Monday, December 23, 2013

Attending Craft Class ;)

Amboi, dalam mabuk-mabuk mengandung sempat lagi aku attend kelas-kelas macam ni. Korang kan tau aku memang minat mende-mende camni. Kebetulan pulak, terbaca dalam FB ada kelas craft buat mende yang aku suka pulak. Tengok tarikh, yang aku boleh pergi cuma weekend lepas je. So, nak tak nak aku daftar jugak. Sebab nak tunggu next class tah bila ada. Mula-mula cam ragu-ragu jugak. Mampu ke nak pergi. Buatnya kang asik muntah-muntah kat situ, mati aku. Laki aku memula tak bagi pergi langsung. Tapi, biasalah bini degil. Hihihi. Lucky me, hari sabtu lepas aku langsung tak mabuk. Aku pun pelik. Bangun pagi tu memang rasa sket tapi dah sampai kat kelas tu, ok pulak. Takde rasa langsung. Cuma lepas kul 2 tu dah start rasa, then petang tu bawak ke esoknya terus melepek. Mak mertua aku datang rumah pun dia yang masak. Hihihi. Tak guna punya menantu. Nasib baik mak mertua memahami. 

Muka orang dah sihat kononnya ;)


Berbalik kepada cerita asal tadi, aku attend kelas untuk buat Passport Holder. Actually mula-mula nak amek dua kelas, Passport Holder & Card Holder. Tapi tak jadi la sebab mak mertua aku nak datang hari Sabtu tu. Tapi nasib baik la aku tak amek dua kelas sebab hari Ahad tu start pening-pening n muntah balik. Kalau tak naya je. 


Ha ni la rupa mende yang aku nak belajar buat tu. Comel kan?
Pic ni aku pinjam from cikgu yang buat kelas ni Shane's Handmade.

Craft Workshop ni dia buat kat Puchong. Nasib baik aku tak sesat sebab tempat dia ni kira kawasan baru jugak la kat Bandar Puteri Puchong tu. Memula tu ingat salah tempat. Nasib baik betul. Sekali dah sampai rupanya hari ni aku sorang je yang akan belajar. Yay, senang sikit nak tanya macam-macam. Hehehe. Eh actually ade dua org, tapi bila aku borak rupanya dia ni kira partner Shane ni. Dia la pembekal barang-barang craft ni tapi dia tak reti buat. So dia datang untuk belajar. Tapi dia belajar buat beg. Aku yang amatur ni belajar la buat mende kecik-kecik dulu ye. Dah expert nanti memang aku nak belajar buat beg pulak. 


Pic credit to Shane's Handmade

Cantik kan beg macam ni. Aku ingat sebelum beranak nanti nak pergi jugak belajar buat beg ni. Nak buat beg tuk barang-barang baby aku nanti. Yang bestnya pakai barang handmade ni, ko boleh pilih material sendiri. Nak corak cemana, design macam mana. Yang penting tak sama dengan orang lain. Barulah special gitu.

Senang je belajar buat Passport Holder ni. Kejap je aku dah siap. Cuma part last tu kena jahit pakai tangan, tu yang letih sikit. Aku pulak terkial-kial nak jahit pakai tangan ni. Amek masa dekat dua jam jugak nak habiskan part yang last tu. 


Last part yang kena jahit pakai tangan. Bayangkan lah keliling tu sume nak kena kelim pakai tangan. Takpe, practice make perfect.


Malangnya kan aku tak amek banyak gambo sebab concentrate nak belajar kononya. Lagipun takkan nak suruh cikgu tu pulak amekkan gambo kan. Last nak bergambar dengan cikgu tu pun aku lupa. 


Ni je satu-satu nya gambo yang sempat aku amek. 


Yang ikat rambut tu la Shane. Cikgu yang ajar aku tu.



Antara hasil craft Shane




Ni pulak hasil kerja aku. 
Boleh la kan untuk amatur cam aku. Shane cakap, aku punya kerja kemas.
^_^


Aku dah siap-siap beli 2 Passport Holder kit tuk practice kat rumah.
Dah siap nanti aku open for sale. 


Korang yang berminat dengan hamdmade stuff ni boleh follow blog dan FB Shane. Kadang-kadang dia open class. Kena alert la. Nak beli material dari dia pun boleh. 


