Wednesday, January 29, 2014

Ketam Oh Ketam.

Ni cerita minggu lepas. Saje je nak up kat sini kasi korang terliur sama. Hihihi.

Amacam, terliur tak? 

Alkisahnya, minggu lepas balik checkup aku terus balik rumah mentido. Sekali masa tido tu boleh pulak mimpi makan sedap-sedap. Makan lauk ayam la, ketam la. Tapi dalam mimpi tu, tiba part aku nak makan lauk ketam tu, tetiba terus terjaga. Sakit hati tak????? 

Terus itu jam jugak aku ajak laki aku gi cari ketam. Gigih aku google kat mana makan ketam yang sedap. Banyak yang aku jumpa, suggest Fatty Crab. Tapi tu kan restoran cina, tambah pulak jauh. Lagipun aku google image, tengok ketam dia masak cam tak masuk ngan tekak aku. Aku kalau boleh nak cari ketam masak bercili. Kuah kaler merah-merah gitu. Dah terbayang-bayang depan mata aku ketam camtu. 

Google punya google aku jumpa la satu blog ni dia cerita makan ketam kat Restoran Abdullah Chan kat Bangi. Elok sangat la tu, restoran tu pun dekat je, kat Bangi. Malam tu jugak kitaorang bergegas ke Restoran Abdullah Chan. Order ketam, nasi dengan sayur je sebab tujuan utama memang nak makan ketam je. Ketam yang aku order ni namanya Ketam Masak Sos Special. Memang sedap weh. Isi ketam nye pun banyak dan lembut. Sepinggan ni RM38. Memang puas la makan dua orang sebab portion dia besar. Puas hati akhirnya mimpi makan ketam jadi kenyataan. Hihihi.

Kalau tengok pinggan dan kulit ketam ni, konpius pulak sape yang mengidam sebenarnya ni?

Ha nampak tak, orang mengidam makan sikit je. Yang tak mengidam pulak penuh pinggan dia yek. Hehehe. Takpelah, aku memang camni. Kadang tu teringin nak makan, tapi bila dapat makan, makan nya sikit je. Laki aku la tukang perabih kan sume makanan tu. 

Korang yang mengidam makan ketam tu boleh gi makan kat Restoran Abdullah Chan ni. Bukan ketam je, banyak lagi menu lain yang sedap-sedap. Google je Restoran Abdullah Chan Bangi, nanti jumpa la lokasi nya. Belakang Ice Room & Papa Rich ke apa tah. Tapi area-area situ la. 

Selamat menjamu selera!

Monday, January 27, 2014

Cerita Hujung Minggu.

Hari ni dah masuk minggu ke 18. Ikut Baby app Baby Bump ni, dah 18 weeks, 2 day. Baby dah besar size sweet potato kata app ni. Macam kecik je, macam comel je. Hihihi.

Ok ni rupa aku bila dah 18 weeks pregnant ;

Perut dah mula menonjol. Tapi kecik je. 

Ok la sikit, dah ada rupa orang. Kalau tak sebelum ni, aku dan hantu kak limah tiada beza. Hahaha. Alhamdulilah, morning sickness beransur-ansur hilang sikit-sikit. Minggu lepas ada sekali je muntah. Then start khamis sampai la hari ni,  rasa loya dan muntah tu dah takde. Cuma masalah angin still ada lagi. Memang takkan hilang la angin aku ni. Makan tak boleh banyak-banyak sekaligus. Kena makan dalam kuantiti yang sikit je. Perut pun tak boleh penuh sangat. Kalau penuh nanti, start la nak muntah. Yang penting aku dah rasa macam sihat sikit. Tak macam sebelum ni. langsung tak bermaya.

Weekend ni kira weekend paling aktif la semenjak aku pregnant. Hari sabtu gi kenduri kawen member. Then petang masak-masak sikit sebab nak sambut adik aku yang balik dari UK tu. Nak makan sambal belacan katanya. Hahaha. Tapi, bukan aku masak. Mak aku la datang rumah aku. Memandangkan abang aku pun nak datang sini, so makan-makan n tido kat rumah aku je la. Rumah mak aku sempit. Tak muat dok ramai-ramai.  

