Monday, September 30, 2013

Bajet Trip - Krabi 2013



Wehuuuuuu...baru balik dari Krabi kelmarin. Habis muka aku hitam legam dok berjemur n mandi laut je kerjanya. Krabi memang best!!!! Aku rasa ni la vacation aku yang paling best dan enjoy setakat ni. Dok kat sana aku tak fikir apa-apa pun. Just relax n enjoy je. Tambah pulak semua itinerary yang aku buat berjalan lancar dan semua below my budget. Wehooo first time tau aku punya percutian yang below bajet. Selalu mesti terover bajet. Yang penting walaupun below budget, semua yang plan, aku dapat buat. Dapat pulak travel partner yang best, maka bertambah-tambah enjoy la lagi vacation kali ni. Tapi entry Krabi nanti-nanti aku update ye, penat balik dari Krabi tak hilang lagi. Nak pilih-pilih gambar lagi satu hal. Buat masa ni layan dulu gambar-gambar ni ok. 







Ok cukuop dulu beberapa keping gambar. Nanti aku update detail punya ok. Tunggguuuuuuuu!

Tuesday, September 24, 2013

Langkawi 2013 - Part 1

Hello, Langkawi!

Tiket ke Langkawi dah beli dari tahun lepas masa promo Air Asia. Sebenarnya memang takde dalam plan aku pun nak ke Langkawi ni. Entahlah, macam takde hati nak ke Langkawi ni. Dalam fikiran aku dok fikir, apa yang best Langkawi tu? Macam tak bape best je. Tapi sebab mak mertua aku ada ajak gi Langkawi, so layan je la. Dia ajak naik kereta sebenonya. Tapi disebabkan aku dapat tiket murah, jadi marilah kita naik flight je. Tiket pun murah. RM55 return per pax. Memang berbaloi sangat. Tak payah penat-penat nak drive. Aku ni bukan boleh duduk dalam kereta lama-lama. Kalau kereta beso macam alphard tu boleh la jugak bentang toto kat belakang tu. Ni kereta kecik je nak duduk berjam-jam dalam tu. Memang tak sanggup la iolsss! Baik naik flight je. So 8 orang yang join family trip kali ni. Aku ngan laki aku. Abang ipar aku 3 beranak, mak abah mertua n adik laki aku.

My FIL.

Sangkaan aku yang Langkawi ni bosan, ternyata meleset. Hihihi. Ye la, aku pernah jejak kaki ke Langkawi pun sekali je sebab kursus BTN tahun 2005 dulu. Dah duduk dalam kursus tu, mana la nak pergi berjalan nye pun. Sebab tu la aku dok fikir yang Langkawi tu bosan. Hahahaha. Tapi sebenarnya best jugak la pergi Langkawi ni. Macam-macam aktiviti ko boleh buat. Tapi disebabkan kitaorang kat Langkawi cuma 3 hari 2 malam je, maka aktiviti pun terbatas. Tapi sempat la pergi tempat-tempat yang menarik kat langkawi tu. Yang penting sempat borong coklat almond gold. 

Kat Langkawi ni aku stay kat Langgura Baron Resort. Located kat Pantai Chenang. Mak mertua aku request nak duduk dekat dengan pantai. Kat Langkawi ni happening pun kat Pantai Chenang je. Boleh cuci mata tgk mat saleh melepak tepi pantai. Hihihi. Review pasal Langgura Baron ni nanti aku update lain.

Naik Air Asia je yang mampu.
Maafkanlah daku yang jakun jugak nak amek gambo kat kapal terbang macam ni.

Sampai je airport terus call En Anuar yang buat sewa kereta. Kereta dah book online dan bayar deposit half. Nak sewa kereta kat Langkawi boleh call En Anuar. Details kat SINI. Aku sewa dua biji kereta. Honda City & Toyota Vios. Ade ke laki aku mula-mula soh sewa Myvi je. Aku cakap kat dia, kita dah hari-hari naik myvi, apa kata try kereta lain pulak. Kot-kot la ada rezeki nak beli kereta lain nanti. Boleh test drive dulu. Hihihi. Beza Myvi dengan Honda pun tak jauh beza. Aku dapat harga RM100 sehari untuk sebiji kereta Honda. Vios pun sama harga. Kalau Myvi RM80. See tak banyak beza kan. Tapi kena ingat ye, harga kereta sewa ni pun berubah jugak ikut season. Aku pergi time low season, so dapat la harga camtu.

Ni la kereta sewa kitaorg kat Langkawi

Lepas amek kereta terus pergi makan dulu. Makan pun kat area Pantai Cenang je. Apa tah kedai makan tu. Tak ingat nama. Lepas makan terus check in. Memandangkan masa check in pun dah nak dekat kul 3, so first day tu tak buat apa-apa pun. Rest kejap kat bilik. Then petang tu jalan-jalan sekitar Langkawi. Singgah Dataran Lang amek gambar je.


Pantai Cenang. 

