Thursday, December 4, 2014

Update Terkini.

Yuhuuuuu, lama gila tak update blog. Rindu rindu rindu. Korang rindu aku tak? Hihihi. Last aku update bulan lepas. Satu entry je bulan November tu. Tau-tau dah bulan Disember sekarang. Ya Allah aku rasa macam baru semalam aku sambut new year 2013. Pantas betul masa berlalu. Tak terkejar dibuatnya.

Hidup aku memang busy sekarang. Memang tak sempat langsung weh nak mengarang update blog. Jangan kata blog, FB, Instagram aku pun jarang dah aku update. Sekali sekala je sambil lalu orang kata. Kalau tak dulu hari-hari ada update. Hihihi. Tapi, hari ni aku nak update laju-laju.  Banyak sangat benda yang aku tak dapat nak catch up. Nanti dah lupa, rugi.

Ok, mula-mula nak update pasal diri sendiri dulu. Sejak aku amek alih online busines adik aku ni, memang aku busy sket la. Actually online biz tu adik aku yang buat mula-mula. Then dia dah tak larat plus kerja dia selalu busy, so aku take over. Nampak cam senang je kan buat online biz ni, padahal ya Allah penat ko tau tak. Penat nak melayan customer. Aku pun sampai ada satu tahap tu, rasa nak give up. Hahaha. Bak kata mak aku, tu baru biz online kecik-kecik dah pening kepala, belum lagi biz juta-juta. Haha kalau juta mau pengsan aku seminggu. Nak kata masyukkk sangat tu takde la. Tapi alhamdulilah lah ok la pada aku. Tapi memang penat dan pening. Cust ni pulak memang macam-macam peel. Patutlah selalu aku tengok kat Instagram, seller-seller banyak yang mengamuk dan meroyan pasal cust. Aku rasa term customer always right memang dah tak boleh pakai langsung. Sometimes tu kan, dah terang-terang ko letak harga dengan CAPS LOCK nak bagi nampak, siap taip caption panjang-panjang info pasal item tu, tapi still ade jugak cust tanya "harga?". Tak ke ko rasa nak hantuk kepala kat dinding? Tu belum lagi yang kalau aku lambat sket reply whatsapp. "awak ni nak meniaga ke tak nak?". Padahal baru 5 minit aku tak reply whatsapp. Haih, sabo je la. Pastu pulak yang jenis tak paham term PRE ORDER. Padahal aku dah cakap awal-awal semua item aku pre order. Then dia pun order. Pastu esoknya dah tanya "barang dah pos?" Huwaaaaa memang rasa nak tikam diri sendiri masa tu. Tapi nak buat camne, ni la benda-benda yang nak kena tanggung kalau buat online biz guna whatsapp ni. Kerenah cust memang macam-macam. Tapi sebab diorang la punca rezeki aku, so sabo je la.

Follow la iols punya IG kalau sudi. Hihi

 Ni satu lagi adik aku punya.

Disebabkan aku ni bekerja, jadi masa aku memang pack la. Kerja lagi, online biz lagi, Mel pulak still takmo botol. Dia pulak jenis tido awal. Tido pulak mesti nak menetek. Sekarang dah takmo tido buai. So kadang tu, bila aku baring nak menetek kan dia, dengan aku-aku sekali hanyut. Padahal malam tu sepatutnya aku packing barang cust utk pos esoknya. Bayangkan la eh, pagi kul 6.30 aku dah bangun. Hantar Mel rumah mak aku, then pergi kerja. Pastu dalam kul 10 kang curi masa keluar kejap balik rumah mak aku untuk tetekkan Mel. Then balik semula ke office. Pastu kul 1 balik lagi. Dalam masa sejam tu la nak tetekkan dia, nak solat, makan semua. Perjalanan dari rumah mak aku ke office dah amek masa 10 minit. Then biasanya ptg aku tak keluar tuk balik susukan Mel. Tunggu la kul 5.30. Tepat jam 5.30 mesti kena chow sebab kalau lambat kang, memang meraung-meraung la la dia. So aku memang takde masa nak ke tempat lain. Kalau aku selalu hilang kat office tu pun, bukan sebab aku mengulo gi berjimba-jima. Memang aku kat rumah mak aku je la. Then biasanya lepas maghrib baru aku balik rumah aku. Kerja kat rumah lagi banyak yang menunggu. Pastu nak update order cust lagi. Nak iron baju tuk esok. Kalau Mel dah ajak tido awal, memang langsung satu kerja aku tak boleh buat. Betul la org cakap, jaga anak ni memang penat. Ko tak boleh nak buat kerja lain tau. Dulu aku tak percaya, sekarang dah rasa baru tau. Huhuhu. Kadang tu bila kat office baru la aku dapat bernafas sket. Kalau dok rumah dengan Mel je berdua, memang satu kerja hape aku tak boleh buat. Mel sekarang ni memang lasak sangat.

 Tengok la cara dia dok dalam buai tu pun dah boleh agak cemana lasaknya si Mel ni.


Nak-nak pulak Mel sekarang dah pandai merangkak. Ye, merangkak ye kawan-kawan. Bukan baru nak meniarap. Aku pun tak tau la si Mel ni. Padahal baru 5 bulan. Baru je gi checkup 5 bulan semalam. Tangan pun tak kuat lagi. Tapi dah merangkak. Mel ni aku tengok jenis tak sabo. Semua benda dia nak cepat. Masa mula-mula belajar nak mengiring hari tu pun, aku rasa tak sampai sehari dia try, dah berjaya mengiring. Pastu tiba-tiba dah meniarap. Now baru 2-3 hari ni tiba-tiba aku tengok dia dah merangkak. Mak aku la yang bagitau, hantar video kat whatsapp cakap Mel dah merangkak. Aku mula-mula cam tak caya tapi balik tengok sendiri, ya ampun Mel. Bukan merangkak yang sket-sket tu ye. Memang terus merangkak jauh. Kalau biar dia kat hall, dia boleh merangkak sampai masuk bilik. Dengan tangan gigil-gigil tapi still berusaha jugak. Haih, sabo je la anak aku ni. Bila dah 2-3 hari expert dah merangkak, now dia nak memanjat pulak. Semalam la aku tengok je dia merangkak. Then bila sampai kat walker, dia pegang walker tu nak bangun ko tau. Seboleh boleh dia nak bangun jugak. Ha pasal Mel ni nanti la aku update lain. Kang panjang berjela pulak entry ni. Hihi.

Ok sampai sini dulu, wat lepas rindu je dulu. Nanti ada masa lagi iols update. Daaaa

9 comments:

  1. psl pre order tu, mmg pening nk layan cust yg xfaham.. puas la explain.. hadoiiii.. pastu dh kabor order thru wassap, nk jugak kt komen.. mcm la kite ngadap ig doplohpatjam

    ReplyDelete
  2. cepatla kalau 5 bulan dah merangkak tau...

    ReplyDelete
  3. dh follow kt insta

    heheheheh

    bagus lah mel
    cepat serba serbi
    bertambah kuruih lh omak eh

    ReplyDelete
  4. all the best dalam bisnes online tu...

    memang mencabar nak berbisnes sambil bekerja kan?

    sama la kite.

    ReplyDelete
  5. laa tu ig adik mu dulu cujen? dh lama follow ig tu.

    wow cepat mel merangkak

    ReplyDelete
  6. as salam sis..y playard tu..sis bli kt area jln raja laut kt mne yer??.mohon share :)

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..