Esoknya hari Ahad tu aku plan nak pergi Baby Ekspo kat Mid Valley. Tapi still tak confirm pun sebab aku mcm blur tak tau nak cari apa kat sana. Tapi disebabkan pagi tu aku terbangun awal, so kitaorang pergi jugak la ke Mid Valley tu. Memang awal jugak la aku bangun. Selalu weekend memang jujur cakap, mesti terbabas subuh. Tapi pagi tu, aku rasa nak terkencing sangat. Selalu kalau rasa nak terkencing pagi-pagi, memang aku tahan je sampai aku betul-betul bangun. Kali ni memang tak tahan. So terus bangun, tak tengok jam pun. pas keluar toilet, baru tengok jam dah kul 6.30 pagi. Terus je la Subuh. Lepas tu macam tak boleh tido balilk. Rasa cergas semacam je. Golek-golek kejap, pastu terus kejut laki aku then siap nak gi Mid Valley. 

Boleh tak otw nak gi Mid Valley tu aku macam berubah fikiran nak gi Ikea je. Sebab nya memang aku takde nak beli apa pun kat Baby Ekspo tu. Nak survey-survey pun aku tak tau apa nak di survey. Tapi laki aku cakap, pegi je la tengok. Ikea tu kan dah selalu pergi. Ok, jom la baby kita pegi tengok barang awak. 

Awal gila sampai Mid Valey. Kul 9.30 dah sampai. Rasa bahagia sebab tak payah berpusing-pusing cari parking. Kalau tak, memang hazab la nak cari parking. Aku pernah menangis kat parking Mid Valley tu dulu sebab geram takde parking. Masa tu zaman bujang, aku drive sorang-sorang. Tension sampai menangis. Tah pape tah. Hahaha. 

Ramai jugak la orang kat Baby Ekspo tu tapi takde lah sampai bersesak-sesak sangat. Ok je dalam tu pun tak berapa sempit. Tapi aku kejap gila kat dalam tu. Aku cuma survey barang-barang yang mahal-mahal je. Macam stroller dan brest pump. Stroller aku memang plan nak beli Babyzen Yoyo je nanti. e So saje je pergi tangok dulu ok ke tak. Memang ok la pada aku stroller ni. So confirm nanti beli Babyzen Yoyo je. Tapi nak beli pun lambat lagi. Tunggu baby dah keluar baru beli. 

Then tengok breast pump. Ok, aku memang blur bab bresat pump ni. Nak tanya pun aku tak tau nak tanya apa. Hihihi. Tapi adik and sepupu aku suggest beli breast pump Spectra M1 je. Ok, jangan tanya aku brand-brand breast pump ni. Brand pun aku tak tau apa yang ada. Kalau tanya function atau mana yang ok, lagi la aku tak tau. Apa yang orang suggest, aku follow je la. Yang penting below my budget. So semalam kat Baby Ekspo brest pump tu dapat harga camni;

Adik aku cakap beli online boleh dapat lagi murah. 
Takpe, aku bukan nak beli sekarang, Semalam cuma pergi tengok barang secara fizikal je.
Nak dekat beranak nanti baru beli.

Tak banyak benda pun aku survey. Baju-baju ke pampers ke memang aku tak survey pun. Rasanya harga lebih kurang je kot kalau tak beli time ekspo pun. Nak beli pun awal sangat rasanya. Kejap je la aku kat dalam tu. Sebelum keluar Mid Valley sempat gi beli Durian Pancake Sumptous. Aku memang suka durian, tapi kalau makan pun biasanya tak banyak. Time pregnant ni orang kata kalau boleh elakkan makan durian sebab panas. Tapi aku makan je, cuma kurangkan kuantiti je. Laki aku je yang makan banyak. -_______-

Most delicious ducian pancake.

Tapi harga dah naik ok. Terkejut aku tgk harga dah RM12. Selalu beli RM10 je. Aku ingatkan cawangan Mid Valley je yang naik harga. Sebab selalu beli kat Ikano RM10 je. Bila aku tanya, dia kata baru 3 hari naik harga. Ooooo, patutlah hari tu beli RM10 je. Now dah RM12. Sabo je la. Nasib baik la sedap. 

Sebelum balik rumah sempat singgah Paradigm Mall shopping barang aku pulak. Hihihi. Pantang keluar berjalan, duit pun keluar jugak. Shopping sikit je sebab saving tuk baby.


