Monday, July 22, 2013

Perbualan Anak Beranak.

I can't help it. I have to blog this sebab aku rasa sangat kelakar.





Hahahahahaha.

Aku saja je share soalan menguji minda kat whatsapp tadi.
Sekali mak aku emo.
Yang tak tahan tu siap sound
"kalau takde duit nak beli..jangan pinjam"
Tak pasal-pasal kena bodoh. 
Kahkahkahkah.

Tergelak-gelak aku sorang-sorang baca whatsapp ni.
Tak sangka mak aku pandai buat lawak.

^_^



Friday, July 19, 2013

Wall Makeover By Na.

Kebetulan sangat tau.

Baru je hari tu aku tweet pasal nak tukar cat dinding bilik aku, tapi takde idea nak buat color apa. Maklumlah dah beli katil baru, mestilah cat bilik pun nak baru jugak. Tak gitu? Lagipun dah bosan dengan color sedia ada. Dah la color gelap, rasa cam suram sangat bilik aku ni. Ada jugak terfikir nak pakai wallpaper. Tapi macam leceh pulak nak tampal bagai. Plus cost wallpaper mestilah mestilah lagi mahal.

Tadi terbaca blog Aku Bukan Bidadari pasal contest Wall Makeover by Na. Terus aku click laju-laju. Pucuk dicita ulam mendatang. Macam tau-tau je aku ngah berhajat nak tukar color cat bilik ni. Sekali tengok dalam FB Wall Makeover by Na tu, memang serius cantik gila contoh-contoh wall yang dah pernah di makover dalam tu. Tak tau pulak aku dengan menggunakan cat je boleh dapat hasil macam tu. Aku ingatkan wallpaper. Aku dah terbekenan dengan dua design. 




Cantik gila kan? Aku memang dari dulu gilakan stripes. Pernah jugak buat sendiri kat rumah lama dulu cat stripes. Tapi hasil kerja aku takde la cantik macam ni. Yang ni memang awesome. Kena sangat dengan katil baru aku ni ;


(ada kisah sket di sebalik pembelian katil baru ni. nanti aku cerita dlm entry lain)


Kesian bilik aku kan. Suram je dengan color cat macam tu. Kalau la dapat free Wall Makeover by Na ni pun cambest je. Hihihi. 

Tapi kalau dah namanya free, mestilah ada syarat-syarat kan? So siapa-siapa yang rasa berhajat nak dapat free Wall Makeover by Na ni, sila la follow syarat-syarat di bawah;

1. Like Facebook Fanpage Wall Makeover by Na. Tekan SINI

2. Like facebook fanpage NadiaFarahida. Tekan SINI.

3. Pilih salah satu gambar design dari facebook fanpage Wall Makeover by Na yang korang berkenan nak buat kat rumah korang.

4. Buat 1 entry di blog masing-masing, attachkan sekali design yang korang dah pilih siap-siap dari facebook fanpage Wall Makeover by Na dan sambung kan ayat ini;

Saya nak www.nadiafarahida.com memilih rumah saya untuk di makeover oleh Wall Makeover by Na dengan design pilihan saya ini kerana ....

Ok, ini aku punya sebab kenapa www.nadiafarahida.com mesti pilih rumah aku sebagai pemenang;

Pertama, aku memang kebetulan nak tukar cat color bilik aku. Tapi bajet agak kekurangan di saat ini sebab dah habis beli perabot baru untuk room sweet room aku tu. Hihihi (jujur betul reason aku ni). Jadi berbesar la hati aku kiranya dapat free Wall Maeover by Na ni. 
Kedua, Wall design di Wall Makeover by Na ni memng cun gila dan menepati citarasa aku. (ok, ayat macam bodek sikit tapi itu lah kenyataan). 
Ketiga, walaupun rumah yang aku duduki sekarang ni bukan rumah sendiri, tapi itu tak menghalang aku untuk menjadikan rumah yang aku diami sekarang sebagai Rumahku Syurgaku. Takkan la bukan sebab rumah sendiri, maka keadaan rumah pun dibiarkan cincai-cincai. Aku pun nak jugak merasa rumah aku cantik kan. Tak gitu??

Ok, rasanya itu je kot sebab-sebab nya. Korang yang rasa nak join contest ni pun boleh. Tapi tarikh tutup 20 Julai 2013. Ade lagi sejam je ni nak tutup contest ni. Aku ni pun taip laju-laju sebab nak kejar deadline tu. Hihihi. Harap-harap sempat la, dan mungkin kalau ade rezeki di bulan Ramadhan yang mulia, rumah aku terpilih sebagai salah satu dari 3 rumah yang bertuah tu. 

Eh tapi baru perasan yang contest ni terbuka untuk rumah di Kuala Lumpur, Lembah Klang & Selangor sahaja. PUTRAJAYA termasuk dalam Lembah Klang kan? Kira aci la kan sebab dekat dengan KL & Selangor. 

