Wednesday, June 19, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Part 2

TRIP TO HO CHI MINH - PART 1

Ok, sementara boss takde ni marilah kita sambung entry HCMC yang simple kononnya ni. Hihihi. 

Part 2 ni cerita pasal shopping je. Maklumlah, pergi HCM ni yang bestnya pun shopping je la. For me aku rasa shopping kain di Vietnam lagi best dari Bandung. Mungkin pada aku kain kat Vietnam ni lebih menepati citrasa aku. Vietnam ni banyak kain cotton. Nak beli kain cotton memang heaven la i tell u! Yang penting harga jauuhhhhh lagi murah dari beli kat sini. Tapi kalau nak pergi HCM tunggu tiket murah la baru berbaloi. Kalau kau pergi tiket mahal serupa je kau beli kain kat sini.


Kat HCM ni, tempat shopping paling popular namanya 
Benh Thanh Market. 

Ha tu la dia rupa bangunan Benh Thanh Market tu. Bangunan color cream tu.

Gambar ni aku amek dari jalan Nguyen An Ninh. Kat jalan ni memang meriah dan dekat bebeno nak pergi ke Ben Thanh tu. Kiri kanan jalan ni banyak hotel. Salah satunya Hotel Saigon Pink 2 yang aku cakap tu. So siapa-siapa memang berhajat nak shopping je, boleh sangat la duduk kat area sini. Kedai makanan halal pun banyak kat sini. Orang melayu pun bersepah jugak kat sini. Pendek kata, rasa macam duduk kat Jalan Tunku Abdul Rahman je rasanya. Hihihi.

Kat sini kalau nak melintas kena pandai-pandai. 
Kalau nak tunggu takde kenderaan baru nak melintas, 
alamatnya sampai tahun depan la kau tak melintas.





Kiri kanan jalan ni memang meriah. Macam-macam ada jual. Telekung, tudung paridah, baju dah siap semua ada. Telekung boleh dapat harga RM30 je. Tudung Paridah RM20. Tudung halfmoon RM17. Baju kurung siap jahit dengan penuh manik-manik cuma RM45 je. Memang nangis woo tengok harga. Kat KL ni org jual berlipat ganda. Tapi, kalau aku meniaga pun aku up harga. Nak murah, pergi sendiri la. 

Oh buah-buahan pun banyak jugak dijual kat area sini. Try la rasa buah-buahan Vietnam macam mana. Orang kata buah mangga diorang sedap. Tapi aku rasa sama je. 

Ok jom masuk pasar Ben Thanh tu. Tapi aku tak banyak sangat gambar dalam tu. Sempat snap gambar kain je. Hihihi. Kata misi utama nak cari kain je.

Suasana dalam Ben Thanh Market tu.

Kat dalam ni memang sesak dan panas. Jalan pulak macam lorong-lorong kecik tu je. First day sampai sini aku ngan laki aku sesat jugak la. Sebabnya Ben Thant Market ni pintu keluar masuk dia ade 4 tak silap aku. Depan, belakang, kiri dan kanan. Dah la tu nampak serupa je pintu nya. Tapi dah masuk hari kedua kitaorang dah expert dah. Kata asik ulang alik je dari hotel ke sini.

Kat dalam ni macam-macam ada jual. Buikan kain je. Tapi kain memang heaven la. Barang-barang lain macam handbag, kasut, baju siap, t shirt, seluar, bagpack macam Deuter & Karrimor pun ade.  Tapi aku terus menuju ke tempat kain je.



Hohoho syurga kain!

Sepanjang 4 hari tu aku memang ulang alik ke kedai ni je. Banyak lagi kedai lain, tapi kedai ni paling banyak menarik perhatian aku. Harga memang murah la. Cotton satin bidang 60 boleh dapat harga RM30 je untuk 3.5 meter. English cotton RM27.  Japanese cotton mahal sikit la RM35. Cotton viscose RM23 je. Memang boleh juling biji mata kejap. Tapi kalau pandai tawar atau beli lagi banyak boleh dapat lagi murah kot.  

Auntie kat belakang tu tengah potong kain aku. 
Dah siap jadi baju dah pun kain tu. :D

Jeng jeng jeng. Sebahagian dari hasil borongan.

Selian dari cotton, macam-macam jenis kain lagi ade. Satin, sutera, lace pun ade. Aku menyesal gile tak beli prada lace kat Vietnam ni. Masa org tu tunjuk prada lace tu aku memang dah berkenan. USD 15 semeter. Tapi aku bongok tak tau harga prada lace tu berapa, so rasa macam mahal. Rupanya kat Jakel lagi mahal. RM500 ++ untuk dua meter.  Serius menyesal tak hengat!!! Dah la lawa gileeeeee kot prada lace tu.

Sape yang tak tau prada lace tu camne. Ni ha rupanya.


Ok nangis bertalu-talu sekarang sebab tak beli. Orang tu siap dah matching kan prada lace color hitam dengan satin color kuning. Peh, memang marbeles lah!! Tapi kebongokan aku mmg terserlah sebab tak beli. So sekarang pakai je la kain cotton tu buat baju. :'(

Takpelah, menyesal kemudian pun tiada guna. Redho je la. Takde rezeki nak melaram glamor-glamor tahun ni. Sedeyyyyyy!