Beli sandal ni sebab aku dah langsung takde sandal. Cuma ada selipar buruk je. Nak pakai heels dah tak boleh. Kasut aku sume tumit tinggi. Kalau pakai pump shoes pulak kaki cepat sakit. Kena pakai sandal yang open kat jari tu sebab jari aku panjang. Kalau pakai pump shioes mesti melecet kat hujung jari tu. So nak tak nak terpaksalah beli sandal untuk keselesaan kaki dan mata aku melihatnya. 

Kul 12 lebih aku dah gerak balik. Seronok jugak bangun pagi-pagi ni kan, sebab banyak benda ko boleh buat. By kul 2 dah boleh rehat-rehat. Kalau tak selalu nya kul 12 lebih tu aku baru nak bangun tido. Pastu kelam kabut la nak buat kerja rumah. Pastu rasa cam tak cukup masa. Padahal masa dihabiskan dengan membuta. Tak produktif langsung. Lepas ni kena tukar la jadi morning person. Nak cakap ngan baby soh tendang kuat-kuat sikit waktu pagi supaya aku senang bangun. Hehehe.

Ok la, jumpa lagi next entry. Oh ya, update pasal pregnancy aku letak dalam blog aku satu lagi tu ye. Journey To Motherhood. Bai.

Thursday, January 23, 2014

Produk Review : NXY Soft Matte Lip Cream

Aku ni sebenonya takde lah minat sangat mekap-mekap ni. Girl stuff yang paling jarang aku beli, mekap la. Kalau beli pun setakat lip balm, fondation, compact powder ngan eye liner je. Brand pun beli yang murah-murah je. Mekap pun simple-simple je konon natural beauty la walaupun tak beauty mana.

Tapi sejak pregnant ni, aku mula start suka nak beli alat mekap. Tak tau la kenapa. Ke sebenarnya sebab banyak sangat seller kat IG dok promote macam-macam mekap brand kat IG. Tapi sebelum ni ramai jugak yang promote tapi aku buat bodoh je. Agaknya baby dalam perut ni gegurl kot ;) tu yang suka mekap-mekap. Cumanya masa alahan teruk hari tu je yang aku tak larat nak buat apa-apa. So masa tu jangan kata mekap, mandi pun 3 hari sekali. Hihihi. Ni dah ok sikit baru lah ada mood nak mekap-mekap sikit. 

Ok, back to the title. Aku nak review satu produk dari NYX Cosmetic : Soft Matte Lip Cream. 

Source : Google

Actually aku pun baru tau brand ni sebab ramai sangat orang dok jual kat IG. Lama-lama teruja jugak la mencuba nya. Tapi, semua yang jual kat IG tu semua kena pre order. Sebab produk ni kena order dari US. Amek masa 3-4 minggu baru boleh dapat barang. Aku ni bangsa mana reti sabo. Kalau boleh nak barang dan dan tu jugak. Ada yang jual ready stock, tapi harga mak oi mahal gila. Rata-rata orang jual Soft Matte Lip Cream ni dalam RM24-26 je sebatang. Tapi ada sorang seller kat IG ni jual sampai RM38 sebatang tak termasuk postage hokey. Mahal gila. Pada aku la. Kalau orang lain rasa murah, dipersilakan la beli. 

Lama jugak la aku dok perati je kat IG sebelum decide nak beli. Sebabnya aku takut tak kena ngan aku. Lagipun lipstick ni jenis matte. Matte ni kan kering. Dah la bibir aku jenis kering. Kang takut x cantik pulak dengan aku. Nasib baik kawan aku ade yang dah pernah beli produk ni. So aku try dia punya dulu. Then baru order. 

Ni aku try kawan aku punya. Color : Milan

Terus jaruh cinta dengan lipstick ni. Color dia terang. Walaupun jenis matte tapi takde la meneringkan bibir sangat. Lepas tu color dia tahan lama. Even lepas makan pun tak payah nak touch up sangat. Suka sangat! Untuk orang yang jarang pakai lipstick macam aku ni, aku kasi 4.5 out of 5 star untuk Soft Matte Lip Cream ni. Tanpa ragu-ragu, terus aku beli 5 batang lipstick ni.

Dari kiri : Milan, Antwerp, Stockholm, Monte Carlo & Amsterdam

Ni yang aku try. Dari kiri atas : AMsterdam, Milan, Antwerp, Monte Carlo & Stockholm.

