Tuesday, December 16, 2014

Keadaan Rumah Sebelum dan Selepas Ada Anak

 Sebelum





Selepas

 Tengok la barang-barang dr dalam kereta pun tak sempat nak kemas. Terbiar sepi depan pintu.
Baju memang sidai kat dalam rumah sebab selalu lupa kalau sidai kat luar.

 Dengan laptop depan tv, toto tak kemas, salin seluar campak kat depan. 
Eh ada teh ais la kat tepi laptop tu. Hihihi.
Selalu aku buat kerja dalam bilik, tapi ni kadang2 terpaksa buat kat hall sebab kena tengok-tengok kan Mel.


 Ni baju-baju yang tak pakai. Nak sort konon nak buang atau bagi org je.
Tapi aku rasa dah berbulan-bulan baju tu camtu je kat situ.

Ni pemandangan biasa skrg ni. Tido memang dah tido depan tv je. Sebab kadang malas nak naik atas and tido atas katil rasa sempit. Kena beli katil size Super King lepas ni. Or bila Mel dah pndai tido sendiri, baru tido dalam bilik kot.


Tengok la keadaan rumah aku skrg. Beza memang berbeza. Hihihi. Ceh nak salahkan anak pulak rumah bersepah. Padahal mummy malas. Hiks. Eh takde la malas sangat, cuma tak sempat je. Lagipun rumah aku besar dua tingkat pulak tu. Kemas atas, bawah bersepah. Kemas bawah, atas bersepah. Heran betul aku. Padahal duduk bertiga je. Mel pun kecik lagi. Apa lah sangat sepah yang dia pandai buat. Ni mak bapak yang buat sepah sebenarnya ni. Hahaha. 

Serius aku memang tak sempat weh nak kemas rumah macam dulu-dulu. Aku kalau kemas rumah memang amek masa panjang. Kalau dulu biasanya hujung minggu tu Sabtu untuk kemas kat bawah, Ahad tuk kemas atas. Dan biasanya bertahan la 2 bulan kalau dah buat spring cleaning. Tapi skrg, kemas mana patut je. Vacum je mana sempat. Asalkan tak berhabuk dan kotor. Tapi nak susun-susun perabot, susun barang molek-molek memang takde la. Ikutkan aku ni memang tak boleh tengok benda tak tersusun di paksinya. Rasa gigil je nak betulkan  Tapi skrg ni pejam mata jek la. Nak gigil pun takde masa dah. Hihi.

Mel skrg langsung tak leka. Sabtu hari tu laki aku takde, aku je kena tengok kan dia. Dengan nak packing barang customer lagi, memang huru hara dibuatnya. Aku rasa ade la bape kali Mel tergolek terlentang sebab aku terlepas pandang. Dia pulak takmo tido. Pastu langsung tak boleh diam walau sesaat. Pening kepala aku dibuatnya. Last-last aku langsung tak buat kerja aku. Dok berkepit je dengan dia.

Actually aku ni memang ada masalah sikit dengan pengurusan masa. Kena stabilkan hidup dulu. Aku ni jenis manusia yang kena hidup berjadual. Kalau tak, memang huru hara la hidup aku mcm skrg ni. Tapi masalahnya nak buat jadual pun takde masa. Dah cemana? Hahahaha. Takpelah tunggu la Mel besar sket. Tak pun tunggu tahun 2015 nanti buat revolusi. Ceh, perlu ke nak tunggu tahun 2015. Hihi. Takpelah, sket lagi nak masuk tahun 2015. Kita tengok nanti macam mana.


18 comments:

  1. oklah tu u, u xsempat boleh lagi update blog, i tak berupdate langsung hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh update blog ni kat opis...kat opis je la kiranya boleh bernafas sket... tu pun 2-3 hari draft baru siap...

