Wednesday, October 9, 2013

Dah Tiga.

9.10.2013 - Anniversary kitaorang yang ke tiga. Alhamdulilah.

Eleh, baru tiga tahun. Kecoh je. Hihihi. Tak kisah la berapa tahun pun, benda-benda sentimental camni kena direkodkan. Mana tau esok-esok dah tua aku dapat penyakit alzheimer ke, at least bila baca balik boleh la kembalikan ingatan zaman-zaman romantis dulu. Gituuuu. 

Takde apa pun aku nak gebang kat sini. Setakat 3 tahun apalah sangat. Ade orang lain celeberate anniversary yang 30 tahun pun relax je. Hehe. harap-harap kitaoang pun nanti berjaya la bertahan sampai anniversary yang ke 30 dan seterusnya. Insyaallah.

Gambo bebaru kawen. ^_^

Perasan tak aku jarang-jarang cerita pasal laki aku dalam blog ni? Eh ke ade aku cerita, tapi tak perasan. Hahaha. Tapi aku rasa cam jarang kot aku cerita pasal dia. Masa memula kawen je dulu ade sikit-sikit. Maklumlah memula kawen, jakun sket. Semua nak cerita. Laki aku letak spender bersepah-sepah pun nak update dalam blog. Hahahaha. Tah pape la. Dah lama-lama macam takde apa nak dicerita sangat sebab macam hari-hari buat rutin yang sama. Takkan aku nak cerita hari-hari benda yang sama. Bukan korang yang baca je muntah darah. Dengan aku sekali kang yang muntah baca blog sendiri.

Tapi, sempena anniversary yang ketiga ni, aku nak cerita sikit la pasal kehidupan kitaoang laki bini. Dah tiga tahun ada la benda sikit nak ceita. Tapi tak semua la boleh diceritakan. Aku pun tak suka sangat expose hal rumahtangga. Kalau bahagia, sendiri simpan sudah. Kalau derita apatah lagi. Gituuuu. Eh kang ada yang speku aku menderita pulak. Hahaha. Alhamdulilah, masih bahagia. Tapi bukan la sepanjang saat bahagia. Ada masanya kitaorang bregaduh jugak. Knowing me, aku memang jenis keras hati, keras kepala, tak nak mengalah punya orang. Laki aku pulak jenis happy go lucky. Kiranya aku dengan laki ni memang berbeza watak la.

Laki aku masa kurus. (May 2010) Sekarang?? Hmmmm. 

Tapi kan laki ni kadang-kadang beangin jugak. Cuma dia cepat sejuk & tak cepat melenting. Cuba kalau aku? Aku pulak jenis berangin sepanjang masa. Pesen tak boleh dibawak gurau punya orang. Cepat sentap. Contohnya, aku kadang-kadang suka pedajal laki aku. Time dia tengok tv, aku tutup mata dia. Dia naik tangga nak ke atas, aku tarik seluar dia. Bosan-bosan aku suka tumbuk perut dia yang boroi tu. Dia tengah mandi, aku tutup lampu. Nampak tak, aku suka buat benda bodoh. Hahahaha. Tapi kan, dia selalu relax je. Jarang la dia nak marah-marah. Cuba kalau dia buat kat aku macam tu. Mau mulut aku pot pet pot pet tak berenti membebel sampai lusa. Kena marah dah tentu punya. Pastu aku punya bebelan tu macam tak boleh berenti dia punya laju. See, teruk kan aku? 

Lepas tu kan, laki aku ni rajin. Eh aku pun rajin jugak. Tapi rajin aku ada time-time nya. Tiba time aku malas, ha memang aku melepek je la macam orang lumpuh. Kadang-kadang tu pinggan lepas makan pun, aku biar je depan tv. (kitaorang selalu makan depan tv je, jarang duduk kat meja makan. maklumlah berdua je. malas nak hidang-hidang bagai). Dan kalau aku malas, aku memang boleh biar je rumah aku tunggang langgang, pinggan mangkuk dalam sinki berhari-hari lamanya. (sape follow blog aku dari awal, tau la macam mana keadaannya time aku malas kan? hihi). Tapi kan, dah kawen ni rumah aku jarang la jadi macam tongkang pecah sebab laki aku dia tak boleh tengok benda bersepah-sepah. Yang bagusnya dia tak bebel pun kat aku suruh buat. Nanti dia buat sendiri. Hihihi. Contoh lepas makan aku malas nak basuh pinggan. Bukan malas, cuma aku nak buat nanti-nanti. Lepas tengok tv ke, lepas mandi ke. Buat jugak la cuma bukan time tu je. Tapi nanti, alih-alih je aku dengar keletang keletung kat dapur dia tengah basuh pinggan. Ade sekali tu aku turun je bawah lepas mandi, tengok dapur aku dah berkilat hokey. Pastu nanti mesti aku cakap "eh yang..siapa suruh u buat..kan i dah cakap i nak buat nanti" Hahaha. nampak tak permainan dia kat situ. 

