Tuesday, August 27, 2013

Lasagna, Cheesekut & Cornflakes Coklat

Semalam merupakan hari rajin aku setelah berbulan-bulan jadi malas. Tetiba tekak teringin nak makan lasagna. Dalam masa yang sama teringat cheesekut dan juga cornfkales coklat. Cornflakes coklat ni aku makan kat rumah kawan aku masa gi beraya rumah dia. Punyalah sedap sampai habis la sebalang kami kerjakan. Pastu balik rasa tak puas pulak makan. Kebetulan teringat ade conflakes aku beli tahun lepas tak habis lagi. Nasib baik belum expired. So alang-alang tu boleh la jalan sekali.

Tengahari tu gigih pergi alamanda nak beli bahan buat lasagna. Mengada kan nak beli bahan kat cold storage. Sekali amek ko, bahan dah buat lasagna je dah seratus. *nangissssss. Mahal gila ok barang-barang kat cold storage tu. tapi disebabkan aku malas nak belajan ke Aeon Big tu, so pasrah je la. Aku akan pastikan setiap cebisan lasagna ni masuk dalam perut. Tak kira la perut siapa sebab aku tau perut aku mesti makan sikit je. Sebenarnya aku rajin buat je, makan tak pun. Tak tau la kenapa, tapi rasa macam satu kepuasan bila dah siap. Aku enjoy masak-memasak ni especially bila mem baking.


Tu dia bahan-bahan semua dah beli. Korang kalau berhajat nak buat menu yang sama macam aku buat ni, pastikan korang ejas masa betul-betul. Ikut turutan mana yang patut buat dulu. Kalau ikutkan sepatutnya kena buat cheesekut dulu sebab cheesekut paling senang nak buat dan tak amek banyak masa. Lagipun cheesekut kena masuk dalam peti ais. By the time cheesekut korang nak mengeras dan menyejuk dalam peti ais tu, boleh la buat lasagna pulak. Lasagna ni leceh sket sebab kena buat inti and sos putih tu. Pastu kena bakar lagi dalam 40 minit. So by the time lasagna korang nak masak tu, boleh la buat cornfkales coklat. Cornflakes coklat ni pun senang nak mampus nak buatnya. Tapi part nak masukkan dlm cup kecik2 tu yang leceh. Tapi sambil tunggu lasagna korang masak, boleh la layan buat conflakes coklat ni. See nampak tak pengurusan jadual dan masa sangat penting di situ. Benda-benda basic ni pun kena amek kira supaya tak kelam kabut bersilat kat dapur.

Macam aku, dah tersilap percaturan. Patutnya kena buat cheeskut dulu, tapi disebabkan aku terlupa nak beli susu pekat, terus kelam kabut dibuatnya. Nak pergi kedai kereta takde, laki aku bawak gi amek meow kat Selayang. Nak tunggu dia balik kang, jawabnya masak dalam mimpi je la. So aku teruskan je la buat lasagna nie. First time nak buat lasagna, memang agak mencabar jugak la. Dah la aku first time tengok bentuk kepingan lasagna tu. Sebelum ni memang tak pernah tau pun. Hahahaha, boleh tak? Resipi aku google je. 

Tapi disebabkan aku rajin, maka meh aku share kat korang step by step resipi lasagna ni. First time buat step by step ni, memang leceh weh. Mana nak masak, nak tengok resipi, nak amek gambo lagi. Macam mana la blogger masak memasak ni boleh begitu gigih sambil masak sambil amek gambo. Aku hampir-hampir putus asa nak amek gambo bagai. Tapi dah sekerat jalan, so layan je la.


Resipi Lasagna 


Tu dia bahan-bahan basic. Kepingan lasagna, sos  prego, mushroom dalam tin, oregano, black pepper, mozarella cheese, daging kisar, cheesedale, buttercup, susu segar & olive oil. Sebenarnya olive oil tu tak payah pun takpe. Pakai je minyak biasa. Tapi entah kenapa aku telah dimomokkan oleh seseorang kalau guna olive oil makanan akan lagi sedap. So layan je la. Sebab aku kedek, maka aku beli botol kecik je. Comel lote je botol olive oil.

