Friday, October 18, 2013

Orang Lelaki Punya Kerja.

Aku dah kata laki aku memang rajin. Terutama sekali rajin basuh baju. Tapi ko tengok la sendiri pesen dia sidai baju macam mana.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Senang keje kan. Lempor je atas lantai. Lepas tu bukak kipas laju-laju. Aku punya tangga tu memang dah jadi ampaian dah beberapa bulan kebelakangan ni. Sebab kalau sidai baju kat luar, kadang-kadang lupa nak angkat. Nanti berhari-hari la baju tu tersidai je kat ampaian tu. Haish, sabo je la aku. Nasib baik la ni bukan baju aku. Ni baju bola budak-budak opis dia. Kalau baju aku dia buat camni, memang aku cubit perut dia. 

Thursday, October 10, 2013

Cerita Anniversary Semalam.

Ala, nothing special pun. Just pergi dinner je. Itu pun kat alamanda je sebab dekat dengan rumah. Lagipun aku dah beli tiket movie untuk semalam. Kata semalam hari Rabu. Hari rabu memang aktiviti kitaorang laki bini ialah tengok wayang.

Ha jangan tak tau ni baju yang kesepuluh aku tukar. Memang satu masalah aku bila nak keluar tak tau nak pakai baju apa. Sampaikan dah masuk dalam kereta pun, aku boleh keluar balik untuk tukar baju. Last-last pakai camni je selesa.


Dipendekkan cerita kitaoang pun sampai la kat Alamanda. Mula-mula plan nak makan kat TGIF. Tapi lepas dah sampai TGIF tu, aku ubah fikiran pulak bila nampak DOME kat sebelah TGIF. Nak rasa coffee kat DOME. Kata hantu coffee. Kalau nak tau, aku memang seumur hidup tak pernah makan kat TGIF mahupun DOME ni. Maklumlah orang kampung, selalu makan nasi campur je kat gerai. Tambah pulak laki aku memang tak masuk sangat makanan-makanan barat ni. Tapi takkan la anniversary ko pun nak makan nasi campur kan. Mestilah special sikit walaupun sebenarnya takde la spcial sangat pun. 


Ha ni yang aku nak cerita sket pasal semalam. Actually agak memalukan jugak cerita aku ni tapi bila fikir balik rasa kelakar pulak. Rasa bongok pun ade jugak. Memandangkan aku tak pernah makan kat DOME tu, elok lah aku tanya dulu waiter tu apa makanan yang best kat situ. So budak tu pun suggest la itu ini. Last-last aku order fish n chip je. Laki aku order beef steak. Air aku order confirm la coffee. Laki aku order air apa tah. 

Sementara menunggu makanan sampai.


Tak lama pun tunggu order aku sampai. Maybe sebab tak ramai orang kot. Ha masa ni la kejadian bongok tu berlaku. Mula-mula air aku sampai.

Ha nampak tak tangkai kat air tu.

Aku mula-mula rasa pelik dah. First time aku tengok cawan siap letak tangkai macam ni. Ke semua tempat makan mahal memang dia letak macam ni. Aku je kot yang jakun. Lepas tu siap ade niskut lagi dua ketol. Fungsi biskut tu untuk apa? Kena campur dalam air nak kasi sedap ke cemana?  Baru nak tanya kat budak waiter tu dia dah blah. Eh laju pulak ko blah ye tak sempat aku nak tanya. Ko jangan tak tau aku sampai ragu-ragu nak minum air tu. Takkan le kena angkat tangkai tu kan. Aku tanya laki aku, dia lagi la tak tau. Pastu dia wat bodoh je. Aku la terkulat-kulat je pandang air tu. Aku tahan je minum sebab takut kang terbuat perkara HINA. Aku siap whatsapp adik aku tanya camne nak minum air dengan menatang ni. Hahahaha bodoh gila. Eh bodoh takpe. Tapi jangan bodoh sombong. 


Ha nampak siap whatsapp lagi tanya kat adik aku.
Sekali adik aku lambat gila reply.


Tengok, aku sanggup x minum sebab tak nak malu.



Tengok la, makanan dah sampai pun air aku still macam tu.

Gigih aku rembat air laki aku sebab tak nak minum air aku tu. Hahahaha. Tunggu adik aku reply memang lambat gila. 15 minit lepas tu baru reply. Aku dah nak habis makan dah. Sekali dia pun tak tau sebab tak eprnah order.