      Delete
  2. Assalamualaikum cujen..i feel you hahhaha ;p

    ReplyDelete
  3. Hehehe..kelakar..
    Tp mmg xsmpt la sbb kita ada anak keckk tu mmg logikla..sbb nk thok dia sambil kemas rumah mmg x la kan

    ReplyDelete
  4. anak belum kuar pun rumah sepah juga....cmne tuh. kemas cantik seminggu je dpt bertahan...3 minggu lagi mcm tongkang dah....pheeewwww

    ReplyDelete
  5. wah nampak huru haranya bila dah ada anak. caiyok2 sikit lagi nak 2015. hahaha

    ReplyDelete
  6. waaa...sep ckit!! sm je la.. kemas xsmpi semenet, pastu bersepah semula.. sbb menan anak, car seat dia, buai, walker, baju bajan..bakul..haihhh

    ReplyDelete
  7. Hehe..samalah kita..nasib rumah cik mah kecik..xla sepah sngt kot..hehe...mmg kadang tu bj yg blik dr kg..simpan sampai sebulan dlm beg br nk kemas blik..hahaha

    ReplyDelete
  8. hahaha exactly! wait until mel besar dapat kaki mcm copea..!
    Tengok mommy kemas toys kat port die play.. die igt kita nak play skali dgn die.. sekali rapppp je die terbalikkan semua bakul2 toys! Heavennnnnnn bebeh

    ReplyDelete
  9. cantik la deco umah cujen. simple je. blh taw x kt mana nk dpt rak stand tepi tv tu? yg white colour tu hehehe klu xkisah blh sharing heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu beli kat ikea dear.. tp rasanya dah dicontinue product tu..lama dah beli tu..tahun 2011

      Delete
  10. adeh..macam aku je rumah x berkemas.. =( anak baru sorang tapi macam dah tak terurus.. sampai kan nenek suami datang rumah, dia yang tolong lipatkan kain.. ko ghase?? menantu ape ntah ni.. maluuu giloss.. hahaha

    ReplyDelete
  11. boleh stress aku kalau rumah bersepah! nasib baik anak aku dah besar bila main kemas balik. hihi

    ReplyDelete
  12. Assalam cujen,
    saaaaaamaaaaaaaaaaaaala kita
    uols takpa la jugak rumah besor dua tingkat
    iols ni haaaaaaa
    rumah kocik 700sgft pun dok selerak situ laaaaaaaa
    kemas hall, dapur selerak
    kemas dapur bilik selerak
    ater caner????????????kan3

    ReplyDelete
  13. KAMI MENAWARKAN PERKHIDMATAN PEMBERSIHAN RUMAH

    ANDA SIBUK?
    ANDA SELALU OUTSTATION?
    TIADA MASA UNTUK MENGEMAS RUMAH DAN HALAMAN?
    ANDA BARU MENDAPAT KUNCI RUMAH BARU?
    ANDA PERLU BERSIHKAN RUMAH SEBELUM DUDUKI?

    KAMI PENYELESAI KEPADA MASALAH ANDA..

    Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan tempahan melalui :
    call/ Message/ WhatsApp :
    018- 206 5694
    Facebook : https://www.facebook.com/Qnqcleaning
    Email : qnq.cleaning@gmail.com
    Blog : qnqcleaningservices.blogspot.com

    KAMI FIKIRKAN DAN URUSKAN HAL RUMAH DAN KAWASAN ANDA.

    ReplyDelete
  14. KAMI MENAWARKAN PERKHIDMATAN PEMBERSIHAN RUMAH

    ANDA SIBUK?
    ANDA SELALU OUTSTATION?
    TIADA MASA UNTUK MENGEMAS RUMAH DAN HALAMAN?
    ANDA BARU MENDAPAT KUNCI RUMAH BARU?
    ANDA PERLU BERSIHKAN RUMAH SEBELUM DUDUKI?

    KAMI PENYELESAI KEPADA MASALAH ANDA..

    Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan tempahan melalui :
    call/ Message/ WhatsApp :
    018- 206 5694
    Facebook : https://www.facebook.com/Qnqcleaning
    Email : qnq.cleaning@gmail.com
    Blog : qnqcleaningservices.blogspot.com

    KAMI FIKIRKAN DAN URUSKAN HAL RUMAH DAN KAWASAN ANDA.

    ReplyDelete
  15. Sama la saya pon. Kdg2 mai mood rajin, saya hari2 balik keja sapu lantai, angkat kain.. tapi kan saya jadi bosan.. cam.saya buat keja ni je.. hihihi..mula rasa bagusnya kalau ada org tolong saya buat.. bagusnya kalau suami saya da tlg buat... hie

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..