Oh tidak dilupakan, bawang beso sebiji dan bawang putih 5 ulas. Cincang halus. Oh ya cendawan butang tu pun potong dadu siap-siap. Kepingan lasagna tu boleh la celurkan dalam air. Dah ready sume, jom kita masak. 

Panaskan minyak.

Tumis bawang sampai naik bau.

Masukkan daging cincang.

Kacau sampai daging berubah kaler

Masukkan sos prego. Aku habiskan je sebotol sos tu.

Garam secukup rasa

Oregano secukup rasa

Masukkan cendawan butang yang dah dipotong dadu tadi.

Masukkan sos cili. Agak-agak 2 sudu dah le.

Last sekali masukkan black pepper.

Dah siap. Ketepikan. Jom buat sos putih pulak.


Sos putih lasagna

Cairkan butter

Masukkan dua sudu tepung gandum

Masukkan susu segar

Last sekali masukkan la cheesedale. 
Pastikan api perlahan je. Kacau sampai likat.

Ok step seterusnya aku tak sempat nak amek gambo dah. Tapi senang je la.

1. Kepingan lasagna yang korang dah celur tu, susun dalam loyang.
2. Taburkan inti daging.
3. Lapiskan dengan sos putih.
4. Tabur mozarella cheese n parmesan cheese.

Then ulang la balik dari step 1. Aku buat 3 lapisan je. Tu pun dah tebal. Kalau loyang besar, maybe dapat la dua lapisan. Dah siap, masukkan dalam oven dengan suhu 200 selama 40 minit atau sampai masak la. Jangan lupa panaskan oven dulu 10 minit before masukkan lasagna.

Nah hasilnya! 


Resipi cheesekut dengan cornflakes coklat aku share next entry la ye. Penat pulak nak menaip. Hari ni nak balik awal sebab esok nak pergi Langkawi. Yay. Balik langkawi ke Sabah. Balik Sabah ke Cherating. Balik Cherating, ke Krabi pulak. Yehooooooooo! Cuti sakan nampaknya iols. Jangan jeles. Hikhik.

Ok la korang selamat memasak. 

Wednesday, August 21, 2013

Cekodok Pisang & Printer

Takde kena mengena pun. Saja nak cerita tengahari tadi gigih aku balik rumah sebab nak buat cekodok pisang. Ni semua gara-gara tertengok Instagram Zarina Zainuddin yang pelakon tu dok update gambo cekodok pisang. Terus teringin. Padahal malam tadi baru je makan. Pisang memang beli lebih sebab kami laki bini memang hantu cekodok pisang. So tadi balik rumah tengahari aku tak tido, terus menuju ke dapo goreng cekodok pisang. Lepas tu sembahyang and terus balik semula ke opis. Kelam kabut jugak la sebab aku kuar opis pun dekat kul 1. So hari ni lunch cekodok pisang je la. 



Takpelah janji kenyang. Ni aku nak cerita pasal printer pulak.Tadi ngah wat kerja printer opis aku tetiba jammed. Ikutkan hati aku yang membara ni, memang dah lama aku rasa nak humban printer tu ke bawah. Nasib baik hak milik kerajaan. Jadi bertabah je la.

Cerita pasal printer ni, aku teringat kisah yang berlaku kat keluaga aku dulu. Aku tak tau la nak kategorikan cerita sebagai lawak, sedih atau sadis. Cerita dia camni. Time dulu-dulu kat rumah aku ada sebijik printer. Ala printer biasa-biasa je yang kalau ko print, boleh tinggal dulu then pergi berak dulu pun takpe. Sebab lambat. Ye la printer rumah je, takde la nak beli yang laser jet bagai. Biasa-biasa sudah. Printer tu pun bukan selalu guna. Kadang-kadang je baru guna.

Ade sekali tu, bapak aku nak guna printer tu. Sekali bila time nak guna tu la printer tu buat hal. Aku ingat-ingat lupa kejadian ni. Tapi seingat aku masa tu catridge printer tu yang problem ke apa tah. Tapi bapak aku ni beria-ia la kata catridge ni problem. Siap cakap dah lama tak guna, so catridge tu dah keras la apa la. Pastu tah apa la dia membebel-bebel lagi. Aku masa tu tengah sibuk-sibuk nak balik Putrajaya, so malas nak layan sangat. Mak aku la dok layan bapak aku masa tu.