Bajet beach boy ke ape?

Dataran Lang




Ni pantai apa tah. dekat-dekat dengan Tanjung Rhu.

First day ni cuma jalan-jalan je mengabiskan minyak kereta. Langkawi ni kecik je, pusing-pusing kat situ jugak. So jangan risau la, memang tak sesat punya. Balik tu singgah makan kat area Kuah, pastu balik tido. Esoknya nak pergi pusing-pusing pulau pulak. Tapi Langkawi Part 2 aku update lepas balik dari Krabi la ye. Esok cuti-cuti Krabi pulak. Hihihi. Bye korang.

Monday, September 23, 2013

Rezeki.

Copy paste from IG kawan.


Jika tiada rezeki anak, mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.

Jika tiada rezeki wang ringgit, mungkin diberikan rezeki kesihatan yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah, mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar, mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik, mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh, mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal.
Hanya dia Allah yang maha adil.

Thursday, September 19, 2013

Monstagram - Print Out Your Instagram Photo.



Korang tau pasal Monstagram tak? Ke aku yang baru tau. Hihihi. Kesian betul. Monstagram ni website yang boleh print gambar Instagram kita. Sape sini takde akaun Instagram? Kesian korang. Mak aku pun ada akaun Instagram tau. Aku memang addicted dengan Instagram ni. Suka filter Instagram ni sebab kadang-kadang gambar tak bape cantik pun boleh jadi cantik. Selalu berangan nak print out gambar Instagram aku then buat satu frame besar untuk aku gantung gambar-gambar tu. Contoh macam kat bawah ni;

Cantik kan? Sumber : Photogmommie.com

Tapi aku tak tau kat mana nak print gambar-gambar Instagram aku. Boleh je nak print sendiri tapi takut hasilnya tak berapa cantik pulak la. Sampai la satu hari tu adik aku upload kat IG dia pasal Monstagram ni. Terus aku meroyan sebab teruja sangat. Hahahaha. Paling aku suka Monstagram ni dia print gambar tu ala-ala polaroid gitu. Aku memang suka polaroid. Nampaknya lepas ni boleh jual la semua kamera polaroid aku tu. Tak payah susah-susah nak bawak besar gedabak. Upload je kat IG, then print kat Monstagram ni. Cantik jugak macam polaroid. 

Monstagram ni bukan setakat boleh print gambar Instagram korang macam polaroid tu je, tapi korang boleh pilih ade tiga option. 


Nampak?? Best kan. Harga pun tak mahal sangat. RM36 untuk 20 keping gambar aku rasa sangat berbaloi. Kualiti, aku tak dapat nak bagi review sebab aku baru je sumbit order semalam. Hahaha. Tapi mengikut kata adik aku, kualiti sangat superb! Nanti aku punya dah sampai, aku update kat sini ye.

Ha siapa yang suka magnet boleh la pilih yang magnet tu. Aku tak buat magnet ni sebab fridge aku dah penuh dengan magnet. Kang tak tau nak lekat celah mana pulak. Lagipun magnet ni cam biasa je pada aku sebab takde ala-ala polaroid. Just gambar macam tu je. Tak syok sebab takleh letak caption. Lagipun aku dah berangan nak buat Wall of Instagram aku. Nak buat besar-besar sampai penuh dinding. Hihihi (itu pun kalau laki aku nak buatkan la frame tu). Kalau tak, aku tampal je la kat dinding macam ni ;


Cantik jugak kan? Dah macam wallpaper. 

Amacam teruja tak? Apa lagi, pergi la usha website Monstagram ni. 


Wednesday, September 18, 2013

Langkawi - Kota Kinabalu - Cherating - Krabi

Phew, busy betul aku bulan ni. Busy berjalan je kerja. Hihihi. Tak tau nak cerita mana satu. Hujung bulan 8 hari tu family trip ke Langkawi. Balik Langkawi, kursus pulak kat Sabah. Balik je Sabah terus ke Cherating, family day office laki aku. Ni minggu depan nak ke Krabi pulak. Yehooooo! Dalam banyak-banyak ni, trip ke Krabi je yang aku excited dan tak sabo. Yang lain-lain tu sebab dalam Malaysia je, so tak berapa nak excited. Boleh? Ceh, Krabi pun macam la jauh sangat. Hahaha. Eh, aku excited sebab Krabi memang dah lama dalam list tempat-tempat yang aku nak sangat pergi. Yang lain-lain tu takde dalam list atau dah pernah pegi. So sexcitednya tu dah berkurang.

Tapi hasil dari kebizian aku tu, rumah aku pun dah macam tongkang pecah. Tak berkemas. Kain baju dan menggunung tingginya. Tunggu la balik dari Krabi nanti aku setelkan. Sekarang ni malas nak fikir apa-apa. Malas nak buat apa-apa. Nak enjoy je.

Nah, sneak peak untuk entry akan datang. Hehehehe.



Langkawi


Cherating, Pahang


Kota Kinabalu, Sabah