Last-last kan aku dah bengang, aku try la cabut pemegang tu. Laaa sekali boleh je cabut pemegang tu. Masa mula-mula aku try tadi, cawan aku tu tengah panas. So susah sikit la nak cabut menatang tu. Dah lama sikit baru sejuk, senang je nak angkat. Rupanya memang la kena letak pemegang tu. Sebab dia guna GELAS, bukan CAWAN. Kalau cawan kan dah ade tangkai. Gelas mana nak datang tangkai. Air tu pun panas, camne nak pegang. Haiyaaaaaa. Yang diorang ni pun guna gelas kenapa. Gunalah cawan ke, mug ke. Takde la orang kampung cam aku ni jakun. Nasib baik aku tak buat PERKARA YANG AMAT HINA tu. Kalau tak, memang aku suruh laki aku tikam je la aku dengan garfu kat situ jugak. Hahahahahahaha. 

Nampak tak gelas aku dah bebas dari tangkai bongok tu. Hihihihi.
Baru lah boleh makan dengan senang hati.


Ha tu le ceritanya. Kan dah kata tak best pun. Sape suruh baca. Hihihi. Kesimpulannya, lain kali kena la selalu makan tempat-tempat cenggini supaya perkara hina tidak berlaku lagi. 

Sebelum balik sempat mintak waiter DOME tu amekkan gambar.

^_^

Wednesday, October 9, 2013

Dah Tiga.

9.10.2013 - Anniversary kitaorang yang ke tiga. Alhamdulilah.

Eleh, baru tiga tahun. Kecoh je. Hihihi. Tak kisah la berapa tahun pun, benda-benda sentimental camni kena direkodkan. Mana tau esok-esok dah tua aku dapat penyakit alzheimer ke, at least bila baca balik boleh la kembalikan ingatan zaman-zaman romantis dulu. Gituuuu. 

Takde apa pun aku nak gebang kat sini. Setakat 3 tahun apalah sangat. Ade orang lain celeberate anniversary yang 30 tahun pun relax je. Hehe. harap-harap kitaoang pun nanti berjaya la bertahan sampai anniversary yang ke 30 dan seterusnya. Insyaallah.

Gambo bebaru kawen. ^_^

Perasan tak aku jarang-jarang cerita pasal laki aku dalam blog ni? Eh ke ade aku cerita, tapi tak perasan. Hahaha. Tapi aku rasa cam jarang kot aku cerita pasal dia. Masa memula kawen je dulu ade sikit-sikit. Maklumlah memula kawen, jakun sket. Semua nak cerita. Laki aku letak spender bersepah-sepah pun nak update dalam blog. Hahahaha. Tah pape la. Dah lama-lama macam takde apa nak dicerita sangat sebab macam hari-hari buat rutin yang sama. Takkan aku nak cerita hari-hari benda yang sama. Bukan korang yang baca je muntah darah. Dengan aku sekali kang yang muntah baca blog sendiri.

Tapi, sempena anniversary yang ketiga ni, aku nak cerita sikit la pasal kehidupan kitaoang laki bini. Dah tiga tahun ada la benda sikit nak ceita. Tapi tak semua la boleh diceritakan. Aku pun tak suka sangat expose hal rumahtangga. Kalau bahagia, sendiri simpan sudah. Kalau derita apatah lagi. Gituuuu. Eh kang ada yang speku aku menderita pulak. Hahaha. Alhamdulilah, masih bahagia. Tapi bukan la sepanjang saat bahagia. Ada masanya kitaorang bregaduh jugak. Knowing me, aku memang jenis keras hati, keras kepala, tak nak mengalah punya orang. Laki aku pulak jenis happy go lucky. Kiranya aku dengan laki ni memang berbeza watak la.

Laki aku masa kurus. (May 2010) Sekarang?? Hmmmm. 

