Monday, December 22, 2014

Play Yard Untuk Mel.

Akhirnya....akhirnya..... aku beli jugak play yard untuk Mel. Huwaaaaaa, habis dana aku simpan nak beli iphone 6. Sobssssssss! Nangis di bucu katil. Tapi takpelah, demi anak ku sorang ni takpelah mummy korbankan iphone tu dulu buat sementara waktu. Iphone 6 boleh masuk wishlist tahun 2015.



Mula nya aku memang dah kensel dah niat nak beli play yard ni. Ye la mahal kot mende tu. Pastu kang Mel ni cepat bosan. Mesti dia tak nak dok lama-lama dalam tu. Tapi sabtu lepas aku dah tak boleh blah lagi dah sebab Mel asik la tergolek, terhantuk, tersembam kat lantai. Pantang aku leka 2 saat je dia dah tergolek. Aku rasa ada la 5-6 kali jadi camtu hari tu. Aku pulak dah la banyak kerja nak buat time tu. Laki aku takde nak tolong tengok kan Mel sebab dia OT hari tu. Mel pulak lasak ya amat. Tak tau penat. Aku sampai nak gi berak pun berkira-kira. Terpaksa bawak Mel sekali dalam toilet. Nasib ko la Mel. Hahahaha. Disebabkan aku stress sebab langsung tak boleh nak bergerak, dan dan tu jugak paksa laki aku pergi beli. Emang dasar!! Hahaha. Ok ni bukan alasan ye. Aku rasa aku memang perlukan play yard ni supaya aku boleh la jugak nak buat kerja kalau time laki aku takde tu. Kalau tak susah jugak weh. Sehari suntuk dok mengadap je si Mel ni. Memang tak lama lagi jadi cam kapal karam la rumah aku tu. So bila ada playard ni, boleh la aku sumbat  Mel dalam tu, biar dia main je kat situ. Takde la risau bahaya ke apa. Kalau jatuh pun tak sakit sangat sebab ada floor mat tu. Boleh la mummy bernafas sket. Kalau tak, semput aku tengok si Mel ni.

Aku survey playard ni dah lama. Tapi setakat survey je la. Nasib baik aku jumpa jugak orang yang jual murah. Kat IG ada yang jual sampai RM630 yang macam aku beli tu. Tapi aku dapat harga tak sampai 450 pun. Boleh la kan. Yang floor mat ABC tu aku beli kat kedai mainan kat jalan raja laut. Murah jugak la, satu pack tu ade 10 keping RM15. Tapi kena beli 6 pack. Untuk playard aku tu, just guna 3 pack je dah cukup. Takpelah lebih tu boleh pasang kat dapur ke, bilik ke. Hihihi

Kemain tau, siap beli bola-bola api lagi. Hihi


Balik tu tak nyempat-nyempat soh laki aku pasang.



Ha, main la ko nak dalam tu. 

Terpaksa alihkan rak kasut aku ke tempat lain semata-mata nak letak playard Mel ni. Nasib baik ada ruang tuk playard ni. Main la sorang-sorang Mel dalam tu. Hiks. Kesian. Tapi Mel ni pun pandai mengada. Dia ok duduk dalam tu tapiiii.... dia nak aku jugak dok dalam tu. Huwaaaaaa! Cane ni Mel? Mummy nak wat keje la. Kalau dia xnampak aku, dia diam je dalam tu. Nampak je aku, terus buat-buat nangis. Soh aku amek dia. Ngade tau! Lagi satu Mel risau dia tak boleh nak berdiri bila dok dalam tu sebab takde tempat dia nak berpaut. Skrg ni kemain eksen, semata nak berdiri. Kalau ada je benda yang dia boleh berpaut, memang dia nak berdiri je la. Berangan nak berjalan la tu. Ceh!




Yang bestnya bila ada playard camni, segala mak nenek aku boleh sumbat dalam tu. Hikhik. Silap-silap hari bulan boleh jd tempat mummy letak timbunan kain baju dalam playard ni. Hahaha.

Kita tengok la nanti sejauh mana Mel nak dok dalam tu. Agak dia dah takmo dok dalam tu, aku preloved la menatang ni kat sape-sape nanti. Hihihi.


