Friday, July 31, 2015

Mudah Terpedaya.

Aku ni memang mudah terpangaruh. Tangok la ni, tak memasal beli makeup. Padahal takde keperluan sangat pun. Aku pun bukan jenis nak bermakeup sangat sebab bila makeup ke tak makeup, muka aku sama je. Tapi dah nama nya pompuan, pantang tengok mende best sket mula la tergedik-gedik nak beli.

Ha ni la benda yang aku terbeli tu.

Survival Kit from Victoria Jackson. Member aku la ni yang beli dulu. Pastu tunjuk kat aku, terus aku suka. Sebabnya survival kit complete semua ada kat dalam tu. Dan paling best size nye kecik comel je. Senang nak masuk handbag. Tak payah nak mengangkut banyak-banyak benda. 

Kecik kan. Size tapak tangan je.
Tapi kecik-kecik pun memacam ada dalam tu.


Complete semua ada.
Mascara, eyeliner, browliner, blusher, eyeshadow, mini brush & lipgloss.

Korang tau berapa harga Survival Kit ni? RM139 je weh. Siap ada free gift. Dapat blusher. Member aku cakap murah sebab last time dia tgk kat Watson, set ni je dah RM200++. tak puas hati punya pasal, terus dia pegi watson petang semalam nak tengok harga kat Watson berapa. Siap bawak balik pamplet tunjuk kat aku.

Tu dia harganya, RM256.

Terus rasa tak bersalah beli mende ni sebab aku rasa murah. Harga ahli pun kalau beli kat kaunter tak dapat murah camtu. Aku dah lama jadi ahli. Masa tu promoter dia wat offer kat Watson. Siap makeup-makeup kan aku bagai. So disebabkan rasa bersalah masa tu, aku beli la blusher nya. Tak ingat berapa hengget. Dapat la free jadi ahli. Tapi kad nye tersimpan je la dalam wallet. Memang tak pernah guna pun. Makeup pun beli setahun sekali. Motif aku jd ahli pun tak tau kenapa. Blusher tu pun ade la guna sekali dua. Tapi aku suka gak blusher nya sebab senang pakai. Beli survival kit ni pun dapat free blusher tu. Blusher tu pun reganya RM150++. Tapi disebabkan aku dah ada, so aku bagi je la blusher tu kat kawan aku sebab dia tlg belikan survival kit ni tuk aku. Hehehe.

Masalahnya, bila masa nya aku nak makeup-makeup ni?

p/s: ni entry review tak berbayar. macam biasa, benda baik harus dikongsi bersama. ^_^

Thursday, July 30, 2015

4 Generasi




 Nenek, Mak, Mummy & Mel


Yay raya tahun ni berkesempatan amek gambar 4 generasi dengan nenek aku walaupun Mel tak memberi kerjasama sepenuhnya. Susah betul nak amek gambar anak dara sorg ni. Balik-balik mummy je beria. Takpelah janji ada gambarnya. Tapi lagi best kalau Mel ikut muka aku. Malangnya Mel ikut muka apaknya. Kalau tak dah sama dah semua. Eh tapi sama ke muka aku ngan mak n nenek aku tu?




Ni raya ketiga sebelum gerak balik Muar. Sempat bergambar dengan family belah mak aku walaupun tak cukup korum. Abang aku x balik and adik aku dah gerak pepagi. Tggal ni je la yang ada.






Aku suka sangat dress Pua Kumbu from MM Basic ni. Patut lah ramai orang berebut nak beli. Nasib baik aku sempat beli. Ikutkan memang tak dapat la sebab first day launch dah licin dah dress ni. Especially yang size petite. Size normal nya diorang komplen labuh sangat. Untuk ketinggian 165 ke atas. Aku ni rendang je kena amek size petite. Lagi satu memang tak kuasa la nak berebut-rebut gaduh semata-mata nak dapatkan selai dress. Tapi disebabkan permintaan terlalu banyak, dua tiga hari lepas tu MM Basic open order through whatsapp. Sepantas kilat aku whatsapp. Lepas 3 hari baru dapat reply and dapat la beli selai dress ni. Worth it la pada aku sebab selesa sangat. Full lining. Material pun ok. Ade side pocket lagi.  Size petite S tu ngam-ngam je aku. Korang kalau berkenan boleh follow Instagram MM Basic. Now diorang tengah open pre order untuk dress Pua Kumbu ni. Katanya lepas ni memang dah tak produce lagi dah. Kira ni paling last. Ha gi la order cepat. Aku promo free je ni. Bukan agent MM Basic pun. Benda baik harus dikongsi bersama. Kiranya dress Pua Kumbu ni antara must have item yang korang perlu ada dalam almari korang. Lantak la kalau ramai berbaju sama pun. Yang penting pas hati.