Tapi kan laki ni kadang-kadang beangin jugak. Cuma dia cepat sejuk & tak cepat melenting. Cuba kalau aku? Aku pulak jenis berangin sepanjang masa. Pesen tak boleh dibawak gurau punya orang. Cepat sentap. Contohnya, aku kadang-kadang suka pedajal laki aku. Time dia tengok tv, aku tutup mata dia. Dia naik tangga nak ke atas, aku tarik seluar dia. Bosan-bosan aku suka tumbuk perut dia yang boroi tu. Dia tengah mandi, aku tutup lampu. Nampak tak, aku suka buat benda bodoh. Hahahaha. Tapi kan, dia selalu relax je. Jarang la dia nak marah-marah. Cuba kalau dia buat kat aku macam tu. Mau mulut aku pot pet pot pet tak berenti membebel sampai lusa. Kena marah dah tentu punya. Pastu aku punya bebelan tu macam tak boleh berenti dia punya laju. See, teruk kan aku? 

Lepas tu kan, laki aku ni rajin. Eh aku pun rajin jugak. Tapi rajin aku ada time-time nya. Tiba time aku malas, ha memang aku melepek je la macam orang lumpuh. Kadang-kadang tu pinggan lepas makan pun, aku biar je depan tv. (kitaorang selalu makan depan tv je, jarang duduk kat meja makan. maklumlah berdua je. malas nak hidang-hidang bagai). Dan kalau aku malas, aku memang boleh biar je rumah aku tunggang langgang, pinggan mangkuk dalam sinki berhari-hari lamanya. (sape follow blog aku dari awal, tau la macam mana keadaannya time aku malas kan? hihi). Tapi kan, dah kawen ni rumah aku jarang la jadi macam tongkang pecah sebab laki aku dia tak boleh tengok benda bersepah-sepah. Yang bagusnya dia tak bebel pun kat aku suruh buat. Nanti dia buat sendiri. Hihihi. Contoh lepas makan aku malas nak basuh pinggan. Bukan malas, cuma aku nak buat nanti-nanti. Lepas tengok tv ke, lepas mandi ke. Buat jugak la cuma bukan time tu je. Tapi nanti, alih-alih je aku dengar keletang keletung kat dapur dia tengah basuh pinggan. Ade sekali tu aku turun je bawah lepas mandi, tengok dapur aku dah berkilat hokey. Pastu nanti mesti aku cakap "eh yang..siapa suruh u buat..kan i dah cakap i nak buat nanti" Hahaha. nampak tak permainan dia kat situ. 

Gambar seksi takyah nak besar sangat. Ni masa kemas rumah nak raya aritu.


Bab basuh baju pulak, aku punya pesen memang seminggu sekali je basuh. Tapi dia tak boleh. Biasanya dalam seminggu tu mesti paling kurang pun dua kali. Tapi disebabkan dia buat sendiri, so aku diam je la. Eh tak jugak. Kadang-kadang aku membebel marah dia sebab basuh baju campur-campur.Tak asingkan baju-baju tu. Kita biasa basuh baju kan mesti asing-asing. Yang color, yang baju putih, jeans, underwear. Tapi laki aku jenis humban je semua dalam mesin basuh. Orang lelaki punya kerja, tau je la. Memang kena bebel la ngan aku. Siap marah lagi " u lain kali tak yah la basuh baju. biar i je yang buat." Tapi nanti laki aku sound balik "nak tunggu u basuh tu, memang kena berbogel la i sebab takde baju nak pakai". Hahaha. Sentap tau aku kena sound macam tu. Tapi sekarang dia dah pandai asing-asing kan baju. Tapi dia cuma asingkan baju aku dengan baju dia je la.


Gambar raya aritu. Eh baru perasan aku takde update entry pasal raya.


Lagi satu perbezaan kitaorang yang ketara ialah, laki aku jenis peramah dan pandai bawak diri. Aku pulak jenis memang tak ramah langsung, sombong sikit, lepas tu susah gila nak masuk ngan orang. Tapi laki aku relax je dengan sume orang dia boleh. Ko bayangkan dia lagi rapat dengan sepupu2 aku yang lelaki. Macam aku pulak orang luar. Lepas tu pandai amek hati orang tua. Dengan pakcik makcik aku pun dia lagi rapat. Aku?? Memang keras kejung la kalau jumpa sedara mara dia. Actually dengan FIL aku pun aku tak reti sangat nak bergurau beramah mesra. Ah, jangan kata dengan FIL, dengan sedara mara sendiri pun macam tu. Entah lah, aku memang ada masalah sikit bila bergaul dengan orang. Kadang-kadang tu aku lagi suka diam sebab takut salah cakap. End up memang orang akan cakap aku sombong la. Cuma yang dah kenal aku je tau.



