Thursday, February 11, 2016

Melissa First Passport.

Semalam, kitaorang anak beranak pergi buat passport kat Imigresen Putrajaya. Rupanya bahagian passport putrajaya dan pindak ke Presint 2. Kat Menara Ikhlas. Sebelah bangunan Imigresen tu je. Tau pun kebetulan hari tu ada drop adik aku kat Menara Ikhlas tu sebab dia nak pegi bank. So ternampak la signboard Bahagian Keselamatan dan Passport Putrajaya. Kalau tak, mesti aku ingat bahagian passport ni still kat Presint Diplomatik sana. Plan nak buat hari Sabtu lepas, tapi tutup rupanya. So buat la hari semalam. Bajet musim cuti ni tak la ramai org. Tapi nan hado weh. Aku sampai kul 8 pagi, nah amek ko punya panjang barisan nak amek nombor giliran. Beria aku malam sebelumnya cakap kat mak n laki aku, kul 7 dah ada sana. Hihi. Kul 8 tu amek no, dah no 1174. Setiap sorg kena amek satu nombor. Aku, laki aku, adik aku & Mel no lain-lain. Nasib baik Mel ade kaunter khas. Malangnya aku tak bawak gambar Mel siap-siap, so kena pulak pegi amek gambar Mel dulu pastu brg dtg balik amek nombor. Haish sabo je la. 

Untuk adult and kids above 5y je boleh datang berlenggang kangkung bawak senyuman. Baby 4y below kena amek gambar siap-siap. Gigih la pulak kitaorg ke bangunan Imigresen sebelah nak amek gambo. Kat situ ade kedai gambo. Tapi punya la lembap pastu org pulak ramai. Nasib baik Mel tido je time tu. Aku siap nak bergaduh ngan sorg indon tak sedo diri. Dia dah nampak aku dtg dulu, patutnya aku la dulu yg amek gambar. Ni tak, masa org kedai tu soh letak baby nak amek gambo tu, dia cepat-cepat duduk kat situ. Bangsat punya pompuan. Sakit hati pulak aku time tu. Memang aku carutkan je depan muka dia. Tapi ye la jenis bangsa tak malu, dia boleh wat bodoh je. Sekali padan muka anak dia tak nak bg kerjasama. Last-last laki dia soh kitaorg dulu yang amek gambar. Hahaha padan muka.



Tapi si Mel pun sama je tak nk bagi kerjasama. Nak kerjasama apa nya. Orang tu tengah sedap tido, aku leh kejutkan nak amek gambo. Memang megamuk la. Tapi nasib Mel cepat behave. Dapat la amek beberapa snap. Tapi muka memang tak boleh blah la. Masam mencuka cam muka mummy. Hahahaha.

Seketul Mel masa tengah tunggu gambar siap.

Dah setel gambar semua balik semula ke bangunan sebelah, amek nombor giliran Mel pulak. Time tu dah kul 10 kot. Memang jauh lagi nak ke no kitaorg 1174 tu. Aku siap boleh masuk office kejap, pegi poslaju por barang-barang customer pastu balik semula ke situ, nombor still x panggil lagi. Kul 11 lebih baru panggil nombor nya, Tapi nombor Mel la. Baby ada kaunter khas, so cepat la sket sbb tak ramai org kat kaunter khas ni. Nasib baik la staff imigresen tu baik, dia bagi je kitaorang buat sekali kat situ. Yay!! Kalau nak tunggu nombor kitaoang tu, mau kul 1 tak panggil lagi. Malang sekali lagi, adik aku punya passport tak boleh buat. Nak kena mak bapak jugak yg datang atau penjaga yang sah. Adik aku umur belum 12 tahun so kena la parent yg dtg. Kakak ke, sedara ke, mak sedara ke diorang tak layan. Ceh! Nasib baik nombor kitaorang tu tak panggil lagi. So call mak aku soh dtg imigresen jap buatkan passport adik aku. No 1174 tu kul 12.30 baru dia panggil. Kitaorang kul 12.30 tu dah siap collect passport sebab guna no giliran Mel.  Hehehe. Ikutkan tak lama pun buat passport ni, Imigresen putrajaya ni mmg pantas n cekap. Tapi td lambat sket sebab baby punya staff tu kata lama sket. Nasib baik Mel tido. Si Mel tido tak sedar diri masa buat passport tu. Dah balik pun mentido lagi. Ngantuk agaknya kul 6.30 dah kena bangun and mandi. Tapi syukurlah dia tido. Takde la pening kepala aku nak kejar dia. 

Punya la bising kat situ, dia boleh tak sedar langsung.



Passport dah siap pun tak sedarkan diri lagi.



Haha ni la dia rupa Mel dalam passport tu. Garang sgt ni.
Muka pun dah macam baby boy. Haih, sabar je la.


Setel dah bab passport. Next week nak siapkan luggage pulak. Cane nak kemaskan luggage ni pun x tau la. Leceh betul travel time sejuk ni, kena bawak baju sejuk tebal. Aku dah la semua benda pun nak bawak. Memang kena packing awal supaya takde benda tercicir. Tak boleh last minute, nanti aku stress. Kalau boleh 2 hari sblm travel semua dah siap. Hari travel tu nak tenang-tenang aja. Heheh. Mummy tak sabar nak jumpa Ji Sung ^_^




5 comments:

  1. Bestnya nk g korea...teringin nk gi

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

    Aaron
    aarongrey112 gmail.com

    ReplyDelete
  4. Kids below 4y kena g amek gambar siap2 eyh? Masa buatkan anak punya passport masa dia 3 bulan haritu, amek terus je dkt imigresen tu. Dtg lenggung kangkung mcm ibubapa juga..

    ReplyDelete

Aku tak balas semua komeng..harap maklong..