Monday, July 27, 2015

Raya 2015.

Raya aku cam biasa la, biasa-biasa je tahun ni. Tahun ni turn beraya selayang. Agak suram sikit suasana raya sebab tahun pertama beraya tanpa mak mertua aku. Selalu time raya, memang arwah la yang sibuk buat juadah raya. Macam-macam makanan ada. Tahun ni biras aku yang masak. Aku tukang kacau je. Hehehe. Aku belum belajar lagi buat rendang and ketupat palas. Selalu kalau kat johor, ketupat biasa je dengan kuah kacang, lodeh n ayam masak merah. Itupun aku tak reti masak. Apatah lagi nak menganyam ketupat. Hahahah. Setakat ayam masak merah boleh la. Tapi belah laki aku biasa makan rendang and ketupat palas. So aku mampu tgk je la, dan tolong kacau kan rendang. 

Tahun ni aku beria sket beli baju raya. Semua aku beli from Instagram je. Senang keje. Gigih nak beli baju from Minaz and MMbasic. Nak beli Jovian and Rizalman tak mampu. So beli je mana yang mampu. 3 pasang je baju raya nya pun. Tapi berpeluh gak la nak kuar duit. Iols dasar kedekut. Hahaha. Tahun ni balas dendam sebab tahun lepas pakai baju raya kain cotton je. Eh, jap. Ooo ada satu baju designer, Melinda Looi. Tau tak baju Melinda Looi tu tu aku pakai sekali jek. Pastu dah tak pakai-pakai dah. Sebabnya baju x bf friendly. Mel kan still menetek sampai skrg. And sebab aku tak beli baju-baju designer cam Rizalman, Jovian tu adalah sebab baju nya semua tak bf friendly. Plus, harga tak mampu deknon. Selai 500, pengsan aku. Kalau beli from Minaz or MMbasic boleh dapat 2 helai. Yang penting baju bf friendly. 


Boleh tak aku je beria beli baju raya. Pastu baju raya laki aku tak beli pun. Baju Mel pun tak beli. Huahahahah. Sebabnya aku nak belikan Mel baju kebaya, sekali tgk mahal gila. RM89 hengget tuk baju kebaya secoet tu. Rasa cam tak berbaloi. Hahahaha. Pastu, susah pulah nak cari baju color matching ngan baju aku. Lagipun dah borong baju kasual sblm puasa lagi. Lagipun dok bajet mak aku leh siapkan baju Mel. Eh berapa banyak lagipun ni? Ah lantak. Tapi, cam biasalah, nan hado. Sudahnya dua malam sebelum raya gigih la ke jalan TAR cari baju Mel. Dapat lah selai baju kurung cotton n kebaya with reasonable price. Baju melayu ayah Mel memang langsung tak beli sebab katanya tak yah membazir. Baju melayu nya pakai sekali je. Tu pun hari pertama raya. Laki aku bukan nak sangat pakai baju melayu ke hulu ke hilir. Ingat Awal Ashaari ke nak pakai baju melayu walau dah seminggu raya. Hahaha. Bila tengok baju-baju melayu laki aku, banyak yang matching ngan baju aku. Kesimpulannya, tak payah beli. Jimat duit. Cam aku takpe, nanti baju-baju ni aku boleh pakai gi keje. Over sangat tau. Hahahaha.

Eh sekarang nak citer persiapan raya ke nak cerita raya? Hiksss.

Ok back to cerita raya. First raya kat rumah FIL aku kat Selayang. Then petang tu dah balik ke rumah nenek aku kat Sekinchan. Tahun ni tak beraya ke mana pun. Balik rumah nenek aku pun, tak gi mana-mana sebab nenek aki tak sihat. So mak aku tak leh nak beraya sangat la, takut tetamu datang takde orang kat rumah. Nak harap nenek aku memang dia tak sihat dah. Tak larat nak hidang-hidang makan semua. So disebabkan mak aku tak beraya, aku pun ikut la tak beraya jugak. Selalu follow mak aku je. Sedara mara belah mak aku, aku tak berapa kenal sangat. Silap-silap diorg pun tak kenal aku. Anak sape pulak datang beraya ni. Hahaha. Rumah nenek aku memang sentiasa ramai je orang datang. Jadi memang tunggu layan tetamu datang je la. 