Dengan budak-budak pun dia pandai layan. Aku serius weh tak reti layan budak. Lagi la kalau budak yang jenis nakal dan lasak. Kalau anak buah sendiri aku ok je. Cuma dengan anak orang tambah pulak anak orang yang aku tak rapat, memang aku pandang sepi je la kat budak tu. Hihihi. Sometimes kalau ade budak kecik datang kat aku, aku dah menggelabah tak tau nak buat apa. Aku ni dah la jenis cepat nak melenting je. Buat nya anak orang tu ada buat salah sikit kang, tak memasal je aku marah. So daripada aku sakitkan hati orang, baik aku buat tak tau je. Gitu la prinsip aku. Tapi laki aku dia jenis layan je. Pernah ade sekali anak orang tu siap panjat-panjat kepala dia, dia bley layan lagi. Kalau aku, mau dah bergegar rumah aku aku bertempik. Hahahaha. Aku syak, nanti kalau aku ada anak tak mustahil anak aku akan lebih rapat dengan laki aku daripada aku. Confirm.



Masak pun sekarang dah jadi kerja laki aku. Hahaha. Ape punya pemalas la bini. Bukan apa, laki aku lagi cekap memasak dari aku. Yang ni memang aku mengaku la. Aku kalau masak memang makan masa. Jenis buat kerja nak sempurna. Kalau boleh time masak tu tak nak langsung dapur bersepah. Kotor sikit terus lap. Ater, bila nak sudah masak nyee?? Laki aku memang pantas. Dia potong bawang pun lagi laju dari aku. Siang ikan? Memang aku tak pernah buat la. Aku sanggup masak ayam hari-hari dari kena siang ikan. Hihihi. Dan semestinya, masakan laki aku lagi sedap la dari aku. Kiranya kalau aku sakit ke, berpantang ke nanti, boleh la nak harap kat laki aku.


Bukti laki aku memasak.

Eh ingat aku malas sangat ke? Ni pulak bukti aku pun rajin masak tau. 

Eh apa ni, makin panjang entry makin banyak pulak membongkar kelemahan diri. Takpe, kali ni kasi can kat laki aku. Sebagai tanda penghargaan kat dia sebab selalu tolong aku rumah. Sebenarnya banyak lagi nak cerita tapi takpelah, simpan tuk update anniversary keempat, kelima dan seterusnya. Hihihi. Eh tapi jangan ingat aku ni bini tak guna pulak. Kalau tak guna, takkan la laki aku dari berat 55kg dah jadi 75kg? Haaa, nampak tak siapa yang pandai jaga siapa. Tu kira bukti la tu laki aku gembira dan bahagia. Garang-garang aku pun kadang-kadang aku boleh jadi baik sesangat tau. Tapi tu la, bak kata Fynn Jamal, "aku punya manja kau saja boleh rasa...RAHSIA KITA BERDUA. ^_^

Ok cukup dulu entry ni. Kang korang muntah pulak baca aku dok puji suami sendiri. Macam laki kau je baik kan? Eh ade jugak yang tak baik. Tapi perlu ke aku nak bagi tau korang? Yang baik-baik je kita hebahkan. Yang tak baik aku sorang je tau. Manusia, mana ada yang sempurna. Nak laki baik alim bagai, dah cermin diri kau tu macam mana? Pada aku, pasangan kita tu adalah reflect kepada diri kita sendiri. Kalau aku nak kata laki aku tak baik, maknanya ada la jugak perkara yang tak baik dalam diri aku. Yang penting terima seadanya. Aku selalu kalau bengang ke, marah kat laki aku, aku selalu tengok balik diri aku. Aku sendiri pun banyak kelemahan, so tolak ansur la kalau laki aku pun ade kelamahan dia. Walaupun kadang-kadang ada benda yang aku rasa..ishhhhhh, geram gileeeeee rasa nak marah pun sampai tak keluar perkataan. Nasib baik la kan kuasa talak orang lelaki pegang. Kalau pompuan pegang, mesti dah kena cerai talak 80 dah kali aku. Ye la, gaduh kecik-kecik pun nak kadang sampai nak mintak cerai. Hahahaha. Pompuan kan, emosi lebih. Eh, ke aku je yang macam tu. Korang tak kot? *tangadibahumatapandangatas.