Gambar seksi takyah nak besar sangat. Ni masa kemas rumah nak raya aritu.


Bab basuh baju pulak, aku punya pesen memang seminggu sekali je basuh. Tapi dia tak boleh. Biasanya dalam seminggu tu mesti paling kurang pun dua kali. Tapi disebabkan dia buat sendiri, so aku diam je la. Eh tak jugak. Kadang-kadang aku membebel marah dia sebab basuh baju campur-campur.Tak asingkan baju-baju tu. Kita biasa basuh baju kan mesti asing-asing. Yang color, yang baju putih, jeans, underwear. Tapi laki aku jenis humban je semua dalam mesin basuh. Orang lelaki punya kerja, tau je la. Memang kena bebel la ngan aku. Siap marah lagi " u lain kali tak yah la basuh baju. biar i je yang buat." Tapi nanti laki aku sound balik "nak tunggu u basuh tu, memang kena berbogel la i sebab takde baju nak pakai". Hahaha. Sentap tau aku kena sound macam tu. Tapi sekarang dia dah pandai asing-asing kan baju. Tapi dia cuma asingkan baju aku dengan baju dia je la.


Gambar raya aritu. Eh baru perasan aku takde update entry pasal raya.


Lagi satu perbezaan kitaorang yang ketara ialah, laki aku jenis peramah dan pandai bawak diri. Aku pulak jenis memang tak ramah langsung, sombong sikit, lepas tu susah gila nak masuk ngan orang. Tapi laki aku relax je dengan sume orang dia boleh. Ko bayangkan dia lagi rapat dengan sepupu2 aku yang lelaki. Macam aku pulak orang luar. Lepas tu pandai amek hati orang tua. Dengan pakcik makcik aku pun dia lagi rapat. Aku?? Memang keras kejung la kalau jumpa sedara mara dia. Actually dengan FIL aku pun aku tak reti sangat nak bergurau beramah mesra. Ah, jangan kata dengan FIL, dengan sedara mara sendiri pun macam tu. Entah lah, aku memang ada masalah sikit bila bergaul dengan orang. Kadang-kadang tu aku lagi suka diam sebab takut salah cakap. End up memang orang akan cakap aku sombong la. Cuma yang dah kenal aku je tau.



Dengan budak-budak pun dia pandai layan. Aku serius weh tak reti layan budak. Lagi la kalau budak yang jenis nakal dan lasak. Kalau anak buah sendiri aku ok je. Cuma dengan anak orang tambah pulak anak orang yang aku tak rapat, memang aku pandang sepi je la kat budak tu. Hihihi. Sometimes kalau ade budak kecik datang kat aku, aku dah menggelabah tak tau nak buat apa. Aku ni dah la jenis cepat nak melenting je. Buat nya anak orang tu ada buat salah sikit kang, tak memasal je aku marah. So daripada aku sakitkan hati orang, baik aku buat tak tau je. Gitu la prinsip aku. Tapi laki aku dia jenis layan je. Pernah ade sekali anak orang tu siap panjat-panjat kepala dia, dia bley layan lagi. Kalau aku, mau dah bergegar rumah aku aku bertempik. Hahahaha. Aku syak, nanti kalau aku ada anak tak mustahil anak aku akan lebih rapat dengan laki aku daripada aku. Confirm.



Masak pun sekarang dah jadi kerja laki aku. Hahaha. Ape punya pemalas la bini. Bukan apa, laki aku lagi cekap memasak dari aku. Yang ni memang aku mengaku la. Aku kalau masak memang makan masa. Jenis buat kerja nak sempurna. Kalau boleh time masak tu tak nak langsung dapur bersepah. Kotor sikit terus lap. Ater, bila nak sudah masak nyee?? Laki aku memang pantas. Dia potong bawang pun lagi laju dari aku. Siang ikan? Memang aku tak pernah buat la. Aku sanggup masak ayam hari-hari dari kena siang ikan. Hihihi. Dan semestinya, masakan laki aku lagi sedap la dari aku. Kiranya kalau aku sakit ke, berpantang ke nanti, boleh la nak harap kat laki aku.