Wednesday, December 17, 2014

Gambar Bilik Bersepah Yang Epik

Semalam lepas aku update pasal keadaan rumah aku yang bersepah tu, tiba-tiba ternampak kat bawah entri yang kat 'you might like this' tu pasal satu entry aku suatu ketika dahulu. Zaman aku bujang-bujang dan jiwa kacau. Hikhikhik. Saja tergerak hati nak klik and baca balik entry-entry lama. Pos kat entry tu memang epik la sebab gambar bilik aku yang bersepah tu telah tersebar luas kat facebook. Tapi bukan pasal bilik bersepah. Pasal artikel apa tah aku pun lupa. Tapi gambar latar yang digunakan gambar bilik aku yang bersepah tu la. Ade tak pernah kuar la news feed korang gambar bilik bersepah macam ni?


Ha, jangan tak percaya ye. Tu memang bilik aku masa bujang-bujang dulu. Hahahahaha. Dan gambar ni asalnya daripada entry ni ---> http://cujen.blogspot.com/2010/08/table-no-44.html


Rupanya perangai aku suka sepahkan rumah/bilik adalah sifat semulajadi sejak dari dulu lagi. Hahahahahha. Mel, kalau baca entry ni nanti jangan ikut perangai mummy ni tau. Mummy rotan nanti kalau Mel suka sepah-sepah camni. Hihihi.

Eh, tapi kalau aku dah berkemas, memang kemas habis tau. Kalau rajin korek la entry lama-lama tu tengok bilik aku time kemas camne. Macam istana. Hahahahahahahahhaha.

Ok bai korang.

Tuesday, December 16, 2014

Keadaan Rumah Sebelum dan Selepas Ada Anak

 Sebelum





Selepas

 Tengok la barang-barang dr dalam kereta pun tak sempat nak kemas. Terbiar sepi depan pintu.
Baju memang sidai kat dalam rumah sebab selalu lupa kalau sidai kat luar.

 Dengan laptop depan tv, toto tak kemas, salin seluar campak kat depan. 
Eh ada teh ais la kat tepi laptop tu. Hihihi.
Selalu aku buat kerja dalam bilik, tapi ni kadang2 terpaksa buat kat hall sebab kena tengok-tengok kan Mel.


 Ni baju-baju yang tak pakai. Nak sort konon nak buang atau bagi org je.
Tapi aku rasa dah berbulan-bulan baju tu camtu je kat situ.

Ni pemandangan biasa skrg ni. Tido memang dah tido depan tv je. Sebab kadang malas nak naik atas and tido atas katil rasa sempit. Kena beli katil size Super King lepas ni. Or bila Mel dah pndai tido sendiri, baru tido dalam bilik kot.


Tengok la keadaan rumah aku skrg. Beza memang berbeza. Hihihi. Ceh nak salahkan anak pulak rumah bersepah. Padahal mummy malas. Hiks. Eh takde la malas sangat, cuma tak sempat je. Lagipun rumah aku besar dua tingkat pulak tu. Kemas atas, bawah bersepah. Kemas bawah, atas bersepah. Heran betul aku. Padahal duduk bertiga je. Mel pun kecik lagi. Apa lah sangat sepah yang dia pandai buat. Ni mak bapak yang buat sepah sebenarnya ni. Hahaha. 

Serius aku memang tak sempat weh nak kemas rumah macam dulu-dulu. Aku kalau kemas rumah memang amek masa panjang. Kalau dulu biasanya hujung minggu tu Sabtu untuk kemas kat bawah, Ahad tuk kemas atas. Dan biasanya bertahan la 2 bulan kalau dah buat spring cleaning. Tapi skrg, kemas mana patut je. Vacum je mana sempat. Asalkan tak berhabuk dan kotor. Tapi nak susun-susun perabot, susun barang molek-molek memang takde la. Ikutkan aku ni memang tak boleh tengok benda tak tersusun di paksinya. Rasa gigil je nak betulkan  Tapi skrg ni pejam mata jek la. Nak gigil pun takde masa dah. Hihi.

Mel skrg langsung tak leka. Sabtu hari tu laki aku takde, aku je kena tengok kan dia. Dengan nak packing barang customer lagi, memang huru hara dibuatnya. Aku rasa ade la bape kali Mel tergolek terlentang sebab aku terlepas pandang. Dia pulak takmo tido. Pastu langsung tak boleh diam walau sesaat. Pening kepala aku dibuatnya. Last-last aku langsung tak buat kerja aku. Dok berkepit je dengan dia.

Actually aku ni memang ada masalah sikit dengan pengurusan masa. Kena stabilkan hidup dulu. Aku ni jenis manusia yang kena hidup berjadual. Kalau tak, memang huru hara la hidup aku mcm skrg ni. Tapi masalahnya nak buat jadual pun takde masa. Dah cemana? Hahahaha. Takpelah tunggu la Mel besar sket. Tak pun tunggu tahun 2015 nanti buat revolusi. Ceh, perlu ke nak tunggu tahun 2015. Hihi. Takpelah, sket lagi nak masuk tahun 2015. Kita tengok nanti macam mana.