Terima seadanya dan sentiasa ingat, takde manusia perfect dalam dunia ni. Ikut la, mungkin kita dapat pasangan yang lebih kat sini, kurang kat sana. Atau kurang kat sini, lebih kat sana. Rezeki orang berbeza. Kenalah selalu bersyukur. Macam kita bersyukur sebab duduk di bumi Malaysia yang amannnnnn ni. Eh??? 

Ok la, to my husband (kalau dia baca la blog aku ni, dia bukan rajin pun baca blog-blog ni) : HAPPY ANNIVERSARY. Semoga kasih sayang antara kita sentiasa mekar ke hujung nyawa. Love U!

Friday, October 4, 2013

Bajet Trip - Krabi [Entry Khas - Banana Pancake]

Ramai orang cakap kalau pergi Krabi atau Phuket, wajib try diorang punya pancake. Pancake ni jangan ko bayangkan macam pancake kat mcdonald atau ala-ala mat saleh punya tu. Sebenarnya pancake ni lebih kurang macam roti pisang atau murtabak pisang la kat Malaysia ni. Dia akan uli tepung tu macam roti canai tapi dia buat nipis-nipis. Then letak la pisang pisang kat belah dalam. Pastu topping la dengan coklat ke, nutella ke. Banyak la topping nya. Macam-macam. Pilih je mana nak. Tapi bagi aku yang paling sedap ialah Banana pancake + nutella. Sumpah sedap nak mampus.

Banana pancake + nutella

Ok aku nak cerita sikit gerai pancake yang sedap kat Krabi ni. Memang nasib aku baik agaknya, first time makan pancake aku terus dapat beli yang sedap punya. Ceh, mana ko tau gerai tu sedap sedangkan ko tak pernah pun rasa pancake sebelum ni? Gerai lain tak sedap ke? Ok sebenarnya aku tak tau pun gerai tu jual sedap ke tak? Kat situ ade 3-4 gerai yang jual pancake. Tapi gerai yang satu ni aku tengok ramai orang dan meriah sikit la. Even masa first time beli tu ade sorang minah saleh tegur aku. Aku translatekan je la eh. Hihihi. Dia tanya aku pernah makan pancake ke. Aku cakap la ni first time. Then dia cakap, she's the best. Merujuk kepada makcik yang buat pancake ni la. So bila mat saleh tu cakap macam tu, aku pun makin konfiden la pancake makcik ni sedap.

Ni la makcik pancake yang sedap tu. Makcik ni pandai cakap melayu sikit-sikit.

Then bila aku makan, memang sedap weh banana pancake ni. Memula aku order banana pancake + coklat. Then kawan aku order banana pancake + nutella. Personally memang banana pancake + nutella ni lagi sedap la. Yang coklat tu biasa je. Kitaorang order 3 banana pancake ni. 

Ok location banana pancake ni jauh sikit la dari hotel kitaorang. Memang kena naik motor. Dari Aonang Goodwill tu korang jalan terus menuju ke pantai. Then sampai kat ujung jalan kat pantai tu belok kanan. Dah belok kanan tu korang terus je. Terus lagi nanti jumpa sign Krabi Resort belah kiri. Then terus je lagi. Sampai la korang jumpa ade gerai-gerai jual makanan belah kiri. Depan gerai tu tempat hotel-hotel 4 & 5 star.

Ni dia sign Krabi Resort tu. Dari sini korang terus je.
Pastikan sign Krabi Resort ni belah kiri korang ye. 

Pemandangan waktu malam. Kat sini ade macam-macam gerai. First day tu kitaorg dinner sini je



Pemandangan waktu siang pulak.

Ha tu dia, tolong ingat gerai ni ye.


Senarai harga.




Ok kat sini aku try 4 jenis banana pancake. Banana pancake + nutella, banana pancake + coklat, banan pancake + cheese & banana pancake + peanut butter. So far terpaling sedap ialah banana pancake + nutella & banana pancake + cheese. Yang cheese tu dia tambah susu pekat sikit kat atas pancake tu. Memang sedap gile. Actually banyak perasa pancake ni. Aku tgk orang thailand banyak order pancake crisp. Tapi aku tak tergerak pulak nak cuba. Maybe korang boleh la nak try tengok sedap ke tak.  Sorang satu pancake ni memang tak cukup weh. Dah la pisang nya sedap. Manis dan berlemak. Makin bertambah-tambah sedap la bananan pancake tu.