Semua color ni aku suka. Yang paling best sekali Antwerp & Monte Carlo. Menyerlah sangat hokey color Monte Carlo tu. Stockholm pun best. Nampak natyral gila. Tapi kalau silap gaya boleh nampak pucat muka ko. So kalau pakai color Stockholm ni, kena pakai baju yang terang-terang sket. Baru lah balance. Ah pandek kata sume aku suka la. Ade 11 different color untuk Soft Matte Lip Cream ni. Aku dah ada 5, so tinggal lagi 6 untuk cukupkan koleksi. Gaji nanti nak beli lah. Eh, hari ni dah gaji kan? Jeng jeng jeng. 

Korang kalau nak beli produk NYX ni ni, meh aku suggestkan satu website yang jual produk ni. Tak payah la korang beli dari IG yang nak kena tunggu pre order sampai berbulan tu. Yang penting tak payah deal dengan instaseller yang keje nya nak marah customer. Tak habis-habis soh customer sabo la apa lah. Bosan betul aku dengan instaseller yang emo-emo macam tu. Ni website yang aku cakap kan tu.


Yang penting website ni ready stock dan ada macam-macam brand selain NYX. NYX punya produk pun ada macam-macam.Yang penting harga berpatutan dan delivery pantas. Dua hari lepas payment, aku dah terima barang. Kalau pembelian RM150 ke atas, dapat free delivery. 


Macam-macam ado.

Ok, tu aje nak share buat masa ni. Gi la usha sendiri website tu kalau berminat. Btw, ni review personal dari aku. Bukan iklan yang ditaja mana-mana pihak. Barang baik harus dikongsi bersama.

Sharing is caring. 

Wednesday, January 22, 2014

Macam Mana Boleh Pregnant.

Bila TTC macam aku ni berjaya pregnant, soalan yang paling famous ialah "macam mana boleh mengandung? apa usaha yang awak buat before conceive ni?" Actually sebelum ni pun kalau ada TTC lain yang berjaya pregnant pun aku tertanya-tanya jugak usaha dan tips-tips dari diorang. Mana tau ada lagi tips-tips yang belum aku usahakan.

Macam aku ni, lagi lah. 3 tahun kawen langsung tak pernah sekali pun dapat UPT double line walaupun doctor sahkan kitaorang laki bini normal. Jadi bila berjaya conceive ni, ramai jugak la yang tertanya-tanya.

Ok, aku akan ceritakan satu-satu apa yang aku pernah buat dan usaha aku before berjaya conceive. Maybe entry ni akan jadi panjang sebab banyak sangat yang aku nak share sebenarnya. Harap-harap apa yang aku sharing ni dapat la sedikit sebanyak membantu TTCians yang lain walaupun mungkin apa yang aku nak katakan kat sini sebenarnya dah pernah orang cakap kat korang atau korang dah jemu membacanya di mana-mana. Tapi ni dari pengalaman aku sendiri.

Ayat dalam entry ni maybe tunggang langgang sikit la sebab aku taip ni bukan dalam masa sehari. Berhari-hari jugak la. Bila teringat aku taip. Lagipun dalam keadaan sekarang, mood nak menaip duduk depan pc lama-lama tu memang takde la. So aku taip sikit-sikit. Harap-harap korang boleh faham. Ok let's started.


IUI
Siapa yang follow blog aku dari awal, mungkin tau aku seawal 6 bulan lepas kawen dah start daftar kat LPPKN. Tapi masa tu just daftar and bukak fail je la kat LPPKN tu. Lepas setahun baru aku proceed IUI. Ade orang cakap kenapa awal sangat nak wat infertility treatment. Actually pada aku, elok la kita tahu dari awal apa masalah kita. Mana la tau aku ada penyakit yang menyebabkan ketidaksuburan. Bila dah tau masalah tu dari awal, boleh la kita ikhtiar nak merawat penyakit tu kan. Kalau tak tau, camne nak berubat? Betul tak? Lagipun umur aku masa tu dah 28. Lagi 2 tahun je nak masuk 3 series. Maybe faktor umur jugak menyebabkan aku macam desperate nak anak. Tapi IUI aku kali pertama tu gagal. Then aku tak continue pun sebab duit banyak habis gi berjalan. Hehehe.