Pehtu tak lama lepas tu, aku terdengar bunyi KEBABOMMM yang agak kuat jugak la. Berlari aku ke dapur ingatkan dapur gas meletup ke apa. Sekali aku tengok, catridge printer dah bersepah tumpah atas lantai, kat meja makan semua ada.

Rupanya, bapak aku ni punya pandai dia masukkan catridge tu dalam microvawe. Hahahhahahaha. Aku tak tau masa tu nak ketawa ke nak menangis. Mak aku dah cakap tak boleh, tapi bapak aku ni kalau dia kata A, so A la dia buat. Konon dengan masukkan dalam microvawe, catridge yang keras kononnya tu akan mencair la kiranya. Sekali bukan setakat cair, meletop terus. Terus trauma bapak aku dibuatnya. Hihihi. Aku ada amek gambar kejadian lepas catridge tu meletop tapi dah lama sangat kejadian ni, tahun 2005 dulu. Gambar pun tah mana pegi. Tapi bila aku kenang balik, kelakar pun ada. Tapi ye la, biasa benda kalau keras ni kita cairkan dalam microvawe kan. Maybe kandungan catridge tu ade bahan kimia yang boleh buat meletup kot. Nasib baik microvawe tak pecah. Kalau tak lagi naya. Tapi kesian kat mak aku la sebab dia yang kena bersihkan ledakan catridge tu. Tak memasal je. 


Bosan.

1:50 am.

Aku masih terkebil-kebil depan laptop. Entah, tiba-tiba tak rasa mengantuk. Padahal petang tadi masa sembahyang asar gajah yang dah masuk time manghrib, aku menguap macam celaka. Lepas tu ingat nak lelap kejap sebelum maghrib. Tapi bila baring takmo tido pulak. Sudahnya aku sakit kepala sampai ke malam. Now lepas dah pekena secawan caffeine, mata dah terbuntang tak tau nak buat apa. Janji dengan diri sendiri semalam, start hari ni nak kurang main laptop, kurang tengok TV. Nak bina balik hobi membaca. Tapi entahlah. Janji tinggal janji.

Hidup semakin membosankan.

Hidup ke atau aku yang semakin bosan? Entah. Sejak dah berevolusi menjadi makcik ni, hidup aku dah macam tak berapa enjoy rasanya. Now aku lagi happy beli periuk dari beli baju. Tah hape-hape tah. Makcik-makcik sangat rasanya. Sekarang pun aku dah jarang sangat beli baju online. Tengok baju cantik-cantik pun macam takde perasaan. Kalau dulu aku gilakan high heels paling kurang 5 inci, now pegi kerja pakai selipar je. Takde la selipar jepun sangat, tapi kategori selipar jugak la. Lama gila tak beli kasut baru. Eh, ade beli sepasang time nak raya ari tu. Tapi, entahlah tak happy pun? 



Ok ni pun salah satu sebab aku tak happy. Cincin size 11 kelihatan amat hina di jari ku. Kalau dulu bukan longgar lagi. Tetiba takde mood.

Okbai.

Thursday, August 1, 2013

30 Thing Before 30 | #18 : Baking

Setengah tahun dah berlalu, baru terhegeh-hegeh nak tunaikan 30 things before 30 ni. Hihihihi. Eh tapi sebenarnya dah ade satu yang tertunai iaitu #5. Go to sewing class. Aku dah pergi kelas menjahit bulan 3 hari tu. Lupa nak update dalam blog sebab takde amek gambar. Lagipun aku ingat nak amek kelas lain tuk menjahit ni. Yang hari tu pergi dah lupa dah. Tengok la lepas raya macam mana.