Ok sambung balik. Tempat shopping lain selain Ben Thanh Market adalah
Binh Thay.

Bin Thay Market ni lebih kurang je macam Benh Thanh Market. Tapi barang-barang kat sini lebih murah kalau nak compare to Benh Thanh. Binh Thay ni lebih kurang macam tempat borong la. Memang sesak gila. Bukan sesak dengan orang. Tapi sesak dengan barang. Dah nama pun tempat borong. Tapi boleh je beli runcit-runcit. Binh Thay Market ni jauh sikit dari Banh Thanh. Kena naik teksi atau bas. Aku pergi naik bas je sebab nak jimat. 

Dari bas station dekat dengan Pasar Benh Thanh tu, nai,k bas No. 1. Tambang bas cuma 5000 dong je. Lepas tu nanti turun kat station terakhir. Nak tau mana station terakhir tu nanti korang tengok la kat situ ade banyak-banyak bas, ha turun kat situ. Perjalanan aku rasa ade la dalam 15 minit kot.

Ok, ni la dia rupa stesen terakhir bas tu akan berenti. Sampai sini jangan tak turun pulak.

Dari sini korang jalan kaki sket ke depan tu, then belok kiri barulah nampak bangunan Binh Thay tu. Nak tau camne rupa bangunan Binh Thay tu, lebih kurang je dengan Benh Thanh Market. Kat area sini memang sangat sibuk dan kotor dengan habuk semua. Kalau ade mask pakai la mask dan beg korang sila jaga sebaiknya. Banyak peragut jugak kat sini.

Ha belakang tu la Binh Thay Market

Nah, gambaran yang lebih jelas.

Gambar kat dalam memang aku takde amek la. Dengan sesak, panas, sempit dan macam-macam lagi la. Jangan berangan la tempat ni ade aircond bagai. Lebih kurang macam gudang je. Tapi harga mmg murah sikit la. Kalau kat Benh Thanh harga cotton dapat 25 hengget, kat sini dapat dalam 20 hengget je. Banyak jugak beza tu kan. Tapi kalau kau beli banyak berbaloi la. Kalau setakat nak beli sikit, beli je la kat Benh Thanh tu.  Aku pergi sini sekali je, lepas tu malas dah nak pergi. Ulang alik Benh Thanh je.


Kalau nak beli beg-beg pulak macam bag Deuter, boleh pergi ek Taka Plaza. Kalau jalan kaki dari Benh Thanh Market tu, adalah dalam 10 minit. Dekat je, tak payah mengada nak naik teksi. Kat sini banyak jual barang-barang macam beg, baju-baju inspired & t shirt. Ade satu kedai sebelah Taka Plaza tu jual beg-beg Deuter. Katanya original. Aku pun tak tau sangat nak beza kan ori ke tak beg-beg camtu. Laki aku kata original. Harga dalam 100-300. Tengok jenis beg. Aku pun tak tau mahal ke tak. Biasa rega beg Deuter ori berapa ar?



Suasana dalam Taka Plaza tu.


Ni pulak kedai jual beg sebelah Taka Plaza yang aku cakap tu.

Kat 3 tempat ni je la yang aku ulang-alik membeli-belah sepanjang 4 hari kat Vietnam tu. Aku tak pergi pun tempat-tempt macam Mekong River dengan Chu Chi Tunnel tu. Entah la, aku macam takde mood nak pergi. Dah la mahal, pastu cuaca panas kat sana buatkan aku nak dok dalam bilik je. Sudahnya memang dok dalam bilik je pun. Next entry aku citer pasal night market pulak. Malas nak penuhkan entri ni.

Ok daaaa.

5 comments:

  1. ENTRI YG SANGAT BERGUNA...TAK SBAR NAK KE HCM NEXT WEEK :)

    ReplyDelete

  2. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete
  3. Syok jln2 smbil shopping2 kat sana^^
    Just nak share..Boleh hubungi Abdolloh, seorang tourist guide muslim berbangsa Melayu Champa dan fasih berbahasa Melayu utk sebarang pertanyaan mengenai pakej secara ground atau sbrg lawatan di Ho Chi Minh (Mekong, Chu Chi Tunnels, tmpt2 shopping, kilang kain, tmpt2 menarik di hcm dll). Dijamin berpuas hati..

    No Hp / Whatsapp: +841269930648
    Fb: Loh Aeda
    Email: abdollohvet@gmail.com
    Blog: lohabdolloh.blogspot.com

    ReplyDelete

  4. How I Got My Loan From A Genuine And Reliable Loan Company

    My name is Mrs SMITH STEPHANIE. I live in Malaysia and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $100,000,00 and was scammed by those fraudulent lenders and a friend introduce me to MR IBRAHIM MUSA,and he lend me the loan without any stress,you can contact him at (powerfinance7@gmail.com)

    LOAN APPLICATION FORM
    **********************
    Your full name:
    Country/State:
    Loan Amount:
    Duration
    Phone:
    Monthly income:
    Occupation:

    IBRAHIM MUSA
    Contact Him At :powerfinance7@gmail.com
    WhatsApp Number +919717357946

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..