berbuih-buih. Aku pegang badan dia. Masih panas. Tapi Doddy langsung tak bergerak. Serius aku sedih gila. Tak tau nak gambarkan perasaan aku macam mana. Bayangkan Doddy yang semalam bukan main aktif lagi berlari sana sini, pagi ni kaku seribu bahasa.

*nangis

Sampai saat ni aku masih tak boleh terima kehilangan Doddy.

Hampir 4 tahun Doddy bersama kitaorang. Macam-macam kenangan kitaorang dengan dia. Walaupun kadang-kadang Doddy ni menyakitkan hati, tapi aku sayang sangat kat dia. 

Doddy ni bijak, kitaorang pernah marah dia masuk rumah sebab dia selalu kencing dalam rumah. So, lepas kena marah tu dia takkan masuk rumah kalau kitaong tak bagi masuk. Di akan duduk je depan pintu rumah. Walaupun pintu rumah terbukak.


Seee, baik kan Doddy. Tak masuk pun dalam rumah. Padahal pintu rumah terbukak je.

Doddy ni walaupun nampak ganas sebab kehitaman badan dia tu, tapi dia sebenarnya manja. Kalau bagi makan kat dia, kita kena tunggu sebelah dia sambil usap-usap kepala dia. Kalau tak dia tak nak makan. Kalau kita letak je makanan dalam mangkuk tu, lepas tu blah, dia pun akan ikut blah dengan kita. Tapi kalau aku duduk tepi dia teman dia makan, mesti dia makan banyak gila.

Doddy jenis tak banyak songeh. Apa yang kitaorang kasi makan, dia makan je tak banyak bunyi. Kalau Bella, mengada sikit. Asik nak mintak wet food je, tak pun ayam. Tapi Doddy, relax je makan dry food tu. Pagi petang siang malam makan yang sama pun dia ok je. Janji kena teman dia makan.

Doddy ni garang. Kucing-kucing liar kat rumah tu tak berani dekat dengan rumah kitaorang sebab Doddy jaga kawasan. Kira macam abang kawasan jugak la. Tapi dia garang dengan kucing jantan je. Dengan kucing betina, bukan main baik lagi dia. Ingat tak dia pernah bawak kucing betina balik rumah masa aku takde kat rumah. 

Tapi dalam garang-garang Doddy tu, dia sebenarnya penakut. Doddy eksen dengan kitaorang je. Kalau ade orang lain datang rumah, mesti dia lari. Dia boleh kena pegang dengan tuan dia je. Dengan orang lain, memang susah nak pegang dia.

Doddy ni kalau dia tengok aku duduk sorang-sorang, mesti dia temankan aku. Pernah sekali tu, aku balik awal. Sekali kunci rumah takde. Terpaksa tunggu laki aku balik nak bukak pintu. Doddy nampak aku duduk sorang-sorang depan rumah, terus dia duduk kat kerusi sebelah, temankan aku. Sampai tertido-tido.

Doddy yang baik temankan mommy dia kat luar.

Sampai tertido-tido dia.


Satu lagi Doddy jenis tak suka rebut-rebut makanan. Kalau dia tengah makan, then Merong ke Bella ke menimpit kat dia, mesti dia beralah. Kasi kucing lain makan dulu. Lepas diorang dah habis, baru dia makan. Doddy pun tak pernah kedekut makanan dia.

Banyak la kenangan aku dengan Doddy dia. Bayangkanlah bela dari kecik, sampai dah berapa keturunan anak dia. Tiba-tiba dia pergi macam tu je. Pergi dalam keadaan tragis pulak tu. Kalau dia sakit tua ke apa, aku beli terima lagi. Ni mati macam tu. Dah la semalam baru je tengok dia sihat. Sumpah, aku tak boleh terima. Macam mana nak balik rumah nnt tengok Doddy takde?

Selalu aku balik rumah je, mesti dia pun berlari-lari balik kejar aku. Tak pun kadang-kadang dia dah tunggu depan pintu. Setiap pagi, time nak pergi kerja, mesti Doddy tunggu depan rumah jugak. Kadang-kadang aku tak sampai hati nak tinggalkan dia. Pagi-pagi bila aku dah dalam kereta, mesti Doddy duduk luar pandang je aku. Aku pun turunkan lah tingkap kereta nak babai dia. Walaupun biasanya Doddy pandang aku macam takde perasaan, tapi aku tau Doddy tau aku babai dia. Dia wat bodoh je, tapi pandang aku dengan penuh perasaan.