Hari ni nak update 30 things before 30 yang lain pulak. #8 : Baking. Actually kerja membaking ni memang aku suka, cuma pemalas ya rabbi aku ni yang buat aku tanguh-tangguh. Aku nak try buat Red Velvet dengan Pavlova tapi cam rumit je. So aku tukar buat Brownies je. Senang gila ok buat brownies ni rupanya. Bahan-bahan pun memang dah ada kat rumah. Tapi aku ni jenis tak yakin sangat takut kang ada yang dah expired ke, dah habis ke, so gigih la aku lepas balik kerja semalam pergi kedai bahan kek kat bangi nun. Dah la jammed kat jalan nak ke sana tu. Memang stress dibuatnya. Tapi berkat kegigihan nak buat brownies, ku tempuh jugak jammed tu. Nasib baik semalam kitaorang berbuka kat luar. So tak payah susah payah aku nak fikir nak masak apa untuk berbuka walaupun sebenarnya bukan aku yg masak. Huahahahaha.

Sediakan bahan-bahan dulu. Laptop tu penting sebab kena tengok resipi. Hehe


Balik dari berbuka puasa semalam dah lambat. Dekat kul 11 baru sampai rumah. Ikutkan dah malas tapi memikirkan dah beli bahan, buat aje la. Kang sampai expired pulak aku nye bahan-bahan tu. Mata pun tak mengantuk sebab dah pekena nescafe, so moh le selesaikan misi.

Kebetulan Puan Affa ade kat rumah aku, so dapat lah snap gambar-gambar sebagai bukti aku berjaya selesaikan misi. Kalau nak harapkan laki aku, memang takde la dia nak amek gambar-gambar aku.

Ha nampak kegigihan aku kat situ? Masa ni jam dah kul 12 lebih ok

Oh sebelum tu aku nak share dulu resipi brownies ni. Aku amek dari blog favourite aku WWW.AZLITAMASAMMANIS.COM. Resipi Brownies amek kat SINI. Aku kalau cari resipi memang pergi blog ni je sebab teruja tengok gambar-gambar yang kebabom tu. Terus rasa berkobar-kobar nak buat. Walaupun hasil nya tak secantik yang macam Kak Ita tu buat, tapi boleh nak kalau nak makan.

Jom aku share step by step buat brownies ni

Memula aku ayak dulu tepung dengan serbuk koko. Pastu masukkan sekali kekacang.
Tapi kekacang takde, so aku beli badam then aku blender je. Hancur la sket tapi sedap je makan.
Ada rasa crunchy² gitu.

Then baru aku cairkan coklat dengan butter gunakan kaedah double boil. 
Cara ni paling senang nak cairkan butter. Nak masukkan dlm oven pun boleh.
Tapi aku tak suka sangat sebab kadang² terlebih masa terus hangus aku nye butter.

Sambil-sambil cairkan butter dengan coklat, aku kacau telur, gula perang,
esen vanilla dengan coklat emulco dlm bekas lain. Guna whisk je. 
Tak payah pakai mixer pun. Bukan nak kasi kembang sgt, just kacau sampai sebati je.

Then masukkan coklat n butter yang dah cair tadi dlm adunan telur n brown sugar tu.

Masukkan jugak adunan tepung, koko n badan. 
Kacau sampai sebati. Dalam resipi kata step ni kena buat cepat² 
sebab adunan telur dengan adunan coklat cepat likat, kang susah nak ratakan tepung.
Gaulkan kasi rata je, takyah pukul lelebih.

Dah sebati tu, boleh la tuang adunan dalam loyang.

Ok dah siap.

Pastu corakkan la sket atas adunan tadi.

Guna white coklat tuk buat corak.

Ok dah siap!

Dah siap apa lagi, masukkan la dalam oven. Bakar dengan suhu 170C selama 45 minit. Kalau agak-agak tak masak lagi, tambah kan je la masa tu. Oh sebelum bakar tu, pastikan dah panaskan oven dalam 10 minit dulu. Pastu baru masukkan adunan. Dan lepas 45 minit, ini lah hasilnya ...


Boleh la nak buat hilang rasa mengidam. 

Senang ya amat buat brownies ni sebenarnya. Rajin dengan tak je nak buat. Tapi kalau korang nak tau aku ni ada habit suka buat tapi tak suka makan. Hari tu buat cheese tart pun aku bagi je semua kat adik aku. Aku minat buat benda baking² ni tapi bukan sebab nak makan. Cuma rasa kepuasan bila apa yang ko buat tu menjadi. Tapi kalau tak menjadi boleh mendatangkan stresss.

Ok dah setel satu. Next apa pulak?? Kita tungguuuuuuuuu!