Ok dah setel semua syarat-syarat. Now dah boleh tinggalkan link entry kat blog www.nadiafarahida.com

Wish me luck ^_^

10 Ramadhan.

Kejap gila dah 10 Ramadhan. Macam tak rasa pape je. Alhamdulilah, tahun ni puasa rasa ok je. Takde la lembik sangat macam tahun-tahun lepas. Tak tau la kenapa, tapi aku boleh relax je segar sampai petang even tak bangun sahur pun. Ade la bape hari yang aku tak bangun sahur. Knowing me, aku memang manusia yang jenis susah nak bangun pagi. Makan atau tidur, aku pilih tidur. Hahahaha.

Dapat pulak laki jenis memang tak makan sahur. Jadi nya nak sahur sorang-sorang pun macam tak best je. Tapi, selalunya laki aku bangun la temankan aku makan. Paling tidak, dia mintak aku buatkan air je. Sahur pun makan simple-simple je. Nak masak-masak pagi-pagi buta tu, memang takde la. 2 hari pertama sahur makan meatball je. Lepas tu sahur dengan air kotak susu Dutch Lady. Baru pagi tadi makan nasi, tu pun sebab ada nasi dan lauk lebih berbuka semalam. Kalau biar, memang ke tong sampah la jawabnya. Tapi sebenarnya aku memang tak suka sangat makan berat-berat masa sahur. Nanti rasa lagi cepat lapar. Ni baru kul 9, perut aku dah berkeroncong dengan jayanya. Kalau tak makan berat-berat, ok pulak tak rasa lapar sangat. 

Bab berbuka lagi la simple. Setakat ni memang kitaorang berbuka kat rumah je. Tak lalu rasanya nak berbuka kat luar. Lagipun leceh la nanti nak maghrib. Ada setengah tempat, surau pun takde. Kalau ade pun, bersesak-sesak. Kalau ada plan nak berbuka kat luar pun, aku akan keluar lepas maghrib. Berbuka dulu minum air ke apa, then solat maghrib dulu baru keluar. Baru lah boleh menikmati makanan dengan tenang. Kalau tak, kena makan laju-laju sebab nak kejar maghrib. Tak feeling langsung nak makan. Baik makan kat rumah je la, senang.

Masak pun simple-simple je. Sepanjang Ramadhan ni, hari pertama je aku masak untuk berbuka. Itupun sebab aku tak puasa dan tak kerja. Selebihnya, laki aku yang masak. Hihihi. Nak buat macam mana, laki aku lagi cekap memasak dari aku. Aku kalau memasak amek masa sejam, dia 15 minit dah siap. Campak-campak je dah siap. Sedap pulak tu. Kalau aku?? Tengok buku je dah 10 minit. Hahaha. Laki aku relax je masak tak yah tengok buku. Ala, sebenarnya aku boleh je nak masak tapi memandangkan laki aku volunteer nak masak, so apa lagi.. jangan lepaskan peluang la kannnn. Lagipun dia balik awal sket dari aku. Jadinya memang dia la yang kena masak. Nak tunggu aku kang, azan Isyak baru dapat makan ;p

Ala masak pun simple-simple je. Dok berdua kan, tak payah la nak grand sangat pun makanannya. Kitaorang pun jenis tak kisah makan apa. Ikutkan aku lagi lah simple. Aku boleh je tahan berbuka makan roti ke, meehun je ke. Laki aku je kureng sket. Kena makan nasi. Nasib baik tak memilih lauk sangat. Janji ada sambal. Tak kira la sambal ayam ke, sambal sotong, sambal udang, sambal ikan, sambal telur. Janji SAMBAL. Senang kerja aku. Eh, macam aku lak yang memasak. Hihihi. Ish korang ni, takde la hari-hari laki aku masak, ade masa aku gak yang masak. Gilir-gilir. Tolong menolong. Nasib baik dapat laki yang memahami. Alhamdulilah ^_^

Eh panjang pulak membebel. Sorry le, lama tak update to yang over sikit. Btw, gambar lauk pauk waktu berbuka mahupun sahur memang takde ye. Aku memang jarang nak amek gambo2 makanan ni sebabnya belum sempat nak amek dah melahap dulu. Hihihi. Jadi tak berpeluang la korang nak tengok lauk pauk masakan suami aku. Tengok la nanti kalau aku rajin nak amik-amik gambo time masak memasak ke.

Ok la ade satu gambo makanan yang sempat aku snap sebelum makan. Tapi ni bukan gambo bulan puasa. Gambo sebelum puasa. Ini adalah salah satu masakan favourite aku yang dimasak oleh laki aku. Kelmarin pun aku request mende ni. Memang sedap gila kau. Tak caya tanya Affa Dot Azra, sebab dia pernah rasa bubur nasi yang laki aku masak ni. Hihihi.