Thursday, December 11, 2014

Update Melissa 5 Bulan

Hari ni Mel dah 5 bulan 2 minggu dan 5 hari. Hehehe. Kejap je dah beso. Makin banyak akal, makin lasak dan pandai mengada-mengada dah. Sejak dah pandai merangkak ni, kemain lagi eksen. Padahal merangkak pun tangan still gigil-gigil. Pastu ada hati nak angkat tangan. Pastu siap dah nak berdiri. Haih, sabo je la. Memang tak boleh lepa walau sesaat. Pantang leka je, mesti dah terlentang. Pastu nangis.

Mel dah kenal mummy dia skrg. Kalau aku balik tu, dia tenung je aku. Kalau aku tak angkat dia, nanti mengangis. Hihi. Kadang tu saja je dengki dia, aku wat bodoh je. Nangis siap merajuk-rajuk tu. Tapi senang je nak pujuk Mel ni. Bagi nenen terus diam. Senang jaga. 









Tengok tu, tak sampai 2 minit aku biarkan, dia dah sampai hujung tu. Memang tak lama lagi mummy kena clearkan la barang2 kat rak tu. Anak mummy ni dah pandai mengemas. Habis semua dia selongkarnya. Kecik-kecik rajin mengemas, jangan dah beso nanti malas. Nanti Mel kena tolong mummy kemas rumah ok. Anak dara tak boleh malas.

Tak susah jaga Mel ni. Tak banyak ragam. Nangis kalau dah boring atau nak nenen je. Kalau tak, elok je dia main sorg-sorg. Well, i enjoyed my motherhood jouney. Seronok tengok anak membesar. Walaupun kadang-kadang ada la jugak ter merungut. Hikhik. Masa takde anak, sibuk nak anak. Bila dah ada anak merungut pulak. Nak wat camne, aku pun manusia biasa. Untuk kawan TTC, enjoy ur life with ur husband puas-puas. Nanti ada anak, busy dengan anak laki terabai. Eh?! Hihihi. 

Ok la, nak balik tetek kan Mel ni. Dah kul 12.30. Mesti dah meraung kehausan tu.

Thursday, December 4, 2014

Update Terkini.

Yuhuuuuu, lama gila tak update blog. Rindu rindu rindu. Korang rindu aku tak? Hihihi. Last aku update bulan lepas. Satu entry je bulan November tu. Tau-tau dah bulan Disember sekarang. Ya Allah aku rasa macam baru semalam aku sambut new year 2013. Pantas betul masa berlalu. Tak terkejar dibuatnya.

Hidup aku memang busy sekarang. Memang tak sempat langsung weh nak mengarang update blog. Jangan kata blog, FB, Instagram aku pun jarang dah aku update. Sekali sekala je sambil lalu orang kata. Kalau tak dulu hari-hari ada update. Hihihi. Tapi, hari ni aku nak update laju-laju.  Banyak sangat benda yang aku tak dapat nak catch up. Nanti dah lupa, rugi.

Ok, mula-mula nak update pasal diri sendiri dulu. Sejak aku amek alih online busines adik aku ni, memang aku busy sket la. Actually online biz tu adik aku yang buat mula-mula. Then dia dah tak larat plus kerja dia selalu busy, so aku take over. Nampak cam senang je kan buat online biz ni, padahal ya Allah penat ko tau tak. Penat nak melayan customer. Aku pun sampai ada satu tahap tu, rasa nak give up. Hahaha. Bak kata mak aku, tu baru biz online kecik-kecik dah pening kepala, belum lagi biz juta-juta. Haha kalau juta mau pengsan aku seminggu. Nak kata masyukkk sangat tu takde la. Tapi alhamdulilah lah ok la pada aku. Tapi memang penat dan pening. Cust ni pulak memang macam-macam peel. Patutlah selalu aku tengok kat Instagram, seller-seller banyak yang mengamuk dan meroyan pasal cust. Aku rasa term customer always right memang dah tak boleh pakai langsung. Sometimes tu kan, dah terang-terang ko letak harga dengan CAPS LOCK nak bagi nampak, siap taip caption panjang-panjang info pasal item tu, tapi still ade jugak cust tanya "harga?". Tak ke ko rasa nak hantuk kepala kat dinding? Tu belum lagi yang kalau aku lambat sket reply whatsapp. "awak ni nak meniaga ke tak nak?". Padahal baru 5 minit aku tak reply whatsapp. Haih, sabo je la. Pastu pulak yang jenis tak paham term PRE ORDER. Padahal aku dah cakap awal-awal semua item aku pre order. Then dia pun order. Pastu esoknya dah tanya "barang dah pos?" Huwaaaaa memang rasa nak tikam diri sendiri masa tu. Tapi nak buat camne, ni la benda-benda yang nak kena tanggung kalau buat online biz guna whatsapp ni. Kerenah cust memang macam-macam. Tapi sebab diorang la punca rezeki aku, so sabo je la.

