Monday, December 23, 2013

Attending Craft Class ;)

Amboi, dalam mabuk-mabuk mengandung sempat lagi aku attend kelas-kelas macam ni. Korang kan tau aku memang minat mende-mende camni. Kebetulan pulak, terbaca dalam FB ada kelas craft buat mende yang aku suka pulak. Tengok tarikh, yang aku boleh pergi cuma weekend lepas je. So, nak tak nak aku daftar jugak. Sebab nak tunggu next class tah bila ada. Mula-mula cam ragu-ragu jugak. Mampu ke nak pergi. Buatnya kang asik muntah-muntah kat situ, mati aku. Laki aku memula tak bagi pergi langsung. Tapi, biasalah bini degil. Hihihi. Lucky me, hari sabtu lepas aku langsung tak mabuk. Aku pun pelik. Bangun pagi tu memang rasa sket tapi dah sampai kat kelas tu, ok pulak. Takde rasa langsung. Cuma lepas kul 2 tu dah start rasa, then petang tu bawak ke esoknya terus melepek. Mak mertua aku datang rumah pun dia yang masak. Hihihi. Tak guna punya menantu. Nasib baik mak mertua memahami. 

Muka orang dah sihat kononnya ;)


Berbalik kepada cerita asal tadi, aku attend kelas untuk buat Passport Holder. Actually mula-mula nak amek dua kelas, Passport Holder & Card Holder. Tapi tak jadi la sebab mak mertua aku nak datang hari Sabtu tu. Tapi nasib baik la aku tak amek dua kelas sebab hari Ahad tu start pening-pening n muntah balik. Kalau tak naya je. 


Ha ni la rupa mende yang aku nak belajar buat tu. Comel kan?
Pic ni aku pinjam from cikgu yang buat kelas ni Shane's Handmade.

Craft Workshop ni dia buat kat Puchong. Nasib baik aku tak sesat sebab tempat dia ni kira kawasan baru jugak la kat Bandar Puteri Puchong tu. Memula tu ingat salah tempat. Nasib baik betul. Sekali dah sampai rupanya hari ni aku sorang je yang akan belajar. Yay, senang sikit nak tanya macam-macam. Hehehe. Eh actually ade dua org, tapi bila aku borak rupanya dia ni kira partner Shane ni. Dia la pembekal barang-barang craft ni tapi dia tak reti buat. So dia datang untuk belajar. Tapi dia belajar buat beg. Aku yang amatur ni belajar la buat mende kecik-kecik dulu ye. Dah expert nanti memang aku nak belajar buat beg pulak. 


Pic credit to Shane's Handmade

Cantik kan beg macam ni. Aku ingat sebelum beranak nanti nak pergi jugak belajar buat beg ni. Nak buat beg tuk barang-barang baby aku nanti. Yang bestnya pakai barang handmade ni, ko boleh pilih material sendiri. Nak corak cemana, design macam mana. Yang penting tak sama dengan orang lain. Barulah special gitu.

Senang je belajar buat Passport Holder ni. Kejap je aku dah siap. Cuma part last tu kena jahit pakai tangan, tu yang letih sikit. Aku pulak terkial-kial nak jahit pakai tangan ni. Amek masa dekat dua jam jugak nak habiskan part yang last tu. 


Last part yang kena jahit pakai tangan. Bayangkan lah keliling tu sume nak kena kelim pakai tangan. Takpe, practice make perfect.


Malangnya kan aku tak amek banyak gambo sebab concentrate nak belajar kononya. Lagipun takkan nak suruh cikgu tu pulak amekkan gambo kan. Last nak bergambar dengan cikgu tu pun aku lupa. 


Ni je satu-satu nya gambo yang sempat aku amek. 


Yang ikat rambut tu la Shane. Cikgu yang ajar aku tu.



Antara hasil craft Shane




Ni pulak hasil kerja aku. 
Boleh la kan untuk amatur cam aku. Shane cakap, aku punya kerja kemas.
^_^


Aku dah siap-siap beli 2 Passport Holder kit tuk practice kat rumah.
Dah siap nanti aku open for sale. 


Korang yang berminat dengan hamdmade stuff ni boleh follow blog dan FB Shane. Kadang-kadang dia open class. Kena alert la. Nak beli material dari dia pun boleh. 


Shane's Website : http://www.shanehandmade.com/

3 comments:

  1. wahhhh..siyesss cantik beg dia..teruja mak noksss...nak blajar jgak ler..kui..kui..kui..

    ReplyDelete
  2. cantik sgt...mesti tgn jenis bersenikan..hihihi!!blogwalking..jemput follow blog saya ya
    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum awak. cantiknya! berseni. hehehhee

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..