Tambah pulak dapat air kelapa. Memang nikmat ok.

Kitaorang dua hari berturut-turut dok makan pancake ni. Hari ketiga pun kitaorang datang lagi, tapi malangnya makcik pancake tutup pulak. Huwaaaaaa. Maybe sebab hari tu hari jumaat kot. Sedih tau. Ikutkan hari-hari nak makan pancake. Ye la, kat Malaysia takde camni. Last day tu pun sebelum balik, aku sempat singgah cari makcik pancake tu. Tapi takde jugak. Tak tau la dia belum bukak atau tak meniaga hari tu. Sebab last day tu aku dtg awal dalam kul 10 pagi. Yang hari jumaat tu memang dia takde. So kecewa la jugak last day tu xdapat menikmati pancake for the last time before balik KL. Last-last aku beli je kat gerai sebelah. Ade jugak jual pancake. Tapi tak sesedap makcik tu. Aku makan tak habis pun pancake beli dari gerai lain tu. Jadi betul lah mat saleh tu cakap kat  aku she's the best. So korang kalau gi Krabi boleh la try cari makcik ni ok. Kat menu tu ade no phone. Maybe korg boleh call dulu sebelum datang sbb takut dia tak meniaga. Kang hampa je perasaan korang.

Cukup la sampai sini dulu entry pancake ni. Buat aku terliur je. Btw, ni pendapat peribadi aku je kata pancake ni sedap. Kalau korang rasa tak sedap, maafkan daku ok. Hehehe. Maklumlah, lain tekak lain rasanya kan. Kot-kot korang ade tempat pancake lagi sedap pun boleh jugak share ok.

Thursday, October 3, 2013

Bajet Trip - Krabi [Part 3]

Dah part 3 tapi day one pun tak habis-habis lagi. Hihihi. Sorry.

Ok sambung balik entry semalam. Lepas dah siap mandi-mandi semua tu, dalam kul 2 kitaorang turun tunggu tourist guide yang akan bawak ke tempat elephant tracking tu. Tengah dok lepak depan hotel tu, nampak pulak ade orang jual teh tarik kat tepi jalan. Seberang jalan dari Aonang Goodwill tu. Kitaorang pun apa lagi, tengok cam best je pekena teh ais time-time panas camtu.

Tu dia travel partner kitaorang muka cam dah tak sabo-sabo nak menikmati teh ais orang Thailand.

Harga aku tak ingat la berapa. Dalam 35THB kot. Tapi siyes sumpah sedap teh ais dia. Teh tarik mamak kat Malaysia pun sedap jugak. Tapi yang ni lagi sedap. Rasa lemak berkrim tapi tak manis sangat. Aku tengok diorang guna susu pekat Carnation. Ade ek jual susu pekat Carnation? Kat Malaysia aku tak pernah nampak pulak. Aku syak pakai susu tu buat lagi sedap kot teh ais ni. 

Sambil menikmati teh ais sedap, lori yang nak bawak kitaorang ke elephant tracking tu pun sampai. Bukan lori beso, kecik je. Hehehe. 


Kat Krabi ni memang banyak kenderaan camni. Kenderaan untuk angkut orang ramai-ramai. Macam-macam size ada. Yang ni kecik sebab tak ramai kot yang join. Macam biasalah, dia gi angkut dulu pelancong-pelancong kat hotel lain then baru bergerak ke tempat elephant tracking tu. Tak berapa jauh dari Aonang tu, tapi masuk ke dalam hutan sket. Ye la, gajah mestilah duduk dalam hutan takkan duduk kat tepi pantai ye dak? Hihihi. Perjalanan lebih kurang 20 minit.

Layan perasaan. Suka betul aku naik menatang ni. Berangin je.

Perjalanan menuju ke elephant tracking. Lalu kebun getah. Baunyaaaa mak ai, menusuk di kalbu.

Yay dah nampak gajah. Tu tandanya kitaorang dah sampai ke tempat yang dituju.

Memula sampai tu aku jakun jugak la tengok gajah-gajah ni semua. Maklumlah selalu tengok kat zoo je, dalam tv la. Mana penah tengok depan-depan siap boleh pegang lagi. Teruja mak tau! Walaupun takut-takut dan geli jugak nak pegang mula-mula tu. Tapi tengok gajah tu cam baik je. Aku pun memberanikan diri la jugak.