Selalunya kalau kitaorang keluar, Doddy mesti merayau-rayau kat luar. Bila kitaorang balik nanti nampak la dia jalan terkedek-kedek melintas jalan. Ada masa dia suka jalan atas bumbung rumah. Lepas tu lepak atas bumbung tu. Usha burung agaknya. Dua hari lepas aku nampak Doddy tangkap burung. Kalau Merong atau Bella tangkap burung, diorang biasanya tak makan. Tapi Doddy, dia boleh makan la burung tu. Memang dasar cannibal la Doddy ni. :'(

Tapi now 
Doddy dah takde nak tunggu aku pergi kerja
Doddy dah takde nak berlari-lari kat aku time aku balik.
Doddy dah takde nak teman aku kalau aku takde kunci nak masuk rumah.
Doddy dah takde nak teman aku tengok TV.
Doddy dah takde nak tengok dia bantai Merong.

Aku dah takde siapa yang boleh dibahan time boring-boring. Selalu nya Doddy la yang jadi mangsa bahan aku. Aku selalu kutuk dia hitam. Kutuk dia gemok. Tapi dia relax je jeling kat aku macam takde peduli.

Yang buat aku terkilan, semalam seingat aku, aku langsung takde pegang-pegang Doddy. Pagi semalam je aku sempat bagi dia makan. Balik kerja sampai malam tu aku tak pegang pun dia. Ingat lagi semalam, masa aku tengah tengok TV dalam rumah, Doddy tenung je aku dari sebalik sliding door. Tak sangka pulak itu kali terakhir aku bertentang mata dengan dia. :'(

Doddy yang selalu jadi mangsa dikala aku keboringan.

Doddy yang kena kurung sebab nakal sangat.

Doddy kalau duduk melepek kat lantai camni, dah macam kain buruk.

Doddy yang suka duduk kat celah-celah tingkap macam ni.


Doddy yang manja tapi ego tak nak mengaku.





Doddy yang ada macam-macam perangai dan selalu buat aku happy. 


And now, there is no Doddy. 













Rest In Peace, Doddy.
We always love u.

:'(




p/s: aku pun tak tau punca kematian Doddy. tapi yang pasti Doddy berbuih-buih mulut. aku syak dia keracunan makanan. lagipun makanan dan air Doddy aku letakkan kat luar, maybe dengan keadaan cuaca yang berjerebu ni, air dan makana dia tu jd tercemar. tapi kucing liar yang dok tumpang makan tu ok pulak sihat. entahlah..mungkin jugak sebab doddy ni suka minum air-air longkang atau air-air bertakung kat luar tu. atau ada la benda lain dia makan. wallahualam. 

takpelah, dah sampai masa dia. lagipun kucing mati terus masuk syurga. moga dia berbahagia di sana.

14 comments:

  1. Nanges I bace... Sedihnyeeeeee!!! RIP doddy!

    ReplyDelete
  2. RIP Doddy, keracunan kot.. biasa nya sesuatu,sesorang yg kita sayang mesti pergi dulu.

    ReplyDelete
  3. takziah beb.. sedih aku.. :(

    ReplyDelete
  4. Sedihnye citer kamo nie...menyesal juger tak main2 ngan dia smlm....=(

    ReplyDelete
  5. Sedihnye citer kamo nie...menyesal juger tak main2 ngan dia smlm....=(

    ReplyDelete
  6. Sedih..aku pernah gak mengalami perasaan mcm ni.. 😢

    ReplyDelete
  7. kucin i dgn anak2nyer 3 ekor pun dah hilang...dah seminggu dah...
    teman buat bmaen tu...
    blk keje, sume dh x der...
    x tau pegi mana...
    i target jiran buangkan sbb jiran x suke kucin2 i...:(:(
    anak i hari2 nangis kenangkan kucin2 i tu....
    i pun nangis jgk....:(:(


    ReplyDelete
  8. comel la kucing tu, bagus cujen suka bela kucing, akk pun suka tapi akk tak suka bau taik kucing, sedihnya tiba2 je doddy mati, sabar ek, doakan akk gi turkey nanti akk belikan cujen kucing anggora, kwn akk beli comey giler dia bwk blk dari turkey..

    ReplyDelete
  9. Ciannye Doddy...mesti keracunan...

    ReplyDelete
  10. RIP Doddy...i ada jugak kucing hitam...pun sama perangai cam doddy..peneman yang setia..

    ReplyDelete
  11. sama macam kisah ana dan jingga,kehilangan yang amat dirasai hingga ke hari ini..kasih sayang yang akan berkekalan hingga akhir hayat ana,kini adik jingga sama macam doddy jadi peneman walaupun bukan pengganti jingga..was here dear..

    ReplyDelete
  12. sedihnya... faham sangat perasaan bila kehilangan kucing kesayangan

    ReplyDelete
  13. ahhh...sedihnya..my cat pun macam ni manja tapi ego. but then dia hilang and langsung tak balik rumah.

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..