Thursday, April 9, 2015

9 Bulan

Hari ni Mel dah 9 bulan, 2 minggu dan 19 hari. Kejap nya masa berlalu. Aku pun tak sedar anak aku semakin hari semakin membesar. Ye la, takkan la semakin hari semakin kecik kan. Hihihi.

Alhamdulilah setakat ni Mel membesar dengan sihat. Ni antara perkembangan Mel bila dah masuk 9 bulan ; (sama je macam baby lain)

# Merangkak dah kemain laju. Kalau dulu gear 2 je, sekarang kemain siap turbo lagi. 

# Dah mula menapak. Dapat la setapak dua. Pastu dah malas. Tapi, sekarang dia dah pandai panjant tangga. Hari tu mengucap panjang aku aku tengok dia naik sampai 3 anak tangga. Pastu duduk kat tebing-tebing anak tangga tu. Nasib baik la aku cepat perasan. Kalau tak -___- . Aku dah takut macam apa, si Mel boleh gelak-gelak bersuka ria.

# Gigi dah tumbuh sebatang, belah bawah. Mak aku yang perasan gigi dia dah tumbuh. Lambat sikit anak aku tumbuh gigi. Orang kata kalau budak cepat duduk dan merangkak, nanti lambat tumbuh gigi. Ye la kot sebab Mel cepat merangkak. Now dah nak berjalan dah.

# Mel masih reject botol. Believe it or not, aku still lagi ulang alik dr office ke rumah semata-mata untuk menyusukan Mel. 9 bulan without failed. Huhuhu. Kagum dengan ketabahan diri sendiri. Memang aku dah takde dah lunch life. Takde dah time lunch nak merewang ke Alamanda ke IOI ke. Tengahari je kena balik rumah. Sekarang ni aku cuma balik time lunch hour je la. Kul 10 tak balik. Kalau dulu, curi-curi gak time kul 10 balik. Pastu kang kul 3 balik lagi. Memang pengsan la weh. Mel dah start makan je aku kurang la balik. Tapi still kena balik jugak la, kalau tak memang kehausan la anak aku.

# Budak kuat makan. Pantang tengok orang ada makanan, cepat je kejo. Kalau aku buat bubur dia, elok la tunggu bubur tu sejuk atau dah tak panas baru boleh tunjuk kat dia. Sebabnya Mel ni kalau tengok aku bawak mangkuk bubur dia je, dia dah menggelupur. Lambat je suap kat dia, memang mengaruk la dia. Ikut perangai apak dia la ni kuat makan. Pernah sekali tu, si Pael makan apa tah. Pastu Mel ni mengecek la nak jugak apa yang pael makan. Dia korek2 la mulut n muka org tu sampai pael menangis. Elok je Pael menangis dengan mulut ternganga, cepat-cepat Mel rembat makanan dalam mulut Pael. Ya ampun. Sabo je la aku dengan perangai anak aku ni. 

# Disebabkan kuat makan dan macam macam-macam benda, Mel kena sembelit hari tu. Umur 9 bulan kena sembelit. Kesian pulak aku tengok. Patutlah masa tu dia asik moody je. Aku ingatkan nape la, rupanya sakit perut sembelit. Ade sekali tu sampai mengangis-nangis sebab taik tersekat kat bontot. Mana tak sembelit, makan banyak tapi minum kurang. Ye la, susu dapat pagi tengahari dengan malam je. Minum air masak pun ikut mood dia. Susu formula langsung tak nak. Sekarang ni, aku rajin kasi buah kat Mel. Kasi buah tembikai sebab tembikai kan banyak air. Alhamdulilah dah ok dah. Takde la sembelit teruk cam hari tu. Panik jugak la aku tak tau nak wat apa masa Mel sembelit hari tu.

# Malam senang tido. Biasanya kul 10-11 memang dah masuk waktu tido dia. Jarang la dia berjaga malam. Kalau bangun pun cari tetek. Sumbat je tetek, terus tido balik sampai pagi. Bangun pagi pun takde masalah. Biasanya kalau dia bangun sendiri, nanti dia buat hal sendiri. Main sorang-sorang. Dah haus baru cari aku.

# Dah pandai minum pakai strawt. Ok, ni baru dapat semalam. Mak aku bg tau Mel dah boleh sedut pakai straw. Yay! Senang la lepas ni nak bagi minum. Tapi tak berapa nak pandai sangat lagi sebab dia akan sedut sekali banyak. Pastu kang melimpah-limpah air tu keluar.

 # Dah pandai lambai dan tepuk tangan. Pantang orang cakap 'babai' je tangan dah terkembang-kembang.

# Dah boleh diam kalau duduk dalam carseat. Ha ni nnt aku citer lain entry la. Macam mana dari mula aku struggle nak boh dia dlm carseat. Now dah pandai. Tak merentan-rentan macam mula-mula dulu.










6 comments:

  1. ahahaha..yg bab makan tu sm dgn danish, xmenyabar.. nmpk je mangkuk dia, trus terkam.. mel, moga trus membesar dgn sihat, pintar, berjaya dunia akhirat ye.. pakai tudung tu nk g ngaji ye?

    ReplyDelete
  2. Mel sama macam coyya..rambut tak tumbuh2, haluuusssss je. Hehehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam cujen,
    waaaaaaaaaa
    macam2 aksi mel yer :)

    ReplyDelete
  4. Comei nya diaaaaaa...nak baby girl gak ! cpt dia pandai pakai straw kan.. Syahir 1t bru pandai

    ReplyDelete
  5. same la anak kite pun..klau nmpak mangkuk die mngelupur trus..tpi blum boleh berdiri sendiri

    ReplyDelete
  6. Tahniah masih gigih balik breastfeed Mel

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..