Wednesday, December 4, 2013

Journey To Motherhood.

Ok, mungkin ramai yang dah tau pun pasal berita gembira ni. Tapi aku takde la announce secara rasmi pun kat FB. Cuma ada la beberapa status aku yang kawan-kawan boleh agak aku pregnant. Aku upload gambar strawberry dengan caption "ini je yang mampu masuk tekak buat masa ni" pun diorg boleh teka. Hihihi. Hebat betul. Kat twitter pun aku memang ada update jugak kadang-kadang dan indirectly. Tapi twitter aku pun sape je yang follow. So siapa yang tau tu, tau je la. Yang mana tak tau, kira sekarang ni dah tau la kot. Hehehe. Alhamdulilah kandungan aku dah masuk 10 minggu. 

Berita gembira ni aku tau pagi hari raya haji. Lebih kurang dua minggu lepas aku balik bercuti dari Krabi. Kira baby Krabi la ni kot. Hehehe. Masa mula-mula dapat positif UPT tu aku macam tak caye. Ade la dekat 10 kali buat test. Aku ada update dalam blog satu lagi Journey To Motherhood. Tapi blog tu aku private. Lagipun takde apa pun cerita dalam tu selain dari citer pasal pregnancy aku. Takut korang boring pulak membacanya. Hehehe. Tapi kalau nak request follow boleh la tinggalkan emel korang. Sebabnya lepas ni semua pasal pregnancy atau anak aku nanti aku update dalam tu je. Mungkin la ade sikit-sikit yang aku akan import masuk dalam ni. Tapi tah la, tak decide lagi. Tengok cane. Hehehe.

Aku pun tak tau nak cerita apa sebenarnya. Sebenarnya banyak nak cerita dan dikongsikan tapi aku sekarang mengalami morning sickness yang teruk jugak la. Dah berapa hari aku tak kerja. Ni pun baru masuk office.  Er, tak tau la nak kata teruk ataupun aku yang manja mengada-mengada. Tapi serius aku tak larat sangat nak pergi kerja. Jangan kata nak pergi kerja. Nak buat kerja rumah pun tak lalu. Sampaikan nak mandi pun aku jadi malas. Hahaha teruk sangat dah tu. Actually kan, masa mula-mula pregnant hari tu, aku tak rasa pun morning sickness. Aku siap cakap kat laki aku.."yang betul ke i pregnant..tak rasa pape pun." Laki aku siap marah sebab aku ckp bukan-bukan. Aku siap mintak nak rasa morning sickness supaya aku yakin yang aku pregnant. Tah hape-hape tah. Sekali kan dah masuk minggu ketujuh, terus aku melepek je kat rumah. Dengan sakit kepala, rasa loya sepanjang masa, muntah, angin. Eh sume la rasa ada. Aku sampai tak tau nak describe rasa tu camne. Bila dah terbaring je tu, rasa menyesal pulak mintak nak rasa morning sickness. Macam ni rupanya rasanya. Rasain!

Paling tak tahan, aku angin je 24 jam. Bila aku google rupanya angin ni perkara biasa yang terjadi kat perempuan mengandung. Ooo baru la aku tau. Tapi serius la, teruk sangat weh. Angin 24 jam. Angin tu la yang menyebabkan pening, sakit kepala, loya, muntah. Kalau dah muntah tu, memang habis keluar semua isi perut tak tinggat secubit pun sisa. Itu yang buat tak larat. Kerja rumah, masak semua memang 100% la serah kat laki aku. Nasib baik la dapat laki boleh harap. Kalau tak, naya jugak aku dibuatnya. Sekarang ni aku cam dah ok sikit. Rasa loya tu biasalah still ada. Cuma aku dah boleh paham dah keadaan badan aku camne. Apa yang aku kena buat untuk elak rasa sakit kepala dan muntah-muntah tu. Boleh la nak bangun kemas-kemas dan masak sikit-sikit. Yang penting dah boleh nak pergi kerja. 

Ok la tu je nak cerita. Entry pregnancy nanti aku update kat blog satu lagi tu. Doa-doakan la aku dan kandungan aku sihat dan selamat. Dan semoga Allah memanjangkan tempoh pinjaman ni untuk aku. Baby dust to all TTCians member out there. Harap rezeki korang akan menyusul selepas ni. Aminnnnn. 

61 comments:

  1. izzahazfar@gmail.com :)

    sll silent reader je hihi

    ReplyDelete
  2. enamazad@gmail.com

    TTCians.. :)

    ReplyDelete
  3. congrats sis :)

    ni email rina_ellisa@yahoo.com

    nanti invite yea..
    thanks.

