Monday, May 26, 2014

Jom Jimat di Mr. D.I.Y

Ok hari ni aku nak cerita pasal kedai murah yang boleh buat korang jimat banyak duit. Hehehe. Mungkin ramai dah tau kot pasal kedai ni. Aku je baru tau tahun lepas. Hihihi. Sejak tau tu, kalau ade nak beli pape mesti aku akan cari kat kedai DIY ni dulu. Kalau takde kat kedai ni, maybe aku pergi DAISO. Tapi tengok barang jugak la. Kalau nak beli barang dapo, takkan le nak ke DIY atau DAISO ye dak? 


Haaa, nak tau kenapa aku suka sangat pergi DIY ni? Sebab harga barang kat sini jauhhhhhhhh lagi murah compare dengan kedai lain. Beza banyak tu weh. Pulak tu mende yang sama sebijik sebijan, tapi harga jauh gila beza. Kedai DIY ni jual macam-macam. More to household la. Lebih kurang macam DAISO. Ade setengah barang better beli kat DAISO sebab semua barang kan RM5. Tapi ade setengah barang lagi jimat kalau beli kat DIY. Antara barang-barang yang ko boleh dapat kat kedai DIY ni

Container letak makanan. Harga memang murah. Aku beli bekas besar boleh letak tepung 2 kg baru RM3.90. Kalau nak dalam kabinet dapur korang tu elok je tersusun cantik barang-barang, boleh beli bekas-bekas makanan kat sini. Macam-macam size, macam-macam bentuk, macam-macam kaler ade.


Stainless steel pun ade. 


Alat tulis, notebook, buku kanak-kanak pun banyak. Harga RM1 pun ade tuk coloring book tu.




Mainan budak-budak pun ade.


Ni barang-barang elektrik

Ha tu la gambaran sikit-sikit apa yang ade kat kedai DIY ni. Macam-macam lagi ade sebenarnya. Ni aku bagi contoh barang-barang yang aku pernah beli kat kedai DIY ni. Korang compare la sendiri harganya nanti ye.



Ni beli tahun lepas. Banyak yang aku dah tak ingat harganya. Tapi mmg murah la.

Yang aku ingat harga table cloth tu RM15.90 dengan notebook yang ade gambar bas tu. Harga notebook yang ade gambar bas tu RM6.50 je kat DIY. Buku yang sama sebijik macam tu kat kedai S&J harganya berbelas hengget. Tak ingat berapa tapi berbelas hengget la. Kat MPH lagi mahal. Tak silap aku dalam RM25++ camtu harganya. Haaa tak jauh beza ko kate? Beza berganda-ganda ok. Masalahnya barang yang sama pulak tu.



Non slip hanger RM6.90 je.

Ko tau harga hanger yang sama macam ni kat kedai Japan Home kat Alamanda tu RM19.90!! Terbeliak biji mata aku tengok ok. Actually masa aku beli kat DIY pun aku dah rasa mahal. So aku beli satu set je la. Satu set ada 5. Sekali esoknya aku jalan-jalan kat Alamanda ternampak hanger yang sama sabijik camni RM19.90. Apa lagi, aku repeat la ke DIY borong lagi 4 set. Hihihi. Hanger ni best sebab bila ko gantung baju especially baju yang licin-licin, baju tu cantik je terletak. Takde la melorot jatuh. Sebab material hanger ni baldu. Kat Japan Home tu dah la mahal pastu kaler buruk lak tu. Ade kaler brown je. Kat DIY memacam kaler ada. Pink, tekois, merah biru semua ada. Yang penting jauhhhhhhh lagi murah ok.



Placemate ni RM0.80 je!

Hahaha, murah gila ok. Nasib la masa gi Ikea ari tu laki aku tak kasi beli placemat ni. Kalau tak mesti aku rasa menyesal. Kat Ikea paling murah RM2.90 sekeping. Yang rega RM6.90 pun ade. Sekeping tau! Ni baru 80 sen. AKu beli 6 keping tuk letak atas meja baru RM4.80. Tak sampai pun 5 hengget.



Toilet Blocks ni RM 1.90

Mende nak letak kat toilet je pun, takyah nak mahal-mahal sangat. Kat Aeon Big paling murah RM5.90 untuk dua ketul. Kat DIY RM1.90 je untuk 4 ketul. Murahhhhhhh kan!!



Set towel, glove n pot holder ni RM8.90. Kalau kat jusco, set macam ni RM29 tau.



Set tilam travel baby RM29 je. 

Barang baby pun ade yang aku beli kat DIY. Macam set mittens booties ngan topi tu baru RM8.90. Kalau kat Jusco ke Giant ke tak dapat la harga camtu. Set macam tu mesti rega RM15 ke atas. Tapi kat DIY ni boleh dapat separuh harga lagi murah.