Berurut.
Aku pernah jugak pergi berurut. Sana sini aku google cari tukang urut yang berpengalaman. Ramai jugak kawan-kawan yang suggest makcik urut. Sampai ke Kelantan pun pernah aku pergi. Tapi masa tu layankan member aku si Anie tu. Then aku pergi urut kat MakYong presint 16 tu. Sebelum tu aku ade jugak berurut kat kampung mak aku. Tapi masa tu aku urut saje-saje je. Bukan urut rahim. Tapi aku ingat makcik tu cakap rahim aku tinggi dan ke atas. Sebab tu la aku lambat pregnant. Kata dia kalau rahim jenis macam aku tu, memang susah nak lekat. Tapi kalau dah lekat susah nak gugur. Wallahualam. Lepas urut makcik tu sekali, tak lama pastu baru aku pergi urut kat MakYong tu pulak. Dengan makyong ni aku urut 3 kali. Tapi kata dia pulak, rahim aku jatuh. Pulak dah. So dia urut kasi naik sket peranakan. Tapi usaha aku berurut ni pun gagal. Aku tak pregnant pun lepas beurut tu. Walaupun makyong tu cakap, 99% yang berurut dengan dia tu, berjaya pregnant. Wallahualam. Last sekali aku berurut, tak silap aku beberapa bulan before aku conceive. Tapi masa tu aku urut sebab bahu aku macam terkehel. Alang-alang urut satu badan tu, aku suruh la dia urut rahim aku sekali. Kali ni akak tukang urut tu cakap, rahim aku senget ke tepi pulak. Hahaha. Aku masa ni nak tergelak dah. Kejap kat atas, kejap kat bawah kejap ke tepi. Tapi takpelah, tukang urut lagi tau kan. So dia betulkan la peranakan aku tu. Patutnya aku kena urut ngan dia 3 kali jugak. Tapi aku tak pergi pun lagi dua kali tu. Sekali tu je aku pergi. Akak ni ade kedai kat Bangi. So sepanjang 3 tahun TTC ni, 3 kali la aku pergi berurut. Ternyata belum rezeki.

Laki aku pun ade jugak pergi berurut. Dua kali dia pergi. Satu dia pergi kat Shah Alam satu lagi kat Cheras kot. Sebabnya ade orang pernah bagi petua, kalau berurut nak mengandung elok la laki bini pergi berurut. Yang dekat cheras tu, laki aku cakap dia urut lain sket. Bukan urut batin macam kat shah alam tu. Dia just pegang kat pinggang laki aku, then laki aku rasa cam kena karen gitu. Then orang tu cakap, kitaorang berdua normal. Hebat jugak abang ni, boleh 'tengok' aku melalui gambar je. Hihihi. Dia cakap kat laki aku, kalau dalam tempoh 3 bulan takde rezeki jugak, bawak aku pulak datang jumpa dia. Tapi rasanya tak sempat 3 bulan kot aku dah pregnant.

Jaga makan.
Ok, aku start teruja nak jaga makan bagai ni lepas baca blog Jay Farhana. Tapi knowing me, aku memang jenis yang susah gila nak jaga makan. Aku hantu nescafe/coffee. Pernah la beberapa kali aku cuba nak stop minum nescafe/coffee sebab ada yang kata caffeine kan tak bagus untuk TTC. Tapi usaha aku tu cume bertahan beberapa hari je. Lepas tu aku still minum gak coffee. Banyak kali jugak la aku try tuk jaga pemakanan aku. Tapi kebanyakannya aku gagal mengatasi hawa nafsu. Hihihi. Cuma yang aku perasan, beberapa bulan before conceive, aku suka sangat makan strawberi which is aku sebelum ni memang jaranggggg sangat makan stoberi. 