    ReplyDelete
  4. azleeza_85@yahoo.com

    sahabat dr jauh:)

    ReplyDelete
  5. nz1322@yahoo.com
    nak share2 gak story..

    tq.. :-)

    ReplyDelete
  6. shinnaz.haizi@gmail.com

    Tahniah Cujen and hubby!

    ReplyDelete
  7. shasa_rossa@yahoo.com

    Alhamdulillah..congrates cujen.. :)

    ReplyDelete
  8. tahniah babe.take care.

    invite daku sekali :D

    wdh_yzd@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. tahniah.. semoga selamat semuanya :)

    sweetbaby.cutebaby@gmail.com

    ReplyDelete
  10. kak.... jgn lupa add aku... hehehe...
    honey_errina@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. zaahira.iya@gmail.com

    congrats....im a TTC.happy 4 u....congratssss...nak sangat tahu camne tahu pregnant and others...pls add me :)

    ReplyDelete
  12. hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  13. tahniah sis!~ ;) jaga diri leklok. jage makan jugak..;) sy tumpang gembire ;D
    *saya nak follow blog sis 1 lagi tu.. nuyul86@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Congratzzzzz...dah nak habis 1st trisemesta tu tandanya kalo dh hilang sikit2 loya tu. selamat menenpuhnya dengan sabar ye. semesta yg terakhir bakal lebih mencabar lg...kuatkan semangat..hehe

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah. semoga dipermudahkan segala urusan sepanjang tempoh mengandung..jage diri n adik baby bebaek..EXTRA CAREFULL plisss...:) TAHNIAH cujen n suami..:)

    ReplyDelete
  16. congrats bebeh
    jgn lupa invite aku kt blog lg satu tu eh

    weengobu@gmail.com

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah tahniah....
    invite su su juga
    pnaizal@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Plz do invite me... ienanasir@gmail.com

    ReplyDelete
  19. silent reader jaa...tapi nak ucap...

    Alhamdulillah...EXTRA careful yaaa... kalau angin n loya, kurangkan mknan kekacang, mknan berminyak n pedas...bykkan minum air yaa...

    nak join gak...sheda086@gmail.com :)

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah..sukanya bila dapat tahu!!ada orang morning sickness sampai 9 bulan tau!
    tips dari saya:
    1)keep makan,makan,makan n makan untuk elak angin(saya dulu letak roti butterscotch n biskut kat tepi tilam,celik mata je mengunyah pastu tido balik)-dalam beg sentiasa standby food(kurma,kismis,etc)kalau muntah banyak,makan lagi
    2)jangan minum air kosong,minum air manis pun takpe tapi berpada2..minum glucolin/milo kosong yang panas
    3)makan biskut wang wang senbei(biskut beras)
    4)kalau boleh telan sup,makan sup je

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 jangan la morning sickness sampai 9 bulan tu.. kang kena berenti kerja pulak..hehe

      thanks to all tips.. skrg ni memang takleh telan air kosong..rasa payau je.. biskut pun selalu kunyah separuh je.. tak mampu nak habiskan.. skrg ni kalau pening n rasa nak muntah.. sy tido je.. nanti bangun ilang dah rasa tu.. tp kadang2 tak jugak..bangun terus muntah.. sabar je la..

      Delete
  21. silent reader also..tahniah utk awk..

    nak follow blog lg 1.. tieyraz83@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Congrate... silent reader je saya ni... tapi saya follow blog awak dari blog yang awal lagi, sebelum blog ni..bertahun da kot.. idea doorgift time kawen pun amik idea cujen... skrg ttc juga.. hope berjaya juga seperti anda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau dah folow dari blog sblm ni..memang loyal reader ni.. zaman2 jiwa kacau dulu.. malu pulak kalau ingat balik..

      btw, doa saya untuk awak jugak semoga Allah makbulkan impian kita semua untuk jadi ibu. :)

      Delete
  23. Me! Me! Silent reader jugak...
    Email : linazlin79@gmail.com

    Ttcian for 3 years...

    ReplyDelete
  24. nak baca ni email kita : ainiee_overmars@yahoo.com

    kita follow twitter awak dan dari tweet2 awak tu tahu awak pregnant. anyway tahniah.
    saya pun tengah sarat sekarang ni. dulu anak pertama tak morning sickness mabuk2 muntah2 semua. anak no 2 memang teruk jugak mabuk muntah pening kepala. annual leave upun dah habis. mc tinggal sikit. samalah tak larat pergi kerja. bila masuk kandungan 5 bulan hilang semua simptom mabuk2 semua tu. tapi bila masuk kandungan 7 bulan datang balik tapi tak selalu kadang2 je.

    apa2 pun tahniah dan jaga diri

    ReplyDelete
  25. Tahniah cujen..invite aku jugak k..
    stizuraifah@gmail.com

    ReplyDelete
  26. ya allah..banyak nye komen..tak sangka.. ingatkan blog ni takde org baca.. hahahaha...
    thanks semua.. nanti sy invite korang sume..dun worry.. and terima kasih banyak2 untuk semua yang mendoakan saya dan tips2 yang diberikan..

