Thursday, June 6, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Part 1

Entri trip to HCMC ni memang simple tak macam entry trip-trip aku sebelum ni. Sebabnya, Satu : memang aku tak pergi kemana-kemana selain berulang alik ke pasar Benh Thanh tu untuk shopping. Dua : gambar pun tak banyak snap. Tau je la laki aku tu, kalau nak soh amek gambar, boleh bergaduh tau. Tah pape tah. Tak sporting langsung. Tiga : aku memang takde mood pun sebenarnya nak pergi HCMC ni. Tak tau la pasal apa. Tapi, hati aku berat je malas nak pergi. Ikutkan hati nak burn je tiket tu. Tapi laki aku la bising. Tahun lepas dan burn tiket Langkawi. Takkan tahun ni nak burn lagi. Rugi je tau. So nak tak nak, berangkat la kami laki bini ke Vietnam tu.

Boleh tak aku takut nak naik kapal terbang. Padahal sebelum ni tak pernah lak rasa apa-apa. Happy je. Kali ni boleh pulak aku terbayang kapal terbang tu kena rampas dengan pengganas. Takpun kipas kapal terbang tak berfungsi. Dalam kepala otak aku dah cuak dah, macam mana la nak selamatkan diri. - _____ -

Tapi alhamdulilah, semuanya selamat. Aku je yang banyak fikir. Hihihi.


Day 1 - HCMC

Flight kitaorang depart kul 1 lebih. Kali ni aku dah belajar dari pengalaman lepas. Jangan amek flight pagi-pagi buta macam aku buat sebelum-sebelum ni. Sebab menyusahkan orang nanti nak ke hantar ke airport. So amek tengahari skit, boleh naik erl je. Beli tiket ERL ke LCCT, RM11 hengget je untuk dua orang. Naik ERL sampai salak tinggi, then dari salak ade bas shuttle to LCCT. Pantas dan mudah.


Tunggu erl datang. Pergi satu beg je. Balik? Hmmmm

Kitaorang sampai airport awal gila. Biasalah aku ni, kalau nak naik flight mesti nak gerak airport awal. Paranoid sket, takut-takut kena tinggal flight. Urusan kat airport semua berjalan lancar. Flight pun depart on time.



 Bandar HCM yang padat. 


KL-HCM amek masa 2 jam. HCM waktu dia lewat sejam dari KL. So sampai sana waktu tempatan dalam kul 3 lebih. Urusan kat airport HCM pun berjalan lancar takde masalah. Keluar je dr airport, terus cari cab. Hasil dari homework aku pasal HCM ni, diorg semua cakap cab yang boleh dipercayai cuma Vinasun sahaja. Tapi, aku tak nampak pun cab Vinasun tu. last-last amek je cab apa tah. Masalah org vietnam ni, diorang tak boleh sangat cakap english. So siap-siap la print alamat hotel and bagi kat driver teksi tu. Kalau tak kang, macam itik ngan ayam le korang kat sana. Dari airport ke hotel, aku kena charge dalam 170000 dong. Laki aku bagi 200000 dong, dia tak pulangkan pun duit baki. Sabo je la. Kat vietnam ni, korang kalau nak bayar apa-apa pastikan bagi duit cukup-cukup. Diorang ni memang pesen tak reti pulang duit baki. Lagi-lagi kalau bayar pakai duit dong. Konon macam tip la. Banyak la dia punya tip. Kalau sikt takpe la jugak. Ni kadang-kadang banyak jugak baki tapi diorang wat bodoh je.


Ni la rupa cab Vinasun tu. 


Untuk hari pertama ni, aku menginap kat Hotel Asian Ruby 3. Trip to HCM ni aku saja je book dua hotel. Nak rasa lain-lain hotel. Tapi Hotel Ruby 3 ni jauh la sikit dari Ben Thanh Market tu, tapi hotel dia cantik, bersih, kemas dan besar. 

Hotel Asian Ruby 3, Vietnam


Lobi hotel.





Suasana dalam bilik hotel.
Aku suka sebab sama macam dalam gambar yang aku tgk kat Agoda.



Bilik air pun best. Besar, bersih & siap ada bath tub.

Booking dekat Agoda je. Tak silap aku yang ni RM90 semalam. Aku dok semalam je kat sini. Esoknya tukar duduk Hotel Asian Ruby 4 pulak. Sama management sebenarnya. Tapi Asian Ruby 4 ni dekat sikit dengan pasar Ben Thanh tu. But still kena jalan kaki. Kalau korang nak hotel yang betul-betul dekat nak mampus dengan pasar Ben Thanh tu, duduk la di Hotel Saigon Pink. Tapi aku baca banyak review kata hotel problem. Banyak kes yang dah booking, siap ade confirmation bagai tapi bila sampai sana bilik takde. Tapi duduk situ memang heaven la, senang ko nak berulang alik pergi pasar tu. Kawasan situ pun memang meriah. 


Hotel Asian Ruby 4, Vietnam

Ni pulak Hotel Asian Ruby 4. Walaupun sama je management, tapi hotel ni kecik sikit. Muat-muat je untuk 2 orang. Tapi yang bestnya aku check in awal tak kena charge pun. Cuma check out lewat je kena charge 20usd. Lagi satu masa book hotel ni pastikan ocuupant tu korang isi bape org. Macam aku hari tu masa book memang dah automatik sorg je, so bila sampai kena charge 20usd lagi untuk sorg lagi. Sabo je la. 


Bilik kecik dan buruk sket.

Bilik air pun kecik dan takde bath tub

Cuma kelebihan hotel ni dekat dengan pasar Ben Thanh. Harga RM70 semalam. Including breakfast. Tapi, makanan kat sini tak halal ye. So rugi la breakfast tu. 

Ok sampai sini part one. Tak larat pulak nak habiskan. Tengok pc lama-lama jadi pening dibuatnya. So next part pasal shopping je la sebab aku ke sana nak shopping je. Hihihi.

*konon entry simple. tapi sampai ber part2 ni ape cer? :D

1 comment:

  1. Asian ruby hotel 3 ..jln kaki pegi pasar ben tanh ke?? Akak dh terbooking hotel tu ..penat tak jln kaki hihihi

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..