Supplement 
Apa sahaja supplement yang orang cakap boleh membantu untuk aku pregnant, sume aku try. Aku pernah try lumiglow, kurma + susu kambing, avocado, buah zuriat dan macam-macam lagi la. Tapi kebanyakan nya separuh jalan atau tak bersungguh-sungguh. Ade sesetengah tu, aku memang takleh terima rasanya. So malas nak paksa diri. Last sekali supplement yang aku try before aku conceive ialah Susu Kambing Hi Goat (sebab aku suka sangat rasaya) & Shaklee Supplement. Aku amek Shaklee Set Kesuburan. Actually aku dah beli set shaklee ni dua bulan before puasa dulu. Bulan pertama aku makan memang ikut jadual la. Lepas tu masuk bulan puasa terus berterabur jadual makan aku. Bulan puasa tu langsung tak consume shaklee. Lepas raya baru aku makan balik. Alhamdulilah dua bulan lepas tu aku berjaya conceive. TAPI, aku tak nak la kata aku berjaya conceive sebab produk-produk tertentu. Sebab aku masih berpegang pada konsep rezeki semua dari Allah SWT. Supplement Shaklee yang aku amek tu mungkin secara kebetulan sahaja. Lagipun masa aku mula-mula beli supplement tu, bukan sebab aku teruja baca testimoni org berjaya pregnant sebab shaklee ni. Tapi masa tu aku terfikir yang aku ni jarang makan makanan berkhasiat. Pastu makan pulak tak pantang. Main tibai je ikut tekak aku. So, aku terfikir nak amek supplement sebab nak membantu supaya aku dapat zat-zat yang badan aku perlukan. Bukan semata-mata aku nak pregnant. Kenapa Shaklee? Sebab ramai sangat orang jual, lepas tu aku beli dari sepupu aku dapat harga murah. Tu je sebabnya. Hihihi. Kalau aku beli brand lain kat Watson pun, harga akan jadi lebih mahal. So, aku decide beli je la shaklee ni. Senang keje aku.

Ni set Shaklee yang aku beli dari sepupu aku.


Tapi kalau orang tanya aku, aku takkan terus cakap suruh beli shaklee ni kalau nak pregnant. Sebab masa aku TTC dulu pun aku menyampah sangat kalau ade orang yang berjaya conceive lepas makan produk tertentu, then beria suggest kat aku soh beli jugak. Lepas tu aku sebenarnya menyampah baca testimoni-testimoni yang beria kata sebab produk2 tertentu yang makan tu la yg membantu ko pregnant. Cakap macam seolah-olah tak percaya pada rezeki dan ketentuan Allah. Pada aku la ko makan la produk apa pun kalau Allah tak izinkan, tak jadi jugak. Even teknologi canggih macam IVF tu pun, yang siap dipantau segala macam benda pun, tak semua IVF tu menjadi. Sebab apa? Sebab hal-hal rezeki, hal-hal berkaitan anak ni semua rahsia Allah. Memang di luar bidang kuasa kita. Yang kita boleh buat cuma berusaha dan jangan berhenti berdoa. 


Kalau korang tengok pada usaha-usaha yang aku ceritakan tu, takde satu pun yang buat bersungguh-sungguh kan? Sebab tu la aku malas nak cerita sebab kalau nak bandingkan dengan orang lain punya usaha, yang aku buat ni hanya secebis je dari usaha yang korang buat. Tapi, alhamdulilah aku berjaya conceive secara naturally. Ok aku bukan la nak cakap, tak payah berusaha sangat pun ko berjaya pregnant. Tapi pada aku, ko kena percaya dengan rezeki Allah. Macam aku, walaupun aku macam dah putus asa nak cuba produk-produk yang membantu kesuburan ni, tapi aku still percaya dengan rezeki Allah. Aku percaya sangat yang rezeki aku akan tiba kalau Allah izinkan. Walaupun usaha secara fizikal aku tak banyak buat, tapi dari segi mental dan rohani, aku banyak ubah sikit-sikit.

