Friday, October 4, 2013

Bajet Trip - Krabi [Entry Khas - Banana Pancake]

Ramai orang cakap kalau pergi Krabi atau Phuket, wajib try diorang punya pancake. Pancake ni jangan ko bayangkan macam pancake kat mcdonald atau ala-ala mat saleh punya tu. Sebenarnya pancake ni lebih kurang macam roti pisang atau murtabak pisang la kat Malaysia ni. Dia akan uli tepung tu macam roti canai tapi dia buat nipis-nipis. Then letak la pisang pisang kat belah dalam. Pastu topping la dengan coklat ke, nutella ke. Banyak la topping nya. Macam-macam. Pilih je mana nak. Tapi bagi aku yang paling sedap ialah Banana pancake + nutella. Sumpah sedap nak mampus.

Banana pancake + nutella

Ok aku nak cerita sikit gerai pancake yang sedap kat Krabi ni. Memang nasib aku baik agaknya, first time makan pancake aku terus dapat beli yang sedap punya. Ceh, mana ko tau gerai tu sedap sedangkan ko tak pernah pun rasa pancake sebelum ni? Gerai lain tak sedap ke? Ok sebenarnya aku tak tau pun gerai tu jual sedap ke tak? Kat situ ade 3-4 gerai yang jual pancake. Tapi gerai yang satu ni aku tengok ramai orang dan meriah sikit la. Even masa first time beli tu ade sorang minah saleh tegur aku. Aku translatekan je la eh. Hihihi. Dia tanya aku pernah makan pancake ke. Aku cakap la ni first time. Then dia cakap, she's the best. Merujuk kepada makcik yang buat pancake ni la. So bila mat saleh tu cakap macam tu, aku pun makin konfiden la pancake makcik ni sedap.

Ni la makcik pancake yang sedap tu. Makcik ni pandai cakap melayu sikit-sikit.

Then bila aku makan, memang sedap weh banana pancake ni. Memula aku order banana pancake + coklat. Then kawan aku order banana pancake + nutella. Personally memang banana pancake + nutella ni lagi sedap la. Yang coklat tu biasa je. Kitaorang order 3 banana pancake ni. 

Ok location banana pancake ni jauh sikit la dari hotel kitaorang. Memang kena naik motor. Dari Aonang Goodwill tu korang jalan terus menuju ke pantai. Then sampai kat ujung jalan kat pantai tu belok kanan. Dah belok kanan tu korang terus je. Terus lagi nanti jumpa sign Krabi Resort belah kiri. Then terus je lagi. Sampai la korang jumpa ade gerai-gerai jual makanan belah kiri. Depan gerai tu tempat hotel-hotel 4 & 5 star.

Ni dia sign Krabi Resort tu. Dari sini korang terus je.
Pastikan sign Krabi Resort ni belah kiri korang ye. 

Pemandangan waktu malam. Kat sini ade macam-macam gerai. First day tu kitaorg dinner sini je



Pemandangan waktu siang pulak.

Ha tu dia, tolong ingat gerai ni ye.


Senarai harga.




Ok kat sini aku try 4 jenis banana pancake. Banana pancake + nutella, banana pancake + coklat, banan pancake + cheese & banana pancake + peanut butter. So far terpaling sedap ialah banana pancake + nutella & banana pancake + cheese. Yang cheese tu dia tambah susu pekat sikit kat atas pancake tu. Memang sedap gile. Actually banyak perasa pancake ni. Aku tgk orang thailand banyak order pancake crisp. Tapi aku tak tergerak pulak nak cuba. Maybe korang boleh la nak try tengok sedap ke tak.  Sorang satu pancake ni memang tak cukup weh. Dah la pisang nya sedap. Manis dan berlemak. Makin bertambah-tambah sedap la bananan pancake tu.




Tambah pulak dapat air kelapa. Memang nikmat ok.

Kitaorang dua hari berturut-turut dok makan pancake ni. Hari ketiga pun kitaorang datang lagi, tapi malangnya makcik pancake tutup pulak. Huwaaaaaa. Maybe sebab hari tu hari jumaat kot. Sedih tau. Ikutkan hari-hari nak makan pancake. Ye la, kat Malaysia takde camni. Last day tu pun sebelum balik, aku sempat singgah cari makcik pancake tu. Tapi takde jugak. Tak tau la dia belum bukak atau tak meniaga hari tu. Sebab last day tu aku dtg awal dalam kul 10 pagi. Yang hari jumaat tu memang dia takde. So kecewa la jugak last day tu xdapat menikmati pancake for the last time before balik KL. Last-last aku beli je kat gerai sebelah. Ade jugak jual pancake. Tapi tak sesedap makcik tu. Aku makan tak habis pun pancake beli dari gerai lain tu. Jadi betul lah mat saleh tu cakap kat  aku she's the best. So korang kalau gi Krabi boleh la try cari makcik ni ok. Kat menu tu ade no phone. Maybe korg boleh call dulu sebelum datang sbb takut dia tak meniaga. Kang hampa je perasaan korang.

Cukup la sampai sini dulu entry pancake ni. Buat aku terliur je. Btw, ni pendapat peribadi aku je kata pancake ni sedap. Kalau korang rasa tak sedap, maafkan daku ok. Hehehe. Maklumlah, lain tekak lain rasanya kan. Kot-kot korang ade tempat pancake lagi sedap pun boleh jugak share ok.

2 comments:

  1. Hi good entry n good tips. Bukat takat rasa nak masukkan kan pancake dlm list, tp nak masukkan Krabi dalam a-must-visit-place. Sebelum ni x de rasa nak kesana pun. Hmm nice sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azura, Krabi memang kena masuk dalam dalam list a must visit place. serius, krabi sangat enjoy dan cantik.

      Delete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..