Actually macam-macam lagi barang ada kat sini dan memacam dah aku beli. Tapi tu je la yang sempat snap gambar nak share ngan korang supaya korang pun boleh berjimat sama. Sekarang ni barang sume mahal-mahal. Yang mana boleh jimat, kita jimatkan. Tapi kena pandai jugak la tengok barang apa nak dibeli kat sini. Kalau macam barang-barang elektrik tu, aku tak berani beli kat DIY ni. Sebab tak ada warranty. Kalau barang elektrik, cari la yang ade brand boleh dipercayai dan ada warranty. Macam benda-benda remeh yang lain tu, kalau boleh cari yang paling murah. Kalau nak kata kualiti DIY tak bagus, masalahnya banyak barang yang sama sebijik yang aku jumpa kat kedai kedai lain tapi harga berganda lagi mahal. So kena bijak bila membeli. 

p/s: ni iklan tak berbayar. mende baik harus dikongsi bersama. sharing is caring!

Thursday, May 15, 2014

Maternity Photoshoot.

Cuti wesak semalam aku berkesempatan buat maternity photoshoot. Ala photoshoot biasa-biasa je. Yang tukang amek gambar pun adik aku je. Takde la beria sangat sampai nak upah photographer. Yang penting ade gambar yang cantik-cantik sket nak wat kenangan. Maklumlah, nak mengandung pun susah. So saje buat photoshoot untuk kenangan, Nanti boleh tunjuk kat anak aku.

Lokasi photoshoot aku kat Taman Saujana Hijau Presint 11 Putrajaya. Kat sini memang famous orang buat photoshoot. Fynn Jamal dengan Nana AF pun pernah shoot kat sini. Masa aku gi semalam pun, ramai gila orang wat photoshoot. Photoshoot kawen la, pre wedding la, family la. Kiri kanan depan belakang orang wat photoshoot. Nak wat cemana, tempat ni memang cantik. Aku pun malas nak fikir lokasi lain. Sini je la. Dekat dengan rumah mak aku.

Tapi tak sempat nak amek gambar banyak-banyak sebab nya aku dah penat. Hahaha. Tengok la muka aku pun aku malas nak mekap beria. Padahal malam sebelum tu dah beria nak gi buat rambut la apa la. Sekali pada hari kejadian, aku cuma melepek je kat rumah. Kul 4 ptg baru terhegeh-hegeh nak mandi. Mekap pun ala kadar je. Baju pun pakai je la apa yang ada. Ni sempoi punya maternity shoot. Takde nak beli-beli baju baru pun. Pakai je apa yang ade. Cuma ada la aku buat prop sket nak kasi gambar menarik. Tu pun banyak prop yang tak sempat guna. Masa suntuk dan ade yang aku lupa. Hahaha, boleh? Lantak la janji ade sket gambar wat kenangan. Jom layan gambar!

IMG_5868A

IMG_5951aa

IMG_5964a

IMG_5877a

IMG_6010A

IMG_6037A

IMG_5927aA

IMG_5938aA

IMG_5904aa

IMG_5912a

IMG_5991a

IMG_5886a


Ha tu la sikit-sikit gambar maternity photoshoot aku. Dah 8 bulan ni aku cepat penat dan takde mood. Amek gambar kejap pun rasa penat. Kalau tak, aku la hantu gambar. Bab bergambar memang semangat je. Terlompat sana terlompat sini. Kali ni, memang tak larat. Nak shoot gambar pun bukan senang weh. Nak pulak laki aku jenis tak fotogenik. Hahaha, kutuk laki sendiri macam la aku fotogenik sangat. Ade ke laki aku malu-malu nak amek gambar. Tah hape-hape tah. Gambar dia banyak kaku je. Geram tul aku. Kalau nak tau gambar yang konon-konon tiup belon tu, bape kali shoot nak dapatkan gambar cantik. Susah gila nak shoot gambar tu. Kejap kang tak nampak mata la, aku pandang utara, laki aku pandang barat la, pastu yang terpejam mata, belon tak centre. Pastu bila dah dapat shoot cantik, tetiba ada pulak tetamu tak diundang kat background gambar tu. Nak wat cemana, tempat public. Memang kalakar bila tgk balik gambar-gambar tak jadi tu.  Kalau pakai kodak, memang dah habis membazir la bergulung-gulung kodak tu. Nasib baik sekarang dah canggih. Agak gambo tak cantik je, boleh delete terus pastu shoot balik. 