Aku cuba kurangkan stress. Tahun pertama kawen aku still relax lagi. Lagipun masa tu ramai kawan-kawan aku belum kawen dan belum ada anak. Tahun kedua dan ketiga, aku jadi cam stress sangat sebab ramai kawan-kawan dan orang sekeliling aku yang lambat kawen dari aku, then cepat pulak tu mengandung. Serius aku stress. Ko bayangkan la macam mana tak stress. Adik aku dua orang pregnant, kawan-kawan aku sume pregnant. Ade yang mengandung anak kedua-ketiga. Kawan sama-sama TTC pun dah pregnant. Lepas tu, kawan-kawan opis aku pun sume berebut-rebut nak pregnant gak. Boleh kata kiri kanan depan belakang aku sume pregnant la. Aku stress bukan sebab aku takde anak, tapi aku stress bila orang lain mengandung tapi aku still x mengandung jugak. Rasa macam ALONE. Rasa macam tersisih padahal takde sape pun nak sisihkan ko. Biasalah, perasaan orang TTC ni memang macam ni. Pastu aku terfikir nanti semua orang dok cerita pasal anak, aku terkulat-kulat je dengar diorang cerita. Ye la ko bayangkan sume kawan-kawan ko dah ade anak, ko sorg je takde. Mestilah bila jumpa tu, diorang akan cerita pasal anak. Kat situ otomatik ko akan rasa kecik ati dan tersisih sebab tak boleh nak join conversation diorang. Kawan-kawan yang ada anak ni pun, especially yang tak pernah merasa TTC, memang tak kan alert dengan perasaan kawan-kawan yang TTC. Even yang TTC pun kadang lepas berjaya conceive pun, lupa dah perasaan masa dia TTC dulu. Nak buat cemana kan. Takkan nak paksa orang soh paham perasaan ko. Lagipun bukan salah diorang tak dapat nak faham perasaan kita. Dah memang kalau kita tak duduk dalam sesuatu keadaan tu, kita takkan paham apa yang diorang rasa. Jadi, TTCians semua, janganlah kecik ati kalau kawan-kawan yang tak pernah TTC ni tak alert dengan perasaan kita. Anggap je la diorang tak bertuah sebab tak dapat merasa pengalaman TTC macam kita. Lagipun percayalah cakap aku, kalau kau emo ke, ko sensitif ke, ko terasa ke, orang bukan akan simpati, malah mengundang perasaan menyampah di kalangan kawan-kawan. Percayalah cakap aku. Jadi, pada aku hati kita cuma kita je boleh handle camne. Kalau ko emo pun bukan orang paham, jadi baik ko happy-happy je. Fikiran pun rasa lapang.

Lagi satu, kalau dulu aku selalu mengelak duduk dekat-dekat dengan orang mengandung. Aku menyampah bila orang cakap soh dekat-dekat dengan orang mengandung supaya aura tu lekat kat aku atau berjangkit kat aku. Masa tu aku fikir, tah hape-hape la cakap macam tu, ingat mengandung ni penyakit berjangkit ke? Tapi kan lama kelamaan, aku cuba la positifkan diri dekatkan diri dengan orang mengandung. Kalau ade orang mengandung, aku pegang-pegang la perut diorang sambil doa supaya aku pun dapat rezeki macam diorang.


Gambar ni aku upload masa jamuan raya opis aku. Masa ni opismate aku sume tengah sarat mengandung. So saje je aku menyelit celah-celah diorang dengan harapan aura pregnant tu jangkit kat aku. Hihihi. Alhamdulilah, sebulan lepas tu UPT aku positif. So korang, kalau ade orang mengandung sekeliling korang, jangan takut-takut nak dekat. Mana lah tau kan. Memang le banda macam ni macam tak logik, ade ke mengandung boleh jangkit-jangkit. Tapi fikir macam ni je la. Bila kita duduk bersama dengan orang mengandung, mungkin akan membantu hormon-hormon kita. Ye la kita bayangkan yang kita pun pregnant macam diorang, jadi hormon-hormon positif tu akan berkembang. Mungkin boleh membantu kesuburan. Tak salah pun mencuba. Bukan kena bayo pun. Yang penting, jangan menyampah tau tgk orang pregnant. Aku tau perasaan TTC ni kadang-kadang menyampah tgk orang mengandung. Aku pun pernah gak rasa camtu. Dah tu, kalau kau menyampah macam mana nak lekat dik non oi. Kena tanamkan perasaan seronok dan bayangkan je kita pulak macam diorang.

Actually entry ni kalau aku ceritakan satu persatu memang jadi panjang la jawabnya. Jadi aku ringkaskan la ye. Selain dari usaha-usaha kat atas tu, yang penting jangan lupa doa. Doa ni senjata utama kita. Tak kisah la kalau doa kita lambat Allah sempurnakan, janji jangan putus doa. Aku selalu fikir macam ni, nak pinjam bank pun kena ade kriteria-kriteria tertentu yang melayakkan aku dapat pinjaman. Inikan pula nak mintak pinjaman dari Allah yang terbesar sekali. Anak tu kan cuma pinjaman dari Allah. Even apa yang kita ada sekarang ni semua nya pinjaman. Mungkin ada lagi kriteria-kriteria tertentu yang belum aku penuhi untuk aku dianugerahkan rezeki zuriat.