Ok la, selamat berpuasa semua! Jangan ponteng-ponteng puasa tau.

Tuesday, July 9, 2013

Deco Deco.

Tadi dok mengemas folder dalam external hard disk, terjumpa gambar masa memula pindah kuarters teres. Aku start pindah bulan 7 tahun 2011. Tak sangka dah dua tahun dah aku duduk kat rumah sekarang ni Macam baru semalam je pindah. Macam baru semalam happy-happy sebab dapat kuarters teres. Walaupun bukan rumah sendiri, tapi syukur la dapat rumah atas tanah. Selesa sikit walaupun duduk berdua je. Sebelum ni aku duduk kuarters apartment kat presint 11.

Masa mula-mula apply tu aku tak mengharap pun langsung. Dah la masa tu waiting list aku orang ke 1000 ++. Memang harapan la nak dapat. Tapi dah rezeki kan, alhamdulilah. Petang tu orang BPH call bagitau dah dapat, esoknya terus ajak partner in crime aku teman pergi tengok rumah walaupun kunci semua tak dapat lagi. Excited punya pasal. Sekali pergi tengok, dapat rumah tepi pulak. Berganda-ganda happnya. Hihihi.


Partner in crime aku yang over happy.

Dari sudut tepi. Bestnya la kalau rumah sendiri kan. 
Malangnya aku cuma menumpang je di sini. 


Hari tu jugak aku setelkan semua untuk dapatkan kunci sebab tak sabar nak masuk rumah baru. Kuarters kat sini semua kuarters baru. Kira aku orang pertama la yang menghuni rumah ni. Rumah baru, mestilah best kan. Design pun moden sikit kalau nak banding dengan kuarters lama. Yang penting aku rasa rumah ni dah cukup besar untuk kitaorag berdua.


Hall yang luas.

Dining Hall. Aku suka sangat rumah ni sebab dining hall dengan dapur tak sambung.

Dapur. Kecik sikit tapi ok la.

Tangga nak naik ke atas. 

Family hall kat belah atas.

Master berdroom yang sangat luas.

Siap ada balcony lagi tau kat master bedroom ni. Ni pandangan dari balcony.

Balcony ni hanya rumah tepi je yang ada. Rumah tengah takde. Aku pun tak tau kenapa design kuarters ni lain-lain. Rezeki aku nak dapat rumah tepi, so ade la balcony ni kat bilik. Berangan konon nak beli swing chair, so petang-petang boleh lepak kat balcony ni sambil baca-baca buku layan udara petang. Malangnya sepanjang dua tahun aku duduk rumah ni, aku rasa ada sekali dua je aku bukak pintu balcony ni. Hahaha. Swing chair pun tah kemana. 

Rumah ni dua tingkat, ada 4 bilik. Banyak betul bilik, padahal guna satu bilik je. Master bedroom pun dah cukup besar nak letak semua barang-barang kitaorang laki bini. So lagi 3 bilik tu memang kosong je la. Kalau ada tetamu, diorang tido bilik bawah je. Itupun ade tilam je. 

Sebenarnya aku nak cerita pasal deco-deco rumah. Melalut pulak gi cerita benda lain. Hahaha. Sepatutnya entry pasal rumah baru ni aku update 2 tahun lepas. Tapi cam biasalah, asik lupa je. Ni ada mood baru nak update. 

Masa mula-mula pindah masuk, aku excited sangat nak deco-deco rumah ni. Tapi kebetulan masa pindah tu, seminggu lagi sebelum puasa, haruslah nak pakai duit untuk raya. Laki aku cakap pakai je la apa yang ada. Barang-barang pun banyak yang baru beli. Kata masa tu baru kawen. Cuma langsir je la kena buat untuk rumah baru masa tu. Tu pun banyak ratus jugak habis. Ko bayangkanlah berapa banyak tingkap kat rumah ni. Dah la rumah tepi, haruslah tingkap pun lebih. Nasib baik la mak aku tukang jahit, so duit jahit langsir dah jimat sebab upah kasih sayang je. Ihii.  So hasrat nak deco-deco rumah terkubur begitu saja. Deco je la dengan apa yang ada.

Tapi, dah dua tahun ni takde satu pun hasrat mendeko-deko rumah tu tertunai. Hahaha. Sedar-sedar je dah dua tahun aku dok rumah ni. Now, baru ade rasa semangat sikit nak deco. Tapi kena buat satu-satu la sebab rumah ni banyak sangat ruang. Nanti dah siap deco-deco aku update saket-sket. Itupun kalau aku rajin. Hihihihi


Buat masa ni macam ni je la deco rumah aku. Tengok tu karpet pun aku x sempat bentang.


Doakan la aku rajin nak buat kerja deco-deco ni. ^_^