Follow la iols punya IG kalau sudi. Hihi

 Ni satu lagi adik aku punya.

Disebabkan aku ni bekerja, jadi masa aku memang pack la. Kerja lagi, online biz lagi, Mel pulak still takmo botol. Dia pulak jenis tido awal. Tido pulak mesti nak menetek. Sekarang dah takmo tido buai. So kadang tu, bila aku baring nak menetek kan dia, dengan aku-aku sekali hanyut. Padahal malam tu sepatutnya aku packing barang cust utk pos esoknya. Bayangkan la eh, pagi kul 6.30 aku dah bangun. Hantar Mel rumah mak aku, then pergi kerja. Pastu dalam kul 10 kang curi masa keluar kejap balik rumah mak aku untuk tetekkan Mel. Then balik semula ke office. Pastu kul 1 balik lagi. Dalam masa sejam tu la nak tetekkan dia, nak solat, makan semua. Perjalanan dari rumah mak aku ke office dah amek masa 10 minit. Then biasanya ptg aku tak keluar tuk balik susukan Mel. Tunggu la kul 5.30. Tepat jam 5.30 mesti kena chow sebab kalau lambat kang, memang meraung-meraung la la dia. So aku memang takde masa nak ke tempat lain. Kalau aku selalu hilang kat office tu pun, bukan sebab aku mengulo gi berjimba-jima. Memang aku kat rumah mak aku je la. Then biasanya lepas maghrib baru aku balik rumah aku. Kerja kat rumah lagi banyak yang menunggu. Pastu nak update order cust lagi. Nak iron baju tuk esok. Kalau Mel dah ajak tido awal, memang langsung satu kerja aku tak boleh buat. Betul la org cakap, jaga anak ni memang penat. Ko tak boleh nak buat kerja lain tau. Dulu aku tak percaya, sekarang dah rasa baru tau. Huhuhu. Kadang tu bila kat office baru la aku dapat bernafas sket. Kalau dok rumah dengan Mel je berdua, memang satu kerja hape aku tak boleh buat. Mel sekarang ni memang lasak sangat.

 Tengok la cara dia dok dalam buai tu pun dah boleh agak cemana lasaknya si Mel ni.


Nak-nak pulak Mel sekarang dah pandai merangkak. Ye, merangkak ye kawan-kawan. Bukan baru nak meniarap. Aku pun tak tau la si Mel ni. Padahal baru 5 bulan. Baru je gi checkup 5 bulan semalam. Tangan pun tak kuat lagi. Tapi dah merangkak. Mel ni aku tengok jenis tak sabo. Semua benda dia nak cepat. Masa mula-mula belajar nak mengiring hari tu pun, aku rasa tak sampai sehari dia try, dah berjaya mengiring. Pastu tiba-tiba dah meniarap. Now baru 2-3 hari ni tiba-tiba aku tengok dia dah merangkak. Mak aku la yang bagitau, hantar video kat whatsapp cakap Mel dah merangkak. Aku mula-mula cam tak caya tapi balik tengok sendiri, ya ampun Mel. Bukan merangkak yang sket-sket tu ye. Memang terus merangkak jauh. Kalau biar dia kat hall, dia boleh merangkak sampai masuk bilik. Dengan tangan gigil-gigil tapi still berusaha jugak. Haih, sabo je la anak aku ni. Bila dah 2-3 hari expert dah merangkak, now dia nak memanjat pulak. Semalam la aku tengok je dia merangkak. Then bila sampai kat walker, dia pegang walker tu nak bangun ko tau. Seboleh boleh dia nak bangun jugak. Ha pasal Mel ni nanti la aku update lain. Kang panjang berjela pulak entry ni. Hihi.

Ok sampai sini dulu, wat lepas rindu je dulu. Nanti ada masa lagi iols update. Daaaa