Gambar ramai-ramai dengan family takde. Sebabnya lepas je balik ziarah kubur arwak MIL aku, abang ipar n kakak ipar dah kemana tah. Tak sempat nak bergambar dulu. Sudahnya kami 3 beranak je la yang bergambar. Planning nya nak ke studio amek gambar family, sekali ko tau berapa kedai gambar tu nak charge? RM380 kau. Mahal gileeee! Amek gambar bape keping, pastu cuci n frame skali RM300 lebih. Memang mahal sangat la pada aku. Terus cancel. Agak-agak la kan nak kaut untung lebih pun. Ke memang harga camtu aku je yang tak tau? Rasanya tahun lepas aku amek gambar family takde la sampai 300 pun. Lepas GST harga naik mendadak ke camne. Hampeh betul. Takpelah, amek sendiri je nanti. Lagipun tak cukup korum nak bergambar.

Petang dah balik Sekinchan. Syukur la jalam tak jammed. Letih jugak aku kalau jalan jammed. Nanti si Mel tak reti dok diam dalam kerata. Dia bukan boleh lama-lama duduk dalam car seat tu. Ade time nye memang dia mengamuk tak nak duduk dalam car seat. Nasib la kampung dekat-dekat je. Kalau kena balik kampung jauh cam Kelantan Kedah tu, pengsan aku. 




Berphotoshoot dengan Mel. Jangan tanya laki aku kemana. Dia kalau balik sini memang akan gi memancing tak kira la raya ke tak raya ke. Malas dah aku layan. Janji kau bahagia. Gituu. Mel je la teman mummy bergambar ok. 


Aku memang kesian ngan kucing-kcuing kat rumah nenek aku ni. Memang manjang kena gusti je dengan Mel. Nanti la aku citer kan keganasan Mel dengan kucing. Kesian meow-meow tu. Tapi yang aku heran sangat-sangat tu, kucing-kucing tu macam redho je Mel buat apa. Kena la gusti teruk macam mana pun, paling kuat meow tu semua mengiau je. Tak cakar langsung. Pastu tak serik pulak tu. Dah selalu kena gusti pun dok datang gesel2 kat Mel. Mel ni kalau kucing tu datang kat dia, ibarat org megantuk disorong bantal. Suka la dia. 

Orang yang paling banyak makan. Tengok la sampai tercabut butang dek perut buncit. Hihihi


Dan juga paling penat beraya. 

Ok la sambung next entry la raya kedua dan seterusnya. Muntah la korang baca update aku pasal raya. Huahahaha. Bye.

Saturday, July 11, 2015

Cerita Ramadhon 2015

Tahun ni cerita Ramadhan aku biasa-biasa je. Takde apa yang best pun. Ditambah pulak tahun ni azam-azam Ramadhan aku berlalu sepi begitu sahaja. Azam konon nak khatamkan Quran pun tak berjaya. Seminggu pertama je la rajin nak mengaji. Masuk minggu-minggu berikutnya memang kelaut. Pastu azam nak pergi tarawih pun x pergi. Bila dah kenyang berbuka tu, mata pun automatik layu semacam je. Takpelah, tunggu tahun depan surau kat rumah aku ni siap. Insyallah akan rajinkan diri pergi tarawih. Maklumlah surau dah dekat. Kalau malas lagi, tak tau la nak kata apa. Semoga dipanjangkan usia untuk bertemu Ramadhan tahun depan. Aminn.

Cerita bab buka puasa pulak, tahun ni paling best sebab aku langsung tak masak lauk untuk berbuka. Huahaaa. Semua laki aku masak. Eh chop, ade sekali aku masak. Tu pun masak mee je. Laki aku x pandai buat mee goreng, plus mee goreng aku memang sedap. So aku offer la nak masak hari tu. Sekali tu je. Hari-hari lain semua laki aku masak. Seminggu pertama buka puasa kat rumah mak aku je. Masuk minggu kedua, kitaorang masak sendiri je kat rumah. Ade la sekali dua je berbuka puasa kat luar. Tak lalu la nak berbuka kat luar dengan nak bawak Mel lagi. Jap gi nak makan pun tak senang. Kalau kat rumah, boleh la leka kan dia tgk Upin Ipin atau kadang-kadang dia tidur time kitaorang ngah buka puasa tu. Nah aku jamu menu buka puasa kitaorang;

 Fav Drink aku di bulan puasa. Mango susu


 Ni buka puasa kat luar dgn kawan-kawan.