Ni anak gajah yang baru berusia 4 tahun. 4 tahun pun dah beso cenggini??? Ish ish ish.

Laki aku dok jauh-jauh je. Takut letewwww!

Tengok aku relax je siap pegang gajah tu.


Sebelum start elephant tracking, diorang buat babay elephant show kejap. Takde apa yang best sangat pun tapi aku kagum la tengok anak gajah tu paham apa yang disuruh buat. Macam-macam aksi ade. Duduk la, buat vikang la, main hula hup la. Nasib baik gajah tu tak buat breakdance. Kalau tau, mau aku pengsan sebab terkejut dan teruja sangat. Hahaha. Tapi gambar tak banyak kat aku. Ade dalam kamera kawan aku.

Ni je sempat amek. Aku ade amek video tapi tak boleh upload pulak.

Kadang aku terfikir jugak, macam mana la diorang training gajah-gajah ni semua ek? Mesti diorang ade seksa gajah ni kan? Bila fikir balik, kesian gajah-gajah tu semua. Tapi apakan dayaku. Aku pun teruja jugak tengok dan nak naik gajah walaupun kesiannnn sangat kat gajah tu.

Lepas habis show, terus diorang kasi naik gajah untuk elephant tracking. Tapi bukan anak gajah. Naik yang bapak gajah punya. Besooo woo. Nak naik atas gajah tu pun kena naik menara dulu. Ye la gajah kan tinggi. Ko nak panjat naik apa pulak kat atas gajah tu. Memula naik atas gajah tu risaunya aku takut terjatuh. Dah la bergoyang-goyang atas gajah tu. Tracking gajah tu pun aku ingat jalan mendatar je, rupanya jalan berliku-liku siap berlopak sana sini. Naik bukit turun bukit bagai. Aku punya la cuak dok atas gajah tu. Pegang erat-erat kat kerusi yang diorang letak atas gajah tu. Kesian sangat weh aku tengok gajah tu. Masa naik bukit tu bawak kitaorang berat-berat. Huwaaaa, tak sampai hati tau sebenarnya. Pastu kalau gajah tu takmo jalan, nanti pemandu gajah tu pukul kat kepala dia. Bukan pakai kayu biasa-biasa tau. Kat hujung kayu tu dah macam hammer ko tau. Relax je dia pukul kepala gajah tu. Aku beria la cakap "don't! don't hurt him". Hahaha Poyo tak? 

Tapi serius weh, sebagai pencinta haiwan aku rasa ni la kot kali pertama dan kali terakhir aku naik gajah. Buat merasa je. Lepas ni takmo naik lagi dah. Kesian kat gajah tu.

Ko tengok, kitaorang punya la cuak naik gajah. Tapi pemandu gajah ni relax je bawak anak kecik naik atas gajah tu. Sebelah tangan pegang anak, sebelah pegang payung. Hebat ok!

Sempat pulak gakah-gajah ni nak berendam dalam air.

Gambar orang n bontot gajah je banyak dalam kamera aku. Gambar aku ngan laki aku banyak dalam kamera kawan aku pulak. Susah gila nak amek gambar atas gajah. Bergoyang-goyang.

Tapi nasib baik la masa nak sampai tu, pemandu gajah tu baik hati nak snapkan gambar kitaorang. Banyak gila hokey dia snap gambar kitaorang. Suka pulak dia tekan-tekan kamera tu. Tapi cam biasalah, gambar banyak yang blur. Sabo je la.


Tengok la senget-senget kitaorg atas gajah tu.


Masa ni dah berani posing sket. Kalau tak keras kejung je atas gajah tu.

Lebih kurang sejam jugak la gajah tu bawak pusing-pusing hutan tu. Lepas dah habis elephant tracking, boleh beli pisang tuk bagi gajah makan. Sepinggan pisang THB50. Laki aku beli sampai dua. Pencinta haiwan la katakan. Nasib baik la gajah ni beso, kalau kecik aku rasa dah lama laki aku bawak balik bela.



Yay dah berani peluk gajah.