Bila sampai rumah, rasa rugi pulak tak guna semua prop-prop yang aku dah buat. Idea dah banyak tapi boleh lupa kan. Padahal prop sume aku dah letak dalam kotak siap-siap. Takpelah, guna tuk next baby pulak nanti. Hehehe.



GAMBAR-GAMBAR BELAKANG TABIR













Salah satu prop yang lupa digunakan.

Tuesday, May 6, 2014

Alkisah Mak Buyung Mengidam.

Malam Jumaat lepas, tekak tetiba rasa loya melampau. Bila dah rasa meloya macam tu, haruslah aku nak cari sesuatu yang manis-manis buat hilang rasa loya. Tetiba teringat puding karamel. Dapat pulak puding karamel yang sejuk. Peh!! Memang best la. Tapi dah malam-malam buta macam tu, mana nak cekau puding karamel. Paso malam pun dah tutup. 

Nak tak nak kena la buat sendiri. Ala setakat puding karamel tu, bukan susah pun. Jengah dapur tengok bahan-bahan semua cukup. Bahan pun simple je. Setakat telur, gula, susu dengan esen vanilla. Ok, cantik la. Bahan sume dah complete, so dengan konfidennya aku pun terus la menunjukkan bakat. Eksen takmo google resipi. Ala, puding karamel je kot. Tak yah nak google-google sangat la. Bukan susah punnnnnn!

Mula-mula kita hanguskan gula dulu. 5 senduk gula aku masukkan dalam periuk kecik, guna api kecik then kacau perlahan². Ok gula semakin hangus dan mencair. Kaler pun dah bertukar jadi hitam. Makin lama makin pekat. Sampailah gula tu betul² dah tukar kaler hitam. Ok, kat sini aku mula dah rasa pelik. Kenapa gula aku hitam dan pekat ek? Bukan dia akan jadi kaler brown dan cair sket ke. Tapi aku punya gula hangus ni, memang hitam dan pekat melekat. Takpe..takpe.. mungkin bila dah tuang dalam loyang nanti dia jadi la cair kot. Maybe sebab panas lagi dia pekat kot. Dah sejuk sket nanti baru ok agaknya. Ok la aku pun dengan konfiden nya, amek la penapis dengan loyang then tuangkan la gula yang aku dah hanguskan tadi dalam loyang. Guna penapis sebab konon-konon nak kasi tekstur gula tu lagi halussssss gitu. Sekali ko tau apa jadi? 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Bocor ok aku punya penapissss. Huwaaaaaaaaaa! Mau tak bocor kalau dah panas² menggelegak tu aku curah terus atas penapis tu. Bijak sangat kan?? Dah la tu, gula tu pulak terus melekat dan mengeras kat loyang tu. 



Hahahaha. Sila la gelakkan aku secara berjemaah. Ko tengok la rupa gula hangus tu. Memang betul-betul hangus hitam legam melekat sume ada. Sedih betul aku tangok. Tu la nak tunjuk pandai sangat kan. Eksen takmo google resipi cara-cara nak buat puding karamel. Rupanya, gula tu kena hanguskan campur dengan air sikit. Aku punya pandai, setitik air pun aku x campur. Hanguskan gula tu je. Memang pekat melekat la la jadinya. Cissssssss! Dah membazir gula 5 senduk. Dengan aku punya penapis pun jadi mangsa. Nasib la loyang ni x bocor. Kalau tak, dengan loyang-loyang pun jadi mangsa mengidam mak buyung ni. Hihihi. 

Terpaksa la buat semula gula hangus ni. Nasib baik percubaan kali kedua menjadi. 

Ni baru betul rupa gula hangus. Yang atas tu gula terbako namanya. Hihi

Akhirnya menjadi jugak la puding karamel aku. 


Tapi aku cuma makan dua slice je. Wat hilang rasa mengidam. Lepas tu terbiar sepi dalam peti ais. Susah payah buat sampai terkorban loyang dan penapis aku, last-last makan dua slice je. Mengada je namanya ni. Dah la masa nak buat aku lupa yang aku takde pengukus. Nasib baik aku kreatif. Guna periuk dengan loyang yang lubang2 tu je. Nasib baik la loyang lubang² tu ngam-ngam pulak dengan periuk tu. Kebetulan lagi, penutup rice cooker aku pun ngam-ngam boleh tutup periuk tu. Loyang isi puding tu pun ngam-ngam je boleh masuk dalam loyang lubang² tu. Boleh la jadi pengukus sementara. Ikutkan aku hampir² gak putus asa takmo buat dah puding karamel ni. 

Pengajarannya, jangan eksen sangat macam tau semua. Kalau tak tau, sila google ok. Tak kisah la setiap kali masak tengok resipi pun, janji tak membazir camni. Masak pun sebulan sekali, ade hati nak tunjuk pandai. Phui!!