 First time buat siakap stim limau. Boleh tahan la.

 Buka puasa kat rumah nenek di Sekinchan

 Lauk yang laki aku masak. Time ni lagi 3 min lagi nak azan, aku
dok hidang lauk sekali bukak periuk nasi, nasi mentah lagi.
Laki aku la lupa nak tekan cook periuk nasi tu. Sabo je la nak.
Orang lelaki wat keje, camni la. Pasrah je la.

 Buka puasa dengan McD je. Teringin. Tapi lepas tu balik rumah
laki aku singgah kedai mamak beli nasi. Boleh?

Ha, ni je la yang aku masak sepanjang bulan puasa ni. Hahahah.



Citernya, bukan aku malas. Tapi sebab laki aku balik awal. Aku ni nak pergi amek Mel lagi, kul 6.30 baru sampai rumah. Nak tunggu aku masak, memang sorry naik lorry la. Dah laki aku balik awal, so dia la masak tak gitew. Keje aku hidang lauk je kat meja makan. Hihi.

Lagipun tahun ni aku busy dgn online biz aku. Dok sibuk siapkan order orang. Memang penat weh. Tambah nak raya, memang bertalu-talu la order. Pening kepala aku. Ingat senang ke. Dah la aku sorang yang buat keje. Nak layan cust, dok check duit. Kadang duit dah bercampur2 nak trace mana yang dah bayar ke belum. Dengan cust macam-macam kerenah. Tapi nak wat cemana, sebahagian rezeki aku kat situ. Duit part time online bisnes tu boleh la aku buat-buat beli baju Mel. Itupun mujur aku close order awal. Boleh la nak rehat-rehat sket. Kalau tak, serius cakap, memang tak sempat nak rehat pun. Henpon ni kena 24 jam kat tangan.

Macam ni keadaan kat station work aku. Ni pun kira dalam keadaan kemas jugak.
Ikutkan lagi dasyat lagi ni. Dengan si Mel pun sibuk nak tolong jugak.
Memang huru hara.



Sorang-sorang wat keje ni memang penat. Lagipun aku tak boleh nak concentrate. Kalau aku fokus je wat kerja ni, memang cepat je setel. Tapi dah nama pun part time. Memang time yang ade tu je la terpaksa korban. Nak bg perhatian kat Mel lagi, rumah lagi, kerja hakiki lagi. Ikutkan memang tak larat. Tapi tu la mcm aku kata tadi, sebahagian rezeki aku kat sini. Tak baik nak mengeluh. Cume lepas ni, aku kena pandai la planning time dengan betul.

Sekarang ni semua dah setel, aku ingat nak buat kuih raya pulak. Tengok la esok kalau rajin. Tah jadi ke tidak kuih raya aku tahun ni. Tiap-tiap tahun dok berangan je nak buat. Tapi, bayang kuih pun tak nampak. Harap tahun ni dapat la buat sket. Untuk kudapan sendiri je. Lagipun sape je nak dtg rumah. Heehehe.

Ok la, sampai sini dulu. Tunggu next entry kuih raya pulak. Bye.

Wednesday, July 8, 2015

Feeling Bad.


Status semalam di FB.

Semalam memang aku punya tahap kesabaran memang dah tahap zero dah rasanya. Memang hilang akal sekejap dibuatnya. Punca nya si Mel la yang buat perangai macam-macam. Ok ok i know, bukan salah Mel, but salah aku sendiri sebab jadi mak yang kurang sabar. Budak umur setahun cam Mel tu apa la dia yang dia paham kan. Tapi tu la, bila kemarahan menguasai diri, langsung tak boleh fikir.

Semalam aku MC. So dok berdua je dengan Mel kat rumah. Si Mel ni memang perangai dia lain macam sikit kalau tinggal berdua je dengan aku. Memang langsung tak boleh tinggal. Kena duduk je dengan dia. Aku nak bergerak pun langsung tak boleh, dia dok berpaut kat kaki. Bayangkan lah ko bangun nak amek remote pun dia tak bagi. Lepas tu melalak macam kena dera. Aku pulak sakit kepala, tambah pulak keadaan rumah aku yang dah tak serupa rumah tu. Memang naik angin la dibuatnya. Aku memang cepat stress kalau tgk rumah bersepah. Memang semalam tu puas la si Mel kena jerkah, jerit ngan aku. Tak cukup tu, aku pukul dia kat kaki. Cubit lagi. Memang la tak kuat, tapi terasa jugak la kot kat dia. Pastu dah geram sangat, takut terdera anak sendiri, aku biarkan dia dalam bilik. Tutup pintu. Amek kau, menangis teresak-esak sampai tido pun still tersedu-sedu lagi. Ya Allah. Aku pun tak tau la apa yang aku fikir. Stress gamaknya. Dengan puasa lagi. Tak bangun sahur pulak tu.