Bukti laki aku memasak.

Eh ingat aku malas sangat ke? Ni pulak bukti aku pun rajin masak tau. 

Eh apa ni, makin panjang entry makin banyak pulak membongkar kelemahan diri. Takpe, kali ni kasi can kat laki aku. Sebagai tanda penghargaan kat dia sebab selalu tolong aku rumah. Sebenarnya banyak lagi nak cerita tapi takpelah, simpan tuk update anniversary keempat, kelima dan seterusnya. Hihihi. Eh tapi jangan ingat aku ni bini tak guna pulak. Kalau tak guna, takkan la laki aku dari berat 55kg dah jadi 75kg? Haaa, nampak tak siapa yang pandai jaga siapa. Tu kira bukti la tu laki aku gembira dan bahagia. Garang-garang aku pun kadang-kadang aku boleh jadi baik sesangat tau. Tapi tu la, bak kata Fynn Jamal, "aku punya manja kau saja boleh rasa...RAHSIA KITA BERDUA. ^_^

Ok cukup dulu entry ni. Kang korang muntah pulak baca aku dok puji suami sendiri. Macam laki kau je baik kan? Eh ade jugak yang tak baik. Tapi perlu ke aku nak bagi tau korang? Yang baik-baik je kita hebahkan. Yang tak baik aku sorang je tau. Manusia, mana ada yang sempurna. Nak laki baik alim bagai, dah cermin diri kau tu macam mana? Pada aku, pasangan kita tu adalah reflect kepada diri kita sendiri. Kalau aku nak kata laki aku tak baik, maknanya ada la jugak perkara yang tak baik dalam diri aku. Yang penting terima seadanya. Aku selalu kalau bengang ke, marah kat laki aku, aku selalu tengok balik diri aku. Aku sendiri pun banyak kelemahan, so tolak ansur la kalau laki aku pun ade kelamahan dia. Walaupun kadang-kadang ada benda yang aku rasa..ishhhhhh, geram gileeeeee rasa nak marah pun sampai tak keluar perkataan. Nasib baik la kan kuasa talak orang lelaki pegang. Kalau pompuan pegang, mesti dah kena cerai talak 80 dah kali aku. Ye la, gaduh kecik-kecik pun nak kadang sampai nak mintak cerai. Hahahaha. Pompuan kan, emosi lebih. Eh, ke aku je yang macam tu. Korang tak kot? *tangadibahumatapandangatas.

Terima seadanya dan sentiasa ingat, takde manusia perfect dalam dunia ni. Ikut la, mungkin kita dapat pasangan yang lebih kat sini, kurang kat sana. Atau kurang kat sini, lebih kat sana. Rezeki orang berbeza. Kenalah selalu bersyukur. Macam kita bersyukur sebab duduk di bumi Malaysia yang amannnnnn ni. Eh??? 

Ok la, to my husband (kalau dia baca la blog aku ni, dia bukan rajin pun baca blog-blog ni) : HAPPY ANNIVERSARY. Semoga kasih sayang antara kita sentiasa mekar ke hujung nyawa. Love U!

13 comments:

  1. gmbr last tu mcm bukan gambar bukti aje..lebih kepada gmbr posing padahal pegang senduk aje...hhehehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu namanya memasak dengan penuh bergaya.. hehehehe

      Delete
  2. Happy Anniversary Cujen and hubby! Happy forever after!!

    ReplyDelete
  3. happy anniversary..semoga sweet2 selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ. takde lah sweet selalu..kadang2 sweet leh jadi sour jugak

      Delete
  4. Happy anniversary cujen n asben..

    ReplyDelete
  5. happy anniversay cujen and hubby! :)

    ReplyDelete
  6. ala awak..hampir sama la anniversary date awk dgn saya. cuma sy nyer lewat sehari. happy anniversary!

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually memang kitaorang plan nak tarikh 10.10.10 tapi sebab takut kelam kabut sebab 10.10.10 tu hari ahad..so terpaksala menikah pada 9.10.10. hehehe. anyway, happy anniversary awakl. Hari ni kan?

      Delete
  7. happy belated anniversary cujen..hehe..untung ada husband yg blh buat semua.. ;-)

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..