Tips aku, masa ko solat, masa bacaan Fatihah ayat ni,  ko doa la supaya dikurniakan zuriat.


Kan maksud ayat tu Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami meminta pertolongan. Ha masa ni la nak mintak apa yang ko nak. Doa lepas sembahyang pun jangan lupa. Actually bab doa ni, aku rasa bila-bila ko teringat, ko doa dan mintak je la. Takde pun masa tertentu baru boleh nak doa. Macam aku, bila teringat je aku doa dan mintak. Tengah tengok tv pun kadang-kadang aku doa je. Bila-bila masa yang aku teringat dan teringin nak ada anak, terus je mintak.


Lagi satu kan, beberapa bulan sebelum aku conceive, aku rajin sangat layan youtube tengok macam mana proses persenyawaan dalam rahim berlaku. Kan ada kat youtube diorang buat animation pasal persenyawaan tu. Dari mula waktu kita subur sampai la baby nak keluar. Aku suka sangat layan sambil-sambil tu aku berangan la ovum aku dengan sperma laki aku ditemukan macam tu jugak. Hihihi. Nampak macam kelakar je kan. Tapi aku rasa mende-mende camni banyak membantu. Macam Jay Farhana pernah cerita pasal mind booster dalam blog dia dulu. Aku tak reti nak bayang-bayangkan macam Jay ceita tu, so aku amik inisiatif lain dengan layan animation kat youtube tu. Masa tengok animation tu, barulah aku tersedar betapa magiknya proses persenyawaan manusia ni berlaku. Betapa besarnya kuasa Allah. Kalau tak kerana Allah izinkan, mustahil untuk berlaku proses tu. Bukan senang nak jadi tau. Tapi serius la lepas layan animation tu, akan timbul satu perasaan yang entahlah aku tak tau nak describe macam mana. Perasaan kagum, seronok semua ada. Korang dari layan video-video kpop ke, drama-drama melayu tak habis-habis tu, baik korang layan video tu. Jengan lupa usap-usap perut korang dan bayangkan proses tu berlaku jugak kat korang.

Hmmm ape lagi ek yang belum aku cerita? Oh, jangan lupa kalau ada masa dan duit lebih, pergilah honeymoon dengan laki ko. Jangan stress2 fikir pasal orang yang memang takkan faham perasaan ko. Baik kroang happy-happy pergi bercuti. Tapi kalau nak gi bercuti, cari tempat yang tenang dan boleh relax. Macam aku sebelum-sebelum ni aku gi bercuti kat Bandung la, Ho Chi Minh la. Tempat tu semua tak relax kan otak ko pun sebab ko stress banyak shopping. Hahaha. Last2 aku pergi Krabi. Masa aku gi Krabi hari tu memang aku ngan laki aku enjoy sangat-sangat. Takde stress pun. Rupanya memang dah rezeki nak dapat baby made in Thailand. Patutlah aku teringin sangat nak ke Krabi ;). Btw, percutian ke Krabi pun takde dalam yearly planning tau. Lepas balik dari Vietnam hari tu, aku stress. Then aku terfikir kenapa lah aku gi termpat bercuti yang mengundang stress. Lepas tu aku dah nekad kalau gi bercuti, aku nak gi tempat yang relax je. Masa tu memang terfikir Krabi. Sebulan lepas tu kebetulan dapat tiket murah ke Krabi, terus aku book. Sebulan lepas balik Krabi, kitaorang dihadiahkan khabar gembira. Hihi. Kebetulan Allah nak bagi rezeki masa tu. So korang tu, selagi ada masa berdua dengan suami, enjoy la puas-puas ok.



Ok rasanya tu je kot yang aku nak share kan. Sebenarnya kan macam ade lagi tapi sekarang ni jadi macam blank pulak. Tengok la insyallah kalau ada apa-apa lagi aku nak tambah, nnt aku update.

Yang penting, aku nasihatkan korang please jangan putus berdoa. Kalau rasa nak rehat dari mencuba pun, doa tu jangan putus ok. Dan kena percaya dengan konsep rezeki dari Allah. Kalau Allah nak bagi rezeki, macam mana keadaan ko sekali pun, insyaallah ko akan dapat. Have faith ok!

Sekian, entry yang sangat panjang dari aku. (entah dapat membantu korang ke tak)