    ReplyDelete
  27. nakkkkkkkk... joannasethadam@gmail.com
    enjoy babe motherhood journey slama 9 bln terakhir korg bdua.. nnti da bertiga totally diff!

    ReplyDelete
  28. happy for u...even kita tak kenal tapi seroiusly ur blog nie wat i rasa mcm kenal u..tahniah sgt!! jaga diri tau..jaga sebaiknye...tak sbr nak tgk junior cujen..hehehe

    ReplyDelete
  29. Congrats akak ! Syukur alhamdulillah . Cant wait to see ur baby . Selalu jd silent reader since knl kat kolej komuniti selayang beberapa thn yg lalu . Hihi . Tahu pn sbb gambar strawberi nek kt wall n dpt agak dr situ . Take good care of urself . :)

    nurzahirah44@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Congrats akak ! Syukur alhamdulillah . Cant wait to see ur baby . Selalu jd silent reader since knl kat kolej komuniti selayang beberapa thn yg lalu . Hihi . Tahu pn sbb gambar strawberi nek kt wall n dpt agak dr situ . Take good care of urself . :)

    nurzahirah44@gmail.com

    ReplyDelete
  31. congrats akak. sy silent reader je. belum kawin tapi suka baca blog2 camtu hihi

    nurulnadiahzakaria@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Congrats! Silent reader jgak.. Hehehe jazznicatan@gmail.com invite ek? :)

    ReplyDelete
  33. congrats dear... add me kat ur new blog plisss... iamqimie@gmail.com

    ReplyDelete
  34. congratulations!!! invite me pleaseeee hehehe niemil.shairi@gmail.com

    ReplyDelete
  35. congrats...invite to ur new blog.. leeyanaradhi@gmail.com

    ReplyDelete
  36. also silent reader ... congrats.. hopefully turn saya pulak nanti . insyaallah .. invite me mimi.scha87@gmail.com

    ReplyDelete
  37. Hi. Mind to share your experience.. Hanie8778@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Hepinya dengar.. awak dah berjaya.. doakan saya pulak pasni.. congrats..

    ReplyDelete
  39. lupa plak.. nak follow gak blog 1 lg tu.. eyzafarza@yahoo.com

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Congrats..tk cre ya..btw..interested to know ur pregnancy journey..xeerarasid@gmail.com..

    ReplyDelete
  42. can i know your journey sis, need support here nuraz_29@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. dynie69@gmail.com

    alhamdulilah..congratz.
    i'm a silent reader + TTCian

    ReplyDelete
  44. ALHAMDULILLAH......wahhh akhirnye usaha membuahkan hasil.....tahniah...cujen jaga diri tau...jgn buat keje berat...suruh aka perintah jek en laki yeak heheheeh...ni la mase nak manje2 ngade2 .... yg penting vitamin jgn lupe makan....dlm tempoh ke 4 bulan ni tempoh fragile so jaga kandungan key....semoga semua selamat sehingga saat bersalin......ni malas semacam jek ntah2 boy kot heheheeh....

    takpe, walau dah tak berjiran sebelah2 umah leh jadi jiran di rumah alam maya heheeheh....

    ReplyDelete
  45. Congrats akak..nak follow jgabl9g akak ttg pregnancy. . Zaraaboy@gmail.com

    ReplyDelete
  46. Nk jugak follow.cubix2911@gmail.com.sb kite silent reader jeeee

    ReplyDelete
  47. Tahniah!! Akhirnya..kita doakan awak supaya awak sabar dan tabah sepanjang tempoh pregnant ni yea...

    ReplyDelete
  48. Tahniah...nak follow blog yg baru jugak...invite sy ek...tq...

    yanamakah1012@gmail.com

    Tq...tahniah once again...

    ReplyDelete
  49. cujen, tahniah!!
    nk tumpang baca jugak...
    ajurainie@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. alhamdulillah...tahniah...saya silent reader...nak baca juga ambik tips sebab saya pun pregnant 4 months now...email : elizwonderland28@gmail.com.my

    ReplyDelete
  51. u, invite i sekali hihihi firbee@gmail.com

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum.. nak juga!

    sheila_shahfiekry@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. sharing is caring!

    maryjanelisa@gmail.com

    ReplyDelete
  54. salam.....nk jgk............ hadijahhashim@gmail.com

    ReplyDelete
  55. salam...nk jugak follow....cikin20@yahoo.com

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..