Si Mel ni pulak memang lasak. Langsung tak reti dok diam. Ade je kerja dibuatnya. Kalau terlepas pandang, boleh mendatangkan bahaya jugak la. Aku pulak ada kerja nak buat, tak boleh ngadap dia 24 jam. Tu yang datang stress. Last-last aku biarkan je semua, dok la baring je layan dia. Tu pun datang mengada dia jugak nak apa aku pun tak tau la. Memang menguji kesabaran.  

Kadang tu memang rasa bersalah sangat sebab marah kat anak yang tak tau apa-apa. Aku tau, memang time umur camni la budak tengah lasak. Sel-sel otak mula nak berkembang. Semua benda pun dia curious nak tau apa. Sepatutnya, time-time camni la aku kena bagi perhatian lebih. Layankan je kepala dia tu. Tapi, nak buat cemanaaaaa, aku memang tak sabar. Sebab tu aku tak boleh kalau laki aku takde. Kalau berdua je dengan Mel, memang teruk la Mel asik kena marah. Kalau laki aku ade, Mel tak kena marah sebab laki aku yang amek alih tempat dia. Laki aku yang kena marah. Huahahahhahahah. Lagi satu, aku memang cepat stress kalau keadaan rumah aku serabut. Serius memang cepat aku naik hantu bila rumah sepah. Dalam fasa sekarang ni, memang buat sepah je la kerja si Mel. Keluarkan barang dari kabinet dapur. Tumpahkan air. Baling barang. Pantang peti ais terbukak, sepantas kilat tangan dia dok capai benda dlm peti ais. Tak dan aku nak tutup dah berterabur semua. Belum lagi kalau aku kasi makanan kat dia. Semalam bagi tembikai, dia ramas dulu tembikai tu, pastu baru dia makan. Yang menjejes kat lantai tu dia jilat. Kau rasa??? Aku cam nak menangis tengok perangai Mel. Baju sehari 3-4 kali tukar. Aku mana boleh tgk anak aku comot-comot. Berbulu je mata aku. Tapi, pas tukar baju tak sampai sejam dah comot balik. Pakai kan bib kat dia, sepantas kilat dia lempor je bib tu. Cane tak stress weh??

Aku rasa aku kena belajar la pejam mata je buat-buat tak nampak benda-benda bersepah tu. Atau biarkan je anak aku comot. Sebabnya aku rasa tu la salah satu punca aku asik nak marah. Cer aku biarkan je semua tu. Lantak la apa nak jadi kan. Yang penting otak anak aku berhubung dengan jayanya. Huhuhu. Tapi tu la, cam susah je. Takpelah, try la sket-sket. Sekarang ni pun rumah yang aku dok kemas sikit-sikit tu pun dah jadi macam tongkang pecah. Kalau aku ignore je tak tau la apa jadi. Now aku dah paham, kenapa rumah org yang ada anak kecik selalu bersepah. Bukan tak nak kemas, tapi tak lalu nak kemas. Kemas sesaat je dah bersepah balik. Huwaaaaa. Takpun, belum sempat nak kemas dah sepah. Dari sakit hati, biar lah sakit mata. 

Takpelah, bak kata kawan aku. Baguslah anak tak reti dok diam. Tu tanda dia bijak, aktif dan sihat. Dari dia lemau dok diam je. Tak aktif lansung kang, aku pulak yang risau. Ok ok, now aku la yang kena belajar sabar banyak-banyak. Dulu takde anak merentan-rentan nak anak. Now ada anak, ko nak stress pulak. Ko nak apa ni Cujen. Hihi. Kesian Mel dapat mak cam aku. Harap-harap esok aku tua, jangan la dia buat aku camtu pulak. Heee. Tau takot. 

Korang kalau ade tips camne nak menangani anak yang lasak dan camne nak jadi mak yang penyabar, share plisssss. Thank you uols. 

P/s: jangan kecam aku sbb entry ni. Hihi

Bila tengok muka anak time tido, terus rasa menyesal. You are a bad mommy cujen..bad mommy. Uwaaa :'(