Ok selesai dah cerita pasal gajah. Misi pertama ke Krabi untuk naik gajah berjaya. Then diorang hantar semula balik ke hotel. Sampai hotel lebih kurang dalam kul 5. Kitaorang tak naik bilik pun. Lepak lagi kat depan hotel tu. Satu yang aku suka pasal hotel ni, sebab ade tempat lepak kat luar lobi. So petang-petang duduk kat situ pun layan jugak. Sempat la borak-borang dengan tourist lain kat situ. Tapi banyak Malaysian je kat situ. Bersepah-sepah orang Melayu ok. Hihihi. Tengah borak dengan diorang tetiba ade motor roda tiga jual makanan lalu. Dioang kata makanan tu sedap semalam diorang dah try makan. Memula tengok cam ragu-ragu je halal ke tak. Tapi de tulis halal. Pastu ade pulak gambo anak bini dia pakai tudung. So aku yakinkan diri je la.

Ni la pakcik yang menjual tu.

Ni la rupa makanan yang dijual oleh pakcik tu.

Aku tak tau apa nama makanan ni. Tapi dia macan bihun sup. Boleh pilih bihun atau kueytiaw. Pastu sup dia kaler hitam ade mushroom. Pastu boleh pilih nak ayam atau itik. Pastu ade bahan-bahan macam serbuk cili, garam, gula, kacang, kicap, cili. Yang tu kena letak sendiri ikut tekak ko nak macam mana. Kalau nak sedap campurkan semua tu. Aku punya bijak. Konon-konon suka makan pedas. Bajet cili Thailand tak pedas. So aku lebihkan letak serbuk cili dan cili. Sekali hambek ko. Habis pijo bibir aku. Rasa tebal dua kali kanda dek kepijoran cili tu. Tapi rasa memang sumpah sedapppppppp! Rasa dia complete. Ada masam manis pedas. Rasa meletup-letup bila masuk dalam mulut aku. Korang kalau gi Krabi ternampak pakcik ni jangan lupa tahan dan beli ok. Masukkan dalam list must try!!! 

Ok, selesai menjamu selera kitaorang meneruskan misi paling penting iaitu : mencari PANCAKE SEDAP. Sepanjang aku buat research tentang Krabi ni, rata-rata cakap benda yang wajib ko buat kat Krabi ialah makan pancake. Kira kalau ko gi Krabi kalau tak cuba pancake ni memang tak bermakna la percutian mu itewwww! Aku memang dah tak sabo-sabo nak rasa keenakan pancake tu. Sedap bebeno ke. 

Disebabkan dah penat, kitaorang malas nak jalan kaki. So sewa motor THB200 untuk 24 jam. Ikutkan memang rugi la nak sewa motor dah petang-petang camtu sebabnya esok pagi-pagi dah nak buat island hoping. Island hoping lak amek masa dari pagi sampai petang. Kira rugi la sewa sebab tak guna esoknya. Tapi, apadahal. Setakat 20 hengget je kan. Lagipun naik motor boleh jalan jauh sikit. Lagipun aku dah geram tengok motor skuter comel-comel kat Krabi tu. Kat Malaysia takde motor camtu.


Comel kan skuter tu. Aku pun nampak comel je atas motor tu. Hihihihi.

Jangan lupa isi minyak ok dulu ok. Lepas tu baru merempit. Kitaorang sempat singgah pantai Aonang menikmati keindahan sunset kat situ.




Memang indah pemandangan kat sini. Hihihi.

Dah puas menikmati sunset kitaorang pun terus cepat-cepat cari tempat jual pancake. Jumpa satu tempat pancake yang sedap. Entry pasal pancake aku citer dalam entry khas la ye. Next entry ni aku citer pasal pancake ni. Memang sedap pancake tu. Serius tak tipu. Tunggu naaa next entry.

Dah kenyang, kitaorang pun jalan-jalan lagi sekitar Aonang tu. Saje buang masa. Hari pertama kat Krabi diakhiri dengan aktivi massage. Macam biasa, datang Krabi selain pancake, massage adalah perkara yang ko tak boleh tinggalkan. Mesti cuba!! Sebabnya massage kat sini murah. Foot massage THB200 je. Dalam 20 hengget duit kita. Thai massage pun 20 hengget. Oil massage 30 hengget. Pendek kata urut sume below 50 hengget. Memang puas hati sangat.


Ko tengok tukang urut laki aku tu, bukan main happy lagi. Laki aku apatah lagi. Hahaha.


Habis massage terus balik hotel dan tido. Esoknya nak ke pulau. Yay!!!
Sambung next entry. Sorry kalau membosankan korg.
^_^