Shane's Website : http://www.shanehandmade.com/

Wednesday, December 4, 2013

Journey To Motherhood.

Ok, mungkin ramai yang dah tau pun pasal berita gembira ni. Tapi aku takde la announce secara rasmi pun kat FB. Cuma ada la beberapa status aku yang kawan-kawan boleh agak aku pregnant. Aku upload gambar strawberry dengan caption "ini je yang mampu masuk tekak buat masa ni" pun diorg boleh teka. Hihihi. Hebat betul. Kat twitter pun aku memang ada update jugak kadang-kadang dan indirectly. Tapi twitter aku pun sape je yang follow. So siapa yang tau tu, tau je la. Yang mana tak tau, kira sekarang ni dah tau la kot. Hehehe. Alhamdulilah kandungan aku dah masuk 10 minggu. 

Berita gembira ni aku tau pagi hari raya haji. Lebih kurang dua minggu lepas aku balik bercuti dari Krabi. Kira baby Krabi la ni kot. Hehehe. Masa mula-mula dapat positif UPT tu aku macam tak caye. Ade la dekat 10 kali buat test. Aku ada update dalam blog satu lagi Journey To Motherhood. Tapi blog tu aku private. Lagipun takde apa pun cerita dalam tu selain dari citer pasal pregnancy aku. Takut korang boring pulak membacanya. Hehehe. Tapi kalau nak request follow boleh la tinggalkan emel korang. Sebabnya lepas ni semua pasal pregnancy atau anak aku nanti aku update dalam tu je. Mungkin la ade sikit-sikit yang aku akan import masuk dalam ni. Tapi tah la, tak decide lagi. Tengok cane. Hehehe.

Aku pun tak tau nak cerita apa sebenarnya. Sebenarnya banyak nak cerita dan dikongsikan tapi aku sekarang mengalami morning sickness yang teruk jugak la. Dah berapa hari aku tak kerja. Ni pun baru masuk office.  Er, tak tau la nak kata teruk ataupun aku yang manja mengada-mengada. Tapi serius aku tak larat sangat nak pergi kerja. Jangan kata nak pergi kerja. Nak buat kerja rumah pun tak lalu. Sampaikan nak mandi pun aku jadi malas. Hahaha teruk sangat dah tu. Actually kan, masa mula-mula pregnant hari tu, aku tak rasa pun morning sickness. Aku siap cakap kat laki aku.."yang betul ke i pregnant..tak rasa pape pun." Laki aku siap marah sebab aku ckp bukan-bukan. Aku siap mintak nak rasa morning sickness supaya aku yakin yang aku pregnant. Tah hape-hape tah. Sekali kan dah masuk minggu ketujuh, terus aku melepek je kat rumah. Dengan sakit kepala, rasa loya sepanjang masa, muntah, angin. Eh sume la rasa ada. Aku sampai tak tau nak describe rasa tu camne. Bila dah terbaring je tu, rasa menyesal pulak mintak nak rasa morning sickness. Macam ni rupanya rasanya. Rasain!

Paling tak tahan, aku angin je 24 jam. Bila aku google rupanya angin ni perkara biasa yang terjadi kat perempuan mengandung. Ooo baru la aku tau. Tapi serius la, teruk sangat weh. Angin 24 jam. Angin tu la yang menyebabkan pening, sakit kepala, loya, muntah. Kalau dah muntah tu, memang habis keluar semua isi perut tak tinggat secubit pun sisa. Itu yang buat tak larat. Kerja rumah, masak semua memang 100% la serah kat laki aku. Nasib baik la dapat laki boleh harap. Kalau tak, naya jugak aku dibuatnya. Sekarang ni aku cam dah ok sikit. Rasa loya tu biasalah still ada. Cuma aku dah boleh paham dah keadaan badan aku camne. Apa yang aku kena buat untuk elak rasa sakit kepala dan muntah-muntah tu. Boleh la nak bangun kemas-kemas dan masak sikit-sikit. Yang penting dah boleh nak pergi kerja. 

Ok la tu je nak cerita. Entry pregnancy nanti aku update kat blog satu lagi tu. Doa-doakan la aku dan kandungan aku sihat dan selamat. Dan semoga Allah memanjangkan tempoh pinjaman ni untuk aku. Baby dust to all TTCians member out there. Harap rezeki korang akan menyusul selepas ni. Aminnnnn.